Κέρδισε Καρίμ - Φορτούνη, χάος στην άμυνα

Ο Τσάρλυ απορεί για το πως την... πάτησε ο Ολυμπιακός με τον "επικίνδυνο" Μπέσνικ Χάσι, ο οποίος παραλίγο να απαξιώσει δυο σπουδαία περιουσιακά στοιχεία (Ανσαριφάρντ, Φορτούνης) έχοντας τη δική του... ατζέντα. Ταυτόχρονα φοβάται πως το... χάος στην άμυνα δύσκολα μπορεί να "σουλουπωθεί".

SUPERLEAGUE / ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΟΣΦΠ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΟΣΦΠ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Είδαμε πολύ όμορφο παιχνίδι στην Νέα Σμύρνη, με τον Ολυμπιακό να παίρνει μία νίκη που είχε μεγάλη ανάγκη. Ο αγώνας αφήνει αφορμές για ποδοσφαιρική κουβέντα. Και οι δύο ομάδες έβγαλαν πλεονεκτήματα και αδυναμίες.

Ο Ολυμπιακός χρειάστηκε να πάρει πέναλτι σε ένα εύκολο πέσιμο του Φορτούνη, για να κερδίσει ένα παιχνίδι που έμοιαζε δικό του. Πριν ξεκινήσω με την ανάλυση του παιχνιδιού θέλω να κάνω μία παρένθεση που αισθάνομαι πως είναι αναγκαστική.

ΑΠΑΞΙΩΘΗΚΕ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ

Οι ομάδες πρέπει να προσέχουν τους κακούς προπονητές. Οι τυχοδιώκτες τύπου Μπέσνικ Χάσι, Στραματσόνι είναι επικίνδυνοι. Το έχουν εύκολο να βάζουν χωρίς λόγο στο περιθώριο αξιόλογους ποδοσφαιριστές και να καταστρέφουν περιουσιακά στοιχεία των ομάδων. Το να φέρνεις αλόγιστα έναν προπονητή με προβληματικό βιογραφικό σε ένα νέο περιβάλλον μπορεί να σου δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα, ειδικά όταν του δώσεις και μεγάλες αρμοδιότητες όπως έκανε το καλοκαίρι η διοίκηση του Ολυμπιακού.

Στο ποδόσφαιρο βλέπουμε προπονητές να παίρνουν επιλογές εκτός κοινής λογικής και τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο ενοχλητικά, διαβάζοντας τις δικαιολογίες που τις συνοδεύουν. Ο Μπέσνικ Χάσι ήρθε στον Ολυμπιακό και ενώ δεν φρόντισε να φέρει κανέναν καθαρό στράικερ, άφησε τον Ανσαριφάντ στο περιθώριο.

Έναν επιθετικό που για τα δεδομένα του ελληνικού πρωταθλήματος δεν υστερεί σε κανέναν τομέα που απαιτεί η θέση και άφηνε την ομάδα του να παίζει μόνιμα χωρίς στράικερ. Οι Τζούρτζεβιτς, Εμενίκε, Μπεν δεν μπορούν να στηρίξουν τακτική με ένα φορ, είναι επιθετικοί που θέλουν μέτρα και λειτουργούν καλύτερα σε διάταξη που να τους προσφέρει παρτενέρ. Ήταν πολύ ενοχλητικό που απαξιωνόταν εντελώς ένας ποδοσφαιριστής που έχει τεχνική κατάρτιση, που μπορεί να σταθεί πολύ καλά για τα ελληνικά δεδομένα τόσο μέσα στην αντίπαλη περιοχή, όσο και σε παιχνίδι χώρου, όπως μετατράπηκε για έναν περίεργο λόγο το παιχνίδι του Ολυμπιακού στη Νέα Σμύρνη.

ΚΕΡΔΙΣΕ ΔΥΟ ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ ΟΠΛΑ ΕΝΟΨΕΙ ΝΤΕΡΜΠΙ

Ο Λεμονής πήρε προσωπική απόφαση να τον ενεργοποιήσει. Ουσιαστικά δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το λογικό και δικαιώθηκε. Πριν από τα ντέρμπι, πέτυχε μία πολύ σημαντική νίκη και κέρδισε δύο παίκτες που τους είχε ανάγκη.

Τον Ανσαριφάντ και τον Φορτούνη, που σε έναν αγώνα που του ταίριαζε, είχε πολύ καλές επιλογές. Βοήθησε στο να επιτεθεί σωστά ο Ολυμπιακός στην ανοιχτή άμυνα του Πανιωνίου και στο τέλος πήρε το πέναλτι και την εκτέλεση του. Ήταν συνολικά ένα περίεργο παιχνίδι. Δεν μπορώ να καταλάβω τα μέτρα που επέλεξε να αμυνθεί ο Πανιώνιος μετά το 1-0. Πήρε προβάδισμα και δεν κοίταξε ποτέ να έχει ισορροπία στις γραμμές του. Οι αποστάσεις μεταξύ του αμυντικού δίδυμου και των υπόλοιπων γραμμών ήταν πολύ μεγάλες, οι ακραίοι μπακ Χατζισαφί, Βλάχος είχαν πολύ προβληματική αμυντική λειτουργία και έμεναν ψηλά.

Επέτρεψαν στον Ολυμπιακό να βρει πολύ εύκολο παιχνίδι στον χώρο. Όχι μόνο μέτρα στην πλάτη της άμυνας αλλά και εύκολη κατοχή για δημιουργία στον άξονα όπου υπάρχουν οι Φορτούνης, Οφόε. Οι δύο χαφ του Ολυμπιακού έχουν την ποιότητα όταν έχουν μέτρα με την μπάλα και τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν κινήσεις των συμπαικτών τους, να δημιουργήσουν σε πολύ υψηλό επίπεδο. Αυτό είναι γνωστό και ο Πανιώνιος το πλήρωσε. Στην πράξη έμοιαζε στο πρώτο ημίχρονο σαν μία ομάδα χωρίς καθοδήγηση, δίχως ο προπονητής να έχει δώσει ξεκάθαρο αμυντικό σχέδιο.

Δεν λέω πως αυτό είχε συμβεί, δεν μπορώ να το ξέρω, στο γήπεδο όμως έδωσε στον Ολυμπιακό ό,τι ακριβώς ήθελε για να κάνει την ανατροπή και να πάει σε καθαρές ευκαιρίες. Το γεγονός πως ο Πανιώνιος πήρε προβάδισμα στο σκορ, έκανε να μοιάζει ακόμα πιο παράξενη την τακτική επιλογή Γρηγορίου.

ΧΑΟΤΙΚΗ Η ΑΜΥΝΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

Από το πρώτο ημίχρονο έγινε φανερό πως ο Πανιώνιος μπορεί να εκμεταλλευτεί τις αμυντικές αδυναμίες του Ολυμπιακού, θα μπορούσε να ήταν διαφορετικό το έργο αν στο 27ο λεπτό ο Σισέ δεν έβγαζε την μπάλα πάνω από την γραμμή.

Στην επανάληψη, φάνηκε πόσο δύσκολη είναι η αποστολή που έχει αναλάβει φέτος ο Λεμονής, υπάρχουν σοβαρά θέματα σε όλους τους χώρους στο αμυντικό κομμάτι.

Ο Σισέ έχει ψυχή και το έδειξε με το πάθος που έβγαλε να διορθώσει το λάθος που κάνει στο πρώτο τέρμα. Έχει φανερά προσόντα. Για μένα είναι προτιμότερο να επενδύσει σε αυτόν ο Ολυμπιακός από τον βαρύ Έγχελς, αλλά ακόμα είναι ακατέργαστος. Και παίζει σε μία ομάδα που δέχεται επιθέσεις από παντού, που οι μπακ χάνουν τους εξτρέμ σε εύκολες φάσεις και στον άξονα δεν υπάρχει ποδοσφαιριστής να βγει επιθετικά για να κερδίσει μπάλα.

Όταν ο Γρηγορίου σε αυτήν την άμυνα που ήταν γεμάτη άπειρα παιδιά και δεν είχε συνοχή, έβαλε και τρεις φρέσκους ποδοσφαιριστές όλους στα άκρα, δημιουργήθηκε πανικός. Ο Πανιώνιος είχε αρκετές ευκαιρίες πριν μειώσει το σκορ. Η ευκολία που έφτανε σε θέση βολής σίγουρα έχει ανησυχήσει τον Λεμονή και θα τον κάνει να ψάξει για λύσεις.

ΚΑΙ ΜΕ ΤΡΕΙΣ, ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΕΓΙΝΕ

Εύκολο βέβαια δεν είναι και αυτό αποδείχτηκε και στα λεπτά των καθυστερήσεων. Μόλις ο Φορτούνης έκανε το 3-4, ο Λεμονής έβαλε τον Μποτία για να κρατήσει παίζοντας με τρεις στην άμυνα. Παρότι έκανε το λογικό, ο Φιγκέιρας σε μία εύκολη μεγάλη μπαλιά δεν ενήργησε σωστά, έχασε τη φάση, αμύνθηκε σε λάθος χρόνο και θα μπορούσε να έχει κοστίσει αν ο διαιτητής σφύριζε πέναλτι την πτώση λόγω επαφής, όπως είχε κάνει και στην φάση με τον Φορτούνη. Είναι λίγο χαοτική η κουβέντα με την αμυντική λειτουργία του Ολυμπιακού. Δεν είναι συγκεκριμένο το πρόβλημα, ούτε εστιάζεται σε μία θέση, υπάρχει μία φανερή έλλειψη συγκεκριμένων προσόντων που πρέπει να υπάρχουν σε ένα ρόστερ.

Έχει δύο ντέρμπι να διαχειριστεί ο Λεμονής, οπότε θα δούμε τι θα επιλέξει. Φαντάζει λογικό να συνεχίσει να επενδύει στο δίδυμο στα άκρα των Σεμπά, Πάρντο και να ενεργοποιήσει τον Μποτία. Φυσικά είναι δεδομένο πως δεν φθάνουν για να καλυφθεί το πρόβλημα, φοβάμαι πως είναι δύσκολο ακόμα και το σουλούπωμα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK