Η ΑΕΚ μπαίνει σε νέο δρόμο με τον Λιβάγια

Από τις 600.000 ευρώ του Βασίλη Μπάρκα στο 1.800.000 ευρώ και ο Μάρκο Λιβάγια έγινε το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο της ΑΕΚ, ενώ η τιμή του μπορεί να εκτοξευθεί. Ο Τσάρλυ γράφει για τη σπουδαία κίνηση, αλλά και το χάντικαπ που πρέπει να καλύψει στη συνέχεια η Ένωση.

Η ΑΕΚ μπαίνει σε νέο δρόμο με τον Λιβάγια

Η πρωταθλήτρια ΑΕΚ έκανε την πρώτη οικονομική υπέρβαση του εφετινού καλοκαιριού με την απόφαση της να καλύψει τη ρήτρα του Μάρκο Λιβάγια, αποκτώντας τα δικαιώματά του.

Προσωπικά με την απόκτηση του Κροάτη ήμουν επιφυλακτικός, όχι για την αξία του ως ποδοσφαιριστή, αλλά για το αν η διοίκηση προχωρήσει σε συμφωνεί με την Λας Πάλμας. Μπορεί να φανεί υπερβολή, η αλήθεια, όμως, είναι πως ο σύλλογος μπήκε σε μία νέα πραγματικότητα, δεν μας είχε συνηθίσει σε τέτοια νούμερα.

Πρόκειται για τεράστιο άλμα, από τα 600 χιλιάρικα του Βασίλη Μπάρκα που ήταν το μεγαλύτερο ποσό που δόθηκε σε ομάδα να φτάνεις στα 1.800.000 ευρώ.

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης έδειξε πως αν κρίνει ότι είναι απαραίτητο, είναι διατεθειμένος να βάλει το χέρι στην τσέπη.

ΠΑΕΙ ΓΙΑ... ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ

Στην πραγματικότητα με βάση την αγορά του ποδοσφαίρου το νούμερο που καλείτε να δώσει η ΑΕΚ είναι χαμηλό. Πρόκειται για μία κίνηση που μόνο κέρδος φέρνει.

Ανεξάρτητα τι πιστεύει κανείς για την αξία του Μάρκο Λιβάγια, μιλάμε για επιθετικό με ανεπτυγμένη τεχνική κατάρτιση, που αποτελεί κλασικό δείγμα της κροατικής σχολής. Καλό κοντρόλ, αξιόπιστη πάσα, συνεργασία όλα όμως σε ένα κάπως ελεγχόμενο ρυθμό, πολλές φορές και πιο αργό απ' ότι χρειάζεται.

Ο Λιβάγια παίζει ποιοτικό ποδόσφαιρο παλιότερης εποχής, όσον αφορά φυσικά το υψηλό επίπεδο.

Τον Αύγουστο ο Μάρκο θα γίνει 25 χρονών, στο βιογραφικό του έχει γραφτεί πως στα 18 του χρόνια τον αγόρασε η Ίντερ, πως από τα 18 του μέχρι τα 21 έπαιξε στην Ιταλία και μάλιστα στην Αταλάντα. Συνολικά αγωνίστηκε σε 34 παιχνίδια με 6 γκολ και 3 ασίστ.

Έκανε ένα πέρασμα από τη Ρωσία και Ρούμπιν και στα 23 του πήγε στην Ισπανία για την Λας Πάλμας... γράφοντας 26 παιχνίδια, 7 τέρματα και 3 ασίστ.

Αυτά είναι στοιχεία που συνοδεύουν σαν “προίκα” το βιογραφικό του και αποτελούν εγγύηση πως αν πραγματοποιήσει μία γεμάτη σε νούμερα χρονιά, η οποία αν συνοδευτεί με κάποιες μεγάλες ευρωπαϊκές βραδιές και ακόμα περισσότερο με κλήση του στην εθνική Κροατίας, η τιμή του θα “εκτοξευθεί”.

Τα λεφτά για τους επιθετικούς δίνονται για πλάκα, το 1,8 που έδωσε η ΑΕΚ αποτελεί ένα μεγάλο νούμερο για τα δικά μας δεδομένα, είναι... ψίχουλα όμως για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Τα έδωσε για έναν ποδοσφαιριστή που νοιώθει σίγουρη, καθώς δούλεψε μαζί του και γνωρίζει ακριβώς τι παίρνει.

Μεταγραφή ελάχιστου ρίσκου που δεδομένα θα βοηθήσει αγωνιστικά και αν ο Λιβάγια πραγματοποιήσει μία σεζόν γεμάτη σε νούμερα, μπορεί να φέρει αργότερα και ένα πολύ σημαντικό ποσό στα ταμεία της ομάδας. Εδώ ήταν και ο κύριος λόγος που η διοίκηση δεν ήταν “ζεστή” για να ανανεώσει τον Χριστοδουλόπουλο. Στο πλάνο δεν υπάρχει χώρος για να δοθούν σημαντικά χρήματα για ποδοσφαιριστή που δεν μπορεί να πιάσει τιμή μεταπώλησης. Θα μου πείτε τώρα πως η ΑΕΚ, ακόμα δεν έχει πραγματοποιήσει κάποια πώληση, όμως από τα ρεπορτάζ προκύπτει πως είναι στους άμεσους στόχους, να καταφέρει να δημιουργήσει υπεραξίες και να βγάλει έσοδα αξιοποιώντας το έμψυχο υλικό.

Η πρωταθλήτρια έμοιαζε και αγωνιστικά να ήταν υποχρεωμένη να κρατήσει τον Κροάτη, δεν ανανέωσε τον Λάζαρο, δεν ήταν δυνατόν να παραμείνει ο Αραούχο, όποτε θα είχε πολύ δρόμο να καλύψει αν χανόταν κι ο 25χρονος.

ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΠΛΗΡΩΝΕΙ

Η ΑΕΚ ακολουθεί ένα συνετό δρόμο, δεν καταφεύγει σε υπερβολές. Ψάχνει και καταφέρνει την βελτίωση μέσα από ένα ποδοσφαιρικό πλάνο. Συνήθως οι οικονομικές υπερβάσεις, γίνονται για ποδοσφαιριστές που ο κόσμος δεν γνωρίζει, που δημιουργούν την ανάγκη να πάει στο αεροδρόμιο, να αγοράσουν διαρκείας, το άγνωστο που αρχικά γοητεύει, αλλά πολύ συχνά στον χρόνο απογοητεύει. Πρόσφατο παράδειγμα, αυτό του Παναθηναϊκού με την περίπτωση του Τσάβες.

Η “κιτρινόμαυρη” διοίκηση πηγαίνει στα σίγουρα και με βάση μία συνετή φιλοσοφία, δίχως υπερβολές. Το μεγάλο κέρδος είναι πως σε αυτήν τη λογική, έχει σύμμαχο τον κόσμο, που ζώντας τον υποβιβασμό στην Γ' Εθνική, δεν πιέζει καταστάσεις.

Για τον Μάρκο Λιβάγια τα έγραφα από το περασμένο καλοκαίρι την εποχή που δεχόταν κριτική.

Πρόκειται για ποδοσφαιριστή με ανεπτυγμένη τεχνική κατάρτιση, με ποδοσφαιρικό μυαλό που του δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιεί τον παρτενέρ του, δεν είναι όμως striker και η αλήθεια είναι πως πάει σε ένα πιο αργό τέμπο από ότι χρειάζεται.

Είναι απαραίτητο για να δημιουργηθεί χημεία, να μην χάνεται ανάμεσα στους αντίπαλους αμυντικούς και να υπάρχει κοντά του ένας επιθετικός με ταχύτητα τύπου Αραούχο. Που να δίνει την δυνατότητα στον προπονητή του να παίζει 4-4-2, αλλά και να μπορεί τον χρησιμοποιεί στο πλάι και να αξιοποιείται η ικανότητα του Λιβάγια να πασάρει σε σωστό χώρο και σε σωστό χρόνο.

Θυμίζω πόσο ταλαιπωρήθηκε στο ξεκίνημα του στην ΑΕΚ μέχρι να αποκτηθεί ο Αραούχο και να ανεβάσει στροφές ο Λάζαρος, από τη στιγμή που υπήρχαν δύο παίκτες να συνεργαστεί μαζί τους σε κοντινή απόσταση, ο Κροάτης φορ έδειξε την ποιότητα του.

