Το ταμείο για τον Σκίμπε είναι θετικό, μακριά από Κροάτες και Ιταλούς

Ο Τσάρλυ μετά την πρόκριση της Εθνικής μας στα μπαράζ του Μουντιάλ της Ρωσίας, τα... βάζει κάτω και εξηγεί πως ο Μίχαελ Σκίμπε θεωρείται πετυχημένος. Πώς "κέρδισε" ο Γερμανός το στοίχημα μετά το χάλι που παρέλαβε αλλάζοντας την Ελλάδα τακτικά και ψυχολογικά.

Το ταμείο για τον Σκίμπε είναι θετικό, μακριά από Κροάτες και Ιταλούς

Η φάση των ομίλων ολοκληρώθηκε και η Εθνική μας πέτυχε τον ρεαλιστικό της στόχο που ήταν η κατάκτηση της δεύτερης θέσης. Είναι μία καλή στιγμή να κάνουμε ταμείο για τη δουλειά του Σκίμπε.

Για να κρίνουμε συνολικά και δίκαια έναν προπονητή πρέπει πάντα να φέρνουμε στο μυαλό μας το σημείο που ανέλαβε. Στην πορεία υπάρχουν συνήθως θετικά και αρνητικά σημεία που αξίζουν κριτικής ακόμα και για τον πιο επιτυχημένο προπονητή, όταν όμως κάνεις συνολικό ταμείο η κουβέντα γίνεται πιο μεγάλη και δεν βγαίνει το συμπέρασμα από συγκεκριμένα ειδικά ζητήματα.

ΟΣΑ ΠΕΤΥΧΕ Ο ΣΚΙΜΠΕ

Σε αυτό το άπλωμα της συζήτησης, φέρνοντας στο μυαλό μας τι Εθνική δώσαμε στον Σκίμπε, ο Γερμανός πέτυχε. Έδιωξε από την ομάδα ποδοσφαιριστές, που δημιούργησαν πρόβλημα στην προηγούμενη προκριματική φάση, έδωσε ξανά την αμυντική φιλοσοφία που μας ταιριάζει με εξαίρεση το παιχνίδι κόντρα στην Εσθονία στο "Καραϊσκάκης".

Κερδίσαμε τις κατώτερες ομάδες του ομίλου μας και ήμασταν ανταγωνιστικοί και στα τέσσερα δυνατά παιχνίδια που δώσαμε. Φυσικά δεν έχουμε φθάσει στο σημείο που βρεθήκαμε από την ημέρα που έβαλε τάξη ο Ρεχάγκελ μέχρι και το Μουντιάλ της Βραζιλίας. Με Βοσνία και Βέλγιο δεν κερδίσαμε τα ματς, όμως, τουλάχιστον δείξαμε χαρακτήρα, πλάνο και σταθήκαμε με αξιοπρέπεια.

Για να είμαστε ειλικρινείς είχαμε και την τύχη η πιο δυνατή ομάδα από τους αδύναμους στον όμιλο μας να είναι οι Κύπριοι. Εκεί κρίθηκε η δεύτερη θέση. Κέρδισαν τους Βόσνιους εντός έδρας, έκαναν πως προσπάθησαν το περασμένο Σάββατο. Ακόμα κι έτσι όμως, υπήρξε βελτίωση και ένα τακτικό πλάνο πιο κοντά στο ποδόσφαιρο που μας ταιριάζει.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ

Ο Σκίμπε συμφώνησε με τους ποδοσφαιριστές του στο διάστημα που απομονώθηκαν στην Αυστραλία, πως τους ταιριάζει να επιστρέψουν σε ένα συγκεκριμένο αμυντικό πλάνο και να βρεθούν κάποιες σταθερές περιορίζοντας το άνοιγμα στις κλήσεις.

Ο Ομοσπονδιακός της Εθνικής βρήκε ένα συγκεκριμένο αμυντικό σχέδιο "κουμπώνοντας" κάποια δίδυμα και εφαρμόζοντας μία τακτική που στην πράξη περιμένει δημιουργία μόλις από τρεις ποδοσφαιριστές.

Το όπλο που έπρεπε να αξιοποιηθεί είναι πως ξέρουμε να παίζουμε άμυνα, βγάζουμε ψυχή όταν έχουμε αμυντικό πλάνο και διαθέτουμε ένα πολύ υψηλό επιπέδου αμυντικό δίδυμο με τους Μανωλά, Παπασταθόπουλο.

Ο Σκίμπε το "έδεσε" αρχικά δημιουργώντας δίδυμα στα πλάγια, που λειτούργησαν καλά ανασταλτικά και χρησιμοποιώντας μπροστά από τα μπακ ποδοσφαιριστές που είχαν τη διάθεση και την ικανότητα να πηγαίνουν τον αντίπαλο μπακ μέχρι τέρμα. Με αυτόν τον τρόπο ενίσχυσε ακόμη περισσότερο το κέντρο άμυνας, δίνοντας έτσι και την δυνατότητα στους δικούς μας μπακ όταν αμύνονται να μπαίνουν πιο μέσα και να γεμίζουν την περιοχή μας.

ΤΑ ΔΙΔΥΜΑ ΣΤΑ ΑΚΡΑ ΕΧΟΥΝ "ΚΛΕΙΔΩΣΕΙ"

Στην αριστερή πλευρά γρήγορα έδειξε την προτίμηση του στο δίδυμο Τζαβέλας, Σταφυλίδης και οδήγησε τον Χολέμπας στην έξοδο. Στα δεξιά ο Μάνταλος πήρε τον ρόλο μπροστά από τον Τοροσίδη.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε ήταν όταν ο Τοροσίδης δεν ήταν διαθέσιμος, καθώς δεν υπάρχει στο ελληνικό ποδόσφαιρο άλλος μπακ με τις δικές του δυνατότητες, όπως και στα παιχνίδια που παίζαμε με κατώτερους, έπρεπε να δημιουργήσουμε και από την αριστερή πλευρά δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα.

Μάλιστα έδειξε ο Γερμανός τεχνικός αρχικά μεγαλύτερη προτίμηση στον Μπακασέτα από ότι στους υπόλοιπους εξτρεμ, όμως αρχής γενομένης στο παιχνίδι με τη Βοσνία και έπειτα ενεργοποίησε και τον Δώνη, καθόσον ο Μπακασέτας από την ημέρα που πήγε στην ΑΕΚ έχει ραγδαία πτώση.

Η φόρμα του Χριστοδουλόπουλου οδήγησε τον Γερμανό τεχνικό στο να καλέσει τον "κομμένο" Λάζαρο για τα δύο τελευταία παιχνίδια με Κύπρο και Γιβραλτάρ και του έδωσε την ευκαιρία στο τελευταίο ματς. Φαντάζει πάντως δεδομένο πως αν έχουμε όλα τα παιδιά διαθέσιμα, η επιλογή του Σκίμπε είναι να θωρακίσει τα άκρα που έχει κλειδώσει με δίδυμο Τζαβέλα, Σταφυλίδη, αριστερά και τον Μάνταλο μπροστά από τον Τοροσίδη στα δεξιά.

Ο ΖΕΚΑ ΜΑΣ ΕΛΥΣΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Στην πορεία της προκριματικής φάσης βρήκαμε τρόπο μέσα από την ελληνοποίηση του Ζέκα να αποκτήσουμε την απαραίτητη ενέργεια που έλειπε στον άξονα αρκετά τα τελευταία χρόνια. Είναι δεδομένο πως για να μπορείς να υπηρετήσεις με επιτυχία ένα ανασταλτικό σχέδιο σε διάρκεια, χρειάζεσαι χαφ να βγάζει ενέργεια, τρεξίματα και να καλύπτει αποστάσεις.

Ο Ζέκα προσφέρει απλόχερα αυτό που χρειαζόμασταν και μας έλυσε ένα πολύ σημαντικό θέμα που είχε παρουσιαστεί αρκετά χρόνια τώρα, καθώς μετά τους τεράστιους Ζαγοράκη, Καραγκούνη, Μπασινά, Κατσουράνη δεν βγάλαμε κάποιον κεντρικό χαφ που να μπορεί να βοηθά τόσο στο ανασταλτικό όσο και στο δημιουργικό κομμάτι.

Στην πορεία άλλαξε η θέση του Μανιάτη και πήραμε λύσεις, αλλά τα τελευταία χρόνια για διάφορους λόγους έπεσε τόσο η ένταση όσο και η διάρκεια που είναι σε θέση να βγάλει στο γήπεδο. Μην μου γράψετε σχόλιο ότι δεν βοηθάνε στο δημιουργικό κομμάτι παίκτες σαν τον Ζέκα και τον Μανιάτη, στα μέτρα και στο στιλ που παίζουμε το κράτημα της μπάλας, το τρέξιμο με αυτήν, η απελευθέρωση από τον αντίπαλο και τα κερδισμένα φάουλ είναι στοιχεία που συνδυάζουν το επιθετικό μας παιχνίδι με την ασφάλεια μας και μπορεί να τα προσφέρουν μόνο τέτοιου τύπου ποδοσφαιριστές.

Μπροστά από τα στόπερ, ο Σκίμπε, πλέον έχει καθιερώσει τον Ζέκα και ο παρτενέρ του θα είναι ένας εκ των Τζιόλη, Σάμαρη, Ταχτσίδη, Μανιάτη. Αν και προσωπικά θα προτιμούσα στα σκληρά μπαράζ να έβλεπα δίπλα του τον Κυριάκο Παπαδόπουλο, όμως είναι κάτι που ο Γερμανός τεχνικός δεν έχει δοκιμάσει...

Φαίνεται να προτιμά δίδυμο καθαρών χαφ.

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ

Και ερχόμαστε στο δημιουργικό κομμάτι. Δεν το έκρυψε ποτέ ο Σκίμπε, από την ημέρα που ανέλαβε, έδειξε πως έχει σαν στόχο να χωρέσει στην ενδεκάδα τους Φορτούνη, Μάνταλο. το έκανε βάζοντας τον αρχηγό της ΑΕΚ μόνιμα στα άκρα και προσπαθεί να ζητήσει την επιθετικότητα και το απρόβλεπτο από την τριάδα των Φορτούνη, Μάνταλου, Μήτρογλου.

Έχει ο Γερμανός την ατυχία, στην δική του θητεία να έχει τεράστια πτώση ο Φορτούνης. Αφαίρεσε από το παιχνίδι του τρεξίματα, σε έναν απίστευτα ενοχλητικό βαθμό. Έχει δουλέψει πολύ τα στημένα, αλλά από ένταση ούτε λόγος.

Δυστυχώς, η σταδιακή μετάλλαξη του Φορτούνη σε Τσιάρτα σε μία εποχή που το ποδόσφαιρο έχει πάει στην ταχύτητα και στην ένταση δεν βοηθά το πλάνο μας. Άλλωστε για να επιτεθούμε χρειάζεται αρχικά να κλέψουμε μπάλα, δηλαδή να βγάλουμε ένταση στο παιχνίδι χωρίς μπάλα και στο πρεσάρισμα και στη συνέχεια να καλυφτεί απόσταση μέχρι να φτάσουμε για εκτέλεση.

Ο Φορτούνης δεν έχει αυτή την εποχή τίποτα από τα δύο και βοηθά μόνο με τα ποιοτικά χτυπήματα του. Ακόμα και με το Γιβραλτάρ στο πρώτο ημίχρονο ήταν αρκετές φορές ενοχλητικό που απέφευγε να βοηθήσει στην πίεση και κράταγε τα μέτρα της Εθνικής χαμηλά.

Υπήρχαν φάσεις που έβγαινε ψηλά ο Ζέκα για να πιέσει την μπάλα και αυτός που έπρεπε να πλησιάσει για να βγει το πρεσάρισμα ήταν ο Φορτούνης, ωστόσο δεν το έκανε. Καταλαβαίνετε πως για να μπορέσουμε να παλέψουμε έναν εκ των Ελβετία, Δανία, Ιταλία, Κροατία στα μπαράζ χρειαζόμαστε ένταση και αυταπάρνηση από όλους τους παίκτες.

