O Λουτσέσκου φοβάται την ευθύνη και την φορτώνει σε άλλους

Ο Ράζβαν Λουτσέσκου δεν πείθει ότι μπορεί να οδηγήσει το καράβι του ΠΑΟΚ σε απάνεμα λιμάνια. Οι εντελώς άστοχες δηλώσεις του μετά τις αγωνιστικές αποτυχίες του Δικεφάλου και οι εμμονές του τον καθιστούν ακατάλληλο για τη θέση του. Γράφει για τον Ρουμάνο τεχνικό ο Τσάρλυ.

05/11/2017 AEK Vs PAOK for Superleague season 2017-18, in OAKA Stadium, in Athens - Greece

Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography
05/11/2017 AEK Vs PAOK for Superleague season 2017-18, in OAKA Stadium, in Athens - Greece Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography 05/11/2017 AEK VS PAOK FOR SUPERLEAGUE SEASON 2017-18, IN OAKA STADIUM, IN ATHENS - GREECE PHOTO BY: ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Έγραψα στο κείμενο μου μετά το ντέρμπι με την ΑΕΚ πως οι δηλώσεις, οι τοποθετήσεις που κατά καιρούς κάνει, είναι αυτές που κάνουν το Ράζβαν Λουτσέσκου να φαντάζει ακατάλληλος για να οδηγήσει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος τον εφετινό ΠΑΟΚ, περισσότερο από ότι η αγωνιστική εικόνα της ομάδας.

Θα μπορούσε, άλλωστε, να συμβεί στον κάθε προπονητή να δυσκολεύεται να δημιουργήσει μία ομάδα που θα παίζει επιθετικό ποδόσφαιρο και να θέλει χρόνο, αναλαμβάνοντας στη διάρκεια της προετοιμασίας και με τις δυνατές μεταγραφές να γίνονται την τελευταία ημέρα του καλοκαιριού.

ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΡΟΣΤΕΡ, ΑΛΛΑ...

Για μία ομάδα που έχει αλλάξει ήδη έναν τεχνικό μέσα στο καλοκαίρι, λίγο πριν αρχίσει το πρωτάθλημα, δεν θα έστεκε η οποιαδήποτε συζήτηση για αλλαγή προπονητή, αν ο ίδιος ο προπονητής ζητούσε μέσα από τοποθετήσεις του επιπλέον χρόνο για να διορθώσει τα κακώς κείμενα στην ομάδα του και έδειχνε να κατανοεί πως πρέπει να αποδώσει καλύτερα για να πετύχει τους στόχους της.

Οι τοποθετήσεις του Ρουμάνου τεχνικού όμως ποτέ δεν μιλούν για βελτίωση της εικόνας μέσα από την δουλειά που θα γίνει αν του δοθεί χρόνος. Και εδώ ακριβώς είναι το πρόβλημα. Ο ΠΑΟΚ έχει ένα ποιοτικό ρόστερ που στο γήπεδο όμως δεν αποδίδει. Οι Ελ Καντουρί, Σαμπράνο, Βιεϊρίνια και Μακ, που ήρθαν για να κάνουν τη διαφορά, αποδίδουν πολύ κάτω από τα στάνταρ τους και συνολικά δεν έχει δημιουργηθεί ένα σύνολο που να μπορεί να παράγει ποδόσφαιρο ανάλογο με το ρόστερ που έχει δημιουργηθεί αλλά και των απαιτήσεων που υπάρχουν από το σύλλογο.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ

Ο ΠΑΟΚ έχει δώσει πέντε εκτός έδρας παιχνίδια χωρίς να έχει νικήσει, δεν καταφέρνει μακριά από την Τούμπα να φέρει τον Πριγιοβιτς σε θέση βολής, συνολικά η ομάδα δεν βγάζει αυτοματισμούς, συνεργασίες, παίζει αργό ποδόσφαιρο χωρίς επιθετικότητα από τον άξονα και παρόλα αυτά δεν υπάρχουν τοποθετήσεις του προπονητή του που να σε πείθουν πως, αν του δοθεί χρόνος, η κατάσταση θα αλλάξει.

Αν δούμε άλλωστε τις δηλώσεις του, μπορούμε να καταλάβουμε για ποιον λόγο δεν υπάρχει καμία βελτίωση. Ο Λουτσέσκου δεν δείχνει πως πιστεύει πως χρειάζεται διαφορετική προσέγγιση για να έρθουν τα αποτελέσματα, αλλά η αναποτελεσματικότητα στα εκτός έδρας είναι θέμα άλλων πραγμάτων και συγκυριών.

Μετά την ισοπαλία με την προβληματική και εύθραυστη εκείνη την εποχή ΑΕΛ ο Λουτσέσκου είπε τα εξής: "Στις περιπτώσεις του Μαουρίτσιο και του Σαμπράνο, θεωρώ ότι δεν υπάρχουν κίτρινες κάρτες. Συζητήσαμε στο ημίχρονο, για να μπούμε με την ίδια λογική, αλλά δεν ήταν πολύ εύκολο γιατί δεν έχω ξαναδεί και τη Λάρισα να παίζει με τέτοιο κίνητρο και τόση επιθετικότητα. Προσπαθήσαμε να αμυνθούμε, να βγούμε και στην επίθεση, αλλά τα αποτελέσματα στο ποδόσφαιρο, έρχονται από συγκεκριμένα επεισόδια.

Και αυτά τα επεισόδια σήμερα, δεν ήταν υπέρ μας. Ξανά θα σας πω, δώστε μας το πέναλτι και την κόκκινη που είναι σωστή και το παιχνίδι θα γίνει 2-0. Ξανά θα πω ότι είναι λάθος δικό μας, αλλά θα πρέπει να μάθουν οι διαιτητές να σφυρίζουν σωστά. Δεν θέλω να μπω σε αυτή την κουβέντα. Στη διαδικασία με τις κάρτες. Εγώ θέλω το σωστό, να μας δώσει την κόκκινη κάρτα και το πέναλτι στον Μάτος".

Ο Λουτσέσκου διαχειρίζεται το ποιοτικότερο ρόστερ που είχε ποτέ προπονητής του ΠΑΟΚ, έφερε 1-1 με την ΑΕΛ του Φυντάνη και οι λόγοι στους οποίους την απώλεια της νίκης ήταν κυρίως στο ότι η αντίπαλός του είχε περισσότερο κίνητρο και επιθετικότητα από κάθε άλλη φορά και τις αποφάσεις του διαιτητή.

Κατά τον Λουτσέσκου, ο λόγος της ισοπαλίας δεν ήταν ότι οι παίκτες του δεν μπόρεσαν να εκμεταλλευτούν τις ευνοϊκές προς αυτούς συνθήκες που δημιουργήθηκαν, δεν ήταν πως ο ίδιος φρόντισε να γυρίσει την ομάδα πίσω βγάζοντας τον Πέλκα και βάζοντας τον Σάκχοφ και άλλαξε τον Πρίγιοβιτς με τον Κουλούρη που αποβλήθηκε, αλλά το κίνητρο και η επιθετικότητα της ΑΕΛ μαζί με τη διαιτησία. Το 'δώστε μας πέναλτι και κόκκινη' και το παιχνίδι θα γίνει 2-0 που δήλωσε, πραγματικά με ξεπερνάει.

ΚΑΜΙΑ ΦΑΣΗ ΜΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

Πάμε στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Ο ΠΑΟΚ βρίσκει την ομάδα του Λεμονή σε προβληματική αγωνιστική κατάσταση, πάει στο "Καραϊσκάκης" να παίξει γνωρίζοντας πως θα έχει 50-50 διαιτησία και για πρώτη φορά μεγαλύτερη ποιότητα στο ρόστερ, χάνει με 1-0 δημιουργώντας ευκαιρίες μόνο από στημένα.

Η μπάλα σε ροή αγώνα δεν φθάνει ποτέ στον Πρίγιοβιτς μέσα στην περιοχή και ο ΠΑΟΚ γίνεται η πρώτη ομάδα, πιθανότατα και η τελευταία, που δεν μπορεί να δημιουργήσει επιθέσεις με κάτω την μπάλα στο κέντρο άμυνας του Ολυμπιακού.

"Το αποτέλεσμα με απογοήτευσε, αλλά η ομάδα έπαιξε καλά. Το ποδόσφαιρο είναι μερικές φορές άδικο. Σήμερα κέρδισε η πιο τυχερή ομάδα. Τιμωρηθήκαμε διότι δεν ήμασταν πιο αποφασιστικοί στις ευκαιρίες που δημιουργήσαμε. Στο πρώτο ημίχρονο μείναμε ψηλά σε μια προσπάθεια να κάνουμε γρήγορες επιθέσεις. Θέλαμε να έχουμε συνοχή διότι ο Ολυμπιακός είναι καλός στο τρανζίσιον.

Στο πρώτο ημίχρονο, ο Ολυμπιακός έκανε μόνο μια φάση και στο δεύτερο ημίχρονο, μια… περίεργη κατάσταση έδωσε το ματς στον Ολυμπιακό. Αμέσως μετά από πέντε λεπτά, ο Ολυμπιακός έκανε ένα βήμα πίσω και εμείς ελέγξαμε το παιχνίδι. Δημιουργήσαμε δυο - τρεις ευκαιρίες. Στο τέλος, σε κάθε περίπτωση δεν έπρεπε να χάσουμε το παιχνίδι. Έπρεπε να φύγουμε τουλάχιστον με την ισοπαλία, διότι ήμασταν καλύτεροι.

Ήμασταν η ομάδα που προσπάθησε να επιτεθεί, αλλά δεν παίζεις μόνος σου. Απέναντί μας ήταν μια έμπειρη ομάδα. Μια ομάδα που ξέρει να βγαίνει από δύσκολες καταστάσεις, έχει το κρύο αίμα. Ο ΠΑΟΚ ήταν καλύτερος και ο Ολυμπιακός πιο τυχερός".

Θέλω επίσης εδώ να σας θυμίσω τι δήλωσε ο Λουτσέσκου για τον ΕΛ Καντουρί στην συνέντευξη Τύπου μετά το παιχνίδι με τον Αστέρα Τρίπολης.

"Ο Ομάρ είναι ένας παίκτης που μας δίνει μία φανταστική ισορροπία και συνοχή, με πολλές κινήσεις. Όταν έχουμε την μπάλα δημιουργεί μία υπεραριθμία, με τα τρεξίματα του είτε με είτε χωρίς την μπάλα, είναι πολύ σημαντικός για εμάς. Ίσως χρειάζεται μία φάση, ένα γκολ. Αυτός ο ίδιος περιμένει πολλά από τον εαυτό του. Για μένα είναι σημαντικό να σκοράρουμε και δεν έχει σημασία ποιος θα είναι αυτός που θα σκοράρει".

ΔΕΝ ΖΗΤΑΕΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ

Όλες αυτές είναι τοποθετήσεις του προπονητή του ΠΑΟΚ, όλο το προηγούμενο διάστημα. Πουθενά δεν μιλάει για βελτίωση, πουθενά δεν αναφέρει την ανάγκη να υπάρξει πρόοδος μέσα από τη δουλειά και το χρόνο. Μία ομάδα που θέλει να πάρει πρωτάθλημα, δεν γίνεται να χρειάζεται κόκκινη και πέναλτι για να καθαρίσει την ΑΕΚ, δεν γίνεται να είναι ευχαριστημένη μόνο και μόνο επειδή απείλησε τον Ολυμπιακό στο τελευταίο δεκάλεπτο με δύο στημένα. Βελτίωση υπάρχει όταν κρίνεις πως χρειάζεται και την επιζητάς, αν ο Λουτσέσκου ήταν ανικανοποίητος μετά το ντέρμπι στο Καραϊσκάκης, στηλίτευε τα κακώς κείμενα της ομάδας του, τότε θα μπορούσαμε να περιμένουμε διαφορετική εικόνα.

Eπέλεξε να μην το κάνει, πιθανότατα γιατί θεωρεί πως το ποδόσφαιρο που παίζει ο ΠΑΟΚ φθάνει για να φέρει τα αποτελέσματα που θα του δώσουν τον τίτλο. Αν η διοίκηση πιστεύει το ίδιο, τότε ορθά έπραξε και τον κράτησε.

Προσωπικά πιστεύω πως η διοίκηση του έχει δώσει ένα πολύ ποιοτικό ρόστερ και ο ίδιος δεν έχει πετύχει να το αξιοποιήσει. Οι εμφανίσεις του ΠΑΟΚ δεν συνάδουν με την ποιότητα του υλικού. Αν έβλεπα διαφορετικές τοποθετήσεις από τον προπονητή, θα ήμουν μαζί του.

Πιστεύω άλλωστε πως ο χρόνος είναι σύμμαχος σ' αυτόν που δουλεύει επίμονα και σωστά. Ο Λουτσέσκου δεν δείχνει πως τον επιζητά για να βελτιώσει κάτι, καθώς τη μία δεν νικάει από τη διαιτησία, στο άλλο παιχνίδι είναι καλύτερη η ομάδα του, αλλά άτυχη, ο Ελ Καντουρί είναι τακτικά άψογος αλλά του λείπει το γκολ, για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα μετά το παιχνίδι με την ΑΕΚ πως το πρόβλημα τελικά είναι διαχρονικό.

Πραγματικά η τοποθέτηση του μετά την ήττα στο ΟΑΚΑ ήταν απίθανη. Δεν μπορώ να καταλάβω πως την δέχθηκαν οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ και συνεχίζουν να του παρέχουν στήριξη. "Χάσαμε για δύο λόγους. Ήμασταν ηλίθιοι και η ΑΕΚ πιο έξυπνη. Μακριά από τη Θεσσαλονίκη και ιδιαίτερα στην Αθήνα, μας λείπει η αυτοπεποίθηση. Στο αεροπλάνο ένας παίκτης της ομάδας μας, μου είπε ότι έχει βαρεθεί να χάνει στην Αθήνα. Αυτό συμβαίνει για καιρό. Μόνο με τον Ολυμπιακό ελέγξαμε το παιχνίδι. Αρχίσαμε με λάθος προσέγγιση. Δεν είχαμε τη σωστή επιθετικότητα για να αντιμετωπίσουμε σωστά τις καταστάσεις".

Είναι να σηκώνεις τα χέρια ψηλά για το γεγονός πως στον προπονητή που έχει δώσει ο ΠΑΟΚ την αποστολή να πάρει το πρωτάθλημα μετά από 33 χρόνια υιοθέτησε το κόμπλεξ της Αθήνας. Τη συγκεκριμένη τοποθέτηση, αν σε εκπομπή μου την έκανε ακροατής, αυτόματα θα καταλάβαινα πως δεν έχει να μου πει και πολλά πράγματα και θα περίμενα να ολοκληρώσει την πρόταση του για να περάσω στον επόμενο.

Είναι απίθανο να πιστεύει ένας άνθρωπος του ποδοσφαίρου, που για έναν αγώνα που χάθηκε επειδή ο Περουβιανός Σαμπράνο κυνηγούσε να πάρει και τελικά τα κατάφερε κόκκινη, επειδή ο Μαροκινός Ελ Καντουρί ακούμπησε την μπάλα δύο φορές, ο Βραζιλιάνος Μάτος και ο Κροάτης Λέοβατς έχασαν τις πλευρές, ο Ουκρανός Σάκχοφ με τον Βόσνιο Τσίμιροτ έπαιζαν παθητικά, ο Σέρβος Πρίγιοβιτς, δεν ακούμπησε την μπάλα μέσα στην περιοχή ούτε μία φορά, πως φταίει ότι ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί διαχρονικά στην Αθήνα.

Δηλαδή ο Ελ Καντουρί, ο Σαμπράνο, ο Ρέι, οι 13/14 ξένοι ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν έχουν το κόμπλεξ των Αθηνών. Δεν μπορούν κάτω από τα Τέμπη που λένε στα καφενεία. Η αλήθεια είναι πως περίμενα πως με αυτήν την τοποθέτηση έβαλε και τίτλους τέλους.

Δεν έγινε, όταν όμως μία ομάδα θέλει να κατακτήσει πρωτάθλημα μετά από 33 χρόνια για να το πετύχει, πρέπει να είναι πολύ καλύτερη από τους αντιπάλους της και να αποκτήσει την αυτοπεποίθηση που της στερεί η έλλειψη πρωταθλητισμού μέσα από την εικόνα της στο γήπεδο.

Η διοίκηση δημιούργησε πράγματι ένα ρόστερ πού είναι πολύ ανώτερο από αυτό των συναγωνιστών της για τον τίτλο, ο προπονητής όμως δεν έχει πετύχει να φανεί αυτό στο γήπεδο.

Και με τη δήλωση του, ότι "μου είπε ποδοσφαιριστής μου πως έχει βαρεθεί χάνει με το που έρχεται στην Αθήνα", έβγαλε την ευθύνη από πάνω του και έκανε το πρόβλημα διαχρονικό και στην ουσία δημιουργεί μόνος του, έναν επιπλέον φόβο ένα πρόβλημα που δεν είναι δυνατόν να υπάρχει.

Εγώ αυτό που γνωρίζω είναι πως αν δεν επιζητήσεις τη βελτίωση, δεν είναι δυνατόν να έρθει. Ο ΠΑΟΚ έχει ένα ρόστερ που πρέπει να προσπαθήσει ο προπονητής του για να μην παίξει καλύτερα. Όταν όμως δεν κάνει ευκαιρία σε ροή αγώνα με τον Ολυμπιακό και καλύπτεσαι επειδή οι αντίπαλοι σου πανηγύρισαν πιο έντονα από ποτέ τη νίκη εις βάρος σου, είναι φυσιολογικό στο επόμενο ντέρμπι η βελτίωση να μην έχει έρθει και να χάνεις ξανά.

News 24/7

24MEDIA NETWORK