Προλαβαίνουν να γίνουν καλύτεροι

Η αμηχανία που άφησαν τα φιλικά του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ, ο βαθμός ετοιμότητας των εκπροσώπων μας στο Champions League, τα θετικά τους στοιχεία, η αντίδραση που έβγαλαν και τα λάθη που χάλασαν τη μαγιά και πρέπει να αποφευχθούν στα επίσημα παιχνίδια. Γράφει ο Σταύρος Καραΐνδρος.

Προλαβαίνουν να γίνουν καλύτεροι

Αμηχανία. Αυτή είναι, ίσως, η πιο ταιριαστή λέξη για να χαρακτηρίσει αυτά που άφησαν τα δύο φιλικά Ολυμπιακού και ΑΕΚ.

Την αμηχανία την καταλαβαίνεις και από τον τρόπο που αποτυπώθηκαν τα φιλικά. Καλύτερη η ΑΕΚ στο πρώτο ημίχρονο, όχι καλύτερη στο δεύτερο. Αμηχανία. Είναι αυτό που σου βγάζει όταν, στη σούμα, δεν βλέπεις κάτι το διαφορετικό, κάτι που θα δώσει ώθηση ενόψει των επίσημων αγώνων.

Κι εδώ κολλάει το κλισέ. Άλλο τα φιλικά και άλλο τα επίσημα. Διαφορετική η αντιμετώπιση και η σοβαρότητα που βγάζουν οι ποδοσφαιριστές στο χορτάρι. Το λάθος του Σισέ, ας πούμε, σε επίσημο δύσκολα θα γινόταν. Θα το σκεφτόταν δύο φορές πότε ακριβώς πρέπει να πηδήξει για να μη χαρίσει τη μπάλα στον αντίπαλο επιθετικό.

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΕΣΕΙ ΤΟ ΓΛΥΚΟ

Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε στο γενικότερο συμπέρασμα είναι η διάθεση. Αμφότεροι οι εκπρόσωποί μας στα προκριματικά του Champions League έβγαλαν όρεξη και σε κάποιες περιπτώσεις πάθος. Για την εποχή είναι σημαντικά, αν μάλιστα η όρεξη συνδυαστεί και με το "δέσιμο" που ακόμα δεν έχουν -και είναι φυσιολογικό- τότε την επόμενη εβδομάδα μπορούν να έρθουν χαμόγελα ικανοποίησης.

Η ΑΕΚ έπαιξε από τα άκρα. Από εκεί μπορούσε. Στον άξονα δεν έχει τον παίκτη που θα της αλλάξει το ματς, που θα τη δώσει το κάτι παραπάνω. Αυτό το ρόλο μπορεί να τον υπηρετήσει μόνο ο Μάνταλος και το έκανε σε κάποιο βαθμό όταν μεταφέρθηκε εκεί.

ΕΠΙΠΟΛΑΙΟΤΗΤΑ

Η ΑΕΚ, όμως, έτρεξε. Περισσότερο από τον Ολυμπιακό. Κυνήγησε μπάλες, έπαιρνε εύκολα την κατοχή και έδειξε εξ αρχής πως θα προσπαθήσει να κάνει τον αντίπαλο να υποπέσει σε λάθος. Εξ ου το γεγονός πως οι της Γάνδης δεν είχαν δημιουργία και η πρώτη μπαλιά έφευγε βαθιά από την άμυνα για μπροστά.
Μόνο που η Γάνδη σκόραρε, έστω από γκάφα. Η ΑΕΚ δεν το έκανε στις φάσεις που δημιούργησε και εκεί είναι η σημαντική διαφορά με τα επίσημα. Κόντρα στην ΤΣΣΚΑ τα λάθη δεν επιτρέπονται. Ούτε η επιπολαιότητα στην τελική προσπάθεια. Καλή η αντίδραση μετά το 0-1 και η προσπάθεια ακόμα και για την ανατροπή, αλλά το θέμα είναι να μη φτάσεις να κυνηγάς το σκορ.

Βάσει εικόνας, η Ένωση θα μπορούσε να κρατήσει πίσω το μηδέν. Δεν το έκανε από λάθος. Στα άκρα τα πήγε μια χαρά, ο Μπακάκης ήταν ο καλύτερος του αγώνα, η πίεση που ζητούσε ο Χιμένεθ λειτούργησε και το δεύτερο μέρος ήταν ουσιαστικά αυτό που μπέρδεψε στη σούμα.

ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΠΑΙΚΤΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε δυνατά. Με τον Φορτούνη σε ελεύθερο ρόλο και τον Πάρντο σε εξαιρετική κατάσταση, προσπάθησε να παίξει γρήγορα και να σπάσει την οργανωμένη άμυνα του Αστέρα. Σε αντίθεση με την ΑΕΚ, οι Πειραιώτες έχουν τους ποδοσφαιριστές που μπορούν να δώσουν την προσωπική ενέργεια. Ενας από αυτούς είναι ο Καρσελά που έπαιξε στο δεύτερο ημίχρονο και πέτυχε το γκολ του φιλικού.
Στα καλά αυτό που έκανε και η ΑΕΚ. Ο Ολυμπιακός κέρδιζε γρήγορα την κατοχή κάθε φορά που έχανε την μπάλα. Το παιχνίδι του δεν ήταν μονότονο, αν και κάποιες φορές έβγαζε αυτή την αίσθηση κυρίως λόγω του Εμενίκε. Δεν είναι ακόμα έτοιμος όχι από αγωνιστική άποψη, αλλά στο θέμα του δεσίματος με τους υπόλοιπους.

Το λάθος του Σισέ κοστίζει στα επίσημα. Και άφησε άσχημη εντύπωση. Επανέφερε την κουβέντα για την άμυνα, αν και αυτό είναι άδικο. Πίσω ο Ολυμπιακός δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερα προβλήματα, δεν πιέστηκε και το γκολ το έφαγε λόγω... φιλικού. Αυτές οι φάσεις σε κανονική ροή καθαρίζονται πιο εύκολα.

ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Συμπέρασμα μετά από όλα αυτά υπάρχει; Φυσικά και υπάρχει. Τόσο ο Ολυμπιακός όσο και η ΑΕΚ αυτή την περίοδο προετοιμάζονται για τα προκριματικά. Για το πρωτάθλημα υπάρχει καιρός. Προετοιμάζονται για ειδικών συνθηκών αναμετρήσεις που πας για το αποτέλεσμα. Αυτό το έδειξαν και οι δύο κόντρα σε Αστέρα και Γάνδη. Απλά κάποιες λεπτομέρειες χάλασαν το γλυκό.

Αμηχανία. Επανέρχομαι σε ό,τι έγραψα στην αρχή. Αμηχανία για το τι ακριβώς είδαμε και πως αυτό μπορεί να σχολιαστεί. Είναι έτοιμοι για τα πρώτα νοκ άουτ παιχνίδια; Ή, για να το θέσουμε πιο σωστά, θα είναι έτοιμοι; Προφανώς και θα είναι. Έχουν τον χρόνο να διορθώσουν ό,τι μπορούν πριν τις πρώτες αναμετρήσεις. Κυρίως αυτές τις λεπτομέρειες που διαμόρφωσαν τα δύο 1-1. Λεπτομέρειες που προήλθαν από δικά τους λάθη. Στην τελική, γι' αυτό υπάρχει αμηχανία. Το ρημάδι το λάθος είναι που πρέπει να εξαφανιστεί, ειδικά όταν παίζεις νοκ άουτ.

News 24/7

24MEDIA NETWORK