Άδικη η σκληρή κριτική στον Στανόγεβιτς

Αν οι προπονητές έφευγαν τον Αύγουστο δεν θα είχαμε γνωρίσει τον Ερνέστο Βαλβέρδε, γράφει ο Τσάρυ, που ζητάει πίστωση χρόνου από τον ΠΑΟΚ στον Αλεκσάνταρ Στανόγεβιτς, αφού είναι άδικο να κριθεί από τα φιλικά του καλοκαιριού.

Άδικη η σκληρή κριτική στον Στανόγεβιτς
stanojevic EUROKINISSI SPORTS

Ο ΠΑΟΚ πρέπει να κοιτάξει να ολοκληρώσει τις μεταγραφές και να αφήσει για αργότερα την αμφισβήτηση του Στανόγιεβιτς. Η δουλειά του προπονητή δεν είναι να κερδίζει φιλικά.

Στον ΠΑΟΚ τα πράγματα είναι περίεργα. Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά. Η περσινή σαιζόν ολοκληρώθηκε με τον ΠΑΟΚ να έχει κατακτήσει το κύπελλο, να απογοητεύει στα πλέι οφ, αλλά η διοίκηση του και ο φιλικός προς τον σύλλογο τύπος να δημιουργεί μία αίσθηση πως ήρθε η ώρα να γίνει ανατροπή σκηνικού. Σε αυτήν την αίσθηση, για να είμαστε ακριβείς, έπαιξε ρόλο και η αλλαγή δεδομένων στο Ελληνικό ποδόσφαιρο, που θέλει τον Βαγγέλη Γραμμένο να κερδίζει τις εκλογές της ΈΠΟ και ο τρόπος που κατέκτησε το κύπελλο η ομάδα του Ιβάν Σαββίδη.

Ο ΙΒΙΤΣ ΕΦΥΓΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΦΘΑΡΕΙ

Η επόμενη ημέρα ήρθε με την απόφαση της διοίκησης να αντικαταστήσει τον Βλάνταν Ίβιτς και στη συνέχεια να φέρει στην θέση τον Αλεκσάνταρ Στανόγεβιτς. Η απομάκρυνση ενός προπονητή που δεν έχει φθαρεί 100% είναι από μόνη της ένα ρίσκο. Δεν ξέρω αν ο Ιβιτς είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να οδηγήσει τον ΠΑΟΚ στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, το σίγουρο όμως είναι πως δεν έφυγε σαν αποτυχημένος.

Δεν πρόλαβε να έχει μεγάλη φθορά. Αντίθετα κατέκτησε τον ρεαλιστικό στόχο που ήταν το κύπελλο Ελλάδος και διόρθωσε μία από τις αγωνιστικές παθογένειες που ήταν η συνολική αμυντική λειτουργία της ομάδας.

ΑΦΗΣΕ ΠΙΣΩ ΝΟΣΤΑΛΓΟΥΣ

Δεν έπαιξε επί ημερών του ελκυστικό ποδόσφαιρο ο ΠΑΟΚ, ήταν σταθερά βαρετός, όμως το ταμείο στο τέλος κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως είναι αρνητικό. Όταν φεύγει ένας προπονητής πριν ο χρόνος προλάβει να φθείρει την εικόνα του, είναι φυσιολογικό να έχει αφήσει πίσω του νοσταλγούς. Στην προκειμένη περίπτωση, στη διοίκηση, στους ρεπόρτερ και στους οπαδούς του συλλόγου υπήρχε ένα ποσοστό που ήταν αντίθετο με την απομάκρυνση του Ιβιτς.

Για να μην γίνουν αυτές οι αντίθετες με την απόφαση του συλλόγου σκέψεις, φωνές, χρειαζόταν κάποιο όνομα που θα είναι ένα επίπεδο πάνω από τον Ίβιτς και θα δημιουργεί προσδοκίες. Το βιογραφικό του θα εξηγεί και τον λόγο που ήρθε η αντικατάσταση του Σέρβου τεχνικού. Το στοιχείο αυτό, στην περίπτωση του Αλεξάντερ Στανόγιεβιτς, δεν υπήρχε.

Σε όλα αυτά προσθέστε, πως με τον Ίβιτς, είχε πολύ καλές σχέσεις ο τεχνικός διευθυντής της ομάδας, Λούμπος Μίχελς, που ήταν αντίθετος με την απομάκρυνση του και επίσης πως δεν ήταν δική του επιλογή ο Αλεκσάνταρ Στανόγεβιτς.

Όλα αυτά εξ αρχής δημιούργησαν ένα δύσκολο κλίμα για τον Σέρβο τεχνικό και μία υπερβολικά γρήγορη αμφισβήτηση.

ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΟ ΝΑ ΚΡΙΘΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΦΙΛΙΚΑ

Εδώ θέλω να σημειώσω πως θεωρώ λάθος να κρίνεται προπονητής αυτή την περίοδο. Επίσης είναι λανθασμένο να γίνονται σοβαρές κρίσεις για φιλικά παιχνίδια, ο κάθε προπονητής, έχει το δικαίωμα να εκμεταλλευτεί τα φιλικά παιχνίδια με τον τρόπο που ο ίδιος θεωρεί σωστό για την ομάδα του.

Αν πάμε στην λογική να κρίνονται οι προπονητές από τα φιλικά, τότε είναι σαν να λέμε σε όποιον έρχεται στην χώρα μας πως πρέπει να κοροϊδεύει. Ξέρετε, το εύκολο είναι να κερδίζεις στα φιλικά, το δύσκολο είναι να καταφέρνεις να χάνεις. Αν ένας προπονητής πάει σε χαλαρές προπονήσεις, βάζει συνέχεια την καλή του ενδεκάδα για να την μοντάρει και δεν κάνει πολλές αλλαγές, είναι λογικό να κερδίζει. Αυτό όμως μακροπρόθεσμα θα φέρει προβλήματα. Αν αποφασίσει να δει όλο το ρόστερ του, να κάνει πράξη στα φιλικά όλες τις σκέψεις, του θα έρθουν και άσχημα αποτελέσματα και θα υπάρξουν φιλικά που η εικόνα θα προβληματίζει.

Για παράδειγμα ο Ατρόμητος έφαγε 6 σε φιλικό στην Τρίπολη. Ο Αυστριακός τεχνικός ένιωσε την δυσαρέσκεια και το φιλικό με τον Ολυμπιακό, το διαχειρίστηκε σαν παιχνίδι πρωταθλήματος. Σχήμα με 3 στόπερ, δυνατό παιχνίδι πίσω από την μπάλα, ξύλο και περιορισμένες αλλαγές. Δεν γίνεται να χάσεις σε φιλικό, αν πραγματικά το δεις πιο σοβαρά απ' ότι ο αντίπαλος σου. Αυτό όμως δεν γίνεται να είναι το ζητούμενο αυτήν την περίοδο.

Μπορεί ο Στανόγεβιτς, πράγματι να είναι ένας πολύ κακός προπονητής, να αποτελεί μία λανθασμένη επιλογή, όμως η δουλειά του δεν είναι να κερδίζει στα φιλικά, ούτε είναι σωστό αυτή την εποχή να παρουσιάζει μία φορμαρισμένη ομάδα. Ο Στανόγεβιτς πρέπει να κριθεί στα επίσημα παιχνίδια.

ΑΝ ΕΦΕΥΓΑΝ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ...

Θυμίζω απλά το παράδειγμα του Ερνέστο Βαλβερδε. Ο άνθρωπος που σήμερα βρίσκεται στην Μπαρτσελόνα, τον Αύγουστο του 2008 αποκλείστηκε από την Ανόρθωση. Αν ο Ολυμπιακός τον είχε διώξει, δεν θα καταλαβαίναμε ποτέ τι θα μπορούσε να προσφέρει στο Ελληνικό ποδόσφαιρο.

Δεν είμαι από αυτούς που πιστεύουν πως ο προπονητής πρέπει να έχει άπλετο χρόνο χωρίς να δέχεται κριτική. Ο κάθε εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα κρίνεται καθημερινά από το επίπεδο και την αποτελεσματικότητα της εργασίας του. Πόσω μάλλον ο προπονητής, που είναι υποχρεωμένος με την δουλειά του να κερδίζει αποτελέσματα που θα του προσφέρουν ήρεμο χρόνο. Όμως να μην φτάνουμε στην άλλη άκρη.

Μπορεί να μην έχει το κατάλληλο βιογραφικό ο Στανόγεβιτς, για να αναλάβει ένα τόσο δύσκολο εγχείρημα. Δεν είναι άλλωστε απλό να προσπαθήσει να κάνεις πρωταθλήτρια μία ομάδα που εδώ και δεκαετίες κάνει πρωταθλητισμό μόνο στα λόγια και όχι στην πράξη. Από την στιγμή όμως που αυτός επιλέχτηκε ας του δοθεί ένα μικρό διάστημα να δείξει τις ποδοσφαιρικές του σκέψεις.

