Έχουμε πετύχει ήδη, αλλά φτάνει αυτό;

Η Εθνική ξεκίνησε με άλλους στόχους, με Γιάννη Αντετοκούνμπο στην αποστολή, πέρασε στην απόλυτη απαξίωση και τελικά έφτασε να είναι ήδη... επιτυχημένη! Ο Σωτήρης Γεωργίου προλαβαίνει τους... οπαδούς της νίκης και ζητάει να μείνει χαμηλά η μπάλα, για να μην επιστρέψουμε στην απογοήτευση.

ÅÕÑÙÌÐÁÓÊÅÔ 2017 / ËÉÈÏÕÁÍÉÁ - ÅËËÁÄÁ / EUROBASKET 2017 / LITHUANIA - GREECE / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI)
missas ethniki panigiriki EUROKINISSI SPORTS

Στον δρόμο για τα μετάλλια θέλει να μπει από σήμερα το βράδυ η Εθνική μας ομάδα του μπάσκετ, που στην αγαπημένη μας για πολλούς λόγους Πόλη, στην Τουρκία, πάει για την υπέρβαση. Η Εθνική αν και ξεκίνησε με γκρίνια και πολύ άσχημα με τις ήττες και τις νίκες μόνο με τις μικρές του ομίλου, Ισλανδία και Πολωνία στο Ελσίνκι, έκανε την υπέρβαση με την Λιθουανία.

Η Ελλάδα μας ήταν στα φαβορί για μετάλλιο, αλλά με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Χωρίς τον νέο της αστέρα, οι στόχοι άλλαξαν και μετατράπηκαν σε είσοδο στην οκτάδα και αυτό με την λογική του βατού αντιπάλου στο πρώτο χιαστί. Οι ήττες όμως στο Ελσίνκι έφεραν την Λιθουανία και έτσι η ομάδα μας ήταν αουτσάιντερ για να πάει στην οκτάδα. Η μεγάλη νίκη όμως άλλαξε τα δεδομένα και πλέον όλοι μιλάνε για μετάλλιο.

ΟΧΙ ΣΤΑ ΑΚΡΑ

Καλό είναι να κρίνουμε με σοβαρότητα και δικαιοσύνη, χωρίς επιθυμίες και άλλα κίνητρα. Μετά τις ήττες στο Ελσίνκι, από πολλούς η ομάδα χλευάστηκε μέχρι σημείου ότι δεν είχε διάθεση και ήταν Εθνική... παραλίας! Καμία σχέση. Η νίκη με περίπατο μάλιστα με την Λιθουανία πήγε τους ίδιους σχεδόν(!) στο άλλο άκρο και στο να ζητάνε τουλάχιστον μετάλλιο!

Τα άκρα ποτέ δεν κάνουν καλό. Η ομάδα μας δεν έγινε ομαδάρα, αλλά και ποτέ δεν ήταν κακή. Είμαστε σε ένα Ευρωμπάσκετ απουσιών, που εκτός της Ισπανίας που είναι μια κλάση πάνω, όλες οι άλλες ομάδες έχουν μικρές διαφορές. Οι λεπτομέρειες ενός αγώνα και η "μέρα" της κάθε ομάδας,σου χαρίζουν μεγάλες νίκες και μεγάλες αποτυχίες όπως της Λιθουανίας αλλά και της Γαλλίας.

ΗΔΗ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ

Η ομάδα μας για μένα είναι ήδη επιτυχημένη, καθώς θέλαμε χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να πάμε στην οκτάδα απλά με μια καλή νίκη στο πρώτο χιαστί. Το πετύχαμε με το παραπάνω, καθώς δεν αποκλείσαμε όποια κι όποια ομάδα, αλλά ένα από τα φαβορί για μετάλλιο.

