Ο Εμενίκε θέλει κι έναν... Καρσελά!

Ποιο είναι το παιχνίδι του Εμανουέλ Εμενίκε; Πώς έπαιξε πέρυσι με τη φανέλα της Φενέρμπαχτσε, αλλά και πώς θα "κουμπώσει" στην ενδεκάδα του Μπέσνικ Χάσι; Τι παίκτες χρειάζεται δίπλα του και γιατί δεν είναι Ιντέγε; Ο Τσάρλυ αναλύει τον νέο ενδεκαδάτο επιθετικό του Ολυμπιακού.

Feyenoord's Jan-Arie van der Heijden uses both arms to restrain Fenerbahce's Emmanuel Emenike during the Group A Europa League soccer match between Feyenoord and Fenerbahce at De Kuip stadium in Rotterdam, Thursday, Dec. 8, 2016. (AP Photo/Peter Dejong)
Feyenoord's Jan-Arie van der Heijden uses both arms to restrain Fenerbahce's Emmanuel Emenike during the Group A Europa League soccer match between Feyenoord and Fenerbahce at De Kuip stadium in Rotterdam, Thursday, Dec. 8, 2016. (AP Photo/Peter Dejong) AP

Ο Ολυμπιακός είναι έτοιμος να κλείσει την πρώτη δυνατή του μεταγραφή με την απόκτηση του Εμανουέλ Εμενίκε. Ποδοσφαιριστής με προσόντα που σίγουρα λείπουν από το ρόστερ των ερυθρολεύκων, αλλά δεν μπορεί η συγκεκριμένη μεταγραφή να κλείσει την κουβέντα για τον στράικερ που χρειάζεται ο Ολυμπιακός.

ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΕΝΤΑΣΗ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ

Αξιολογώντας τον Εμενίκε, το κύριο χαρακτηριστικό του είναι πως δεν έχει ξεκάθαρη θέση. Είναι κάτι που το αντιμετωπίζουν πολλοί ποδοσφαιριστές και τους δυσκολεύει να φτάσουν στο επίπεδο της καριέρας που μπορούν. Ο Εμενίκε έχει προσόντα, αλλά κανείς δεν μπορεί να τον κατατάξει κάπου.

Δεν έχει κορμί στράικερ, ούτε του αρέσει να παίζει στην αντίπαλη περιοχή, δεν σπάει η μέση του, όπως σε έναν πολύ καλό εξτρέμ τύπου Καρσελά και σίγουρα δεν είναι επιτελικός ποδοσφαιριστής. Δεν λειτουργεί σαν δημιουργός, τα κάνει όλα πάνω στο τρέξιμο του.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΚΟΡΕΡ

Αν προσπαθούσε να τον κατατάξει κάποιος σε ρόλο, θα ήταν ένας ιδανικός δεύτερος επιθετικός για ομάδα που παίζει με δύο φορ μαζί με έναν επιθετικό με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Βλέποντας και τα νούμερα του, εύκολα καταλαβαίνει κανείς πως δεν πρόκειται για κανέναν μεγάλο γκολτζή.

Έχει το γκολ, αλλά αν εξαιρέσουμε τις χρονιές στην αδύναμη Καντεμίρ και την πρώτη του στην Μόσχα, δεν είναι ο στράικερ που θα σου προσφέρει ένα πολύ μεγάλο αριθμό τερμάτων. Από τα πρόσφατα χρόνια του, η πιο παραγωγική σεζόν του ήταν αυτή του 2013-14 κατά την οποία στην Φενέρ είχε 12 τέρματα και 9 ασίστ στο πρωτάθλημα. Αν πιάσει και στον Ολυμπιακό ένα τέτοιο νούμερο σε τέρματα και ασίστ σίγουρα η μεταγραφή θα έχει βγει.

ΤΡΙΤΟΣ ΦΟΡ ΣΤΗΝ ΠΕΡΣΙΝΗ ΦΕΝΕΡ

Πάντοτε αυτό που μετρά περισσότερο για την κατάσταση ενός ποδοσφαιριστή είναι η τελευταία του χρονιά. Ο Εμενίκε στην προβληματική πέρυσι Φενέρ, θεωρούνταν στα χαρτιά τρίτος φορ. Η Φενέρ έπαιζε 4-3-3 και 4-2-3-1.

Είχε στην κορυφή της επίθεσης τον παικταρά Σο και φυσικά τον ποιοτικό Φαν Πέρσι. Όταν ήταν υγιής ο Φαν Πέρσι, για να χωρέσει στην ενδεκάδα έπαιζε πίσω από τον Σο. Βάζοντας στο μυαλό μας πως ο Εμενίκε είχε μπροστά του, τους Σο, Φαν Πέρσι καταλαβαίνουμε γιατί έπαιξε πέρυσι μόλις 859 λεπτά στο πρωτάθλημα.

ΠΩΣ ΠΑΙΖΕΙ

Όταν έπαιζε ο Εμενίκε, ο Σο πήγαινε στα αριστερά, ο Φαν Πέρσι πίσω του και ο Ολλανδός Λενς γινόταν δεξί εξτρέμ. Όμως ο Εμενίκε, δεν είναι ο φορ που περιμένει την μπάλα μέσα στην περιοχή. Δεν είναι μία περίπτωση Ιντέγε. Πρόκειται για έναν επιθετικό που του αρέσει να βγαίνει έξω από το κουτί, να ζητά την μπάλα και να παίζει κατά μέτωπο στην αντίπαλη εστία.

Το κύριο όπλο και χαρακτηριστικό του, είναι πως του αρέσει να μεταφέρει την μπάλα με ταχύτητα, να ντριπλάρει, αλλά και να συνεργάζεται με τους κοντινούς του συμπαίκτες.Αν γύρω στον Εμενίκε έχεις μία ομάδα με εξτρέμ τύπου Σεμπά, Ελιονούσι, την μεταγραφή την έκαψες. Καθώς δεν πρόκειται για έναν επιθετικό που χρησιμοποιεί τον όγκο του και σου βάζει τα στόπερ στην περιοχή.

Ο Εμενίκε επιζητά τη συνεργασία, τραβιέται εκτός περιοχής, έχει καλές και γρήγορες επιλογές και προσπαθεί να συνεργαστεί με τους κοντινούς του παίκτες, ενώ του αρέσει όταν γυρνά το σώμα του να ανεβάζει ρυθμούς.

ΙΔΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

Μπορεί εύκολα να υπηρετήσει παιχνίδι που ο Ολυμπιακός θα είναι σε συνθήκες αντεπίθεσης. Αρχικά στα προκριματικά, αλλά και στα δύσκολα ευρωπαϊκά παιχνίδια ο Εμενίκε θα αποτελεί ένα όπλο, καθώς ξέρει τέλεια να παίζει τελευταίος παίκτης και να ξεκινά στο χώρο της σέντρας. Καλός στην απελευθέρωση, στην έξυπνη πάσα με μία επαφή και στο τρέξιμο της μπάλας.

Να θυμίσω εδώ, πως στα περσινά προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ με τη Μονακό, ο Εμενίκε έβαλε και τα τρία τέρματα της Φενέρμπαχτσε. Η ομάδα του αποκλείστηκε κερδίζοντας 2-1 τη Μονακό στην Κωνσταντινούπολη και χάνοντας με 3-1 στον επαναληπτικό. Η ταχύτητα του Εμενίκε και η ένταση που έβγαζε ήταν ένα μόνιμο πρόβλημα για την άμυνα της Μονακό.

Όπως ανέφερα και παραπάνω, η σεζόν δεν εξελίχθηκε το ίδια καλά για τον Νιγηριανό φορ. Τα νούμερα του, όμως, δείχνουν πως παρότι δεν υπολογιζόταν ως βασικός ήταν σε καλή κατάσταση. Πέτυχε στο πρωτάθλημα 4 γκολ και 4 ασίστ σε 859 λεπτά, είχε 1,5 σουτ το παιχνίδι μέσο όρο, 1,1 ντρίπλες, 10,1 πάσες ανά παιχνίδι με ποσοστό ευστοχία μόλις 68%. Νούμερα τα οποία είναι παραπλανητικά, καθώς ο Εμενίκε έπαιζε λίγο στην περσινή Φενέρ.

Δείχνουν όμως μία τάση, μία ικανότητα στην ντρίπλα, στην ταχύτητα και μία έφεση στο να δοκιμάζει έξυπνες δύσκολες πάσες. Το βίντεο που κυκλοφορεί στο youtube μαρτυρά τον τρόπο που αρέσει να παίζει ο Εμενίκε και την έφεση του, να βγαίνει εκτός περιοχής και να πασάρει στο τρέξιμο των συμπαικτών του.

ΜΑΖΙ ΜΕ ΚΑΡΣΕΛΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΛΚΥΣΤΙΚΟ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

Ο Ολυμπιακός έβαλε προσόντα στο ρόστερ του που δεν είχε τα περασμένα χρόνια. Ταχύτητα, ένταση, τρέξιμο με την μπάλα πάνω στα αντίπαλα στόπερ. Για να τα αξιοποιήσει, όμως, χρειάζεται μία τουλάχιστον μεταγραφή στα άκρα τύπου Καρσελά, αλλά και στο ρόστερ πρέπει να μπει και φορ περιοχής.

Το σίγουρο για μένα είναι πως αν αποκτηθούν οι Εμενίκε, Καρσελά ο Ολυμπιακός θα γίνει πιο γρήγορος, πιο απρόβλεπτος. Θα παίζει σε πιο υψηλούς ρυθμούς από τα περασμένα χρόνια και θα είναι πιο ελκυστικός για τους οπαδούς του.

ΘΕΛΕΙ ΚΑΛΟΥΣ ΣΥΜΠΑΙΚΤΕΣ

Η μεταγραφή του Εμενίκε είναι μία πολύ καλή κίνηση πρέπει όμως να την "κουμπώσει" και με παίκτες που θα τον υποστηρίξουν. Γιατί στα μέτρα που παίζει, αν το ρόστερ δεν ενισχυθεί, δεν θα υπάρχει με το υπάρχον υλικό τρόπος να επιτεθεί ο Ολυμπιακός.

Ο Εμενίκε θέλει ποδοσφαιριστές να παίζουν κοντά του και να κινούνται μπροστά του. Δεν θέλω να σας κουράσω με γραφήματα και πίνακες. Όμως στα παιχνίδια της Φενέρ που κοίταξα, με τον Εμενίκε ως βασικό φορ, τα περισσότερα πατήματα του ήταν πίσω από τους Φαν Πέρσι, Λένς, Σο.

Είναι ξεκάθαρο πως η μεσοεπιθετική γραμμή του Ολυμπιακού, χρειάζεται ποδοσφαιριστές, να μπορούν να παίζουν μπροστά του και να συνεργάζονται μαζί του. Επίσης για τις άμυνες που θα συναντά στην Ελλάδα ο Ολυμπιακός, στο ρόστερ του χρειάζεται να υπάρχει ένας καθαρός στράικερ. Ο Εμενίκε δεν είναι ο τελευταίος επιθετικός περιοχής.

AP Photo/Peter Dejong

News 24/7

24MEDIA NETWORK