Από τον Ολυμπιακό εξαρτάται

Τα πάντα στη σειρά με την Εφές βρίσκονται στα χέρια και το μυαλό των παικτών του Ολυμπιακού. Λογικά ο πρωταθλητής, αν παρουσιαστεί σοβαρός, θα προκριθεί. Ωστόσο ο αντίπαλος παρουσιάζει συγκεκριμένες δυσκολίες που δεν θα πρέπει να αγνοηθούν. Αναλύει ο Σωτήρης Γεωργίου.

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÔÓÓÊÁ ÌÏÓ×ÁÓ - ÏÓÖÐ / EUROLEAGUE / CSKA MOSCOW - OLYMPIAKOS (Eurokinissi Sports)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÔÓÓÊÁ ÌÏÓ×ÁÓ - ÏÓÖÐ / EUROLEAGUE / CSKA MOSCOW - OLYMPIAKOS (Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Ο Ολυμπιακός πάλεψε στα ίσα παρά τα προβλήματά του στην Μόσχα με την πανάκριβη ΤΣΣΚΑ και έδειξε ότι δεν περνά περίοδο σοβαρού ντεφορμαρίσματος αλλά παραμένει σε εγρήγορση εν όψει των πλέι οφς. Η ελληνική ομάδα θα αντιμετωπίσει από εδώ και πέρα την Εφές με πλεονέκτημα έδρας και γι αυτό είναι και απόλυτα επιτυχημένη η πορεία του μέχρι σήμερα έχοντας μια εξαιρετική σεζόν που έφερε στην πιο δύσκολη Ευρωλίγκα όλων των εποχών.

Ο Ολυμπιακός έιχε βεβαίως και κακές στιγμές ,είχε και τραυματισμούς, αλλά ποτέ δεν έκανε όπως άλλες χρονιές ένα μήνα καταστροφής. Ακόμα και στην Μόσχα που έπαιξε μισός αν και ξεκίνησε άσχημα, δεν τον πήρε η κατηφόρα, το γύρισε και το έφερε στα ίσα για να χάσει τελικά στις λεπτομέρειες.

ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΣ

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε μ' ένα μπάτζετ μέσου επιπέδου και με τον Σπανούλη ένα χρόνο μεγαλύτερο, με στόχο να είναι ανταγωνιστικός και με την εμπειρία του να εξασφαλίσει γρήγορα την πρόκριση. Μόλις το κατάφερε, έβαλε τον πήχη υψηλότερα και θέλησε να κυνηγήσει το πλεονέκτημα της έδρας που είναι σημαντικό και φαινόταν με πανάκριβες ομάδες όνειρο στην αρχή.

Τελικά τον πέτυχε τον στόχο του αυτό αρκετά γρήγορα σε σχέση με τις άλλες ομάδες και βλέπει την Κωνσταντινούπολη να πλησιάζει.

ΚΛΕΙΔΙ ΤΑ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Ο Ολυμπιακός τα περασμένα χρόνια έπαθε μεγάλες ζημιές εκτός έδρας. Εφέτος το κλειδί ήταν αυτό και έτσι δεν του κόστισαν οι γκέλες. Οι "ερυθρόλευκοι" φέτος πήραν νωρίς νωρίς μεγάλα διπλά. Κέρδισαν στην Μπασκόνια, στο ΟΑΚΑ, στην Νταρουσάφακα, στη Βαρκελώνη, στο Κάουνας, στην Μακάμπι, στο Βελιγράδι,στο Καζάν. Μεγάλα διπλά που δεν μας είχε συνηθίσει τελευταία και αυτό ήταν το κλειδί για να εξασφαλίσει και το πλεονέκτημα της έδρας. Ο Ολυμπιακός στηρίχθηκε στην εμπειρία, την τεχνογνωσία, την καρδιά του πρωταθλητή.

ΟΙ ΓΚΕΛΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΟΑΚΑ

Ο Ολυμπιακός έκανε γκέλες και μάλιστα πολλές που όμως δεν κόστισαν επειδή μέτρησαν αυτά τα 8 διπλά. Πάντως κατάφερε να χάσει από τους τελευταίους. Ηττηθηκε δύο φορές από την Γαλατά, έχασε μέσα από την Μακάμπι, έχασε με κάτω τα χέρια στο τέλος στο Μιλάνο! Και έχασε και εύκολα στο Μπάμπεργκ.

Αν και έκλεισε τη σεζόν στην κανονική περίοδο με 4 ήττες στα 5 τελευταία, δεν του κόστισε κάτι. Οι γκέλες ήταν σημαντικές αλλά από την άλλη είχε τα 8 διπλά συνολικά με σημεία αναφοράς δύο αναμετρήσεις. Το διπλό νωρίς στην Βιτόρια με την Μπασκόνια του έδειξε τον δρόμο καθώς φανέρωσε τις δυνάμεις του. Και το διπλό στο ΟΑΚΑ με τον ΠΑΟ ήταν αυτό που τον έβαλε μπροστά σε ρόλο οδηγού και για το πλεονέκτημα της έδρας.

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ

Η συνολική αποτίμηση μέχρι τώρα για τον Ολυμπιακό είναι εξαιρετική. Οι "ερυθρόλευκοι" στηρίχθηκαν στην άμυνα που ήταν η κορυφαία στην κανονική περίοδο αν και αρχικά παίρνοντας νίκες όπως στην Βιτόρια με την επίθεση, απέδειξαν ότι έχουν πολλούς τρόπους να επιβληθούν.

Άλλωστε μπορεί η εφετινή ομάδα να στηρίζεται στην άμυνα αλλά όχι αποκλειστικά σε αυτή όπως άλλες φορές μιας και έχει βάλει πολλά plays στην επίθεση. Αυτή τη φορά η εξάρτηση από τον Σπανούλη έχει μειωθεί αφού ο αρχηγός έχασε αρκετά παιχνίδια, αλλά η ομάδα αντέδρασε σωστά και πήρε μεγάλες νίκες. Αλλάζει το ρυθμό και γυρνά το σκορ ακόμα και όταν είναι εκτός ο φυσικός της ηγέτης που έχει πια μεγαλώσει.

Ο Ολυμπιακός ξεπέρασε και το σοβαρό τραυματισμό του καλύτερου αμυντικού του του Χάκετ που ουσιαστικά έχασε την σεζόν, αλλά και την ουσιαστική απουσία του μεγάλου στοιχήματος από πέρσι στη φροντ λάιν, του Γιανγκ.

Ο Αμερικανός σέντερ δεν μπόρεσε ουσιαστικά εφέτος να μπει στην ομάδα μέχρι τώρα, αφού έχασε πέρσι με τραυματισμό την σεζόν και είναι πολύ φοβισμένος αλλά και με νέα προβλήματα. Ο Ολυμπιακός όμως έχει πολλούς ρολίστες, έχει ηγέτη, έχει παίκτες δεύτερους που δίνουν σκορ (Γκριν-Λοτζέσκι) και έχει πολλούς τρόπους να επιτεθεί.

Με τον Πρίντεζη μέσα στη ρακέτα, με τον Σπανούλη (σουτ και καλή κυκλοφορία της μπάλας), με το τρανζίσιον. Κολλάει στο σετ μπάσκετ πάντως πολλές φορές αφού δεν έχει τον κλασικό σκόρερ και σέντερ αλλά βρίσκει και συνεργασίες κοντών-ψηλών έχοντας τον ίδιο κορμό χρόνια τώρα.

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΕΙΧΟΣ

Ο Ολυμπιακός έχει εφέτος βάση τον ελληνικό κορμό και την άμυνα. Οι παίκτες κλειδιά, αφού για τον Πρίντεζη και τον Σπανούλη δεν χρειάζεται να πούμε κάτι παραπάνω, ήταν οι Έλληνες ρολίστες. Η τριάδα Παπανικολάου, Παπαπέτρου και Μάντζαρη έκανε όλη τη "βρώμικη" δουλειά όπως λέμε.

Μαζί και με τον Μιλουτίνοφ, η ελληνική τριάδα ήταν η πρωταγωνίστρια όταν γύρισε πολλά παιχνίδια με το πάθος και τη σκληρή άμυνα. Αυτά τα σχήματα και ειδικά τα χαμηλά ακόμα και με 5 Έλληνες στην πεντάδα είναι το σημείο κλειδί για την ελληνική ομάδα έτσι ώστε να παίρνει σημαντικές νίκες με ανατροπές από την άμυνά της.

Ο ΕΛΕΓΧΟΣ

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έχοντας οδηγήσει τον Ολυμπιακό στο πλεονέκτημα της έδρας με πολύ μικρότερα μπάτζετ από αντιπάλους που έμειναν εκτός τετράδαςείναι ασφαλώς απόλυτα επιτυχημένος και σε πολλά παιχνίδια έβαλε την πινελιά του αντιδρώντας σωστά.

Με χαμηλά σχήματα, με ελληνικά σχήματα, χωρίς τον αρχηγό και ηγέτη Σπανούλη πολλές στιγμές. Ο Ολυμπιακός είναι ομάδα με την σημασία της λέξεως και αυτό έχει την υπογραφή του προπονητή.

Ο Σπανούλης με 12π, 6ας αλλά και 4λ διανύει μια συμπαθητική σεζόν αλλά χωρίς να έχει καμία σχέση με τον παλιό Σπανούλη λόγω ηλικίας.

Άλλωστε πλέον πασάρει ουσιαστικά παρά σουτάρει και αυτό το κάνει από μακρυά πια. Ο Πρίντεζης με 13π ήταν ο πρώτος σκόρερ στην ρέγκιουλαρ σίζον και σταθερή αξία.

Ο Μάντζαρης με την πάροδο του χρόνου θύμισε τον παλιό Μάντζαρη στην άμυνα και ήταν κομβικός. Κυρίως κυκλοφορεί εξαιρετικά την μπάλα και ηρεμεί την ομάδα το και ενώ τα νούμερά του έπεσαν (6π) εν τούτοις έχει την καλύτερή του σεζόν μετά από δύο χρόνια. Ο Γκριν με 10π δεν είναι ο Γκριν που ξέραμε στην Σιένα πχ αλλά μπαίνει σταδιακά σε ρόλους μεγάλης ομάδας, προσπάθησε και στην άμυνα και με 10π σε 20' παρουσίασε ένα θετικό απολογισμό.

Ο Μπιρτς, αν και κουράστηκε στο τέλος, είναι σημαντικός ρολίστας ειδικά στην φροντ λάιν και χρυσή μεταγραφή. Ο Παπανικολάου δείχνει να θυμίζει τον παλιό Παπανικολάου με την άμυνα ενώ ανέβηκε και στην επίθεση(8π).

Ο Παπαπέτρου παίζοντας κυρίως στο "4" κάνει δουλειά που δεν φαίνεται στην άμυνα. Ο Μιλουτίνοφ τρομερά βελτιωμένος. Ο Χάκετ ξεκίνησε άσχημα και τραυματίστηκε και ο αντικαταστάτης του ο Ουότερς απλά θετικός αλλά λίγα πράματα.

Μεγάλη απογοήτευση ο Γιανγκ (3π) που δεν μπορεί να συνέλθει από τον τραυματισμό του. Ο Λοτζέσκι δεν είναι ο παλιός Λοτζέσκι αλλά δεν παύει να είναι σημαντική λύση με τους 10π σαν καλύτερος περιφερειακός σουτέρ. Ο Αγραβάνης έχει το σπουδαίο ματς στο Βελιγράδι που κλείδωσε το πλεονέκτημα αλλά δεν είχε καλή σεζόν και δεν εξελίσσεται αφού δεν δείχνει να έχει το κεφάλι κάτω για δουλειά. Νομίζει ότι είναι ήδη παίκτης πρώτης γραμμής.

ΠΟΝΗΡΗ Η ΕΦΕΣ

Επόμενη μέρα. Ο Ολυμπιακός, κακά τα ψέματα δεν ήθελε να χαραμίσει το πλεονέκτημα της έδρας, βρίσκοντας τον Παναθηναϊκό που θα ήταν σειρά ειδικών συνθηκών ή την πανάκριβη Φενέρ με Ομπράντοβιτς και διαιτησία σαν οικοδέσποινα του φάιναλ φορ κιόλας.

Συνεπώς ήθελε Μπασκόνια ή Εφές και άρα είναι ευχαριστημένος. Σαφώς όμως αν δεν παίξει καλά θα αποκλειστεί. Η Εφές είναι ένας αντίπαλος που ο καλός Ολυμπιακός θα τον ξεπεράσει. Ο κακός Ολυμπιακός θα έχει πρόβλημα.

Το καλό για την ελληνική ομάδα είναι ότι και να χάσει στο ΣΕΦ μπορεί να πάρει το διπλό και να ρεφάρει στην Τουρκία. Τα παιχνίδια στην κανονική περίοδο που οι "ερυθρόλευκοι" επικράτησαν με 25 στο Φάληρο δεν λένε κάτι. Ο Ολυμπιακός κρατά την τύχη στα χέρια του αλλά θα πρέπει να είναι σοβαρός και συγκεντρωμένος.

Η Εφές είναι μια πονηρή ομάδα με τρομερό δεύτερο γύρο και ικανή για το καλύτερο και το χειρότερο. Δεν έχει την δυνατή έδρα και τη φανέλα αλλά δεν έχει και το άγχος. Ομάδα σοφτ που παίζει πολύ επιθετικό μπάσκετ και που είναι πολύ αθλητική αλλά δεν αντέχει στην πίεση και στο μπασκετικό ξύλο. Εκεί θα ποντάρει ο Ολυμπιακός.

Στην άμυνα, στην έδρα, στην εμπειρία. Και στο ότι η Εφές δεν έχει το μεγάλο βάθος και χαλάει εύκολα το μυαλό της.Ασφαλώς όμως αν δεν είσαι σοβαρός, σκληρός στην άμυνα και συγκεντρωμένος, η τουρκική ομάδα μπορεί να σου φύγει με 10π ή να σου γυρίσει τέτοιο παιχνίδι χωρίς να το πάρεις χαμπάρι. Το καλό είναι ότι δεν έχει παίκτη κίλερ στην άμυνα για τον Σπανούλη.

Ο Ολυμπιακός είναι καθαρά φαβορί και από αυτόν εξαρτώνται όλα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK