Μεγαλύτερη η νίκη της Εθνικής από την πρόκριση!

Ο Σωτήρης Γεωργίου αναλύει το τι άλλαξε και η Ελλάδα εμφάνισε στο γήπεδο ότι δεν είχε δείξει στην προηγούμενη φάση και κατάπιε τους Λιθουανούς. Το σωστό διάβασμα, το καλό ξεκίνημα, ο έλεγχος των ριμπάουντ και οι παίκτες που καταλαβαίνουν ότι έφτασε η στιγμή να εξελιχθούν σε πρωταγωνιστές...

ÅÕÑÙÌÐÁÓÊÅÔ 2017 / ËÉÈÏÕÁÍÉÁ - ÅËËÁÄÁ / EUROBASKET 2017 / LITHUANIA - GREECE / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI)
sloukas papanikolaou EUROKINISSI SPORTS

Η νίκη πρόκριση της Ελλάδας με την Λιθουανία, έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία από την ίδια την πρόκριση! Αυτό περιγράφεται από μία και μόνο λέξη: "Επιτέλους"! Επιτέλους κερδίσαμε μετά από πολλά χρόνια ένα κρίσιμο χιαστί. Έτσι μπορούμε να βάλουμε νέες βάσεις πάνω σε αυτή τη νίκη ακόμα και αν αποκλειστούμε στη συνέχεια.

Να καταλάβουμε βασικά ότι δυνατότητες υπάρχουν μιας και η πρόκριση-νίκη με τη Λιθουανία ήρθε και χωρίς τον κορυφαίο μας παίκτη τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Βασικά, όμως, να καταλάβουμε ότι πρέπει να έχουμε ψυχολογία νικητή, να αποκτήσουν παίκτες ρόλο πρωταγωνιστή μέχρι να... μάθουν να βάζουν την μπάλα στο καλάθι και στα δύσκολα!

ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Η ομάδα απογοήτευσε σαφώς στην πρώτη φάση. Με τα χίλια ζόρια πήραμε την πρόκριση. Παρόλα αυτά, όπως επισημάναμε και στο contra.gr, αλλά και την Παρασκευή από το στούντιο της ΕΡΤ "όλα γίνονται": "Γιατί η Λιθουανία δεν με τρομάζει και γιατί χρωστάμε ένα μεγάλο ματς και ίσως τώρα χωρίς το άγχος, αφού μας έχουν τελειωμένους, έρθει το μεγάλο παιχνίδι".

Η Ελλάδα αυτό έκανε. Το μεγάλο της παιχνίδι αφού της βγήκαν τα τρίποντα για να πάει στους 75+ πόντους και έπαιξε επιθετική παθιασμένη άμυνα με σωστό διάβασμα από τον πάγκο.

Από την άλλη πλευρά, η Λιθουανία είπαμε δεν τρομάζει γιατί έχει μόνο ένα καλό κοντό (Καλνιέτις),ένα ΝΒΑερ σέντερ (Βαλανσιούνας) που, όμως, δεν δημιουργεί και περιμένει έτοιμες μπάλες και δεν έχει μακρινό σουτ. Συνεπώς, με τον άπειρο και "λίγο" Αντομάιτις στον πάγκο, μπορεί να την αγχώσεις και να της κλέψεις το παιχνίδι.

Βεβαίως, εμείς δεν κλέψαμε το παιχνίδι, το πήραμε με περίπατο με τρομερή εμφάνιση, έστω κι αν κάποια στιγμή φάνηκε ότι πάμε να αυτοκτονήσουμε όταν από 17π στο 35' η διαφορά πήγε στους 4!

ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΚΛΕΙΔΙΑ

Το πρόβλημά μας ήταν συνέχεια στην αρχή των αγώνων. Ξεκινούσαμε άσχημα και ακόμα και με την Πολωνία δεχθήκαμε 29π στο δεκάλεπτο. Αυτή τη φορά μπήκαμε με το μαχαίρι στα δόντια σε όλα τα επίπεδα:

* Το πάθος και η ψυχή είναι κλασικά ελληνικά στοιχεία. Ακόμα και η δήλωση του Μπουρούση ("δεν υπάρχω ακόμα") για την παρουσία του στην πρώτη φάση,λειτούργησε έτσι ώστε και ο ίδιος να βγάλει τσαμπουκά και πάθος και να είναι καθοριστικός.

* Τακτικά διαβάσαμε το ματς σωστά. Με επιθετική άμυνα μπλοκάραμε σε μεγάλο βαθμό το "πικ εν ρολ" του αντιπάλου και πολύ έξυπνα διάλεξε ο Μίσσας να κόψει την δημιουργία και να δώσει σουτ στον Καλνιέτις

* Το δεύτερο κομμάτι τακτικής ήταν να γεμίσουμε τη ρακέτα, να κλείσουμε τις πάσες στον Βαλανσιούνας με τρομερό στο τομέα αυτό στις δεύτερες βοήθειες τον Παπανικολάου. Έτσι δώσαμε τα σουτ στους Λιθουανούς που απλά οι εποχές άλλαξαν και δεν έχουν μακρινό σουτ.

* Το πιο σημαντικό, πάντως, ήταν το μακρινό σουτ. Η ομάδα μας είχε το εξωπραγματικό 46% και μάλιστα με 11τρ. Και σε τόσο κρίσιμο παιχνίδι μάλιστα. Έχουμε πει ότι με 8-9τρ από την στιγμή που δεν έχουμε ένα σταρ,μπορούμε να πάμε στους 75-80π και αυτό έγινε. Άλλωστε ψυχολογικά η ομάδα όταν βάζει τα μακρινά σουτ παίρνει πάνω της.

* Το άλλο κλειδί ήταν τα ριμπάουντς και βασικά τα αμυντικά. Η Λιθουανία με τα 14 μ.ο. επιθετικά ριμπάουντς,πήρε μόλις 6 και δεν λέει κάτι για την εξέλιξη ότι χάσαμε με 37-31.Στην ουσία κερδίσαμε την μάχη αυτή

* Επιτέλους βγήκε κάποιος μπροστά. Τα τρία συνεχόμενα με το...έτσι θέλω τρίποντα του Σλούκα, ήταν το κερασάκι. Βγήκε μπροστά και πήρε τον ρόλο του ηγέτη...Και έτσι πρέπει....Από ρολίστες να γίνουν πρωταγωνιστές όσο μπορούν κάποια παιδιά.

ΠΩΣ ΗΡΘΕ Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΚΡΙΣΗ

Περιγράψαμε τα σημεία -κλειδιά. Αγωνιστικά ο Πρίντεζης ξεκίνησε με 8π στον βαρύ Μοτεγιούνας, καθώς είχαμε διαβάσει σωστά το παιχνίδι και έτσι μπήκαμε με κεφάλι στο σκορ. Η διάρκεια ήταν το σημαντικό κομμάτι και τα 3 συνεχόμενα τρίποντα του Σλούκα στην 3η περίοδο,έφεραν και το +17 (40-57). Εκεί είχαμε ένα φυσιλογικό χαλάρωμα, η Λιθουανία μείωσε 59-63 στο 35' και με πολύ χρόνο μπροστά.

Αλλά μια χαμένη της επίθεση, το καλάθι του τρομερού στο διάστημα αυτό Μπουρούση και καπάκι ένα απίστευτο τρίποντο του Θανάση Αντετοκούμπο, έφεραν το άγχος στους Λιθουανούς και τέλος...

ΧΩΡΙΣ ΑΓΧΟΣ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ

Η ομάδα ακόμα και να χάσει από την Κροατία ή την Ρωσία πλέον είναι για μένα επιτυχημένη... Μπορεί να άνοιξε η όρεξη, αλλά δεν γίναμε ακόμα ομαδάρα, όμως, φτιάξαμε την ψυχολογία μας. Και να χάσουμε στην συνέχεια η πορεία είναι επιτυχημένη...

Αν πάμε στην τετράδα θα είναι υπέρβαση... Συνεπώς δεν υπάρχει πια λόγος για άγχος και νέα πίεση από κανένα σε κανέναν

Ο ΕΛΕΓΧΟΣ

Ο Μίσσας και το επιτελείο του αυτή την φορά είχαν διαβάσει σωστά τον αντίπαλο και στα χαρακτηριστικά του, ενώ αποφάσισε σωστά ο κόουτς και τι επιλογές πρέπει να κάνει με βάση τα δεδομένα. Εμφάνισε την ομάδα με καλή ψυχολογία για πρώτη φορά αφού μπήκαμε με πάθος και έκανε και εξαιρετική διαχείριση σε χρόνους και αλλαγές

Ο Καλάθης έβαλε και καλάθια και ήταν πολύ καλός έχοντας αποκτήσει ψυχολογία. Ο Σλούκας συγκλονιστικός, βγήκε μπροστά με θράσος! Έτσι πρέπει και ας τα χάνει... Ο Παππάς και ο Μάντζαρης δεν πήραν πολύ χρόνο με σούπερ τους Καλάθη-Σλούκα, αλλά ήταν και πάλι θετικοί. Ο Πρίντεζης ήταν σε μέτρια μέρα,κουρασμένος, αλλά βοήθησε πάρα πολύ με τους 8 πόντους στην αρχή (μετά δεν ξανασκόραρε). Ο Παπανικολάου τρομερή αθέατη δουλειά στις βοήθειες και εξαιρετικός μπροστά, μιας και δεν έκανε υπερβολές.

Ο Παπαπέτρου τίποτα, ο Μπόγρης ελάχιστα, ο Αγραβάνης δεν έπαιξε. Ο Θανάσης θετικός και με ένα μεγάλο τρίποντο. Ο Παπαγιάννης εξαιρετικός πενταδάτος αν και στις πρώτες φάσεις είχε θέμα, μετά ήταν εντυπωσιακός. Και τέλος τρομερός Μπουρούσης στο δεύτερο μέρος που έβαλε και φάτσα κάρτα καλάθια στον ΝΒΑερ Βαλανσιούνας. Ο Έλληνας σέντερ επιτέλους έκανε ένα μεγάλο παιχνίδι και ρέφαρε με το παραπάνω για τα προηγούμενα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK