Αυτή η Ισπανία μπορεί την κούπα!

Aπό καθαρή ατυχία δεν έφτασε σ' έναν πραγματικό θρίαμβο η Ισπανία την Παρασκευή το βράδυ. Παρά το σοκ της απόλυσης του Λοπετέγκι η "ρόχα" έδειξε ότι είναι ομάδα με τρομερή ποιότητα και αρχές. Η Πορτογαλία του Σάντος κρατά την τρομερή εμφάνιση του Ρονάλντο. Γράφει ο Τσάρλυ.

Spain's team celebrates Nacho, right, after he scored his side's third goal during the group B match between Portugal and Spain at the 2018 soccer World Cup in the Fisht Stadium in Sochi, Russia, Friday, June 15, 2018. (AP Photo/Frank Augstein)
Ισπανία-Παγκόσμιο Κύπελλο AP PHOTOS/FRANK AUGSTEIN

Η Ισπανία με την Πορτογαλία μάς χάρισαν το πρώτο μεγάλο παιχνίδι στην διοργάνωση. Η τάση για επιθετικό ποδόσφαιρο που επικρατεί σε συλλογικό επίπεδο φαίνεται ικανή να επηρεάσει θετικά και το Μουντιάλ, στα παιχνίδια ανάμεσα στις ομάδες που έχουν ποιότητα.

Η αλήθεια είναι πως το τελικό αποτέλεσμα αδικεί τους Ισπανούς, το 3-3 ήρθε με ευθύνη περισσότερο του Ντε Χέα αλλά και του Ρονάλντο. Συμβαίνουν αυτά στο ποδόσφαιρο, ο καλύτερος τερματοφύλακας του κόσμου να μοιάζει με φάντασμα. Έκανε δώρο το δεύτερο τέρμα, είχε άσχημες αντιδράσεις στη διάρκεια του αγώνα και παραδόθηκε, δεν αντέδρασε καθόλου στην εκτέλεση φάουλ του Ρονάλντο.

ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ

Η ...ιβηρική μάχη έφερε δύο πραγματικότητες που θα βοηθήσουν πολύ την διοργάνωση, ο Ρονάλντο είναι σε καλή κατάσταση και η Ισπανία σε θέση να κάνει πολύ καλό τουρνουά και να βάλει υποψηφιότητα ακόμα και για την κατάκτηση του Μουντιάλ.

Οι Ισπανοί έκαναν εμφάνιση για να κερδίσουν πολύ εύκολα τους Πορτογάλους. Είχαν εκπληκτική δημιουργία από την αριστερή πλευρά, όπου έβγαλαν το 45% των επιθέσεων τους, οι Ινιέστα, Ίσκο, έφτιαχναν συνεργασίες και εκμεταλλευόντουσαν τα ανεβάσματα του Άλμπα. Με αυτές τις συνεργασίες έβγαλαν πολλές καλές φάσεις, όμως δεν πήραν κάποιο τέρμα.

Είναι πολύ σημαντικό για τη συνέχεια, που μπήκε ζεστός ο Ντιέγκο Κόστα. Με δεδομένο πως ο Λοπετέγκι έχει κόψει τον Μοράτα και δεν υπάρχει στην αποστολή άλλος φορ, για να έχει ψηλό ταβάνι η Ισπανία χρειάζεται σε καλή κατάσταση και με επαφή με τα δίχτυα τον Κόστα. Ο εν λόγω δεν έχει βοηθήσει ποτέ την Εθνική Ισπανίας σε τουρνουά, έδειξε πως είναι έτοιμος αυτή την φορά να το κάνει.

ΟΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Συνολικά οι Ισπανοί έφεραν πολλά θετικά μηνύματα. Ένα από τα ερωτήματα που με απασχόλησαν πριν το Μουντιάλ, ήταν αν θα έχουν πραγματικό κίνητρο σε αυτήν την διοργάνωση. Βλέπετε μιλάμε για ποδοσφαιριστές που έχουν κατακτήσει πολλά και φέτος υπήρχε έντονα το ζήτημα με την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας, που σε συνδυασμό με τα όσα συνέβησαν με τον Λοπετέγκι, δημιουργούσαν έναν φόβο, μια πιθανότητα να δούμε μία αποστολή, χωρισμένοι σε γκρουπ με παίκτες δίχως διάθεση για να "σκιστούν" για την επιτυχία.

Νομίζω πως μπήκε σφραγίδα από την εικόνα που έδειξαν οι Ισπανοί, πως κάτι τέτοιο δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί. Οι μεγάλες προσωπικότητες παρέκαμψαν τα πάντα και βγήκαν για να δείξουν την αγωνιστική τους αξία. Μπορεί να μην κέρδισαν αλλά στο γήπεδο έκαναν ότι ήθελαν. Δημιούργησαν ένα παιχνίδι για να το κερδίσουν με δύο, τρία γκολ διαφορά και συγκυριακά ήρθαν ισόπαλοι. Όμως το τουρνουά τώρα, αρχίζει και η εικόνα δείχνει πως οι Ισπανοί είναι καλά και βρίσκονται στην Ρωσία για να δείξουν την ποιότητα τους.

Ο Φερνάντο Ιέρο, όπως ήταν φανερό, δεν έκανε καμία παρέμβαση, κράτησε το 4-3-3 του Λοπετέγκι και την φιλοσοφία, με τους δύο ακραίους επιθετικούς να πηγαίνουν πιο μέσα. Πιθανότατα ο Λοπετέγκι να μην πήγαινε για τη θέση του Καρβαχάλ με τον Νατσο αλλά με τον Οντριοθόλα της Σοσιεδάδ που θα έδινε περισσότερα ανεβάσματα, όμως ήταν λογικό να ψάξει την ασφάλεια ο Ιέρο. Η επιλογη του Νάτσο έφερε τον κύριο όγκο του παιχνιδιού της Ισπανίας από την αριστερή πλευρά όμως από τον Νάτσο ήρθε το εκπληκτικό 3ο τέρμα.

Στην πράξη οι Πικέ, Ράμος, Άλμπα, Ινιεστα, Ίσκο, Σίλβα, Κόκε, Ντιεγκο Κόστα, δεν έχουν ανάγκη από κοουτσάρισμα. Να υπάρχει σεβασμός στις βασικές αρχές που τους ταιριάζουν και έχουν μάθει να αγωνίζονται θέλουν και τα υπόλοιπα θα τα κάνουν όπως αυτοί γνωρίζουν.

ΑΔΕΙΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ

Οι Ισπανοί με την εκπληκτική κυκλοφορία που είχαν ανέδειξαν την μεγάλη αδυναμία που είχε το 4-4-2 του Σάντος. Ο Πορτογάλος τεχνικός εμφάνισε μία διαφορετική φιλοσοφία σε σχέση με το τελευταίο Ευρωπαϊκό, θυμίζω πως από ένα σημείο και μετά στη διοργάνωση χρησιμοποιούσε καθαρό 6άρι τον Καρβάλιο και μαζί τους Ζάο Μάριο, Ρενάτο Σάντσες και Αντριέν Σίλβα.

Η Πορτογαλία του 2016 ήταν μία ομάδα γεμάτο χαφ και το γεγονός αυτό της έδινε καλή ισορροπία και έλεγχο των αγόνων. Στην πρεμιέρα της διοργάνωσης εμφάνισε μία τάση να γίνει πιο επιθετική, το γεγονός αυτό έφερε περισσότερες αντεπιθέσεις στο πρώτο ημίχρονο, όμως δημιούργησε και ένα άδειο κέντρο. Ο Σάντος πήγε σε ένα καθαρό 4-4-2 με τον γρήγορο εξτρέμ Γκουέδες στο επιθετικό δίδυμο δίπλα στον Ρονάλντο για να τρέξει να πρεσάρει και να δημιουργήσει αντεπιθέσεις, τον Φερνάντες που λειτουργεί εκπληκτικά σαν κρυφό φορ στα αριστερά και τον Μπερνάντο Σίλβα δεξιά.

Οι Ισπανοί όμως παίζουν με 5 χαφ. Έφερναν διαρκώς τους Ίσκο, Σίλβα πιο μέσα, δημιουργούσαν συνεργασίες με μικρές πάσες με τους Ινιέστα, Κόκε και ανέδειξαν πως στον άξονα της Πορτογαλίας υπήρχαν μόνο τα βαριά πόδια των Καρβάλιο, Μουτίνιο.

Ήταν αδύνατον για τους Πορτογάλους να σταματήσουν το παιχνίδι με τις μικρές πάσες της Ισπανίας και είχε δημιουργηθεί ένας χώρος που έδινε την δυνατότητα στους χαφ του Ιέρο να κάνουν ότι θέλουν. Έπιασαν έναν απίστευτο αριθμό με 776 πάσες με 92% ποσοστό ευστοχίας. Νούμερα που αποδεικνύουν πόσο μεγάλο πρόβλημα είχε να αντιμετωπίσει η Πορτογαλία τον τρόπο που κυκλοφορούσαν την μπάλα οι Ισπανοί και δεν μιλάμε για ένα βαρετό ποδόσφαιρο με πολλές πάσες που δεν φέρνει τελικές, το passing game ήταν επιθετικό και κάθετο, οι Ισπανοί πέτυχαν 3 τέρματα και δημιούργησαν επιθέσεις για να βάλουν περισσότερα.

Είναι απίστευτο αλλά ισοφαρίστηκαν σε ένα σημείο που δεν έδινε το παιχνίδι στους Πορτογάλους να έχουν την παραμικρή αντίδραση. Από την στιγμή που πήραν προβάδισμα στο σκορ, ο Ιέρο έβαλε τον Αλκάνταρα στη θέση του Ινιέστα, ο οποίος ήταν φρέσκος και πήγαινε όπου ήταν η μπάλα και βοηθούσε στο να αμύνεται η Ισπανία μέσα από την δική της κατοχή, ένα κερδισμένο φάουλ όμως ήταν αρκετό για να ισοφαρίσουν οι Πορτογάλοι.

Είναι μεγάλο πράγμα να μην έχεις μάθει να χάνεις και οι Πορτογάλοι με τον Σάντος κατάφεραν να μην χάσουν σε ένα παιχνίδι που νικήθηκαν ολοκληρωτικά. Έχουν με τον Σάντος προπονητή μόλις μία ήττα και αυτή στο άμεσως επόμενο παιχνίδι μετά την κατάκτηση του ευρωπαϊκού στην πρεμιέρα των προκριματικών από την Ελβετία. Ήττα που δεν στοίχισε καθώς κέρδισαν όλα τα παιχνίδια που έδωσαν στην σειρά και πήραν την απευθείας πρόκριση.

Το ρεκόρ του Σάντος σαν προπονητής της Πορτογαλίας μετά την ισοπαλία έγινε 19-10-1 και συνεχίζει το σερί των ισοπαλιών, θυμίζω πως στο ευρωπαϊκό που κατέκτησε πέρασε από έναν πολύ βατό όμιλο με Ισλανδία, Αυστρία, Ουγγαρία με τρεις ισοπαλίες και στο 90λεπτό κέρδισε μόνο του, τους Ουαλούς.

Φυσικά υπάρχει φέτος μία διαφορετική ποδοσφαιρική πρόταση, με στόχο να χτυπούν περισσότερο στην αντεπίθεση, η οποία όμως ανασταλτικά ήταν ευάλωτη, δημιούργησε ένα άδειο κέντρο και αναδείκνυε το αργό κεντρικό αμυντικό δίδυμο των Φόντε, Πέπε.

Είμαι σίγουρος πως στη συνέχεια θα καθιερώσει τον Ζοαό Μάριο μπροστά από δύο αμυντικούς χαφ και πιθανότατα να φέρει τον Γκουέδες στα πλάγια. Αποκλείω ο Φερνάντο Σάντος να συνεχίσει την διοργάνωση με μία σοφτ ομάδα. Το κέρδος των Πορτογάλων με τους Ισπανούς, ήταν ένας τεράστιος βαθμός σε ένα παιχνίδι που στην πραγματικότητα το έχασαν και πως ο Ρονάλντο έδειξε πως είναι σε καλύτερη ατομική κατάσταση από ότι ήταν πριν δύο χρόνια και πολύ περισσότερο από ότι στο περασμένο Μουντιάλ.

Σε αυτό το Μουντιάλ, ετοιμάσου να κάνεις Σερί. Κατέβασε το νέο Seri app του Stoiximan.gr, κάνε το απόλυτο σερί & κέρδισε 1.000.000€ μετρητά εντελώς δωρεάν* (*ισχύουν όροι & προϋποθέσεις)

News 24/7

24MEDIA NETWORK