Φέτος, είχε 8 τέρματα 6 ασίστ στο πρωτάθλημα και συνολικά 10 γκολ, 7 ασίστ. Την δεύτερη του σεζόν είναι πιθανό να πιάσει ακόμα καλύτερα νούμερα, άλλωστε το καλοκαίρι γίνεται 25 ετών, προχωρά δηλαδή σε ηλικίες που οι επιθετικοί έχουν τα πιο παραγωγικά τους χρόνια και το ελληνικό ποδόσφαιρο για τον ίδιο είναι διαχειρίσιμο.

Αν βελτιώσει λίγο την ταχύτητα και την... έκρηξη του, θα εκτοξεύσει τα νούμερα και την τιμή του.

Το περασμένο καλοκαίρι έγραφα πως ο Λιβάγια, έχει τεχνική κατάρτιση, είναι ποιοτικός ποδοσφαιριστής, απλά δεν μπορεί να αποτελέσει μόνος του στήριγμα στην επίθεση, δεν είναι ούτε Πρίγιοβιτς, ούτε Μπεργκ. Προσπαθεί να παίξει με πλάτη, όμως τα προσόντα του τα δείχνει όταν παίζει με πρόσωπο και γίνονται κινήσεις κοντά του.

Σήμερα είμαστε όλοι πιο σίγουροι για τον ποδοσφαιριστή Λιβάγια και τι μπορεί να κάνει. Πιστεύω πως το καλοκαίρι στην ΑΕΚ πρέπει να του κάνουν ασκήσεις για να βελτιώσει την έκρηξη του. Δεν είναι εύκολο να κάνεις έναν αργό ποδοσφαιριστή γρήγορο, ούτε να αλλάξεις δραματικά τα χαρακτηριστικά του. Μία μικρή βελτίωση, ένα 5% να πάρεις στο αρχικό πέταγμα μπορεί να δώσει μεγάλη διαφορά και υπάρχουν ειδικές ασκήσεις που βοηθούν σε αυτήν την κατεύθυνση.

Πλέον ο Λιβάγια είναι το πιο σημαντικό περιουσιακό στοιχείο της Ένωσης και είναι ένας επιθετικός με ανεπτυγμένα τα ποιοτικά του στοιχεία, που παίζει όμως ένα ποδόσφαιρο από άποψη ρυθμού περασμένης δεκαετίας. Αν καταφέρουν να ανεβάσουν έστω και σε μικρό ποσοστό την ένταση που αγωνίζεται η προσφορά του θα εκτοξευθεί μαζί με την αποτελεσματικότητα του και την τιμή του.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΧΑΝΤΙΚΑΠ

Είναι νωρίς, αλλά η ΑΕΚ έχει να καλύψει ακόμα μεγάλο χάντικαπ. Έγινε μία σημαντική κίνηση, δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε πως από την πρωταθλήτρια έφυγε ο Χριστοδουλόπουλος που πρόσφερε 16 τέρματα και 4 ασίστ και ο Αραούχο που έδωσε 14 γκολ και 5 ασίστ.

Πέρα από τα 30 γκολ και τις 9 ασίστ που πρέπει να καλύψει η ΑΕΚ, η τριάδα Αραούχο, Λιβάγια Χριστοδουλόπουλου είχε χημεία. Ταίριαζαν ο ένας με το παιχνίδι του άλλου και στο ποδόσφαιρο ποτέ δεν μπορείς να είσαι βέβαιος ειδικά στα τέλη Μαΐου για τη χρονιά που έρχεται.

Φαντάζει, όμως, αδύνατον να πάρεις με 270 χιλιάρικα συμβόλαιο ποδοσφαιριστή που να σου προσφέρει όσα ο Λάζαρος και να βρεις δανεικό της αξίας του Αραούχο. Η διοίκηση της ΑΕΚ, έδειξε μία καινούρια πραγματικότητα με την αγορά του Λιβάγια, όμως ακόμα υπάρχει μεγάλο χάντικαπ σε σχέση με πέρυσι. Το οποίο είτε θα χρειαστεί οικονομική υπέρβαση για να καλυφτεί, είτε θα βγει την επόμενη σεζόν στο γήπεδο. Φυσικά ακόμα υπάρχει μπόλικος χρόνος.

News 24/7

24MEDIA NETWORK