Ο Στανόγεβιτς δεν έχει καμία σχέση με τους άλλους

Ο Αντώνης Τσακαλέας συγκρίνει τον Αλεξάντερ Στανόγεβιτς με τους προηγούμενους προπονητές που πέρασαν από τον ΠΑΟΚ και βγάζει τα δικά του συμπεράσματα.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΣΤΟ ΧΟΡΣΤ / ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΠΑΕ ΠΑΟΚ)
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΣΤΟ ΧΟΡΣΤ / ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΠΑΕ ΠΑΟΚ) EUROKINISSI SPORTS

Ο Αλεκσάνταρ Στανόγιεβιτς είναι ο κατά σειρά όγδοος προπονητής με τον οποίο ο ΠΑΟΚ έβγαλε το βασικό στάδιο της προετοιμασία τα ισάριθμα τελευταία καλοκαίρια και η πρώτη σύγκριση με τους προκατόχους του δεν έχει να κάνει μόνο με τον ίδιο ως προπονητή, αλλά και με την κατάσταση την οποία βρήκε στον Δικέφαλο του βορρά.

Ο 43χρονος Σέρβος... ψάχνει και ψάχνεται, όμως πλέον έχουν φανεί οι διαφορές με τους προκατόχους του.

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΠΕΡΕΤΑ

Ο Μάριο Μπερέτα βρέθηκε στον πάγκο του ΠΑΟΚ το καλοκαίρι του 2010 και όχι μόνο δεν κατάλαβε πού πήγε, αλλά δεν έδειξε και την διάθεση να το κάνει. Ο Στανόγιεβιτς δείχνει την διάθεση να το... καταλάβει, να αφουγκραστεί το τι συμβαίνει “στα μέρη μας”. Λεπτομέρεια που κάνει την διαφορά.

Ο Μπερέτα, χωρίς να το δουλέψει στις προπονήσεις ζήτησε από τους παίκτες του ΠΑΟΚ να παίξουν άμυνα ζώνης στα στημένα διότι θεωρούσε ότι “όλοι οι ποδοσφαιριστές στην Ευρώπη ξέρουν να παίζουν άμυνα ζώνης στα στημένα”. Ούτε μπήκε στο κόπο να καταλάβει ότι οι παίκτες που παρέλαβε είτε δεν ξέρουν είτε έχουν ξεχάσει να παίζουν ζώνη. Δεν είχε διάθεση προσαρμογής. Ο Στανόγιεβιτς το κατάλαβε γρήγορα και “απέσυρε” από την συζήτηση την ζώνη.

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΠΟΛΟΝΙ

Ο Λάζλο Μπόλονι βρέθηκε στον πάγκο του ΠΑΟΚ το καλοκαίρι του 2011 και, λόγω ονόματος και οικονομικής κατάστασης, αποτελούσε, μαζί με τους παίκτες “πρώτης γραμμής” που βρισκόταν στο ρόστερ του Δικεφάλου του βορρά το ανάχωμα της διοίκησης.

Εκείνο το καλοκαίρι είχε τόσες αναταράξεις που οι ασπρόμαυροι έψαχναν ένα σημείο αναφοράς, και το είχαν βρει στο όνομα του Ρουμάνου τεχνικού που είχε τη φήμη του προπονητή που “βγάζει νεαρούς παίκτες”, ό,τι καλύτερο δηλαδή για έναν ΠΑΟΚ που είχε άδεια ταμεία. Η κατάσταση στην περίπτωση Στανόγιεβιτς είναι η ακριβώς αντίθετη. Ο ΠΑΟΚ έχει γεμάτα ταμεία και έναν προπονητή που δεν έχει το βιογραφικό που θα κάνει τους πάντες να πουν από την πρώτη μέρα“in Stanojevic we trust”...