ΥΠΕΡΕΚΤΙΜΗΘΗΚΕ ΤΟ ΠΕΡΣΙΝΟ ΡΟΣΤΕΡ

Στον ΠΑΟΚ έγινε και ένα ακόμα λάθος. Δεν αξιολόγησαν τα πράγματα σωστά. Υπερεκτίμησαν το περσινό ρόστερ και δεν υπολόγισαν πως ο Ολυμπιακός φέτος δεν θα έχει καμία σχέση με το περσινό. Υπήρξε κάποιο μπέρδεμα, γιατί στο ξεκίνημα της προετοιμασίας, το πλάνο μίλαγε για 3 προσθήκες ενδεκάδας. Ευτυχώς για τον σύλλογο έγινε κατανοητό πως η ομάδα για να διεκδικήσει το πρωτάθλημα θέλει πολύ περισσότερες προσθήκες.

ΑΛΛΑΖΕΙ ΕΠΙΠΕΔΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ

Δημιουργείται μία περίεργη ατμόσφαιρα, σε μία εποχή που αυτό που θα έπρεπε να απασχολεί την ομάδα, είναι πως θα ολοκληρωθεί το ρόστερ. Είναι άλλη συζήτηση αν ο ΠΑΟΚ μείνει ως έχει και τελείως διαφορετική, αν μαζί με τους Μακ, Πρίγιοβιτς, αποκτηθούν και οι Ελ Καντουρί, Βιεϊρίνια. Αν ο ΠΑΟΚ ολοκληρώσει αυτές τις δύο μεταγραφές και αποκτηθεί και ο γρήγορος στόπερ, τότε ο κάθε Στανόγεβιτς δεν θα έχει καμία δικαιολογία.

Θα έχει στα χέρια του το καλύτερο ρόστερ που είχε ποτέ προπονητής του ΠΑΟΚ και θα είναι υποχρεωμένος να παρουσιάσει μία ομάδα που θα μπορεί να συνδυάζει θέαμα με αποτελέσματα.

5ΑΔΑ ΙΚΑΝΗ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

Αν ολοκληρωθούν οι μεταγραφές των Βιεϊρίνια, Ελ Καντουρί, ο ΠΑΟΚ θα έχει μία 5άδα ποδοσφαιριστών Ελ Καντουρί, Βιεϊρίνια, Μακ, Πρίγιοβιτς, Μπίσεσβαρ που θα έχει την δυνατότητα να αντεπεξέλθει σε όλα τα συστήματα. Οι κουβέντες για το αν ταιριάζει το 4-2-3-1 ή το 4-4-2 δεν θα έχουν καμία αξία. Ο ΠΑΟΚ θα έχει πρωτόγνωρη για τα Ελληνικά δεδομένα ποιότητα και πληρότητα που θα δώσει το δικαίωμα για εύκολο το rotation στον προπονητή τους, την δυνατότητα να εφαρμόσει το ποδόσφαιρο που ο ίδιος πιστεύει, με σκοπό να ανοίγει τις μαζικές άμυνες που θα αντιμετωπίσει στο Ελληνικό πρωτάθλημα.

Σε ένα πρωτάθλημα που για να το κατακτήσεις χρειάζεσαι ένα τεράστιο ποσοστό νικών, το να ανοίγεις τις κλειστές άμυνες είναι και το πιο σημαντικό ζητούμενο.

Το αν είναι λανθασμένη επιλογή ο Στανόγεβιτς ή όχι δεν μπορεί να κριθεί από τα φιλικά. Δεν γίνεται άλλωστε μία ομάδα που παίζει δύο φιλικά σε δύο μέρες, να έχει καλή εικόνα. Επίσης αν δεν το καταλαβαίνει ο Σέρβος τεχνικός θα πρέπει κάποιος να τον ενημερώσει πως στο 4-2-3-1 ο Τζάλμα Κάμπος δεν μπορεί να παίξει πίσω από τον Πρίγιοβιτς. Ο Κάμπος δεν έχει την απαιτούμενη τελική δημιουργία για εξτρέμ, πόσω μάλλον να τον βάλεις να σου ενώσει τον άξονα με την επίθεση.

News 24/7

24MEDIA NETWORK