Το σκεπτικό της διπλής προσθήκης και το νέο πλάνο του Πασκουάλ

Γιατί ο Παναθηναϊκός πήρε τελικά δύο παίκτες και όχι έναν όταν κάποιοι φίλοι της ομάδας ανησυχούσαν μην δεν γίνει καν προσθήκη στην πολύπαθη φροντ λάιν; Tι σημαίνει η νέα αυτή διαφοροποίηση στο πλάνο του Τσάβι Πασκουάλ ενόψει της συνέχειας; Ο Σωτήρης Γεωργίου τα βάζει κάτω και εξηγεί.

Το σκεπτικό της διπλής προσθήκης και το νέο πλάνο του Πασκουάλ

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος δεν είχε πρόβλημα να βάλει το χέρι στην τσέπη για μια ακόμα φορά και να φέρει στο ΟΑΚΑ όχι έναν, αλλά δύο Αμερικανούς στην τελική ευθεία για το Βελιγράδι και το Final Four της Ευρωλίγκα.

Ας δούμε όμως τι σημαίνει η νέα αυτή διαφοροποίηση στο πλάνο του Πασκουάλ, αλλά και το γιατί πήρε τελικά δύο παίκτες και όχι έναν όταν κάποιοι φίλοι της ομάδας ανησυχούσαν μην δεν γίνει καν προσθήκη στην πολύπαθη φροντ λάιν!

ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΠΛΗ ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Ο Τσάβι Πασκουάλ έδειξε απόλυτη εμπιστοσύνη στο ρόστερ και τις επιλογές του το καλοκαίρι και μεγάλη πίστωση χρόνου στους Όγκαστ και Ντένμον. Οι εξελίξεις όμως δεν ήταν αυτές που περίμενε και αναπόφευκτα έπρεπε να προχωρήσει σε ενίσχυση του ρόστερ.

Η φροντ λάιν του Παναθηναϊκού, όπως είχαμε επισημάνει νωρίς νωρίς, είχε σχεδιαστεί με τον Γκιστ να μετακομίζει αποκλειστικά σε θέση σέντερ για ένα 25λεπτο και τον Όγκαστ που είναι αθλητικός σταδιακά να παίρνει ένα 10λεπτο πάνω κάτω και περίπου 5-7' ο Βουγιούκας στα βαριά σχήματα.

Τελικά ο Όγκαστ δεν δικαιολόγησε τον ντόρο για την απόκτησή του ποτέ αφού έχει το μυαλό του στο ΝΒΑ και δεν μπήκε στο πνεύμα που απαιτεί μια μεγάλη ομάδα όπως ο Παναθηναϊκός. Συνεπώς ο Πασκουάλ είδε το πρόβλημα με την κούραση του Γκιστ που όταν εκτός έδρας ειδικά δεν ήταν καλός ,η ομάδα έχανε όπως γράψαμε σε άλλο άρθρο πρόσφατα. Μάλιστα σκέφτηκε και συνυπολόγισε και πιθανό τραυματισμό για ένα παίκτη στα 32 άλλωστε και αποφάσισε ότι πρέπει να πάρει παίκτη.

Για την θέση των γκαρντ είδε ότι περιορίζονται οι επιλογές του. Ο Λοτζέσκι έχει πολλούς τραυματισμούς και μην ξεχνάμε ότι τον είχε ξεκινήσει στο "2" πολλές φορές. Άλλωστε ξεκίνησε σε 18 από 19 παιχνίδια και είχε 20' με 7π μ.ο .Συνεπώς δεν έκανε την διαφορά και βλέποντας και το παρελθόν του ιατρικό υπάρχει μια ανησυχία. Βεβαίως ο Παναθηναϊκός έχει βάθος στην περιφέρεια αλλά ο Πασκουάλ είδε ότι "χάνει" και άλλο παίκτη σε σχέση με τους υπολογισμούς του.

Ο Ντένμον πήρε 12' με 5π μ.ο καθώς δεν ανταποκρίθηκε. Έκανε τα μεγάλα ματς με Χίμκι(24π),Αστέρα εκτός(16π) και Ζαλγκίρις μέσα(14π) αλλά στα άλλα δεν ήταν μέτριος αλλά ..αόρατος μένοντας και άποντος σε έξι από αυτά!

Ο Ισπανός τεχνικός κατάλαβε ότι ο Ντένμον θα είναι....φωτοβολίδα και ότι δεν μπορεί να έχει σταθερά 8-9π από αυτόν. Άρα όταν ο συγκεκριμένος είναι στο ...μηδέν και λείπει και ο Λοτζέσκι, η περιφέρεια μένει με Καλάθη, Λεκαβίτσιους, Ρίβερς, Παππά και τον Θανάση στο "3". Συνεπώς ήθελε ένα πρωτοκλασάτο παίκτη εκεί για ασφάλεια.

ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΛΕΧΘΗΚΑΝ ΤΖΕΙΜΣ-ΠΕΙΝ

Την μάχη για τις προσθήκες κέρδισαν Τζέιμς και Πέιν. Ο πρώτος ήταν εύκολο να έρθει. Καθώς ήθελε από προ μηνός και βάλε να γυρίσει στην αγαπημένη του Αθήνα. Την πρώτη φορά δεν αποκτήθηκε, καθώς θα άλλαζε τις ισορροπίες σε μια γεμάτη περιφέρεια με ρόλους κατανεμημένους.

Τώρα όμως με τα νέα δεδομένα με Λοτζέσκι-Ντένμον χρειαζόταν παίκτης. Και προτιμήθηκε κάποιος που ξέρει την ομάδα και τα συστήματα ,τον θέλει και ο κόσμος και τον έχει σε εκτίμηση και ο προπονητής. Και δεν θα ήθελε χρόνο.

Ο Πέιν αποκτήθηκε για να γεμίσει την πράσινη φροντ λάιν και σαν στοίχημα καθώς δεν γνωρίζει το ευρωπαϊκό μπάσκετ και δεν έχει κάνει και κάτι ιδιαίτερο στην καριέρα του. Πολλές επιλογές δεν υπήρχαν αλλά δεν υπάρχουν και πολλές απαιτήσεις

ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΙΝ

Ο Αμερικανός σέντερ είναι ένα αθλητικό παιδί που έχει και ψιλοκαλό σουτάκι από μακρυά. Το θέμα είναι ότι δεν έχει παίξει ποτέ το μπάσκετ που θα έπρεπε και λόγω προβλημάτων με την εξωγηπεδική του ζωή και λόγω προβλημάτων υγείας. Το 2014 τελείωσε το Μίτσιγκαν που είναι εξαιρετικό κολέγιο με 14π και 7ρ και θα έπρεπε σαν ντραφτ της Ατλάντα στο Νο 15 να έχει καριέρα των 10-12π και 5-6ρ στο ΝΒΑ.

Και όμως δεν έπαιξε ποτέ τίποτα και έγινε γυρολόγος. Ας όψονται τα θέματά του. Έχει και αυτός το δικό του στοίχημα καθώς μπορεί να γίνει παίκτης του 1,5εκ στην Ευρώπη αν παίξει σύμφωνα με τις προδιαγραφές του,ειδάλλως θα καταλήξει σε καμία άγονη γραμμή για το μεροκάματο.

Στον ΠΑΟ λένε ότι είναιι πολύ αθλητικός και με τρομερά προσόντα αλλά δυσκολεύεται στο πνεύμα της ομάδας με τις απαιτήσεις που έχει αυτή .Αλλά τώρα μαθαίνει το μπάσκετ της Ηπείρου μας. Θα δείξει. Ο Πασκουάλ θέλει από αυτόν ένα 10λεπτο να καλύπτει τον Γκιστ στο κομμάτι της άμυνας και του ριμπάουντ βασικά. Στην επίθεση δεν έχει σοβαρές απαιτήσεις αρκεί να μην...μπερδεύει την ομάδα!

