Η... κολοκύθα έγινε ξανά άμαξα

Ξεκάθαρο πλάνο. Πιστή εφαρμογή του στο παρκέ. Το δίδυμο που θύμησε τα παλιά και το ξύπνημα του αρχηγού. Είμαστε ακόμη εδώ και πλέον κανείς δεν μας φοβίζει. Α, και χαιρετίσματα στον ασεβή Πατσέσας από τον Μίσσα. Ο Γιάννης Ψαράκης αναλύει.

ÅÕÑÙÌÐÁÓÊÅÔ 2017 / ËÉÈÏÕÁÍÉÁ - ÅËËÁÄÁ / EUROBASKET 2017 / LITHUANIA - GREECE / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI)
ellada lithouania panigiriki omada EUROKINISSI SPORTS

"Πριν βγούμε από τα αποδυτήρια γνωρίζαμε μέσα μας ότι μπορούμε να τους κερδίσουμε. Και αυτό κάναμε".

Η ατάκα αυτή του Νικ Καλάθη δείχνει ξεκάθαρα πως η Εθνική έκανε το πολυπόθητο βήμα μπροστά, προκρίθηκε για 8η σερί φορά στην 8αδα του Ευρωμπάσκετ αποκλείοντας τη Λιθουανία. Μία ταλαντούχα, μεν, ίσως πιο ταλαντούχα από τη δική μας ομάδα, αλλά χωρίς ειδικό βάρος. Καλός και άγιος ο Ματσιούλις αλλά δεν φτάνει. Και όσα εκατομμύρια και αν κερδίζουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού οι ΝΒΑερς αυτής της ομάδας πρέπει να φάνε πολλά καρβέλια για να δυναμώσουν πνευματικά.

Η Εθνική μας είχε για πρώτη φορά στο τουρνουά ξεκάθαρο πλάνο στο παιχνίδι και κυρίως καθαρό μυαλό για να το εφαρμόσει. Σε αντίθεση με την ανέτοιμη πνευματικά Λιθουανία που θύμισε… Ελλάδα στα νοκ-άουτ του Μουντομπάσκετ 2014.

Το δίδυμο των γκαρντ Σλούκα-Καλάθη απέδειξε ότι έχει τα φόντα να εξελιχθεί σε Παπαλουκάς-Διαμαντίδης-Σπανούλης-Ζήσης (βάλτε όποιο συνδυασμού δίδυμου θέλετε) συμπληρώνοντας το ένας τον άλλο. Ο αυτοματισμός με τον οποίο άλλαζαν μαρκαρίσματα στην άμυνα ήταν μοναδικός. Εκτελεστικά, δε, αμφότεροι έπαιξαν μυαλομένα, ειδικά ο Σλούκας με τους 11 σερί πόντους του στην 3η περίοδο έχοντας "λουστεί" με λίγη από την... αστρόσκονη που περιβάλει πλέον τον Νίκο Γκάλη, αλλά και ο Νικ με καθοριστικά καλάθια όταν η διαφορά μειώθηκε στους 4.

Όλα τα λεφτά βέβαια ήταν η άμυνα. Ο ατρόμητος Παπαγιάννης μπήκε στο ματς… τρελαμένος να σταματήσει τον Βαλαντσιούνας. Και τα κατάφερε σε μεγάλο βαθμό, θυσίασε τον εαυτό του με τα φάουλ και έκανε μπόλικη βρώμικη δουλειά. Ο Παπανικολάου με μία λέξη ήταν απλά συγκλονιστικός. Αν δεν έκανε τα… μαγικά του ο Σλούκας θα του άξιζε ο τίτλος του MVP αφού έκλεισε άπειρες τρύπες στην άμυνα, έτρεξε τα περισσότερα χιλιόμετρα από κάθε άλλο, α, και έχασε μόνο μία βολή.

Όσο για τον Μπουρούση, εκεί που στο 1ο ημίχρονο τον σημάδευαν μετ επιτάσεως οι Λιθουανοί έχοντας βρει την αχίλλειο πτέρνα στην άμυνά μας, ξαφνικά μεταμορφώθηκε στον Μπουρούση της… Μπασκόνια. Μεγάλο πράγμα ο καλώς εννοούμενος εγωϊσμός και ο αρχηγός της Εθνικής δεν ήταν δυνατόν να πει αντίο (σε ενδεχόμενο ήττας) με τόσο κακή εμφάνιση. Στο 2ο ημίχρονο έπαιξε ένας… άλλος Μπουρούσης όπως μαρτυρά το παρολίγο ασύλληπτο triple-double με 11 πόντους, 8 ριμπάουντ και (ω, ναι) 6 κλεψίματα!

Το βασικότερο όμως ήταν η προσήλωση στην άμυνα και ειδικά σε καταστάσεις pick-n-roll. Οι Λιθουανοί μετά τα πρώτα λεπτά έχασαν τη συγκέντρωσή τους και προσπάθησαν να κάνουν επίδειξη ατομικών ικανοτήτων, δίχως όμως το μυαλό στο κεφάλι τους.

Εξ ου και τα 2/12 τρίποντα του 1ου ημιχρόνου. Όταν επέστρεψαν στη συνήθεια τους βρήκαν έτοιμη την άμυνά μας αλλά είχαμε ήδη πάρει μπροστά επιθετικά οπότε το… πεπρωμένο για τους συμπατριώτες του ασεβή Τόμας Πατσέσας φυγείν αδύνατο…

News 24/7

24MEDIA NETWORK