Ο Γενάρης της μεγάλης -κόκκινης- αλλαγής

Τα μεγάλα συμβόλαια που σπάνε και φέρνουν έναν... Μιραλάς κι ό,τι άλλο χρειαστεί για την κατάκτηση του νταμπλ. Ο Μαρινάκης που κατάλαβε τη λάθος επένδυση του καλοκαιριού και την αλλάζει. Ο χειμώνας που θα φέρει τις μεγαλύτερες αλλαγές στο ρόστερ του Ολυμπιακού. Γράφει ο Σταύρος Γεωργακόπουλος.

Ο Γενάρης της μεγάλης -κόκκινης- αλλαγής

Είναι πολύ σημαντικό, ίσως το σημαντικότερο, για έναν σύλλογο το να διαθέτει αντανακλαστικά. Κι έναν ηγέτη που να αναγνωρίζει τα λάθη του, ακόμη κι αν δεν τα φωνάζει. Οι πράξεις, άλλωστε, είναι ικανές για να καταδείξουν τα πάντα. Στον Ολυμπιακό επένδυσαν πολλά, αλλά με λάθος τρόπο το καλοκαίρι. Περισσότερα από 20 εκατομμύρια πήγαν στα χέρια ενός ακατάλληλου ανθρώπου. Του Μπέσνικ Χάσι.

Με τις ευλογίες της διοίκησης έγιναν οι περισσότερες μεταγραφές/αγορές ποδοσφαιριστών, οι οποίες, όμως, αποδείχθηκαν ακατάλληλες, καθώς εκείνος που τις εισηγήθηκε λειτούργησε περισσότερο ως τυχοδιώκτης μισθοφόρος, παρά ως ένας προπονητής με όραμα και γνώση. Δεν χρειάστηκε πολύς καιρός στον Βαγγέλη Μαρινάκη να καταλάβει πως κάτι δεν πήγαινε καλά.

Τα χρήματα που δόθηκαν και δη τα συμβόλαια που ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο έκαστο ετησίως δεν ανταποκρίθηκαν ούτε στο ελάχιστο στις μεγάλες προσδοκίες. Κι εκεί ακριβώς ο πρόεδρος του Ολυμπιακού κατάλαβε ότι δεν έπρεπε να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Δεν άφησε το στραβό να εξελιχθεί περισσότερο, αλλά επενέβη καταλυτικά.

Τα περισσότερα από τα μεγάλα συμβόλαια που υπέγραψε ο Ολυμπιακός το καλοκαίρι, έχουν μπει ήδη σε διαδικασία διακοπής. Ο Εμενίκε με τον Καρσελά αποτελούν ήδη παρελθόν, ακολουθεί ο Βούκοβιτς που αναλογικά με την προσφορά του πληρώθηκε χρυσάφι, όλα δείχνουν ότι τον ίδιο δρόμο θα πάρει και ο Οφόε, ο οποίος απέδειξε με τη συμπεριφορά του γιατί δεν έχει κάνει καριέρα ανάλογη με την ποιότητά του όλα αυτά τα χρόνια.

Όπως εκβιαστικά έφυγε από τη Λέγκια το καλοκαίρι για να έρθει στον Πειραιά, κάπως έτσι θέλει να φύγει και τώρα για τον επόμενο εργοδότη του, βάζοντας μπροστά τη σύζυγό και την οικογένειά του. Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη, ωστόσο, παύει να είναι σύμπτωση.

Η ουσία, όμως, γιατί σε αυτή πρέπει να σταθούμε είναι ότι στη διάρκεια του Γενάρη ο Ολυμπιακός θα αλλάξει όπως ποτέ στο παρελθόν από την ημέρα της αλλαγής στον προεδρικό θώκο. Όσοι δεν κάνουν φεύγουν, όσοι κάνουν θα έρθουν. Με τη διαφορά ότι το ρόστερ θα γίνει τόσο ώστε να μπορεί να το διαχειριστεί ο προπονητής, να περιοριστούν τα κρούσματα απειθαρχίας και να γίνει περισσότερο λειτουργικό. Για να φτάσει η ομάδα στην κατάκτηση του νταμπλ, εξάλλου, δεν χρειάζονται 30 ποδοσφαιριστές που οι μισοί να κάθονται και να γκρινιάζουν, αλλά 22-23 μάχιμοι, «ζεστοί» κι έτοιμοι για όλα.

Δεν είμαι σίγουρος αν ο Ολυμπιακός θα μπορέσει τελικά να φέρει πίσω τον Κέβιν Μιραλάς. Είμαι σίγουρος, όμως, ότι η προσπάθεια θα γίνει μέχρι τέλους. Όπως έγινε μέχρι την τελευταία ημέρα και την τελευταία ώρα του Αυγούστου. Ο Μαρινάκης ξέρει καλά ότι ο Βέλγος θα δώσει πολλά στην ομάδα.

Θα την απογειώσει αγωνιστικά, θα συσπειρώσει περισσότερο τον κόσμο στην εξέδρα. Γι’ αυτό και είναι διατεθειμένος όπως έκανε το καλοκαίρι έτσι και τώρα να κάνει υπερβάσεις στη συγκεκριμένη υπόθεση. Στο μέτρο του δυνατού μεν, αλλά υπερβάσεις, όπως και ο ίδιος ο Κέβιν παραδέχθηκε το καλοκαίρι δηλώνοντας ότι "ο πρόεδρος έκανε και περισσότερα απ’ όσα περίμενα, αλλά η Έβερτον ήταν ανένδοτη".

Στη διάρκεια της μάχης, ωστόσο, δεν χρειάζονται μόνο «στρατηγοί» όπως ο Μιραλάς, αλλά και στρατιώτες. Ένας από αυτούς είναι ο Εχσάν Χατζισαφί, ένας αριστερός φουλ μπακ, έτοιμος, ψημένος, στην πλέον κατάλληλη ηλικία και διψασμένος να πετύχει. Όχι μόνο επειδή του παρουσιάζεται η μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του, αλλά επειδή έχει μπροστά του ένα Μουντιάλ.

Το παρελθόν έχει διδάξει ότι μεσούσης της σεζόν που η προσαρμογή είναι ακόμη πιο δύσκολη, συνήθως βγαίνουν είτε οι επιστροφές, είτε οι «εσωτερικές» κινήσεις. Και ο αμυντικός του Πανιωνίου ξέρει καλά. Τι σημαίνει Ολυμπιακός, τις απαιτήσεις του πρωταθλήματος, την προσπάθεια που θα χρειαστεί να καταβάλει για να γεμίσει τα παπούτσια του με αγωνιστικά λεπτά. Θα έρθει, θα μπει και θα παίξει. Μια προσθήκη με σχεδόν μηδενικό ρίσκο που μπορεί να προκαλέσει, ωστόσο, πολλαπλά οφέλη. Συν ότι η παρουσία του στα αποδυτήρια μπορεί να ανεβάσει ακόμη περισσότερο τον καλό του φίλο και συμπαίκτη στην εθνική, Καρίμ Ανσαριφάρντ.

Θεωρώ δεδομένο ότι ο Ολυμπιακός θα προχωρήσει σε άλλες –τουλάχιστον- δύο δυνατές κινήσεις. Μία ακόμη για τα «φτερά» και μία για τον άξονα, πέρα από τον κίπερ-ρεζέρβα που ήδη αναζητείται. Απαραίτητα όλα αυτά για να πετύχει η συνταγή και να έρθει ένα ακόμη πρωτάθλημα το οποίο ο Μαρινάκης και ο κόσμος το θέλουν περισσότερο από κάθε άλλο για λόγους που μπορεί ο καθένας εύκολα να καταλάβει.

Στη σούμα, το «ερυθρόλευκο» ρόστερ θα αλλάξει τουλάχιστον κατά το 1/3. Αναμένεται να γίνουν συνολικά καμιά 15αριά μεταβολές. Με λίγα λόγια, θα γίνουν μέσα σ’ ‘ένα μήνα όλα όσα δεν έγιναν τους προηγούμενους 7 Γενάρηδες, αλλά έτσι πρέπει, επιβάλλεται.

Το μόνο σίγουρο είναι πως όποιος δεν κάθεται πάνω από το γάλα που χύθηκε, ξέρει και πώς να πετύχει. Τα υπόλοιπα θα τα δούμε προσεχώς και ανάλογα με τις κινήσεις που θα γίνουν θα τα κρίνουμε...

News 24/7

24MEDIA NETWORK