Το σημαντικότερο με Χιμένεθ ήταν το τάιμινγκ

Ο Μανόλο Χιμένεθ θα έχει την ευκαιρία να χτίσει το καλοκαίρι τη δική του ΑΕΚ και να την οδηγήσει στο νέο πρωτάθλημα από θεαματικά καλύτερες βάσεις, συγκριτικά με αυτές που υπήρχαν όταν ανέλαβε. Σημαντικότερο όλων όμως είναι το γεγονός ότι θα κυνηγήσει τον τελευταίο στόχο τη σεζόν, χωρίς το πιστόλι στον... κρόταφο. Γράφει ο Τόλης Χορτάτος.

SUPERLEAGUE / ÐËÁÔÁÍÉÁÓ - ÁÅÊ (Eurokinissi Sports)
SUPERLEAGUE / ÐËÁÔÁÍÉÁÓ - ÁÅÊ (Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Η διοίκηση της ΑΕΚ έπραξε το αυτονόητο με τον Μανόλο Χιμένεθ. Το σημαντικότερο ωστόσο είναι ότι το έκανε στο σωστό τάιμινγκ, κάτι που σε ορισμένες περιπτώσεις έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία. Πριν από λίγο καιρό και μετά το διπλό στο Φάληρο για το Κύπελλο, έγραφα ότι η "κιτρινόμαυρη" ΠΑΕ έπρεπε να καλέσει το συντομότερο τον Ισπανό προκειμένου να ανανεωθεί η συνεργασία μαζί του και τη νέα σεζόν, χωρίς να αποτελεί προϋπόθεση για μια τέτοια εξέλιξη, η κατάκτηση του Κυπέλλου ή η πορεία στα πλέι οφ.

Ο Χιμένεθ εν τέλει ενημερώθηκε ότι παραμένει πριν αρχίσουν τα πλέι οφ και παρότι ο τελικός χάθηκε. Έτσι οδηγεί την ΑΕΚ στο μίνι πρωτάθλημα αρχής γενομένης από το κυριακάτικο ματς στην Τούμπα, χωρίς το άγχος ότι παίζει το... κεφάλι του σε κάθε αγωνιστική.

Είναι σημαντικό ότι το θέμα του Ισπανού τελείωσε τώρα. Η διοίκηση της ΑΕΚ σταμάτησε την παραφιλολογία κι έβαλε τέλος σε κάθε λογής σενάρια (βλέπε Λουτσέσκου), επιτρέποντας στην ομάδα και τον προπονητή να αφοσιωθούν αποκλειστικά και μόνο στον τελευταίο στόχο της σεζόν, που δεν είναι άλλος από την πρωτιά στα πλέι οφ.

ΘΕΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ

Πώς κατάφερε όμως ο Μανόλο να κερδίσει την εμπιστοσύνη, παρόλο που αρχικά είχε προσληφθεί ως προσωρινή λύση; Ο 53χρονος τεχνικός ανέλαβε μια ομάδα κατεστραμμένη, με κακή ψυχολογία και με την έξοδο στην Ευρώπη να φαντάζει δύσκολο έργο. Ο Ισπανός όμως με την παρουσία του στον "κιτρινόμαυρο" πάγκο από τον περασμένο Ιανουάριο, έφερε τα πάνω κάτω και κατάφερε να επιτύχει το στόχο που είχε τεθεί μεταμορφώνοντας θεαματικά την ομάδα.

Είναι κοινή παραδοχή πως πρόκειται για έναν κανονικό προπονητή, ο οποίος έχει καταφέρει με την προσωπικότητά του να βάλει τάξη στα αποδυτήρια, παίρνοντας σχεδόν το 100% από κάθε παίκτη του, κάτι που καταφέρνεις μόνο όταν έχεις τους ποδοσφαιριστές σου σε ιδανική ψυχολογική κατάσταση.

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

Τι έκανε λοιπόν με αριθμούς; Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος (συνολικά 16 αγώνες) που στον πάγκο βρέθηκαν οι προκάτοχοι του Μανόλο, η συνολική συγκομιδή ήταν 22 βαθμοί, ενώ με τον Ισπανό στο "τιμόνι" η ΑΕΚ συγκέντρωσε σε 14 ματς 31 βαθμούς! Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός ότι με τον Μοράις η ΑΕΚ δεν κατάφερε να νικήσει στο Κύπελλο ούτε τις Καρδίτσα και Λαμία, με τον Χιμένεθ να την οδηγεί τελικά σε δεύτερο σερί τελικό, ο οποίος χάθηκε από το γκολ οφσάιντ του Πέδρο Ενρίκε.

Όπως είχα γράψει και πριν από έναν μήνα, δεν λέω με τα παραπάνω ότι ο Χιμένεθ είναι ο Μουρίνιο και ότι είναι η καλύτερη από τις επιλογές που ενδέχεται να υπήρχαν για την ΑΕΚ, αν αποφάσιζε να βγει στην αγορά για προπονητή. Όμως το δίλημμα που υπήρχε ήταν πολύ συγκεκριμένο: Γιατί να ρισκάρεις να χάσεις κάτι σίγουρο και χειροπιαστό, που έχει περάσει τις εξετάσεις, στοιχηματίζοντας για ακόμη μια φορά σε κάτι άγνωστο; Για εμένα η ανανέωση ήταν μονόδρομος.

News 24/7

24MEDIA NETWORK