Η εθνική Ισπανίας έχει πλέον άρωμα... Μαδρίτης

Οι συνεχείς επιτυχίες της Ισπανίας σε ευρωπαϊκές και παγκόσμιες διοργανώσεις ξεκίνησαν το 2008 με την Μπαρτσελόνα να έχει τη τιμητική της. Αυτό, όμως φαίνεται να αλλάζει με τη "ξηρασία" της "Ρόχα" εδώ και έξι χρόνια από τις διακρίσεις και το μαδριλένικο... dna να εισβάλλει πλέον ορμητικά.

Spanish national team players pose for a picture during a training session at the Sports Complex Marcel Gaillard in Saint Martin de Re in France, Thursday, June 9, 2016. Spain will face Czech Republic in a Euro 2016 Group D soccer match in Toulouse on Monday, June 13. (AP Photo/Manu Fernandez)
Ισπανία AP IMAGE

Όλα ξεκίνησαν στα προκριματικά του Euro 2008, όταν ο τότε προπονητής της εθνικής Ισπανίας, Λουίς Αραγόνες, "έκοψε" από την ομάδα τον μεγάλο αστέρα της Ρεάλ, τον Ραούλ και καθιέρωσε Τσάβι και λίγο αργότερα Αντρές Ινιέστα, δύο "μπλαουγκράνα" δηλαδή.

Η αλήθεια είναι ότι η κατάκτηση του Euro 2008 δεν φέρει τη σφραγίδα καμίας από τις δύο αντίπαλες ομάδες, καθώς από τη "βασίλισσα" συμμετείχαν στα τελικά ο Σέρχιο Ράμος με τον Ίκερ Κασίγιας, ενώ από την Μπαρτσελόνα οι Τσάβι, Ινιέστα και Κάρλες Πουγιόλ.

Το φαινόμενο όμως της "εισβολής" της Βαρκελώνης στην εθνική, φάνηκε τρανταχτά, όταν στο "πηδάλιο" της Ισπανίας προπονητής τοποθετήθηκε ο Βιθέντε Ντελ Μπόσκε και στη καταλανική ομάδα ο Πεπ Γκουαρντιόλα.

Ο Γκουαρντιόλα, κατακτώντας... τα πάντα με την Μπαρτσελόνα, είχε μεγάλη επιρροή και στη "Φούρια Ρόχα". Η Ισπανία από το Μουντιάλ του 2010 ξεκίνησε να έχει στο δυναμικό της τους Ζεράρ Πικέ, Σέρχιο Μπουσκέτς, Πέδρο και Βίκτορ Βαλντέζ, ενώ και ο Ντάβιντ Βίγια μετακόμισε εκείνο το Καλοκαίρι στους "μπλαουγκράνα".

Οι μαδριλένοι συνέχισαν να έχουν πέντε παίκτες στην εθνική ομάδα, με τον Τσάμπι Αλόνσο να βρίσκεται στην ομάδα, πέραν των Ράμος και Κασίγιας, αλλά οι υπόλοιποι δύο, Αλβάρο Αρμπελόα και Ραούλ Αλμπιόλ βρίσκονταν εκεί σαν "ρεζέρβες".

Το ίδιο "σκηνικό" συνεχίστηκε και στο Euro 2012 με έξι από τους έντεκα βασικούς παίκτες της Ισπανίας στον τελικό με την Ιταλία να ανήκουν στον καταλανικό σύλλογο, ενώ η είσοδος του Πέδρο ως αλλαγή έκανε επτά τους "καταλανούς". Οι υπόλοιποι τέσσερις ωστόσο ανήκαν στη Ρεάλ.

Ο Ντελ Μπόσκε συνέχισε την ίδια "συνταγή" και στο Μουντιάλ 2014, κρατώντας τους επτά παίκτες της "Μπάρτσα" και μειώνοντας αυτούς των μαδριλένων σε τρεις. Παρόλα αυτά το "χαστούκι" για την Ισπανία ήρθε, αφού δεν κατάφερε να περάσει ούτε τους ομίλους.

Στο Euro 2016 οι παίκτες της Μπαρτσελόνα μειώθηκαν σε πέντε, αλλά η θητεία των Φάμπρεγκας, Πέδρο, Τιάγκο, Μπεγερίν και Νολίτο στη Μασία, παρότι δεν αγωνίζονταν πλέον σε αυτή, ανέβαζε το καταλανικό "dna" σε δέκα, σε αντίθεση με της Ρεάλ που είχε τέσσερις, αν μαζί με Ράμος και Βάσκεθ, συνυπολογιστούν οι Μοράτα και Κασίγιας που δεν ανήκαν πλέον στην ομάδα της ισπανικής πρωτεύουσας.

Φτάνοντας στο σήμερα του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της Ισπανίας και με προπονητή πλέον τον Ζουλέν Λοπετέγκι, η Ρεάλ Μαδρίτης κυριαρχεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, έχοντας τρεις κατακτήσεις Champions League.

Κι αυτό δεν περνάει απαρατήρητο στον νέο ομοσπονδιακό τεχνικό, μια και για τα φιλικά της Ισπανίας με την Αργεντινή και την Γερμανία, έχουν κληθεί έξι παίκτες της "βασίλισσας" που σε συνδυασμό με το μαδριλένικο παρελθόν του Μάρκος Αλόνσο γίνονται αυτόματα επτά.

Και αυτοί οι επτά μπορούν να αυξηθούν το Καλοκαίρι, αν η Ρεάλ κάνει πράξη τα δημοσιεύματα και φέρει στο Μπερναμπέου και τον Νταβίντ Ντε Χέα. Παράλληλα, οι μεταγραφές ξένων αστέρων στη Βαρκελώνη μειώνουν τη παρουσία παικτών τους στην ισπανική εθνική.

Αυτό θα σημαίνει ότι η πρωτευουσιάνικη ομάδα θα παρέχει για πρώτη φορά μετά από πάνω από μία δεκαετία τους περισσότερους παίκτες στην εθνική, δίνοντας το αντίστοιχο μαδριλένικο... άρωμα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK