Είναι θωρηκτό και έρχεται για ΗΓΕΤΗΣ!

Το είχε ανάγκη ο σύλλογος, όσοι δουλεύουν σε αυτόν και οι οπαδοί. Ο Παναθηναϊκός στο πρόσωπο του Άντρε Τσάβες ευελπιστεί να βρει τον νέο του ηγέτη. Ο Τσάρλυ αναλύει το νέο μεταγραφικό απόκτημα των "πράσινων", που αποτελεί και τη μεγαλύτερη οικονομική επένδυση του Γιάννη Αλαφούζου στο "τριφύλλι".

Jonathan Calleri of Argentina's Boca Juniors, left, celebrates with teammate Andres Eliseo Chavez after scoring against Paraguay's Cerro Porteno at a Copa Sudamericana soccer match in Asuncion, Paraguay, Thursday, Nov. 6. 2014. (AP Photo/Jorge Saenz)
chavez AP

Για να λέγεσαι μεγάλη ομάδα πρέπει να μπορείς να φέρνεις και μεγάλους παίκτες. Σε μια εποχή που όλα έμοιαζαν να έχουν τελματώσει, η πλειοψηφία των φίλων του παρακολουθούσαν με συμπάθεια την προσπάθεια του τεχνικού του Παναθηναϊκού, αλλά και με απόσταση καθώς τα τελευταία χρόνια ο σύλλογος μικραίνει με αποτέλεσμα μεγάλο ποσοστό φιλάθλων να έχει ξενερώσει. Αυτή η μεταγραφή έρχεται να φέρει μία σπίθα και να γεννήσει ξανά την ελπίδα στον κόσμο του Παναθηναϊκού.

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΑΛΑΦΟΥΖΟΥ

Το να φέρεις ένα καλό όνομα από την Αργεντινή πάντα έχει και την μαγεία του. Πέρα από το ταμπεραμέντο των Αργεντίνων που ταιριάζει με το ελληνικό, υπάρχει και η μαγεία που δημιουργεί το άγνωστο. Ειδικά όταν πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή που δεν έχει έρθει ποτέ στην Ευρώπη.

Η μεταγραφή που αποδεικνύει στην πράξη πως ο Γιάννης Αλαφούζος έχει σκοπό να αλλάξει σελίδα και να προσφέρει την βοήθεια του στον Μαρίνο Ουζουνίδη, που ο τρόπος δουλειάς του αποτελεί την ελπίδα του Παναθηναϊκού για μελλοντικές επιτυχίες. Η μεταγραφή του Άντρε Τσάβες από πλευράς κόστους είναι η μεγαλύτερη που έχει κάνει η διοίκηση Αλαφούζου.

ΠΩΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΟΝ ΤΣΑΒΕΣ

Πως φτάσαμε τώρα σε αυτήν την κίνηση. Είχα αναφέρει με συνεχόμενες αρθρογραφίες μου, πριν καν τελειώσει η περασμένη σαιζόν, πως το τεχνικό επιτελείο γνώριζε πως το πιο πιθανό είναι το καλοκαίρι ο Μπεργκ να μην συνεχίσει στον Παναθηναϊκό.

Η πρώτη εντολή που υπήρχε ήταν να βρεθεί κάποιος ελεύθερος επιθετικός να πάρει το συμβόλαιο του Μπεργκ. Στην πράξη και αφού ο Μπεργκ αποχώρησε με πολύ λιγότερα χρήματα από ότι υπολογιζόταν, έγινε αντιληπτό πως ελεύθερος φορ να παρέχει σιγουριά ότι θα έχει στην ομάδα την επιρροή του Μπεργκ δεν μπορεί να βρεθεί. Ο επιθετικός που έχει γκολ και είναι σε καλή κατάσταση βρίσκει συμβόλαιο. Ελεύθερους φορ βρίσκεις με προβλήματα τραυματισμών, στην καλύτερη περίπτωση, με μία δύο γεμάτες σαιζόν στο παρελθόν, αλλά με ένα μεγάλο πρόσφατο κενό που δημιουργεί ανασφάλεια. Δεν αποκλείεται να βρεις και κανέναν λαβράκι αλλά αυτές οι περιπτώσεις έχουν ρίσκο και ο Παναθηναϊκός δεν μπορούσε στην περίπτωση του αντικαταστάτη του Μπεργκ να ρισκάρει.

