Κόουτς Πασκουάλ, φταις και εσύ!

Ο Παναθηναϊκός έκανε για 30 λεπτά μια χαρά δουλειά στο Καζάν αλλά στην τελευταία περίοδο σαν να άνοιξε το παρκέ και να τον κατάπιε. Σαφέστατη ευθύνη του κατά τα άλλα διαβασμένου Τσάβι Πασκουάλ ο οποίος δεν κατάφερε να παρέμβει στο παιχνίδι όταν η μπάλα έκαιγε. Σχόλιο του Νίκου Γιαννόπουλου.

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÏÕÍÉÎ ÊÁÆÁÍ - ÐÁÏ / EUROLEAGUE / UNICS KAZAN - PANATHINAIKOS (Eurokinissi Sports / ÂÁÃÃÅËÇÓ ÓÔÏËÇÓ)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÏÕÍÉÎ ÊÁÆÁÍ - ÐÁÏ / EUROLEAGUE / UNICS KAZAN - PANATHINAIKOS (Eurokinissi Sports / ÂÁÃÃÅËÇÓ ÓÔÏËÇÓ) EUROKINISSI SPORTS

Οταν ο Τσάβι Πασκουάλ πήρε την απόφαση να μπει στο αεροπλάνο και να έρθει στην Αθήνα για να να αναλάβει τις τύχες του Παναθηναϊκού κουβάλησε με τις αποσκευές του και έναν αστικό μύθο. "Καλός ο Πασκουάλ" έλεγαν οι κακεντρεχείς, αλλά όταν ένα παιχνίδι του στραβώνει, δεν μπορεί να το...ισιώσει με τίποτα".

Χμμ...Αν και διαχρονικά ο γράφων έχει μία απέχθεια για τους αστικούς μύθους και τις θεωρίες συνομωσίας, εδώ οφείλουμε να σκύψουμε το κεφάλι με προσοχή πάνω από ένα συγκεκριμένο περιστατικό. Και αυτό το περιστατικό δεν είναι άλλο από την επιεικώς κουτή ήττα του Παναθηναϊκού στο Καζάν από τη μάλλον μέτρια Ούνιξ (του εξαιρετικού όμως Λάγκφορντ).

Οι πράσινοι έκαναν ότι είχαν σχεδιάσει για να νικήσουν. Σκόραραν με συνέπεια, πήραν τις περισσότερες από τις εναέριες μονομαχίες κάτω από τα καλάθια, επέβαλλαν το δικό τους τέμπο, εξασφάλισαν μεγάλες διαφορές. Ολα αυτά μέχρι το 30'. Γιατί στο τελευταίο δεκάλεπτο επιδόθηκαν σ' ένα πολύ ιδιαίτερο αυτοκτονικό κρεσέντο λαθών και αγωνιστικών αρρυθμιών χωρίς, μάλιστα, καμία ιδιαίτερη παρέμβαση από τον πάγκο.

Είναι πραγματικά ανεξήγητο το φαινόμενο γιατί ο Πασκουάλ επέτρεψε στους παίκτες του να κάνουν του...κεφαλιού τους στις περισσότερες εκ των επιθέσεων της τελευταίας περιόδου οι οποίες, στη πλειοψηφίας τους, κατέληξαν σε απονενοημένα διαβήματα και επιλογές που θύμιζαν ομάδα...επίδειξης. Ο Τζέιμς, εκ φύσεως απείθαρχος, πρωταγωνίστησε σ' αυτό το σημείο αλλά το θέμα είναι ότι την ασθένεια της απειθαρχίας κόλλησε ακόμα και ο Σίνγκλετον ο οποίος "τσαλάκωσε" τουλάχιστον δύο επιθέσεις παίρνοντας φόρα για να τα βάλει με δύο και τρεις αντιπάλους.

Σ' όλο αυτό το διάστημα, ο πάγκος έμοιαζε σχεδόν αμέτοχος. Γράφουμε "έμοιαζε" διότι ποτέ δεν μπορείς να είσαι απολύτως σίγουρος τι ακριβώς λέγεται από τον πάγκο προς τους παίκτες ενώ παρακολουθείς το παιχνίδι από μερικές εκατοντάδες μίλια μακριά. Η αγωνιστική εικόνα όμως "μαρτύρησε" ότι η ατομική πρωτοβουλία των παικτών θριάμβευσε και η ομαδική δουλειά αλλά και το πλάνο ηττήθηκαν με...στιλ όταν η μπάλα άρχισε να καίει.

Ο Πασκουάλ οφείλει να προβληματιστεί για τον τρόπο που ήρθε η ήττα (η οποία σημειωτέον σταμάτησε ένα καλό σερί μόλις μία εβδομάδα από την κάθοδο στο ΣΕΦ για το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό). Οφείλει να προβληματιστεί και για τις δικές του (μη) αντιδράσεις. Για τα συνεχόμενα κενά αέρος σε επιθέσεις back to back, τα αμυντικά κενά, την έλλειψη διάθεσης για μάχη και επαφές (ο Παναθηναϊκός έβγαλε σχεδόν όλη την τελευταία περίοδο με τρία φάουλ).

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΑΤΣ...ΑΛΛΑ ΤΙ ΜΑΤΣ

Αν οι παίκτες ξαφνικά νόμισαν ότι έχουν πιάσει τον παπά από τα αχαμνά με τις συνεχόμενες νίκες τους, η ευθύνη και πάλι βαρύνει τον προπονητή και το επιτελείο του. Διότι ο κάθε Πασκουάλ πληρώνεται αδρά από την εκάστοτε ομάδα του όχι μόνο για να σχεδιάζει πρωτότυπα plays στο πινακάκι του και να αναλύει τον επόμενο αντίπαλο αλλά και για να λειτουργεί ως αποσυμπιεστής συναισθήματος για τους αθλητές του. Αφαιρεί, ή τουλάχιστον επιδιώκει να το κάνει, τον υπερβολικό ενθουσιασμό αλλά και την υπερβολική στενοχώρια.

Χρόνος, ευτυχώς για τον Πασκουάλ και τον Παναθηναϊκό, υπάρχει αρκετός. Και παιχνίδια άφθονα. Μόνο που τα παιχνίδια από εδώ και στο εξής μοιάζουν με πολύ δύσβατα μονοπάτια σε χιονισμένα βουνά. Τρία από δαύτα μόνο κόντρα στον Ολυμπιακό μέσα στον Ιανουάριο και μάλιστα για όλες τις διοργανώσεις. Μπαρτσελόνα, Φενέρμπαχτσε στη συνέχεια. Το ρόστερ του Παναθηναϊκού θα δοκιμαστεί σε πραγματικά ακραίες αγωνιστικές συνθήκες.

Η προσθήκη του Τζεντίλε στην εξίσωση και στην Ευρωλίγκα από την επόμενη Παρασκευή θα χαρίσει σίγουρα επιπλέον λύσεις. Αλλά μη νομίσει κανείς ότι θα λύσει όλα τα προβλήματα. Ο Τζέιμς, για παράδειγμα, θα εξακολουθήσει να είναι ένας σούτινγκ γκαρντ που δεν θα γίνει ποτέ καλός οργανωτής, ο Καλάθης θα δυσκολεύεται και πάλι στο σουτ, η θέση "4" θα μοιάζει σχεδόν άδεια αφού ούτε ο Φώτσης ούτε ο Γκέιμπρελ μπορούν, προσώρας, να κάνουν τη διαφορά.

Επαφίεται άρα στη δουλειά του Πασκουάλ η βελτίωση να μην περιοριστεί μόνο στην αύρα που θα φέρει ο αναμφισβήτητα ταλαντούχος αλλά τακτικά άγουρος Ιταλός. Ημέρες ελεύθερες για προπονήσεις δεν θα προκύψουν πάντως πολλές και αυτό ο Ισπανός το ξέρει καλά. Το σύνολό του θα ατσαλωθεί μέσα από τη φλόγα των μεγάλων ματς και θα χτιστεί στην πρέσα της αγωνίας για το αποτέλεσμα. Αλλα αυτή είναι η μοίρα των πραγματικά μεγάλων ομάδων, έτσι δεν είναι;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Σ. Γεωργίου: Κάζο στο Καζάν
Πάγωσε στο Καζάν ο Παναθηναϊκός
Απορημένος ο Πασκουάλ
Με το πόδι στο γκάζι ο Καλάθης
Πόρνη η μπάλα στο σουτ του Τζέιμς

News 24/7

24MEDIA NETWORK