Δεν είχε Ιντέγε, αλλά είχε Ανσαριφάρντ!

Ο άνθρωπος-κλειδί για τη θριαμβευτική, όπως εξελίχθηκε το ματς, πρόκριση του Ολυμπιακού επί της Οσμάλινσπορ ήταν δίχως αμφβολία ο Καρίμ Ανσαριφάρντ. Στην πρώτη του ευρωπαϊκή συμμετοχή ο Ιρανός κατάφερε ότι είχε κάνει ο Καρντόσο σε 25 ματς! Σχολιάζει ο Σταύρος Γεωργακόπουλος.

ÃÉÏÕÑÏÐÁ ËÉÃÊ / ÏÓÌÁÍËÉÓÐÏÑ - ÏÓÖÐ / EUROPA LEAGUE / OSMANLISPOR - OLYMPIAKOS (ÊÙÓÔÁÓ ÌÁÊÑÕÄÇÌÁÓ / Eurokinissi Sports)
ÃÉÏÕÑÏÐÁ ËÉÃÊ / ÏÓÌÁÍËÉÓÐÏÑ - ÏÓÖÐ / EUROPA LEAGUE / OSMANLISPOR - OLYMPIAKOS (ÊÙÓÔÁÓ ÌÁÊÑÕÄÇÌÁÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Πριν από μία εβδομάδα, οι παίκτες του Ολυμπιακού και της Οσμάνλισπορ εγκατέλειψαν το χορτάρι του “Γ. Καραϊσκάκης” χωρίς να έχουν παραβιάσει την αντίπαλη εστία. Εκείνο το 0-0 που σφράγισε ένα φτωχό σε φάσεις παιχνίδι, προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς οι Πειραιώτες απέναντι σε μια φοβική ομάδα, δεν κατάφεραν να μετουσιώσουν την υπεροχή τους.

Από εκείνη τη μέρα, είχα καταθέσει, εδώ στο Contra.gr την άποψη ότι οι Ερυθρόλευκοι αν πιάσουν και στον επαναληπτικό ανάλογη απόδοση, θα προκριθούν. Αυτό συνέβη πριν από λίγες ώρες, ίσως και πιο εύκολα απ' ότι πολλοί περίμεναν. Απέναντι σε μία ομάδα που και στα έξι προηγούμενα εντός έδρας παιχνίδια της στην ίδια διοργάνωση, είχε πετύχει γκολ, ενώ είχε δεχθεί μόλις 2 (από τη Βιγιαρεάλ στη μοναδική της ισοπαλία), το επιβλητικό 3-0 "σφράγισε" πανηγυρικά το εισιτήριο της πρόκρισης.

Δύο στοιχεία έκαναν τη διαφορά. Το πρώτο και σημαντικότερο ήταν ότι η ομάδα του Μπέντο είχε την ίδια συνέπεια στην αμυντική της συμπεριφορά. Με τον Ρέτσο καρφωμένο πάνω στον Εντιαγέ, κοντινές αποστάσεις μεταξύ των γραμμών και τους Μποτία, Ντα Κόστα να έχουν από κοντά τον Γουεμπό, η εστία του Λεάλι δεν δέχθηκε ιδιαίτερη πίεση. Κι όταν τη δέχθηκε, σε δύο τρεις φάσεις, ο Ιταλός πορτιέρε στάθηκε στο ύψος του.

Σε αυτό το διάστημα αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα ο Ολυμπιακός στην κυκλοφορία και την ανάπτυξη. Οι Τούρκοι παίζοντας συνεχώς πίσω από τη μπάλα, θωράκισαν σωστά την άμυνά τους και ουσιαστικά δεν απειλήθηκαν ούτε στο ελάχιστο. Δεν θα μπορούσε να γίνει και κάτι διαφορετικό, μιας και οι πρωταθλητές Ελλάδας είναι ζήτημα αν κατάφερναν να αλλάξουν περισσότερες από 3-4 πάσες στο δρόμο προς την επίθεση.

ΣΕ ΕΝΑ ΜΑΤΣ Ο,ΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ Ο ΚΑΡΝΤΟΣΟ

Το δεύτερο στοιχείο που αποδείχθηκε καταλυτικό για να έρθει η πρόκριση με τρόπο επιβλητικό μέσα σε ένα ημίχρονο, ήταν ο Καρίμ Ανσαριφάρντ. Ο Ιρανός στράικερ χωρίς να έχει βρεθεί ακόμη καλά με τους συμπαίκτες του, ήταν εκεί που έπρεπε για να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα δύο φορές, ενώ το άγγιξε σε μία ακόμη, μαζί με το χατ τρικ! Παρότι στο πρώτο μέρος οι κινήσεις του στον χώρο δεν ήταν οι ενδεδειγμένες για να τον... ταΐσει ο Φορτούνης, φάνηκε πολύ περισσότερο από τον Όσκαρ Καρντόσο. Μπήκε στη φωτιά, έδωσε μάχες, κουνήθηκε μέσα κι έξω από το "κουτί", τον αισθάνθηκε η τουρκική άμυνα.

Με το πού ξεκίνησε το β' μέρος, ο Ολυμπιακός προφανώς κατόπιν σχετικής εντολής του προπονητή στην ανάπαυλα, πέτυχε τον απόλυτο αιφνιδιασμό. Οι παίκτες του μπήκαν με τέρμα το γκάζι στο γήπεδο, ο Ελιουνούσι λίγο έλειψε να σκοράρει, ενώ από το κόρνερ που κέρδισε ήρθε το 0-1. Ο -αρχοντικός σε αυτό το ματς- Μποτία έκανε του κεφαλιού του, ο Καρίμ το μυρίστηκε και δεν λάθεψε.

Στην πρώτη του παρουσία ως βασικός σε ευρωπαϊκό παιχνίδι, ο Ιρανός κατάφερε ό,τι έχει καταφέρει μόλις δύο φορές ο Καρντόσο σε 25 συμμετοχές συνολικά. Όχι απλά να σκοράρει, αλλά να βρεθεί σε θέση βολής και για δεύτερο (το έβαλε) και για τρίτο γκολ (τον σταμάτησε ο αντίπαλος τερματοφύλακας). Μετά το 0-1 που οι παίκτες του Μουσταφά Ακτσάι αναγκαστικά πήραν μέτρα προς την επίθεση κυνηγώντας την ισοφάριση, ο αγώνας εξελίχθηκε σε βούτυρο στο ψωμί του Ολυμπιακού.

Με τη διάταξή τους να είναι από τα πρώτα λεπτά στο 4-4-2 και τον Φορτούνη να μαρκάρει ψηλά πλάι στον Ανσαριφάρντ, οι "ερυθρόλευκοι" δεν έχασαν τη συνοχή τους, ενώ βρήκαν τους κενούς χώρους στην κόντρα για να δώσουν διαστάσεις θριάμβου στη νίκη τους.

Είτε από τύχη, λόγω του τραυματισμού του Μάρτινς, είτε από διαίσθηση του κόουτς και η παρουσία του Ανδρούτσου επέδρασε καταλυτικά στο να μετατραπεί η μάχη της πρόκρισης σε μια τόσο σκληρή έδρα, σε... παρέλαση. Τα ελεύθερα μέτρα που βρήκαν προς την επίθεση οι Πειραιώτες τα διένυσαν σωστά, συνεργάστηκαν άψογα και κατά διαστήματα έκαναν τους γηπεδούχους να κουτουλάνε.

"ΑΠΑΝΤΑΕΙ" ΜΕ... ΤΡΙΑΡΕΣ ΣΤΗΝ ΠΙΕΣΗ

Όσο για τον Πάουλο Μπέντο, αποδείχθηκε για μία ακόμη φορά επτάψυχος. Τις προηγούμενες δύο φορές που βρέθηκε στα σχοινιά και πολλοί πόνταραν ότι είναι στο χαλάκι της εξώπορτας, η ομάδα αντέδρασε και μάλιστα με τριάρες (στα ντέρμπι εντός με την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό). Κάτι αντίστοιχο έγινε και στην Τουρκία με το ίδιο σκορ! Όταν η ομάδα αντιδράει έτσι στα δύσκολα, παρά τις όποιες απουσίες ή ελλείψεις, αυτό κάτι δείχνει και για το μέταλλό της, αλλά και για τον προπονητή της. Υπό την έννοια ότι οι ποδοσφαιριστές παίζουν και για εκείνον...

News 24/7

24MEDIA NETWORK