Ο... πραγματικός πρωταθλητής χειμώνα!

Ο Ευάγγελος Μίχος γράφει γιατί αν χαλάσουν τα... ΑΕΚούγεννα η αιτία δεν θα είναι μόνο ο Παράσχος ή η ... προφητεία Τάκη, για τα πολλαπλά μηνύματα που έστειλε προς όλους το διπλό του ΠΑΟΚ ενώ αποθεώνει τον Ατρόμητο για την ομάδα και τους 3 MVP του πρώτου γύρου του πρωταθλήματος.

Ο... πραγματικός πρωταθλητής χειμώνα!
kananti EUROKINISSI

Η ΑΕΚ τίμησε και φέτος την... παράδοση που δημιουργεί από τότε που... ήρθε στηνSuper League, δηλαδή να μην κερδίζει την αγωνιστική πριν από τα Χριστούγεννα στο ΟΑΚΑ. Πρόπερσι έχασε 1-2 από τον Λεβαδειακό του Κομπότη, πέρσι έφερε 1-1 με τον ΠΑΣ και χθες 0-0 με τον Απόλλων, στο ντεμπούτο του κυρ Γιώργου.

Για να κάνουν, λοιπόν, οι φίλοι της... ΑΕΚούγεννα και να πανηγυρίσουν... πρωτάθλημα χειμώνα μετά από 20χρόνια (κι από την σεζόν 1997-98, με Ρουμάνο κόουτς, τον Ντουμιτρίου), θα πρέπει το μεσημέρι στο "Καραϊσκάκης" να μην... επιβεβαιωθεί η προφητεία – Λεμονή (της 12ης Οκτωβρίου), πως τον Γενάρη του 2018 ο Ολυμπιακός θα είναι μόνος πρώτος. Δηλαδή να γκελάρει κόντρα στον ΠΑΣ... Αρκετά δύσκολο αλλά όχι απίθανο...

Γιατί όμως, ηομάδα του Μανόλο Χιμένεθ γκέλαρε;Δικαιολογίες μπορεί να βρεθούν πολλές. Άντε να αραδιάσω κι εγώ κάποιες: Πρώτη, έπεσε... θύμα της εφαρμογής του γνωστού ποδοσφαιρικού... αξιώματος: νέος προπονητής σε μια ομάδα, σχεδόν σίγουρο το αποτέλεσμα. Δεύτερη, λύγισε από την πίεση επειδή για πρώτη φορά έπαιζε χωρίς να γνωρίζει τα αποτελέσματα των ΠΑΟΚ, Ολυμπιακού. Τρίτη,γιατί κάποια στιγμή θα της έβγαιναν οι απουσίες των αναντικατάστατων Μάνταλου, Γιόχανσον.

Τέταρτη,γιατί ο μπαρουτοκαπνισμένος Παράσχος δεν είχε πρόβλημα να παίξει αντι – ποδόσφαιρο ( προς τιμή του άλλωστε το παραδέχθηκε μετά την λήξη και φυσικά δεν αποτελεί... ντροπή) αλλά... σωστά και μεθοδικά. Πέμπτη, γιατί της έλειψε το καθαρό μυαλό, η επαγγελματική εκτέλεση, δηλαδή το... γκολ( σε 15 τελικές και μερικές κλασικές φάσεις). Και στην Ελλάδα για να πάρεις πρωτάθλημα πρέπει να σκοράρεις πολύ. Έκτη,γιατί ακόμη κάποιοι διαιτητές δεν έχουν... ξεχάσει το... Βάτσειο πέναλτι, με το οποίο κέρδισε την Λαμία...

Σε ένα... ροκ πρωτάθλημα όπως το φετινό, η εκτός προγράμματος ισοπαλία με τον Απόλλων, πόσο μάλλον Δεκέμβριο μήνα, ασφαλώς και δεν θα κοστίσει τον τίτλο στην ΑΕΚ. Το κρίσιμο ζητούμενο - ερωτηματικό έχει να κάνει με κάτι άλλο: από τους 14 παίκτες που αγωνίστηκαν χθες μόνο ο Λάζαρος ( την εποχή του Παναθηναϊκού) και ο Τσιγκρίνσκι διαθέτουν παρελθόν... πρωταθλητισμού. Έχουν δηλαδή βρεθεί σε ομάδες που έκαναν υψηλού, ανταγωνιστικού επιπέδου, πρωταθλητισμό. Είναι θέμα πίεσης, διαχείρισης, γενικότερης... τεχνογνωσίας. Καλά, καλά ούτε ο προπονητής της Ένωσης ξέρει από... πρωταθλητισμό, με την έννοια πως το βιογραφικό του δεν διαθέτει τέτοιους... πάγκους.

ΠΕΡΙ ΧΙΜΕΝΕΘ...

Προσοχή, δεν λέω πως ο Χιμένεθ είναι κακός προπονητής, ούτε πως δεν μπορεί να γίνει πρωταθλητής στηSuper Leagueμε την ΑΕΚ. Ο Ισπανός είναι κανονικός προπονητής, που στη δεύτερη θητεία του στην Ελλάδα ήρθε... βελτιωμένος, πιο ξεκάθαρος, με το αίσθημα της δικαίωσης και κυρίως γνωρίζοντας - κουβαλώντας πλέον τα "μυστικά της επιτυχίας" για τους ξένους προπονητές στην Ελλάδα: είναι ευχαριστημένος που δουλεύει στην χώρα μας, δουλεύει με όρεξη χωρίς... τρελές απαιτήσεις, ξέρει τι ποδόσφαιρο παίζεται και κυρίως τι αρέσει στους... παράγοντες αλλά και πως για να τα καταφέρεις ακόμη κι αν δεν σου περισσεύει η ατομική ποιότητα, θα πρέπει να κτίσεις κάτι δικό σου, κοινώς την... ομάδα του προπονητή. Και η ΑΕΚ του Χιμένεθ είναι τέτοια.... Δεν είναι τόσο θεαματική όσο ομοιογενής, με συνοχή και διάρκεια, τα σχήματα επιλέγονται με βάση τους παίκτες που έχει και υπολογίζει ενώ κυρίως παίζει για να μην χάνει.

Στο δια ταύτα: ο δεύτερος γύρος θα αποδείξει αν η ΑΕΚ μπορεί να πάρει το πρωτάθλημα παρότι αποτελείται ως επί το πλείστον από μέλη που δεν το έχουν ξανακάνει ή το έχουν... ξεχάσει. Είναι τυχερή όμως, γιατί μπορεί να υποστηρίξει αυτή την προσπάθεια με (δύο, τρεις)... μεταγραφικές ενέσεις ποιότητας . Γιατί και ο Γενάρης έρχεται και λεφτά (εκτός της τσέπης Μελισσανίδης)... υπάρχουν λόγω των ευρωπαϊκών κερδών.

Η ΠΙΣΤΗ ΤΟΥ ΚΑΝΑΝΤΙ

Στα δικά μου μάτια... πρωταθλητής χειμώνα είναι η υπέροχη ομάδα του Ατρόμητου, αυτού του απίθανου Νταμίρ Κάναντι. Ένας τύπος που μας παρουσιάστηκε παντελώς άγνωστος, πρώτο φαβορί το καλοκαίρι στις στοιχηματικές εταιρίες για να κουνήσει μαντήλι και ήδη έχει καταφέρει το όνομά του να... συζητιέται εγκωμιαστικά σε μεγάλη ελληνική ομάδα αφού ... μπήκε στο μάτι του ιδιοκτήτη της σαν παράδειγμα επιλογής προπονητή με όραμα και φιλοδοξίες.

Με το "διπλό" στην Κέρκυρα ο Ατρόμητος έφτασε συνολικά τα 5 σε 8 εξόδους του στον πρώτο γύρο. Είναι ο... πρωταθλητής των εκτός έδρας αγώνων. Θα μπορούσε να είχε τερματίσει και πρώτος, αν ο Μάνταλος δεν του... έκλεβε κανονικό γκολ (του Ρισβάνη) στη Λάρισα. Πέρα από κάθε αμφισβήτηση στην ομάδα των δυτικών προαστίων βρίσκεις και τον ΜVPτεχνικό και τονMVPποδοσφαιριστή και τονMVPκίπερ και τον "Mίστερ Γκολάσο" (με τα πιο θεαματικά γκολ) του πρώτου μισού του πρωταθλήματος τηςSuper League.Και μιλάμε ασφαλώς για τους Κάναντι – Ουάρντα - Γιαννιώτη - Βασιλακάκη.

Βέβαια το... μυστικό της επιτυχίας του φετινού Ατρόμητου είναι... συλλογικό. Γιατί ο Σπανός πίστεψε την επιλογή του Αγγελόπουλου, ο Αγγελόπουλος πίστεψε τον Κάναντι και ο Κάναντι απογείωσε ποδοσφαιρικά το... Περιστέρι. Από εκεί και πέρα η σημασία του χθεσινού διπλού στην Κέρκυρα ήταν τεράστια, γιατί επιβεβαίωσε - πρώτα στον δικό του οργανισμό και μετά στην υπόλοιπη Ελλάδα - την δυναμική του Ατρόμητου στο να παραμείνει ανταγωνιστικός στην μάχη της κορυφής με αντιπάλους τα... θηρία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Σύμφωνα δε με το ρεπορτάζ, τις επόμενες ημέρες Κάναντι και Αγγελόπουλος θα καταστρώσουν το πλάνο για τον δεύτερο γύρο. Γιατί ο Αυστριακός κόουτς πιστεύει πως ο Ατρόμητος μπορεί να παίξει ακόμη πιο ωραίο ποδόσφαιρο. Και γιατί όχι, από την στιγμή που έρχονται τα αποτελέσματα να κυνηγήσει και το όνειρο... Να γίνει δηλαδή η... ελληνική Λέστερ κι αυτός ο... Αυστριακός Ρανιέρι!

"ΚΤΙΖΕΙ" ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ Ο ΠΑΟΚ

Λίγα λόγια και για τον ΠΑΟΚ: κέρδισε ένα ματς που αποδείχθηκε... τεράστια παγίδα: και λόγω του Πλατανιά που είναι άλλη ομάδα (πολύ καλύτερη) με τον Ρόκα και επειδή είχε προηγουμένως γκελάρει η ΑΕΚ και γιατί εμφανίστηκε με κακή νοοτροπία...

Ο ΠΑΟΚ χωρίς να είναι καλός πήρε ένα ματς που η νίκη ήταν η μονόδρομος για να μην επιστρέψει η εσωστρέφεια στον οργανισμό. Τα κατάφερε με Μαλεζά σκόρερ (!) χωρίς τις 4 από τις 5 βαρβάτες αυγουστιάτικες μεταγραφές του (μόνο ο βαρύς Μαουρίσιο ξεκίνησε) αλλά και χωρίς τον σταρ του Πρίγιοβιτς. Δεν ήταν καθόλου εύκολο...

Ποντάροντας ξανά στο ελληνικό στοιχείο (5 Έλληνες στην αρχική ενδεκάδα), πάνω στο οποίο στηρίχθηκε ο Λουτσέσκου όταν έπαιξε το... κεφάλι του και τον στήριξε με την σειρά του. Έτσι για πρώτη φορά στη σεζόν ο ΠΑΟΚ έκανε 3 σερί νίκες με σκορ... 8-0, έπιασε την ΑΕΚ στην βαθμολογία και ο Ρουμάνος κόουτς... αγόρασε κι άλλο πολύτιμο χρόνο για να δείξει την δουλειά του στον δεύτερο γύρο. Μαζί πιθανότατα και το...προνόμιο να κάνει αυτός τις χειμερινές μεταγραφές.

Όλα τα παραπάνω είναι μηνύματα ομάδας που... επέστρεψε στην λεωφόρο που οδηγεί στο τίτλο. Με πολύ σημαντικό "μήνυμα" και οτι είχε την βοήθεια του βοηθού στο 4' για να μην μετρήσει κανονικό γκολ των γηπεδούχων στο ματς των Περιβολιών. Από τον ίδιο βοηθό που στο β΄ ημίχρονο δεν έκανε (ευτυχώς) το ίδιο λάθος με το γκολ του Μαλεζά... Με τον ΠΑΟΚ να σκοράρει μόλις μια φορά στην επανάληψη, κάλλιστα ο Πλατανιάς που είχε βάλει γκολ που δεν μέτρησε στο ξεκίνημα της αναμέτρησης, θα μπορούσε να φωνάζει για... αλλοίωση αποτελέσματος. Γιατί άλλο το 0-1 κι άλλο το 1-1...

Παρόμοια διαιτητικά λάθη στο β' γύρο και με την μάχη να... μαίνεται στην κορυφή λόγω της μικρής βαθμολογικής διαφοράς, κάλλιστα μπορούν να καθορίσουν τον νέο πρωταθλητή...

News 24/7

24MEDIA NETWORK