Ο ΤΖΕΙΜΣ ΚΑΙ Ο... ΚΑΛΑΘΗΣ

Ο Μάικ Τζέιμς από πέρσι ήταν ένας παίκτης ορχήστρα, ευχή και κατάρα. Δεν δίσταζε να παίρνει τις κρίσιμες αποφάσεις και επιθέσεις αλλά έπαιζε πολύ άναρχα πολλές φορές και παρέσυρε την ομάδα εκτός πλάνου.

Παίρνει ματς μόνος, χάνει και ματς μόνος όμως. Αυτό θα προσπαθήσει να του αλλάξει ο Πασκουάλ, να τον κάνει να καταλάβει ότι πρέπει να παίζει περισσότερο με το μυαλό και λιγότερο με το ένστικτο. Άλλωστε στον ΠΑΟ υπάρχει το πρότζετκ 'Παππάς' που φέτος είναι ο ηγέτης στα κρίσιμα σημεία. Δεν θέλουν στην ομάδα να παραμεριστεί ο Έλληνας παίκτης που είναι και της ψυχολογίας και να χαθεί ο νέος ηγέτης της ομάδας ουσιαστικά.

Το άλλο πρόβλημα είναι ότι ο Τζέιμς θέλει την μπάλα στα χέρια. Και το ίδιο και ο Καλάθης και εδώ υπάρχει ανησυχία. Πέρσι ο Καλάθης είχε 27' με 10π και 5,5 ασ. Ο Τζέιμς 22' με 13π και 3 ας. Κοινώς έπαιζαν ένα δεκάλεπτο και κάτι μαζί. Φέτος ο Καλάθης έχει 28' με 15π και 8,5ας!Πολύ υψηλότερα νούμερα. Και εδώ είναι η ανησυχία. Ότι ο Καλάθης θέλει την μπάλα στα χέρια. Αν δεν την έχει όταν είναι μαζί με τον Τζέιμς μπορεί να πέσουν τα νούμερα που έχει και να χαλάσει και η ψυχολογία του

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΟ ΠΛΑΝΟ

Ο Πασκουάλ γέμισε το οπλοστασιό του αλλά έχει και ανησυχίες. Πως θα "παντρέψει" τον Τζέιμς στο 10λεπτο με τον Καλάθη. Λογικά ο Καλάθης θα έχει το 28λεπτο,ο Λεκαβίτσιους το 10λεπτο σαν μπακ απ και ο Τζέιμς με τον Παππά θα μοιραστούν το "2" με εναλλακτική τον Ντένμον αν είναι σε καμία καλή βραδιά.

Ο Λοτζέσκι αν είναι καλά θα πηγαίνει στο "3", όπου βασικός θα είναι ξεκάθαρα πλέον ο Ρίβερς με ένα γεμάτο 20λεπτο +εκεί. Αν ο Τζέιμς έχει ένα 20λεπτο αναπόφευκτα θα είναι μαζί με τον Καλάθη ένα 10λεπτο. Επίσης αν είναι μαζί με τον Λεκαβίτσιους κονταίνει πολύ η ομάδα στην περιφέρεια.

Πράματα που πρέπει να δει και στην πράξη ο Πασκουάλ, όπως και το ποιός θα παίρνει τις κρίσιμες επιθέσεις που πέρσι μονοπωλούσε ο Τζέιμς με δικά του... κόλπα και όχι βάση προγράμματος και σχεδιασμού. Φέτος τον ρόλο είχε ο Παππάς.

Στην φροντ λάιν τα πράματα είναι πιο ξεκάθαρα. Και μάλιστα αν ο Πέιν "βγει" θα πάρει και 15λεπτο για να υπάρχει ενδεχόμενο να πάει για λίγο και στο "4"ο Γκιστ αν δεν είναι καλά ο Σίνγκλετον .Όσο για την Ελλάδα μικρό το κακό. Καταρχήν υπάρχει και ένα θέμα με το πότε θα πάρει Ελληνικό διαβατήριο ο Γκιστ. Ειδάλλως θα κοπούν λογικά Ντένμον, Λοτζέσκι και ένας ακόμα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK