Ο Παναθηναϊκός θα παίξει ξανά Ευρώπη το 2021!

Αν, τελικά, περάσει και η σωτήρια για το ελληνικό ποδόσφαιρο πρόταση για αναδιάρθρωση από την σεζόν 2019-20 και την επόμενη χρονιά πέφτουν 6 ομάδες, δεν μπορώ να καταλάβω πως θα σωθεί του χρόνου ο Παναθηναϊκός! Ο Τσάρλι γράφει για μια εξευτελιστική απόφαση που η διοίκηση του ΠΑΟ υποδέχθηκε με πανηγυρισμούς...

SUPERLEAGUE / ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Παναθηναϊκός δεν είναι η πρώτη ομάδα στην Ελλάδα που ταλαιπωρήθηκε και μπήκε σε περιπέτειες επειδή ο μεγαλομέτοχος δεν τηρούσε τις συμφωνίες του. Είναι, όμως, η ομάδα που ταπεινώθηκε περισσότερο. Φυσικά και έχουν περάσει όλοι οι μεγάλοι σύλλογοι της χώρας σκληρά και δύσκολα χρόνια, επιβίωσαν μέσα από δύσκολες καταστάσεις και χρειάστηκαν βοήθεια από την κυβέρνηση, την οποία την πήραν για να συνεχίσουν να υπάρχουν.

ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Δεν χρειάζονται παραδείγματα, σε όλους έρχονται οι περιπτώσεις. Ποτέ, όμως, δεν θυμάμαι ομάδα να ταπεινώθηκε τόσο πολύ και να πανηγύρισε η διοίκηση της μία τόσο εξευτελιστική συμφωνία. Παρακαλούσε για μήνες παράγοντες ομάδων που λειτουργούν ως δορυφόροι και περιμένουν το σήμα του ισχυρού για να ακολουθήσουν τα θέλω τους.

Προσπάθησε και κατάφερε στο τέλος να τους πείσει για το αυτονόητο. Πως αξίζει η βοήθεια τους, γιατί ένα πρωτάθλημα χωρίς τον Παναθηναϊκό θα είναι πολύ αδύναμο. Ταπεινώθηκε σε μεγάλο βαθμό και τελικά εισέπραξε τον οίκτο τους, αλλά φρόντισαν (και) να τον ταπεινώσουν. Έχω μιλήσει με πολλούς οπαδούς του Παναθηναϊκού που νοιώθουν πως η ομάδα τους διασύρθηκε, πως μπήκε μία μαύρη κηλίδα στην ιστορία τους, σε έναν σύλλογο που ποτέ δεν είχε δώσει τέτοια δικαιώματα.

Ικέτευε και υποδέχτηκε η διοίκηση του όχι ο κόσμος του, ως επιτυχία μία απόφαση που υποθηκεύει το άμεσο μέλλον του.

Πραγματικά έχει ανάγκη το ελληνικό ποδόσφαιρο να κλείσει η συμφωνία με τον Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ, όμως απορώ τι ομάδα πάει να του πουλήσει. Ήμουν ο πρώτος που έλεγα και υποστήριζα πολλές φορές κόντρα στο ρεύμα, πως ο Παναθηναϊκός παραμένει ελκυστικός, είναι η μεγάλη ομάδα της πρωτεύουσας, ο επόμενος που θα επενδύσει μπορεί να κινητοποιήσει τον κόσμο του και ασφαλώς να έχει οφέλη και σε άλλες δραστηριότητες του.

Όμως ο Γιάννης Αλαφούζος πέρασε θηλιά στον σύλλογο, υποθήκευσε το άμεσο μέλλον. Διαπραγματεύεται να απαλλαχτεί και να μεταβιβάσει τις μετοχές ενός συλλόγου, που ο ίδιος κατάφερε να είναι πολύ μακρινή η συμμετοχή του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Ο Παναθηναϊκός έφαγε φέτος την ποινή από την Ευρώπη με ευθύνη του Αλαφούζου. Η τιμωρία γνωστή, είναι για μία σεζόν, όμως δεσμεύει τον σύλλογο για μια τριετία. Αν βγει Ευρώπη, μέσω των εγχώριων διοργανώσεων, τα επόμενα τρία χρόνια θα εκτίσει την ποινή.

ΕΚΑΨΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΛΟΓΩ... ΒΕΜΕΡ!

Ο Αλαφούζος δεν έκανε ούτε το ελάχιστο, όχι μόνο τιμωρήθηκε από την ΟΥΕΦΑ, δεν φρόντισε ούτε να καταφέρει η ομάδα να σβήσει άμεσα την ποινή. Έκαψε αρνούμενος να πληρώσει τον Βέμερ και τις επόμενες σεζόν. Και σαν να μην έφθανε αυτό με την απόφαση που πήρε παρακαλώντας, εξασφάλισε πως δεν πρόκειται ο Παναθηναϊκός να σβήσει την τιμωρία του ούτε την επόμενη.

Θα συμμετέχει ξανά σε Ευρωπαϊκές διοργανώσεις στην καλύτερη περίπτωση το καλοκαίρι του 2021. Ο Γιάννης Αλαφούζος, λοιπόν, διαπραγματεύεται να πουλήσει μια ομάδα, που δεν έχει το δικαίωμα τα επόμενα χρόνια να παίξει στην Ευρώπη. Αν πάρουμε το καλύτερο, μάλλον το μοναδικό καλό σενάριο και τις επόμενες ημέρες ολοκληρωθεί η συμφωνία με τον Ταϊλανδό, ο Παναθηναϊκός στην καλύτερη περίπτωση θα παίξει Ευρώπη το 2021.

Ναι, καλά διαβάσατε. Του χρόνου με περιορισμό μεταγραφών και -6 είναι αδύνατον να διεκδικήσει να σβήσει την ποινή του, οπότε αυτό θα συμβεί στην καλύτερη των περιπτώσεων το 2019/20. Οπότε η ποινή θα σβήσει και Ευρώπη ο Παναθηναϊκός θα αγωνιστεί αν εξασφαλίσει εισιτήριο την σεζόν 2020-21. Και το κακό συνεχίζεται. Ο Παναθηναϊκός ο άλλοτε πρέσβης, θα βγει στην Ευρώπη ξανά στην καλύτερη περίπτωση το καλοκαίρι του 2021, χωρίς να έχει βαθμούς, μόνιμα στους ανίσχυρους.

Αφήστε που με -6 την επόμενη σεζόν, με περιορισμούς στις μεταγραφές και με τους ποδοσφαιριστές που υπάρχουν να έχουν όλοι τους το δικαίωμα για προσφυγή, φαντάζει χαοτική η επόμενη σεζόν. Αν, τελικά, περάσει και η σωτήρια για το ελληνικό ποδόσφαιρο πρόταση για αναδιάρθρωση από την σεζόν 2019-20 και την επόμενη χρονιά πέφτουν 6 ομάδες, δεν μπορώ να καταλάβω πως θα σωθεί του χρόνου ο Παναθηναϊκός!

Είμαι φύσει αισιόδοξος, δεν μου αρέσουν οι αρνητικοί άνθρωποι και οι δυσοίωνες σκέψεις, αλλά βάζοντας τα πράγματα κάτω και βλέποντας την πραγματικότητα, τα δεδομένα είναι πολύ άσχημα. Μία σκέψη μόνο μού έρχεται στο μυαλό, το γράφω με οργή «τι κάνατε στην ομάδα κύριε Αλαφούζο;». Τον χαντάκωσε τον Παναθηναϊκό, αυτή είναι η αλήθεια. Και προσέξτε, αναφέρω το καλύτερο σενάριο. Όλα αυτά που διαβάζετε, τα οποία ασφαλώς και θα έχουν περάσει και από το δικό σας μυαλό και αφορούν μία ζοφερή πραγματικότητα, είναι με τις καλύτερες συνθήκες, δηλαδή κλείνοντας την συμφωνία άμεσα και αλλάζοντας σελίδα ο Παναθηναϊκός.

Πιστεύω, ελπίζω -κάτι ανάμεσα- πως η μεταβίβαση θα ολοκληρωθεί άμεσα. Δεν υπάρχει άλλωστε και άλλος δρόμος για τον Γιάννη Αλαφούζο, από το να δώσει έστω και σε αυτές τις συνθήκες τον Παναθηναϊκό. Η επόμενη σεζόν, με αυτόν στο τιμόνι της ομάδας και χωρίς τον Μαρίνο Ουζουνίδη δεν βγαίνει. Δεν μπορεί να ολοκληρωθεί, είναι κάτι που το καταλαβαίνουν οι πάντες. Ο κόσμος φέτος ένιωθε την ανάγκη κάποιον να σεβαστεί.

Δεν ξέρω αν το κατάλαβε ποτέ ο Γιάννης Αλαφούζος. Κρίνοντας από όσα αναφέρει συνέχεια ο πιο στενός του συνεργάτης, δεν πρέπει να το κατάλαβε, αλλά το γεγονός πως φέτος υπήρχε ένας προπονητής, που για έναν παράξενο λόγω έμεινε χωρίς να θέλει να ακολουθήσει τα πλάνα της διοίκησης, κράτησε την κατάσταση ελεγχόμενη. Ο κόσμος που πήγαινε στην Λεωφόρο, έβλεπε πως υπάρχει στον πάγκο ένας άνθρωπος που αξίζει να σεβαστεί και να υποστηρίξει.

Το γεγονός αυτό, «ανάγκαζε» όσους ήθελαν να αντιδράσουν άσχημα, να κάτσουν σπίτι και όσους πήγαιναν στο γήπεδο, να δείξουν σεβασμό και να υποστηρίξουν τη δουλειά του. Εκτός από τις ικανότητες του Μαρίνου, ο κόσμος έβλεπε έναν άνθρωπο να είναι απέναντι στη διοίκηση και να δίνει μάχες για να κρατήσει ό,τι μπορεί. Αν και στην πραγματικότητα, η προσπάθεια του Ουζουνίδη έμοιαζε δονκιχωτική. Δεν μπορούσε να αλλάξει σχεδόν τίποτα με τη δουλειά του.

Ο καθένας καταλαβαίνει, πως από την στιγμή που το καλοκαίρι θα φύγει και το τελευταίο ανάχωμα, ο Αλαφούζος δεν μπορεί να κρατήσει άλλο τον Παναθηναϊκό, φαντάζει επικίνδυνο να συμβεί κάτι τέτοιο με τις συνθήκες που θα έχουν δημιουργηθεί για την επόμενη σεζόν.

Ακόμα όμως και να κλείσει η συμφωνία, φρόντισε να υποθηκεύσει το άμεσο τουλάχιστον μέλλον του Παναθηναϊκού και να μην φθάνει μία αλλαγή ιδιοκτησίας για να πάρει ξανά τα πάνω του ο σύλλογος, θα χρειαστεί σημαντικός χρόνος. Αν ο Παναθηναϊκός αλλάξει χέρια, θα μοιάζει σαν μία όμορφη πόλη που καταστράφηκε από έναν δυνατό σεισμό, όμως η ιστορία της και το σημείο που βρίσκεται είναι τέτοιο που αξίζει να δουλέψεις με αγάπη για να την ξαναχτίσεις από την αρχή.

Ελπίζω πως αυτό θα συμβεί, αξίζει να συμβεί αλλά θα χρειαστεί χρόνος...

News 24/7

24MEDIA NETWORK