Ο Πρίντεζης αλλάζει τις ισορροπίες

Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει γι' αυτά που θα γίνουν στο ΟΑΚΑ και πώς μεταβάλλεται ο τίτλος του φαβορί της σειράς εξαιτίας του τραυματισμού Πρίντεζη.

Ο Πρίντεζης αλλάζει τις ισορροπίες
Πρίντεζης-Διαμαντίδης-Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Τι αλλάζει, τι μπορεί να αλλάξει στη σειρά των τελικών των "αιωνίων"; Σε μια τρομερή σειρά με πολλά θρίλερ, την οποία αν κέρδιζε με 3-0 ο Ολυμπιακός ή αντίστροφα, αν είχε κάνει το 3-0 ο Παναθηναϊκός, όλα δίκαια θα ήταν.

Η αλήθεια είναι ότι ο Ολυμπιακός έχει το προβάδισμα με το 2-1 και κρατά την τύχη στα χέρια του σε έναν βαθμό, έχοντας και το φινάλε στο ΣΕΦ αν χρειαστεί. Όμως, οι έδρες -για τους λόγους που έχουμε αναλύσει- δεν είναι απόρθητες πλέον.

Ο Παναθηναϊκός είναι αλήθεια ότι έχει παίξει καλύτερα στην τριάδα των αγώνων και πάνω από το level του, σε αντίθεση με τον Ολυμπιακό που έκανε το 2-1 ενώ δεν έπαιξε σύμφωνα με τις δυνατότητές του.

Πλέον έχουμε ένα ματς στο ΟΑΚΑ κι αν χρειαστεί άλλο ένα στο ΣΕΦ. Ο Ολυμπιακός, με έδρα και 2-1, είναι φαβορί, αλλά η απουσία του Πρίντεζη δεν αποκλείει τίποτα, αφού αυτά τα παιχνίδια είναι πάντα ντέρμπι, όποιοι και να αγωνίζονται, όποια κι αν είναι η φόρμα.

Θα πει κανείς, ο ΠΑΟ έχασε την ευκαιρία με το τρίποντο με πίεση που έφαγε στο τέλος στο ΟΑΚΑ στο μηδέν και όταν στο ΣΕΦ έχασε από +7 στο 35'. Όλα γίνονται. Ο ΠΑΟ θέλει να κερδίσει στην έδρα του, που θα είναι "καυτή" καθώς θα έχουμε το τελευταίο παιχνίδι στην καριέρα του Διαμαντίδη μπροστά στο κοινό που τον λάτρεψε. Ακολούθως, θέλει να πάει στο ΣΕΦ για τα... ρέστα, ειδικά με καλή ψυχολογία, αν δεν παίξει ούτε εκεί ο Πρίντεζης. Με αυτόν τον τρόπο φτιάχνει την πληγωμένη ψυχολογία του.

Ο Ολυμπιακός, από την άλλη, δεν είναι άνετος, καθώς ξέρει ότι ένα πέμπτο ματς και ειδικά χωρίς τον καλύτερο παίκτη του μαζί με τον Σπανούλη, μπορεί να είναι ψυχοφθόρο και αυτό να κοστίσει έναν τίτλο. Θα πάει να κερδίσει σήμερα στο ΟΑΚΑ για να αποφύγει την ψυχολογική φθορά και το άγχος μιας πέμπτης αναμέτρησης. Αλλά ξέρει ότι το "όπλο" του, που θα ήταν η ψυχολογία του, στην ουσία εξανεμίζεται. Ο Πρίντεζης αλλάζει τις ισορροπίες.

ΤΙΡΑΜΟΛΑ ΓΚΙΣΤ, ΠΑΡΑΓΚΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΑΣΟΙ

Ο Παναθηναϊκός είναι μια διαφορετική ομάδα με τον Πεδουλάκη, μία ομάδα που σκέφτεται και διαβάζει πολύ και σωστά τα ματς. Παρ' όλα αυτά, έχει δύο βασικά θέματα να λύσει, την κούραση του Γκιστ που είναι... τιραμόλα σαν βασικός σε δύο θέσεις, αλλά και την ηλικία των Διαμαντίδη-Φώτση που είναι βασικότατα στελέχη, μετά από τον παραγκωνισμό βασικών.

Ο ΠΑΟ όπως έπαιζε όλη την σεζόν έχει μείνει χωρίς 3αρι πια, με τις αποδεσμεύσεις και τον τραυματισμό του Γιάνκοβιτς και έχει μείνει και από βάθος, καθώς ο Ραντούλιτσα και ο Ουίλιαμς, οι δύο κορυφαίοι ουσιαστικά επί Τζόρτζεβιτς, είναι όχι άδικα -ειδικά ο πρώτος- εκτός πλάνου.

Αυτό συμβαίνει μάλλον γιατί ο Άρτζι βλέπει ίσως και αδιαφορία στον Σέρβο, που αισθάνεται "ξένο σώμα" και δεν ταιριάζει στη φιλοσοφία του προπονητή του. Επιπλέον, ο Παππάς, ως Έλληνας, έχει πάρει τη θέση του Ουίλιαμς, που αποκτήθηκε σαν αντικαταστάτης του, όταν τον έβαλε στο "ψυγείο" ο Σάσα.

Συνεπώς, ο Πεδουλάκης ανακάτεψε στην τράπουλα και έβγαλε και δύο άσους, καθώς Χαραλαμπόπουλος και Παπαγιάννης έδειξαν ότι έχουν άνετα ένα ποιοτικό 15λεπτο, όπως φάνηκε και στο ΣΕΦ. Δεν είναι τόσο άδειος ο Παναθηναϊκός που θα πάει στο ΟΑΚΑ με το στιλ που παίζει και πιο πολύ στην άμυνα. Θεωρώ ότι ο Πεδουλάκης θα πάει με συνταγή ΣΕΦ, με τους νεαρούς Έλληνες να έχουν χρόνο, και θα προσέξει την διαχείρισή του.

Ο ΠΡΙΝΤΕΖΗΣ ΑΔΕΙΑΖΕΙ ΤΟ "4"

Η απουσία Πρίντεζη είναι καταλυτική, καθώς μιλάμε για τον κορυφαίο ψηλό του Ολυμπιακού, ειδικά επιθετικά. Αν βάλουμε και την απουσία του Γιανγκ, που δεν αντικαταστάθηκε ποτέ επί της ουσίας, οι "ερυθρόλευκοι" είναι χωρίς το βασικό δίδυμο στην φροντ λάιν και με δεδομένο ότι δεν είχαν αξιόλογη λύση πίσω από τον Πρίντεζη, στερούνται σκορ και γίνονται μονοδιάστατοι. Ειδικά από τη στιγμή που ο Χάντερ δεν δείχνει τόσο ορεξάτος (αφού είναι για... άλλες πολιτείες) και ο Μιλουτίνοφ ακόμα δεν έχει καταλάβει τα συστήματα.

Ο Σφαιρόπουλος θα καλύψει τη θέση "4" με τον Παπαπέτρου που δεν πάει άσχημα, αλλά δεν κάνει τη διαφορά, και τον Αγραβάνη, ενώ σαν επιπλέον λύσεις θα λειτουργήσουν οι Ουόρικ (που ήταν 4αρι στο ΝΒΑ αλλά δεν τον χρησιμοποίησε καθόλου στη θέση αυτή ο προπονητής του εδώ) και ο Παπανικολάου (που όμως δεν έχει ρυθμό ούτε στη φυσική θέση του, στο "3").

Θεωρώ ότι η απουσία του Πρίντεζη είναι τεράστια, καθώς ο Ολυμπιακός γίνεται προβλέψιμος. Θα πάει αναγκαστικά σε τρανζίσιον, που όταν δεν βγαίνει, θα έχει πρόβλημα και θα παίζει... γύρω γύρω όλοι, καθώς και ο Παπαπέτρου στο "4" μόνο από μακρυά απειλεί. Συνεπώς, όλοι θα ψάχνουν τον "καυτό" και με τρομερή ψυχολογία Σπανούλη. Όμως ο Γκιστ θα έχει δυνάμεις, καθώς δεν θα έχει το μαρκάρισμα του Πρίντεζη. Ο Αμερικανός θα μπορεί να χτυπήσει με πλάτη τον Παπαπέτρου και να δώσει επιθετικές λύσεις, αλλά και να παίξει καλή άμυνα πάνω στον Σπανούλη κλείνοντας του το ελεύθερο σουτ, καθώς δεν έχει άλλες έννοιες.

Εκτιμώ ότι θα πρέπει ο Πεδουλάκης να βάλει στην εξίσωση και ένα παίκτη ακόμα να κυνηγά τον Σπανούλη. Ο Ολυμπιακός θα πάει λογικά σε πάρα πολλά μακρινά σουτ. Αν βάλει πολλά πχ. ο Λοτζέσκι, ο Χάκετ, ο Παπαπέτρου ή θυμηθεί το καλό εαυτό του ο Μάντζαρης, έχει μεγάλη τύχη να πάρει τον τίτλο μέσα στο ΟΑΚΑ. Αν όχι, κινδυνεύει και στο ΣΕΦ χωρίς Πρίντεζη, γιατί μπορεί να τον πνίξει το άγχος και ειδικά τώρα που όλοι θα ψάχνουν τον Σπανούλη.

Το θέμα είναι ότι ο Παναθηναϊκός αποκτά μεγαλύτερη τύχη με ένα Ολυμπιακό χωρίς Πρίντεζη, καθώς ο αντίπαλός του θα είναι μονοδιάστατος σε μεγάλο βαθμό και θα ψάξει "ήρωες". Ο καλύτερος ας κερδίσει!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Κλείδωσε (;) ηγεμονικό συμβόλαιο ο Σπανούλης
Έλιοτ Γουίλιαμς: Ο αστάθμητος παράγοντας

News 24/7

24MEDIA NETWORK