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΩΝΗΣ

Ο Γιώργος Δώνης βρέθηκε στον πάγκο του ΠΑΟΚ το καλοκαίρι του 2012 και, έχοντας ζήσει τον ΠΑΟΚ ως αντίπαλος μέσα από το Ελληνικό πρωτάθλημα, έδειξε να ξέρει πολύ καλά το ρόστερ που είχε αναλάβει, με αποτέλεσμα να προσπαθήσει να το αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, σε συνδυασμό με τις μεταγραφικές κινήσεις που έκανε.

Ο Αλεκσάνταρ Στανόγιεβιτς πίστεψε πως ξέρει και πως έχει καταλάβει τις δυνατότητες του ρόστερ του ΠΑΟΚ όμως αποδείχθηκε ότι έπεσε έξω. Και το κατάλαβε στο φινάλε της καλοκαιρινής προετοιμασίας, όταν και την 12η μέρα γύρισε στο 4-3-3, αφήνοντας προσωρινά τις σκέψεις για 4-4-2 και 3-4-3.

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΕΦΕΝΣ

Ο Χούουμπ Στέφενς βρέθηκε στον πάγκο του ΠΑΟΚ το καλοκαίρι του 2013 και είχε στα χέρια του ένα ρόστερ ικανό για πολλά πράγματα, προσηλωμένο στον στόχο της υπέρβασης, που δεν ήταν άλλος από την είσοδο στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο Αλεκσάνταρ Στανόγιεβιτς δεν έχει μπροστά του αυτό το “βάρος” που θα αποτελούσε συνάμα και μέγα κίνητρο και για τον ίδιο αλλά και για το κλαμπ, και νιώθει ότι έχει χρόνο για να ψάξει και να κάνει αυτό που θέλει. Βέβαια, ο νυν προπονητής του ΠΑΟΚ έχει στις πλάτες του το “πάμε για πρωτάθλημα” που βγάζει προς τα έξω ο Δικέφαλος του βορρά ως οργανισμός.

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

Ο Άγγελος Αναστασιάδης βρέθηκε στον πάγκο του ΠΑΟΚ το καλοκαίρι του 2014. Από τις τελευταίες επιλογές προπονητών, ήταν εκείνος με την μεγαλύτερη “τριβή” με τον σύλλογο. Για κάποιους αυτή η τριβή είχε βγάλει φλόγα αλλά για κάποιους άλλους είχε γίνει... συντριβή.

Αμφότεροι (Αναστασιάδης και Στανόγιεβιτς) δεν ήταν επιλογή του τεχνικού διευθυντή (Βρύζας τότε, Μίχελ τώρα) όμως ο δεύτερος και δείχνει και μπορεί να συνεργαστεί με τον νυν προπονητή, διότι δεν έχουν... παρελθόν που να τους χωρίζει.

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΝΤΟΡ

Ο Ιγκόρ Τούντορ βρέθηκε στον πάγκο του ΠΑΟΚ το καλοκαίρι του 2015 και αποτέλεσε το μεγάλο στοίχημα του νεοφερμένου τεχνικού διευθυντή Φρανκ Άρνεσεν, ο οποίος καθυστέρησε χρονικά να φτάσει στην συγκεκριμένη επιλογή. Παρόμοια καθυστέρηση παρατηρήθηκε και φέτος στην πρόσληψη Στανόγιεβιτς. Ο Κροάτης τεχνικός στηρίχθηκε στις πλάτες του Άρνεσεν που αργά αλλά σταθερά έφερνε παίκτες για το στυλ παιχνιδιού του Κροάτη.

Ο Σέρβος τεχνικός, παρέλαβε μια ομάδα στην οποία απαιτούνται λίγες αλλά ουσιαστικές προσθήκες. Κοινό τους στοιχείο η διάθεση αλλαγής συστήματος προς άλλη κατεύθυνση από αυτήν του φινάλε της προηγούμενης σεζόν. Ο Τούντορ, με “ασπίδα” τον Άρνεσεν, δεν το παράτησε, ενώ ο Στανόγιεβιτς δεν έχει “ασπίδα” και πήγε σχετικά γρήγορα με τα “νερά” των παικτών.

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΒΙΤΣ

Ο Βλάνταν Ίβιτς βρέθηκε στον πάγκο του ΠΑΟΚ λίγο πριν το καλοκαίρι του 2016, και δούλεψε για την ομάδα της σεζόν που ερχόταν από την πρώτη μέρα του φινάλε της σεζόν που είχε φύγει. Στην πρώτη προπόνηση είχε τρεις μεταγραφές, και στην διάρκεια της προετοιμασίας είχαν γίνει άλλες τόσες.

Ήξερε ακριβώς τι έψαχνε και δεν περίμενε όπως ο Στανόγιεβιτς να το καταλάβει. Και μόνο που ο Ίβιτς πήγε στην πρώτη συνάντηση της νέας χρονιάς και... δεν χρειάστηκε να συστηθεί, όπως ο Στανόγιεβιτς αλλά και όλοι οι υπόλοιποι προπονητές από τα τελευταία οκτώ καλοκαίρια, αποτελεί από μόνο του, όχι απλά μεγάλη, αλλά και σημαντική διαφορά.

ΤΙ... ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΑΝΟΓΙΕΒΙΤΣ

Και αφού είδαμε το τι δεν είναι ο Αλεκσάνταρ Στανόγιεβιτς, ας δούμε τι είναι, μετά από την καταγραφή του βασικού σταδίου της προετοιμασίας... λεπτό προς λεπτό. Είναι ένας προπονητής που είτε δεν κατάλαβε το ρόστερ του ΠΑΟΚ, είτε δεν είχε τη “δύναμη” να απαιτήσει πράγματα στην πρώτη κιόλας συνάντηση με τον Ιβάν Σαββίδη, όχι ως υποψήφιος αλλά ως προπονητής του ΠΑΟΚ.

Είναι προπονητής που βάζει νερό στο κρασί του αλλά θα πρέπει να το κάνει με μέτρο διότι αν το καταλάβουν αυτό οι παίκτες, η λεπτή ισορροπία θα καταπατηθεί. Είναι προπονητής που δουλεύει κατά την διάρκεια της ημέρας πριν και μετά τις προπονήσεις, “ψάχνεται” και αναλύει το κάθε τι αλά πρέπει να πορευτεί με ένα τεράστιο “τώρα” πάνω από το κεφάλι του όσον αφορά τα αποτελέσματα. Θέλει να παίξει διαφορετικό σύστημα από αυτό που ξέρει ο ΠΑΟΚ, αλλά καλείται πολύ σύντομα να πείσει τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω του να στήσουν την ομάδα γύρω από ένα σύστημα με κάποιες διαφορετικές ανάγκες. Βέβαια το οξύμωρο είναι πως πρέπει να πείσει... εκείνους που τον επέλεξαν.

ΜΟΝΟ ΕΚΕΙΝΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟΝ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ

Θα φέρω ένα ίσως ακραίο παράδειγμα μέσα από μια ιστορία που κυκλοφορεί εδώ και μερικά χρόνια, για να γίνει κατανοητό το τι συμβαίνει με τον ΠΑΟΚ και τον Στανόγιεβιτς. Το 2002, όταν ο Ολυμπιακός έπαιζε με την ΑΕΚ ματς τίτλου, λέγεται πως ο Αλέκος Αλεξανδρής, σε ομιλία του προς τους συμπαίκτες του πριν τον αγώνα τους είχε πει ότι όλοι θα έπρεπε να παίξουν “και για τον Λεμονή....”.

Ο ΠΑΟΚ μπήκε σε “ράγες” το καλοκαίρι του 2009 όταν οι παίκτες, μετά από “αναταράξεις” κατάλαβαν πως ο Σάντος δεν θα το κουνήσει από την θέση του. Στις ίδιες “ράγες” μπήκε και τον Δεκέμβριο του 2016 όταν οι παίκτες κατάλαβαν, πάλι μετά από “αναταράξεις” ότι ο Ίβιτς δεν θα το κουνήσει από την θέση του.

News 24/7

24MEDIA NETWORK