ΠΡΩΤΑ Ο ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ

Έγινε νωρίς αντιληπτό πως είναι πιο εφικτό να πάει ο Παναθηναϊκός στην λύση του δανεισμού. Για ένα διάστημα κοίταξαν ποδοσφαιριστές με συμβόλαια που δεν είναι βασικοί στις ομάδες τους και είτε δόθηκαν πέρυσι δανεικοί, είτε φέτος θα μπορούσαν να δοθούν επειδή δεν θα ήταν βασικές επιλογές. Συζήτησαν με ομάδες και γρήγορα έγινε αντιληπτό πως ήταν τουλάχιστον χαζό, για σύλλογο που δεν έχει και μεγάλη οικονομική δυνατότητα, να προσφέρει ένα μεγάλο πόσο για συμβόλαιο, σε πολλές περιπτώσεις να προσφέρει και ενοίκιο σε ομάδα, για έναν ποδοσφαιριστή που σε έναν χρόνο δεν θα του ανήκει.

Πόσο μάλλον, όταν πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή που θα αποτελέσει ηγέτη της προσπάθειας, ο τεχνικός τον θέλει απόλυτα προσηλωμένο στο έργο του ώστε να κάνει την διαφορά στον σύλλογο και πιστεύει πως μέσα από το ποδόσφαιρο που θα παίξει η ομάδα θα του προσφέρει την ευκαιρία να γράψει πολύ καλά νούμερα.

Εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς, πως παίρνοντας έναν επιθετικό με προσόντα στα 26 του χρόνια, αν γράψει σαιζόν με περισσότερα από 15 τέρματα αυτόματα αποκτά μία μεγάλη αξία στο Ευρωπαϊκό χρηματιστήριο. Οπότε ο Παναθηναϊκός θα έχει στο ρόστερ του και ένα οικονομικό κεφάλαιο. Η μεταγραφή του φορ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και μία επένδυση.

ΕΨΑΞΑΝ ΤΟ ΕΞΥΠΝΟ DEAL

Στον Παναθηναϊκό προσπάθησαν όπως στην περίπτωση Λουτσιάνο, να κάνουν το έξυπνο Deal, να βρουν φορ που να έχει το πολύ ένα χρόνο συμβόλαιο, να είναι σε θέση να καλύψουν τις απαιτήσεις του παίκτη και να τον διαπραγματευτούν πολύ πιο χαμηλά από την πραγματική του αξία.

Ο Μαρίνος Ουζουνίδης, για μεγάλο διάστημα είχε στυλώσει τα πόδια του στον Πούκι, ο Παναθηναϊκός τα είχε βρει με τον παίκτη και πίστεψε πως πιέζοντας την Μπρόντμπι θα έριχνε την τιμή του, αυτό δεν συνέβη. Ο Πούκι με αξία στο transfermarked στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ και με συμβόλαιο να λήγει το επόμενο καλοκαίρι, έμοιαζε πιθανό να έρθει με μία πρόταση στο 1,5 εκατομμύρια από την στιγμή που o ίδιος είχε συμφωνήσει με τον Παναθηναϊκό. Στην πράξη όμως δεν συνέβη κάτι τέτοιο, καθώς μιλάμε για τον καλύτερο ποδοσφαιριστή με διαφορά της Μπρόντμπι και ο σύλλογος ήθελε να εξαντλήσει τα περιθώρια παραμονής του.

Με την περίπτωση Πούκι χάθηκε χρόνος, ευτυχώς όμως όχι και το παιχνίδι. Σε κείμενο μου την περασμένη Παρασκευή είχα αναφέρει, πως ο εύκολος στόχος είναι ο Γιάννης Αλαφούζος όταν δεν γίνονται μεταγραφές, αυτή την φορά όμως είναι διατεθειμένος να κάνει την υπέρβαση. Αυτό που χρειαζόταν ήταν να βρεθεί ο επιθετικός που έχει εγκρίνει ο Ουζουνίδης και να μπορεί ο Παναθηναϊκός με τα λεφτά που θα πάρει από τον Μπεργκ να αποκτήσει τα δικαιώματα του.

ΕΚΕΙ ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Τελικά ο εκλεκτός βρέθηκε στο πρόσωπο του Άντρε Τσάβες, που είχε χρηματιστηριακή αξία στο transfermarked στα 4 εκατομμύρια ευρώ, αλλά και ένα συμβόλαιο που έληγε στο τέλος του έτους. Αποδείχθηκε σε αυτήν την περίπτωση πιο εύκολο να τα βρει ο Παναθηναϊκός με την Μπόκα που δεν τον υπολόγιζε. Η συμφωνία έκλεισε, με τους όρους που αναφέρει ο Κώστας Γουλής στο κείμενο του. 1,35 εκατομμύρια ευρώ για το 50% των δικαιωμάτων του και το δικαίωμα του Παναθηναϊκού, να καταβάλει μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2018 άλλα 1,35 εκατομμύρια για το υπόλοιπο 50%. Ο ποδοσφαιριστής είχε τις αμφιβολίες του μέχρι να πάρει την κατάσταση στα χέρια του ο Μαρίνος Ουζουνίδης και να μιλήσει μαζί του. Τότε κατάλαβε τι προοπτική του προσφέρεται. Ο ίδιος είχε την ανάγκη να γίνει ηγέτης και ο Παναθηναϊκός του προσφέρει αυτή την ευκαιρία και ένα ποδοσφαιρικό σχέδιο αξιοποίησης του, που τον έφτιαξε με το που το άκουσε.

ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΑΡΑΟΥΧΟ

Πρόκειται για δυνατή κίνηση. Ο Παναθηναϊκός βάζει έναν φορ που τον έχει ανάγκη. Αν ψάχνουμε σε ποιόν ποδοσφαιριστή μοιάζει, φέρνει κάπως στον Αραούχο, όσο αναφορά τους χώρους και τις θέσεις που κινείται στο γήπεδο. Μόνο που είναι πιο δυνατός, έχει ένα εκπληκτικό αριστερό, είναι καλύτερος μέσα στην περιοχή και στο κεφάλι από τον Αραούχο, όχι όμως τόσο καλός στην πάσα και στην συνεργασία όσο ο διακαής πόθος των φίλων της ΆΕΚ. Του αρέσει πάντως να παίρνει την μπάλα στο τρέξιμο του και να παίζει μέτωπο στην αντίπαλη εστία. Έχει ταχυδύναμη και μπορεί να κάνει το απρόβλεπτο όταν τρέχει την μπάλα, όπως και ο Αραούχο.

Πρόκειται για ένα πολύ δυνατό παιδί, που παρότι φαίνεται οπτικά με 3,4 κιλά παραπάνω από ότι θα έπρεπε για ποδοσφαιριστής, έχει τρομερό πέταγμα, την δυνατότητα να παίξει τέλεια παιχνίδι αντεπιθέσεων αλλά και να κινηθεί στα αριστερά. Έχει σώμα για να παίξει σαν φορ περιοχής, αλλά και ταχύτητα για να υπηρετήσει παιχνίδι στην κόντρα. Ένα εκπληκτικό αριστερό πόδι και όλα αυτά συνθέτουν έναν ποδοσφαιριστή που εύκολα μπορεί να κινηθεί τόσο σαν καθαρός στράικερ περιοχής, επιθετικός αντεπίθεσης αλλά και να παίξει αριστερά όταν ο τεχνικός του θέλει να ενισχύσει με περισσότερους επιθετικούς την επίθεση του.

ΘΩΡΗΚΤΟ ΜΕ ΔΥΣΚΟΛΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΓΚΟΛ

Για τον Αντρέ Τσάβες μίλησα με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά τα πρωταθλήματα της Αργεντινής και της Βραζιλίας, άκουσα εξαιρετικά θετικά σχόλια. Θωρηκτό που βάζει δύσκολα και μεγάλα γκολ. Με ένα αριστερό πόδι πολύ δυνατό, μία απίστευτη ικανότητα στο συρτό πλασέ που σε συνδυασμό με την ταχύτητα του τον κάνει το απόλυτο όπλο σε παιχνίδι στον χώρο.

Μιλάμε για επιθετικό που έχει παίξει 59 επίσημα παιχνίδια στην Μπόκα και έβαλε 15 γκολ και 10 ασίστ. Με μία ματιά στο περσινό πρωτάθλημα στην Βραζιλία μπορεί να γίνει αντιληπτό το πραγματικό του επίπεδο μιλώντας με ρεαλισμό. Η τελευταία του χρονιά που έχω μάθει πάντα να υπολογίζω περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, καθώς σου δίνει με μεγαλύτερη ασφάλεια από ένα πλούσιο παρελθόν, το πώς είναι σήμερα ο ποδοσφαιριστής, ήταν στην Σάο Πάολο. Πέρυσι στο πρωτάθλημα της Βραζιλίας με μόλις 19 παιχνίδια σαν βασικός, 2 σαν αλλαγή σε 1707 λεπτά πέτυχε 9 γκολ. Συνολικά ήταν πρώτος σκόρερ της ομάδας του, 14ος στο πρωτάθλημα της Σέριε Α. Με μία υποσημείωση από τους 13 παίκτες του πρωταθλήματος που τον πέρασαν στο σκοράρισμα, μόνο ο Σάσα της Μποταφογκο έπαιξε λιγότερο.

Ο Άντρε Τσάβες, έχει μία έφεση στο σουτ και δεν διστάζει να το δοκιμάζει, ένα εκπληκτικό αριστερό που τον βοηθά στο να πετυχαίνει μεγάλα γκολ από δύσκολες γωνίες. Στο περσινό πρωτάθλημα της Βραζιλίας ήταν με 3,2 σουτ, 5ος σε μέσο όρο τελικών ανα αγώνα. Έχει χαμηλό ποσοστό σε εύστοχες πάσες με 68,4% και ικανότητα στο κεφάλι. Παίρνοντας σαν κριτήριο τα σαίτ στατιστικής whoscored.com o Τσάβες με μέσο όρο αξιολόγησης 6,95 ήταν ο 6ος καλύτερος παίκτης της Σάο Πάολο, 85ος στο πρωτάθλημα συνολικά.

ΕΡΧΕΤΑΙ ΓΙΑ ΗΓΕΤΗΣ

Στον Παναθηναϊκό έρχεται για να πάρει έναν διαφορετικό ρόλο αυτό του ηγέτη. Και με βάση τους ποδοσφαιριστές που υπάρχουν σήμερα στον σύλλογο φαίνεται πως είναι σε θέση να το πετύχει. Ταυτόχρονα δημιουργείτε μαζί με τον Λουτσιάνο ένα πολύ ελκυστικό δίδυμο που πρέπει να το δούμε στην πράξη πως θα παντρευτεί.

Στο γήπεδο θα αποδειχτεί αν ο Τσάβες είναι σε θέση να κάνει τον κόσμο του Παναθηναϊκού, να ξεχάσει τον Μπεργκ και να γίνει ο ηγέτης που ονειρεύεται ο Ουζουνίδης. Το σίγουρο είναι πως πρόκειται για μία κίνηση που ζεσταίνει τον κόσμο της ομάδας και δημιουργεί μια προσδοκία που όλοι όσοι δουλεύουν, αγαπούν και ζουν με τον δικό τους τρόπο τον σύλλογο την έχουν ανάγκη. Ο Παναθηναϊκός σαν οργανισμός είχε ανάγκη αυτή την μεταγραφή.

News 24/7

24MEDIA NETWORK