Μπαίνει στη ρύθμιση των 120 δόσεων ο Παναθηναϊκός!

Η τροπολογία για είσοδο (και) των ΠΑΕ στο "εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών", που "τρέχει" η Κυβέρνηση ως τις αρχές Μαρτίου. Ποιο μέρος των χρεών μπορεί να οδηγήσουν σε ρύθμιση οι "πράσινοι", ποιο ποσό "απεγκλωβίζεται" και γιατί είναι καθοριστικό όλο αυτό για τη "διάδοχη κατάσταση" και την "επόμενη μέρα" στον ΠΑΟ. Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Contra.gr

SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Για να μπορέσει να (ξανα)γίνει «βιώσιμος» ο Παναθηναϊκός σε μία -πολύ πιθανή πλέον- «επόμενη μέρα» (με οριστική, κι όχι για τα… μάτια του κόσμου, αποχώρηση του Γιάννη Αλαφούζου), είναι κομβικό να καταφέρει να «ελαφρώσει» τον μηνιαίο κι ετήσιο προϋπολογισμό του από το τεράστιο οικονομικό βάρος και τα χρέη που κουβαλάει. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με το να οδηγήσει, έστω το μεγαλύτερο μέρος του άμεσου χρέους του σε μία ρύθμιση.

Όπως είχε επισημάνει το Contra.gr απ’ το τέλος του 2017, ο Παναθηναϊκός (έχοντας ως «σύμμαχο» και την Κυβέρνηση), εξέταζε όλες τις παραμέτρους μίας πιθανής υπαγωγής του στο νόμο (4496/2017), για τον «εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών». Δηλαδή το νόμο που ψηφίστηκε κι εφαρμόζεται εδώ και ένα δίμηνο κι αφορά τη ρύθμιση των 120 δόσεων για ιδιώτες και Α.Ε. με οφειλές άνω των 20.000€ σε δημόσιο και πιστωτικά ιδρύματα. Το μεγαλύτερο «αγκάθι» όλο αυτό το διάστημα για να μπει (άμεσα) ο Παναθηναϊκός στη συγκεκριμένη ρύθμιση, ήταν το γεγονός πως πρέπει να γίνει μία μικρή νομοθετική ρύθμιση, σε συνεννόηση με τη γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων, για να είναι σε θέση να ενταχθούν σ’ αυτό το πλαίσιο και οι Π.Α.Ε.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του Contra.gr, η κυβέρνηση, έχει προχωρήσει το πρώτο (και βασικό) στάδιο της όλης διαδικασίας και το θέμα έχει πάει πλέον στον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, προκειμένου η νομοθετική ρύθμιση να προωθηθεί και να «περάσει» (και) από την τρόικα ως τα τέλη Φλεβάρη με αρχές Μαρτίου. Από εκεί και πέρα, με το που γίνει αυτό, ο Παναθηναϊκός θα καταθέσει αμέσως αίτηση υπαγωγής στο νόμο. Τι σημαίνει τώρα όλο αυτό με αριθμούς; Ας δούμε ορισμένα βασικά σημεία, με αριθμούς και ποσά που εξηγούν, γιατί η εν λόγω ρύθμιση είναι πάρα πολύ σημαντική για να γίνει λίγο πιο «ελκυστικός» ο Παναθηναϊκός για ένα επενδυτή και τη «διάδοχη κατάσταση»:

- Με βάση τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΠΑΕ στις 12 Οκτωβρίου, ο Παναθηναϊκός έχει οφειλές 13,5 εκατ. ευρώ προς φορολογικές αρχές, συν 11,9 εκατ. ευρώ σε «ανακυκλώμενα» δάνεια. Αυτές οι δύο διαφορετικές κατηγορίες χρεών, βάζουν σούμα 25,4 εκατ. ευρώ, απ’ τα συνολικά 46,6 εκατ. ευρώ των άμεσων χρεών του συλλόγου. Ή αν προτιμάτε σε ποσοστά, μιλάμε για το 54,6%!.

- Με το που υπαχθεί ο Παναθηναϊκός στο νόμο για τον «εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών»,, αυτομάτως η «επόμενη μέρα» θα έχει το μισό και πλέον οικονομικό «βαρίδι» της ΠΑΕ, ρυθμισμένο σε μηνιαία βάση. Και με πολύ, πολύ χαμηλότερο απαιτητό ποσό πληρωμής των χρεών κάθε μήνα, απ’ όσο ήταν μέχρι σήμερα. Εδώ βεβαίως, υπάρχει και κάτι άλλο, εξίσου σημαντικό και «αναζωογονητικό» για το ταμείο του συλλόγου: Μπαίνοντας στη ρύθμιση, ο Παναθηναϊκός, αυτομάτως «απεγκλωβίζει» τα 3,5 εκατ. ευρώ του τηλεοπτικού συμβολαίου, το οποίο είναι εκχωρημένο εδώ και μία τριετία από τις διοικήσεις Αλαφούζου, στην Τράπεζα «Πειραιώς» για να πληρώνεται το «ανακυκλωμένο» δάνειο!

- Από εκεί και πέρα εξετάζεται μία πιθανή νομική φόρμουλα για να συμπεριληφθεί σ’ όλο αυτό το κομμάτι της ρύθμισης και το «πακέτο» των «εξωαγωνιστικών» πιστωτών (προμηθευτές, ΟΑΚΑ κλπ), στους οποίους το χρέος φτάνει τα 7,1 εκατ. ευρώ. Εάν γίνει κι αυτό, τότε η όποια νέα τάξη πραγμάτων στην «πράσινη» ΠΑΕ, θα έχει ρυθμισμένο για 10 χρόνια, περίπου το 70% του συνολικού, άμεσου χρέους.

- Πρέπει πάντως να επισημάνουμε και κάτι άλλο: Στον «εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών» δεν μπορούν να συμπεριληφθούν οι οφειλές σε παίκτες, προπονητές κι ομάδες. Κι αυτό διότι η UEFA και η FIFA το «ξέκοψαν» εξαρχής στην ΕΠΟ, όταν όλο αυτό τέθηκε επί τάπητος προς τα τέλη Δεκέμβρη. Οπερ σημαίνει πως με τους συγκεκριμένους πιστωτές (παίκτες, ομάδες, προπονητές), ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να κάνει ξεχωριστές συμφωνίες (διακανονισμούς ή εξοφλήσεις).

Τα πράγματα στο συγκεκριμένο κομμάτι είναι πλέον σε πλήρη εξέλιξη. Και ίσως κι από εκεί να πηγάζει και η «σιγουριά» που έβγαινε τις τελευταίες 7-10 μέρες απ’ το «Αλαφουζικό» περιβάλλον, πως ο Παναθηναϊκός θα πάρει εντέλει την ελληνική άδεια. Και ίσως να μην είναι και η… μοναδική αδειοδότηση που θα λάβει εντέλει ο σύλλογος…

News 24/7

24MEDIA NETWORK