Αλλο Μπαρτομέου, άλλο Μπερτομέου...

H εποχή είναι δύσκολη για Καταλανούς. Βέβαια ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα Μαρία Μπαρτομέου μπλέχτηκε δίχως να το θέλει σε πρόβλημα που δεν προκάλεσε ο ίδιος. Ο Τζόρντι Μπερτομέου όμως έχει προκαλέσει σε μεγάλο βαθμό μεγάλο μπελά στο παγκόσμιο μπάσκετ. Ο Σπυριάρης εξηγεί.

Αλλο Μπαρτομέου, άλλο Μπερτομέου...
EUROKINISSI

Ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα Μαρία Μπαρτομέου και ο Γενικός Διευθυντής της EuroLeague Τζόρντι Μπερτομέου βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση τις τελευταίες μέρες. Αισθάνονται άβολα διότι έχουν να αντιμετωπίσουν την κοινή γνώμη, που ίσως πίστεψαν πως μπορούν να τιθασεύουν, όμως οι ενέργειές τους έχουν προκαλέσει ουκ ολίγα αρνητικά σχόλια.

Ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, βέβαια, δεν προκάλεσε το πρόβλημα. Το δημοψήφισμα στην Καταλωνία δεν ήταν δική του κίνηση, μόνο που όσα έγιναν στην Βαρκελώνη και τις γύρω περιοχές τις τελευταίες ημέρες, τον έφεραν προ των ευθυνών του. Και το γεγονός ότι η Μπάρτσα έπαιξε το ματς με την Λας Πάλμας και δέχθηκε να διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών, προκάλεσε μπόλικες αντιδράσεις. Και μέσα στην ομάδα του και στις τάξεις των οπαδών της.

Ενας άλλος Καταλανός, ο Τζόρντι Μπερτομέου, δεν έχει πρόβλημα με την κοινωνία του τόπου καταγωγής του, αλλά συνολικά με τον κόσμο του παγκόμιου μπάσκετ. Οι δικές του κινήσεις έχουν προκαλέσει πάρα πολλές αντιδράσεις στον κόσμο του μπάσκετ και παρότι έχει στο πλάι του κάποιες σημαντικές δυνάμεις της EuroLeague, όσο περνάει ο καιρός βρίσκεται όλο και σε πιο δύσκολη θέση. Κυρίως διότι ο ίδιος δεν έδειξε καμία πρόθεση να κάνει βήμα πίσω για το καλό του αθλήματος, ενώ η FIBA μπήκε στη διαδικασία να ψάξει για λύση.

Ισως στην Ελλάδα να μην έχει γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος για την EuroLeague και τον Μπερτομέου, διότι εδώ ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός μπαίνουν για τους περισσότερους πάνω από την Εθνική. Στην υπόλοιπη Ευρώπη και στον κόσμο όμως οι Εθνικές είναι πάρα πολύ σημαντικές. Και ο κόσμος θέλει να βλέπει στα προκριματικά καλούς παίκτες.

Και μην συγκρίνει κανείς το ΝΒΑ με την EuroLeague. Καμία σχέση δεν έχει η μία διοργάνωση με την άλλη. Σε όλα τα επίπεδα. Αν θέλει ο Μπερτομέου να κάνει σύγκριση, ας φτάσει έστω και στο ελάχιστο τους Αμερικανούς στα έσοδα.

Την Πέμπτη, λοιπόν, ο Καταλανός έχει μια χρυσή ευκαιρία να κερδίσει τις εντυπώσεις και να αποτελέσει μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. Στη συνάντηση με τη FIBA πρέπει να βγει ενωμένο το μπάσκετ και όχι ακόμα πιο διχασμένο... Αν οι εγωισμοί - και από τις δύο πλευρές - μείνουν στην άκρη, τότε κάτι σπουδαίο θα έχει συμβεί στο άθλημα από το οποίο ο ίδιος βγάζει πολλά λεφτά.

Και μετά; Θα έρθει η ώρα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, που θα πρέπει κάποια στιγμή να λειτουργήσει και στην πράξη ως FIFA. Οχι μόνο να δίνει εντολές, αλλά να βοηθάει και στην πράξη τους συλλόγους. Λεφτά έχει πολλά στα ταμεία της. Ας τα ξοδέψει σωστά και όχι απλά για να φέρνει Ιάπωνες διαιτητές στα EuroBasket.

News 24/7

24MEDIA NETWORK