ΜΕ ΕΝΑΝ ΤΡΟΠΟ ΑΠΕΙΛΟΥΜΕ ΣΕ ΡΟΗ ΑΓΩΝΑ

Το έγραψα και μετά τη νίκη με την Κύπρο. Για να έχουμε κάποιες πιθανότητες πρέπει να είναι στα μπαράζ καλά ο Μήτρογλου. Έχουμε ένα συνολικό πλάνο αναχαίτισης, που πραγματικά για να επιτεθούμε σε ροή αγώνα υπάρχει ένας τρόπος.

Να ξεκινήσει ο Μήτρογου μία προσπάθεια έξω από την περιοχή, να έχει πάρει μαζί του τα στόπερ, να καταφέρει να γυρίσει το σώμα του και να φύγει στην πλάτη των αμυντικών, καλύπτοντας την απόσταση για να μπει περιοχή και να εκτελέσει.

ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΙΤΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΡΟΑΤΕΣ

Αυτό είναι το πλάνο και ζητάμε αντίπαλο που να το "φάει" και να πιαστεί "κορόιδο". Τους Ιταλούς δεν τους θέλω με τίποτα, θα μας ταλαιπωρήσουν, ακόμα και να πάει στη ρεβάνς η πρόκριση θα μας... λυγίσουν. Παίζουν το ίδιο στιλ ποδοσφαίρου με μεγαλύτερη κλάση αμυντικά, ειδικά όταν πρέπει να βγάλουν την μπάλα από την περιοχή τους για να δημιουργήσουν από χαμηλά και φυσικά διαθέτουν μεγαλύτερο επιθετικό ταλέντο.

Επίσης αποκλείεται να πιαστούν "κορόιδα" και να βγάλουν τα στόπερ τους στο ύψος που θέλει ο Μήτρογλου.

Είτε θα παίξουν με τρεις είτε θα βάλουν "6άρι" πάνω στο σέντερ φορ της Μαρσέιγ, όταν αυτός θα βρίσκεται εκτός περιοχής και θα μας τελειώσουν.

Οι Κροάτες, είναι μπλαζέ, μπορεί να σε υποτιμήσουν, όμως από εμάς την... έχουν πατήσει και θα είναι προσεχτικοί. Επίσης έχουν ταλέντο, το έδειξαν όταν πιέστηκαν και είδαν κατάματα το φόβο του αποκλεισμού.

Στο δεύτερο ημίχρονο στο Κίεβο, ανέβασαν ταχύτητα και τους πάτησαν τους Ουκρανούς. Δεν μπορείς να παίξεις εύκολα μία ομάδα που έχει δημιουργία στον άξονα από τους Μόντριτς, Ράκτιτις, στις πλευρές τον Πέρισιτς και τον Μάτζουκιτς που γίνεται μόνιμα δεύτερος φορ.

Έχουν σαν αδυναμία τα άκρα της άμυνας, έβαλαν τον στόπερ Βιντά στα δεξιά με τους Ουκρανούς, όμως εμείς δεν χρησιμοποιούμε καθαρό εξτρεμ για να το εκμεταλλευτούμε. Η αλήθεια είναι πως δεν το κατάφεραν ούτε οι Ουκρανοί που προσπάθησαν να πιέσουν με Γιερμολένο, Κονοπλιάνκα.

Πιστεύω πως ρεαλιστικά πιθανότητες πρόκρισης έχουμε μόνο με Δανία και με Ελβετία. Φυσικά σαν αουτσάιντερ, αλλά θα υπάρχουν ελπίδες. Βέβαια τη στιγμή που είμαστε στον "πόλεμο" των μπαράζ με όποιον και να κληρωθούμε οφείλουμε να δώσουμε τη μάχη μας. Μακάρι ο αντίπαλος που θα μας τύχει να είναι κοντά στα δικά μας μέτρα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK