Έχει μάθει από "τελικούς" η ΑΕΚ

Το προσεχές ντέρμπι με τον Ολυμπιακό που χαρακτηρίζεται ως "τελικός", η μεγάλη ευκαιρία της ΑΕΚ, το βαθμολογικό πλεονέκτημα, η ενδεχόμενη νίκη που θα (απο)δείξει πράγματα, η αυτοπεποίθηση και ο κίνδυνος να επιστρέψει η εσωστρέφεια. Σχόλιο του Σταύρου Καραΐνδρου.

SUPERLEAGUE / ΛΑΜΙΑ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI)
lazaros EUROKINISSI

Το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό αντιμετωπίζεται ως τελικός. Πρόωρο. Φυσικά. Αλλά όχι έξω από τα όρια της λογικής. Στην ΑΕΚ βλέπουν μπροστά τους τη μεγάλη ευκαιρία να μεγαλώσει η διαφορά από τους Πειραιώτες και ταυτόχρονα να γεμίσει αυτοπεποίθηση η ομάδα για τη συνέχεια του πρωταθλήματος και τη διεκδίκησή του.

Είναι υπερβολικός όλος αυτός ο θόρυβος γύρω από την κυριακάτικη αναμέτρηση. Αυτή η λαχτάρα; Η προσμονή; Αν το πάμε από την πλευρά του κόσμου, είναι απόλυτα φυσιολογική. Στο ζουμί, όμως, στο βαθμολογικό κομμάτι, δηλαδή, η ΑΕΚ έχει ένα μαξιλαράκι ασφαλείας, αυτό το +2 που της δίνει τη δυνατότητα, ή την πολυτέλεια αν θέλετε, να πηγαίνει για δύο αποτελέσματα.

ΠΑΙΖΕΙ ΚΑΛΑ ΟΤΑΝ ΠΑΙΖΕΙ "ΤΕΛΙΚΟ"

Η πρόσφατη ιστορία, βέβαια, μάς έχει δείξει πως η ΑΕΚ των δύο αποτελεσμάτων συνήθως φεύγει με άδεια χέρια. Αντίθετα, όταν οι "κιτρινόμαυροι" πηγαίνουν με στοχοπροσήλωση και έχοντας στο μυαλό τους τη νίκη, είθισται να τα καταφέρνουν. Ακόμα κι αν χρησιμοποιηθούν ως παράδειγμα τα πρόσφατα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, η Ενωση έχει δείξει ότι στους "τελικούς" (εντός ή εκτός εισαγωγικών) τα καταφέρνει μια χαρά.

Ο Χιμένεθ έχει καταλάβει από νωρίς ότι το κυριακάτικο ντέρμπι έχει την ξεχωριστή σημασία του. Η ΑΕΚ παίζει με τον Ολυμπιακό, μετά από πολλά χρόνια, έχοντας βαθμολογικό πλεονέκτημα. Εχει την ευκαιρία να πάει στο +5 και να (απο)δείξει ότι είναι μέσα στα φαβορί για τον εφετινό τίτλο.

Η συγκεκριμένη αναμέτρηση της Κυριακής έχει μεγάλη σημασία για την Ενωση, αφού μπορεί να της φουσκώσει την αυτοπεποίθηση, να εκτοξεύσει το "εγώ", να της δώσει τεράστια ώθηση για τη συνέχεια. Δεν είναι μόνο η διαφορά που μπορεί να αποκτήσει από τους Πειραιώτες, δεν είναι μόνο ότι στο ενδεχόμενο +5 πηγαίνει με "μαξιλαράκι ασφαλείας" στα δύσκολα παιχνίδια με Ξάνθη και Αστέρα Τρίπολης, είναι το γενικότερο κλίμα που θα "χτίσει" η επικράτηση.

Η ΛΕΠΤΗ ΚΛΩΣΤΗ ΤΗΣ ΕΣΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ

Άρα, με όλα τα παραπάνω, μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως ορθώς το ντέρμπι αντιμετωπίζεται, από πλευράς, ΑΕΚ ως "τελικός". Βέβαια, εδώ ελλοχεύει ο κίνδυνος του "μετά". Τι θα γίνει στο ενδεχόμενο αρνητικού αποτελέσματος. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλα τα κλισέ του κόσμου, ότι είναι νωρίς, ότι έχει δρόμο το πρωτάθλημα και όλα τα κλασικά που γράφονται και λέγονται σε αυτές τις περιπτώσεις. Σε μία ομάδα, όμως, όπου η εσωστρέφεια είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά, δεν είναι να... παίζεις με αυτά.

Η ΑΕΚ πηγαίνει από τα πάνω στα κάτω. Πηγαίνει από τη ζέστη στο κρύο. Ενα θετικό αποτέλεσμα σκορπά θύελλα ενθουσιασμού, ένα στραβοπάτημα είναι ικανό να τα γκρεμίσει όλα. Μέχρι στιγμής, το κατόρθωμα του Μανόλο Χιμένεθ είναι η προσπάθειά του να ισορροπεί τα πράγματα, να βγάζει προς τα έξω μία ομάδα που έχει αποκτήσει εγωισμό και αντίδραση.

Οι "κιτρινόμαυροι", λοιπόν, παίζουν την Κυριακή έναν από τους πολλούς "τελικούς" που θα δώσουν μέσα στη σεζόν. Το κυριότερο είναι ότι παίζουν μπροστά στο κοινό τους και απέναντι στον βασικό ανταγωνιστή του τίτλου και την ομάδα που πρωταγωνιστεί τα τελευταία χρόνια στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι το παιχνίδι των αποδείξεων και της αυτοπεποίθησης. Και για τους δύο. Λίγο περισσότερο για την ΑΕΚ που αναζητά το μεγάλο "come back".

News 24/7

24MEDIA NETWORK