Και με μεγάλη εμφάνιση. Η ομάδα μας λοιπόν δεν πρέπει να έχει άγχος, καθώς ήδη πέτυχε στην αποστολή της. Έβαλε βάσεις, μπορεί παραπάνω ασφαλώς, αλλά από την άλλη δεν γίναμε και Ισπανία και καλό είναι να είμαστε προσγειωμένοι.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΡΩΣΙΑ

Η Ρωσία είναι τεράστιο όνομα αλλά για πολλούς αποτελεί έκπληξη η εικόνα της, καθώς έμεινε εκτός από την 1η φάση κιόλας και δεν πήγε καν στα πρώτα χιαστί στην περασμένη διοργάνωση. Όμως η επιστροφή των Μοζγκόφ και Σβεντ, που είχαν λείψει στο προηγούμενο Ευρωμπάσκετ, αλλάζει τα πάντα και η Ρωσία είχαμε επισημάνει ότι είναι καλό αουτσάιντερ για μετάλλιο. Με τον Πασούτιν στον πάγκο έπαιζε πολύ αμυντικά και πλέον παίζει πιο επιθετικό μπάσκετ. Πάντως έχει ένα θέμα στο πόιντ γκαρντ, καθώς μην ξεχνάμε δεν βγάζει και παίκτες πια το ρώσικο μπάσκετ όπως παλιά.

Με τη παρουσία του Βορόνσεβιτς και τους καλούς ρολίστες, Κουρμπάνοφ και Φριτζόν της ΤΣΣΚΑ, η Ρωσία αποκτά κορμό, νεανικότητα, εξαιρετικό σκόρερ(Σβεντ) και σέντερ(Μοζγκόφ). Έτσι έκανε την νίκη με την Σερβία και διέλυσε στο χιαστί την Κροατία που κακώς πάντως ήταν και φαβορί. Η Ρωσία δεν με τρομάζει, αλλά είναι μια καλή ομάδα. Μην ξεχνάμε ότι έχασε εύκολα από την Λετονία που πάντως της έκλεισε πολύ το τρομερό της τρίποντο. Γενικά κατεβάζει πολύ το σκορ, παίζει άμυνα και πάει τα ματς στους 70-75 πόντους και θέλει προσοχή στο αμυντικό ριμπάουντ, αφού έχει μ.ο. 10.

ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΚΛΕΙΔΙΑ

Πρώτο και σημαντικότερο να μην μπούμε με το άγχος του φαβορί. Η ομάδα μας στο παιχνίδι με την Λιθουανία δεν είχε άγχος και έβαλε 11/24 τρίποντα. Απίθανο να ξαναγίνουν αυτά, καθώς δεν αποκτήσαμε ξαφνικά μακρινούς σουτέρ. Μάλιστα όταν είμαστε φαβορί έχουμε υποστεί στα χιαστί κακές ήττες. Αντίθετα σαν αουτσάιντερ παίρνουμε μεγάλες νίκες και προκρίσεις.

* Κλειδί θα είναι η άμυνα στον Σβεντ. Ο Ρώσος πρώην ΝΒΑερ είναι ένας παίκτης των 20-25 πόντων χαλαρά. Στόχος είναι να τον κατεβάσεις στα νούμερα αυτά, αλλά με κακά ποσοστά ή να τον πας στους 15 πόντους.Ο Σβεντ έχει 24 πόντους μ.ο. αλλά και 7 ασίστ που σημαίνει ότι πρέπει να του κόψεις την δημιουργία. Λογικά θα πάνε πάνω του Καλάθης, Μάντζαρης, Παπανικολάου και Θανάσης για να τον κουράσουν, τον φθείρουν και μπορούμε να το πετύχουμε.

* Προσοχή θέλει ο Μοζγκόφ που είναι άλλη κλάση και επίπεδο από τους δικούς μας Μπουρούση και Παπαγιάννη, αλλά όχι κάτι τρομερό. Συνεπώς μας ταιριάζει σαν σωματοδομή με τους δικούς μας που θα πρέπει επίσης να τον φθείρουν και να παίξουν καλά και επιθετικά

* Το πιο σημαντικό είναι όμως στο παιχνίδι η επίθεσή μας. Λογικά θα πάει ο αγώνας στους 70-75 πόντους και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βάλουμε μακρινά σουτ. Η ομάδα μας δεν έχει άνεση στο σετ μπάσκετ και με τα κορμιά των Ρώσων θα έχουμε θέμα στην επίθεση αν δεν τρέξουμε.

Συνεπώς καλό αμυντικό ριμπάουντ για να βγάλουμε 4-5 αιφνιδιασμούς και τουλάχιστον 7-9 τρίποντα για να πάμε στους 75-80 πόντους, ειδάλλως μένουμε στους 65 και πολύ δύσκολα τα πράματα. Καθαρό μυαλό και ψυχολογία, καλή κυκλοφορία της μπάλας και μεγάλα σουτ για την μεγάλη πρόκριση.

News 24/7

24MEDIA NETWORK