Ο αιφνιδιασμός Πασκουάλ και ο λάκκος

Ο Τσάβι Πασκουάλ που προετοίμασε το σχέδιό του χωρίς να διαρρεύσει το παραμικρό και ο Ολυμπιακός που δεν ήταν δυνατόν να νικήσει με κορυφαίο τον Βαγγέλη Μάντζαρη. Ο Γιάννης Ζωιτός γράφει μετά το 77-67 του Παναθηναϊκού στο ΣΕΦ, αποτέλεσμα που ανακάτεψε την τράπουλα.

Ο αιφνιδιασμός Πασκουάλ και ο λάκκος

Από το 77-69 της 6ης Ιανουαρίου στο 67-77 της 16ης. Σε διάστημα δέκα ημερών οι ρόλοι αντεστράφησαν. Ο Παναθηναϊκός είδε το... φως του κι ας μην ήταν Θεοφάνια, τη στιγμή που ο Ολυμπιακός "πνιγόταν" στα ίδια νερά που κολυμπούσε άνετος πριν από δύο Παρασκευές.

ΤΟΥΣ ΕΠΙΑΣΕ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ

Είναι πιθανό να διαφοροποιηθούν τόσο πολύ τα δεδομένα, να καλυφθούν 18 πόντοι, σε τόσο μικρό διάστημα; Η (καταφατική) απάντηση ήρθε στα 40 λεπτά του ημιτελικού. Γράφαμε μετά το ευρωπαϊκό ματς στο ΣΕΦ πως "την απάντηση-αντίδραση των πρασίνων δεν μπορούμε να μαντέψουμε" επιχειρώντας να δούμε μπροστά. Εκεί ακριβώς παίχτηκε όλο το παιχνίδι από τον Τσάβι Πασκουάλ. Στον αιφνιδιασμό, απόλυτο ή όχι δεν έχει τόσο σημασία. Σαν να έπιασε στον ύπνο τον Γιάννη Σφαιρόπουλο και τον υποχρέωσε να "βιώσει" τον εφιάλτη του αποκλεισμού και μαζί της απώλειας ενός τίτλου.

Η επιλογή-έκπληξη του Γκάμπριελ αντί του Νίκολς (στο ελληνικό ρόστερ) και η χρησιμοποίησή του για 26 λεπτά αποδείχθηκε κίνηση τρομερά μελετημένη και (εκ του αποτελέσματος) σχεδιασμένη στην εντέλεια. Έγινε γνωστή πριν από το τζάμπολ, αλλά προφανώς δεν ήταν απόφαση της τελευταίας στιγμής. Διότι με τον τρόπο που μπήκε και έπαιξε ο Αμερικανός φάνηκε σαν έτοιμος από μέρες για τη μάχη. Όπως κάποτε ο Ομπράντοβιτς έχριζε πρωταγωνιστή τον Παπανικολάου και κέρδιζε ένα πρωτάθλημα, ο Πασκουάλ μετέτρεπε έναν παίκτη του DNP πριν από 10 ημέρες στον... άσο που έφερε το καρέ!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠ' ΟΛΑ ΤΑ 4ΑΡΙΑ

Αστάθμητος παράγοντας γι' αμφότερους. Διότι ο Ολυμπιακός ποτέ δεν βρήκε τρόπο να τον αντιμετωπίσει. Τι έδωσε ο Γκάμπριελ στο χρόνο που έμεινε στο παρκέ κάνοντας τη διαφορά; Σε απόλυτους αριθμούς 16 πόντους με 6/9 σουτ, 6 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο και 1 μπλοκ.

Πίσω από αυτούς; Όλα όσα δεν έδωσε κανένα 4άρι του "τριφυλλιού" (μαζί και αυτός) στο προηγούμενο ματς του ΣΕΦ. Διότι τότε οι "πράσινοι" πήραν... 0 πόντους από τους PF και τώρα όχι μόνο τους 14 του Γκάμπριελ, αλλά και αυτούς που έδωσε ο Σίνγκλετον όσο στο "5" ήταν ο Μπουρούσης. Κι ας μην τους βοήθησε (στο λίγο που έπαιξε) ο Φώτσης μην μπορώντας ν' ακολουθήσει καμία άμυνα. Τη στιγμή μάλιστα που οι 13 του Παπαπέτρου έγιναν... 5 και οι 16 πόντοι-13 ριμπάουντ των Μπιρτς-Γιανγκ έγιναν 6 πόντοι-3 ριμπάουντ. Ειδοποιός διαφορά!

Ο ΚΑΛΑΘΗΣ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΤΟ ΚΟΥΜΑΝΤΟ

Βοήθησε και ο Σφαιρόπουλος, ο οποίος ήθελε να φύγει η μπάλα από τα χέρια του Καλάθη. Και ο Πασκουάλ όμως αυτό επεδίωξε. Ή διαβάζοντάς το διαφορετικά γι' αυτό ακριβώς ήταν προετοιμασμένος. Αρχικά ο αρχηγός του Παναθηναϊκού κουβαλούσε μονάχα την μπάλα και την περνούσε -χωρίς λάθη- μέσα για να παίξουν πλάτη οι ψηλοί. Αργότερα έμεινε αρκετά στον πάγκο και στο δεύτερο ημίχρονο το κουμάντο είχε σταθερά ο Τζέιμς.

Δεν δίστασε τα σουτ που είχε, άλλα τα έβαλε (όπως το καθοριστικό από τη βολή για το 72-65) και άλλα όχι. Έπαιζε όμως περισσότερο ως 2άρι, δεν έφτιαξε παιχνίδι (4 ασίστ), δεν κουράστηκε να σκέφτεται πώς θα το κάνει. Κρατώντας παράλληλα δυνάμεις (σωματικές/πνευματικές) για την άμυνα πάνω στον Σπανούλη. Ουδείς άλλος πήγε πάνω στον αρχηγό του Ολυμπιακού όσο ήταν στο παρκέ ο Καλάθης, ούτε καν ο Φελντέιν που σε προηγούμενα ματς είχε έναν τέτοιο ρόλο. Κοινώς ο Ολυμπιακός έπεσε στην παγίδα που ο ίδιος ήθελε να στήσει.

Γιατί ενόσω ο Καλάθης άφηνε την μπάλα από τα χέρια, ο Ρίβερς οργίαζε ξανά, για δεύτερο σερί ματς και Πειραιώτης να τον σταματήσει δεν βρέθηκε ποτέ. Μάλιστα από τους 23 πόντους με 8/12 σουτ πήγε στους 27 με 11/15 εντός πεδιάς, τη στιγμή που είχε μεσολαβήσει η εμφάνιση με την Εφές. Ο Ολυμπιακός έπαιξε (ξανά) χωρίς βοήθειες και η (προπονητική) επιλογή αποδείχθηκε λανθασμένη. Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρών σοφών.

ΑΛΛΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Τι άλλο δεν έκανε ο Ολυμπιακός απ' όσα είχε καταφέρει στην αμέσως προηγούμενη μάχη; Από τα εμφανή: έδωσε έξι λιγότερες ασίστ (κι ας μείωσε τα λάθη), πήρε οκτώ λιγότερα ριμπάουντ και δεν κέρδισε πόντους από τη ρακέτα. Από τ' αφανή; Δεν έτρεξε για να κουράσει, ούτε έφθειρε την άμυνα του Παναθηναϊκού. Δεν έδωσε σουτ στον Λοτζέσκι ούτε στον Γκριν, στους δύο κατ' εξοχήν "πυροβολητές" του. Δεν είναι εύκολο με 11 πόντους από τους δυο τους και τον (εκτός ρυθμού) Σπανούλη με 1 τελική, 5 λάθη και... 0 στο σύστημα αξιολόγησης να έχει τον έλεγχο της κατάστασης. Ασχέτως αν ο Μάντζαρης έβαλε 16 πόντους.

Μόνο με αυτούς και κακή προσωπική άμυνα όλων σε φάσεις που άρχιζαν απ' έξω προς τα μέσα, οι πιθανότητες επανάληψης μιας νέας νίκης μειώνονταν αυτομάτως. Και αποδείχθηκαν λίγες για να επιβεβαιωθούν στο δεύτερο ημίχρονο.

ΜΕΤΡΑΕΙ ΔΙΠΛΑ

Αυτό το αποτέλεσμα μετράει περισσότερο απ' όσα το 3-0 στο πρώτο μισό της χρονιάς. Διότι ο Παναθηναϊκός αποκτάει την ευκαιρία να διεκδικήσει ως γκραν φαβορί έναν τίτλο, διατηρώντας τα σκήπτρα του στο Κύπελλο, και παράλληλα ν' ανακτήσει μέρος της αυτοπεποίθησης που είχε χάσει από τις διαδοχικές ήττες. Την είχε μεγαλύτερη ανάγκη τη νίκη και φάνηκε στο περίσσιο πάθος, στο τρέξιμο, στα άλματα, σε απλές φάσεις.

Επειδή για τον Ολυμπιακό θ' ακουστούν ξανά πολλά για την "ανεπάρκεια" του Γιανγκ και το μηδέν του Αγραβάνη, επειδή ο Μπιρτς λόγω φάουλ και γονάτου δεν μπόρεσε να βοηθήσει, η Μπασκόνια είναι κοντά. Υπομονή να δούμε την αντίδραση Σφαιρόπουλου και παικτών του. Διότι τέτοιες καταστάσεις ατσαλώνουν τους Πειραιώτες. Και τώρα θα περιμένουν πώς και πώς το τρίτο ντέρμπι στο ΟΑΚΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Η... λιτή δήλωση Γιαννακόπουλου μετά το τέλος
Οι πανηγυρισμοί στα αποδυτήρια του ΠΑΟ!
Το τσιγάρο της... νίκης του Γιαννακόπουλου στο ΣΕΦ
Του έχει πάρει τον... αέρα στο κύπελλο
Οι πανηγυρισμοί Γιαννακόπουλου στο ΣΕΦ!
Μπουρούσης σε Παπανικολάου: "Είσαι μαλ... τώρα!"
Οι ωραίες παρουσίες στις εξέδρες του ΣΕΦ

News 24/7

24MEDIA NETWORK