Γιουβέντους: Ένας σύλλογος στον τελικό

Η ποινή που θα επιβληθεί στη Γιουβέντους για το ποδοσφαιρικό σκάνδαλο της Ιταλίας θα αφορά εκτός συγκλονιστικού απροόπτου τον υποβιβασμό της. Εξάλλου, ο νομικός της εκπρόσωπος έχει ήδη ζητήσει συμβιβασμό, ώστε η «γηραιά κυρία» να μην πέσει στην Serie C, όπως ζήτησε ο Εισαγγελέας, αλλά στη Serie B.

Γιουβέντους: Ένας σύλλογος στον τελικό

Με τον επικείμενο υποβιβασμό τους, οι «μπιανκονέρι» θα γράψουν την πιο «μαύρη» σελίδα της ιστορίας τους, η οποία περιέχει δεκάδες τίτλους και διακρίσεις. Η Γιουβέντους είναι η πρώτη ομάδα στα ιταλικά πρωταθλήματα, έχοντας 28 συν το φετινό, ασχέτως με το τι θα συμβεί τελικώς. Επιπλέον, μετρά δύο κύπελλα πρωταθλητριών Ευρώπης και εσχάτως και ένα… Παγκόσμιο Κύπελλο.

Οσο υπερβολικό και αλαζονικό κι αν ακούγεται, στις δικαστές αίθουσες οι εκπρόσωποι του ιταλικού συλλόγου συχνά αναφέρονται στο Μουντιάλ και την εθνική Ιταλίας, τονίζοντας ότι είναι μία… μικρή Γιουβέντους. Μάλιστα, υπογραμμίζουν ότι αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο της ομάδας και όχι αυτό που παρουσιάζεται ύστερα από την επέμβαση του Λουτσιάνο Μότζι στα πεπραγμένα της ομάδας. Εχουν άδικο;

Finale… bianconero

Εάν κοιτάξουμε την 23μελή αποστολή που επέλεξε ο Μαρτσέλο Λίπι με στόχο να κατακτήσει την κορυφή του κόσμου, θα δούμε πέντε στελέχη της Γιουβέντους. Καναβάρο (ο αρχηγός της Ιταλίας), Τζαμπρότα, Μπουφόν, Καμορανέζι και Ντελ Πιέρο είναι οι ποδοσφαιριστές που προέρχονται από το Τορίνο, ενώ υπάρχουν και οι Περούτσι και Ιντζάγκι, που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στο Πιεμόντε.

Οι τέσσερις από τους πέντε «μπιανκονέρι» άρχισαν βασικοί στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Γερμανίας. Ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου, ο Αλεσάντρο ντελ Πιέρο, αγωνίστηκε ως αλλαγή. Κάτι λιγότερο δηλαδή από το 50% της «σκουάντρα ατζούρα» που παρατάχθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου ανήκει στην ομάδα εκείνη που τη νέα σεζόν θα αγωνίζεται με την Αλμπινολέφε και τη Ρίμινι, ή ακόμα χειρότερα, με τη Σαν Μπενεντετέζε και την Προ Πάτρια.

Η Γιουβέντους στον τελικό

Ιταλία: Νυν παίκτες

Φάμπιο Καναβάρο
Τζιανλούκα Τζαμπρότα
Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο
Μάουρο Καμορανέζι
Τζιανλουίτζι Μπουφόν



Ιταλία: Πρώην παίκτες

Αντζελο Περούτσι
Φίλιπο Ιντζάγκι

Γαλλία: Νυν παίκτες

Λιλιάν Τιράμ
Νταβίντ Τρεζεγκέ
Πατρίκ Βιεϊρά

Γαλλία: Πρώην παίκτες

Ζινεντίν Ζιντάν
Τιερί Ανρί

Οι… προεκτάσεις της Γιουβέντους στον τελικό δεν αφορούν μόνο την εθνική Ιταλίας, αλλά και την άλλη ομάδα του αγώνα, την πλευρά των ηττημένων. Οι Λιλιάν Τουράμ, Πατρίκ Βϊειρά και ο Νταβίντ Τρεζεγκέ έδωσαν το «παρών» στο τελευταίο παιχνίδι του Μουντιάλ της Γερμανίας, έστω κι αν δεν κατάφεραν να πανηγυρίσουν στο τέλος.

Αιτία για αυτό, ίσως να είναι τελικώς ένας... πρώην παίκτης της Γιουβέντους, ο Ζινεντίν Ζιντάν, ο οποίος αποβλήθηκε στο δεύτερο ημίχρονο της παράτασης του τελικού. Ισως και η «αφλογιστία» του Τιερί Ανρί, κάτοικος του Τορίνο για έξι μήνες το 1999, να έπαιξε το δικό της ρόλο…

Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να παραλείψει και τη μάχη των πάγκων, όπου ο Μαρτσέλο Λίπι είχε τη δική του συμβολή, στην επιτυχία της Ιταλίας. Ο «Πολ Νιούμαν» του ιταλικού ποδοσφαίρου, ο οποίος έχει συνδέσει τις μεγαλύτερες διασυλλογικές στιγμές της καριέρας του με τη… Γιουβέντους.

Η μεγάλη φυγή

Η απόφαση του δικαστηρίου για την τύχη της Γιουβέντους, αναμένεται να την οδηγήσει και σε ένα μεγάλο… ξεπούλημα των «αστεριών» της. Οι πέντε τροπαιούχοι και οι τρεις φιναλίστ του Παγκοσμίου Κυπέλλου, είχαν την ατυχία να δίνουν έναν από τους πιο σημαντικούς αγώνες της καριέρας τους, γνωρίζοντας ότι την επόμενη μέρα, η ομάδα τους θα υποβιβαζόταν και θα έπρεπε να κοιτάξουν το μέλλον τους.

Φυσικά, όλοι τους είναι περιζήτητοι. Ο Φάμπιο Καναβάρο, αν και 33 ετών, έδειξε την κλάση του σε αυτή τη διοργάνωση και σύμφωνα με τον αγγλικό Τύπο, Αρσεναλ και Τσέλσι (ή αλλιώς Βενγκέρ και Μουρίνιο), ετοιμάζονται να βρουν μία ανώτερη λύση στην άμυνα από τους Σολ Κάμπελ και Ρικάρντο Καρβάλιο. Ο Τζιανλούκα Τζαμπρότα ανήκε στις προεκλογικές λίστες των υποψηφίων προέδρων της Ρεάλ Μαδρίτης και μετά την ανάδειξη του Ραμόν Καλντερόν σε νέο ηγέτη των «μερέγκες», έγινε και επισήμως στόχος του συλλόγου. Από κοντά παρακολουθεί και η Μπαρτσελόνα.

Ο Αλεσάντρο ντελ Πιέρο, η «σημαία» της Γιουβέντους, ίσως να αποτελέσει τον μοναδικό παίκτη που αγωνίστηκε στον τελικό που θα ακολουθήσει την ομάδα και στην Serie B. Υπάρχει βέβαια και ένα άλλο σχέδιο, ο δανεισμός του για ένα ή δύο χρόνια, μέχρι να επιστρέψει η ομάδα στα «μεγάλα σαλόνια». Ο Μάουρο Καμορανέζι δεν εντυπωσίασε στη διοργάνωση, αλλά «μνηστήρες» υπάρχουν και γι’ αυτόν.

Οσο για τον πιο ακριβό τερματοφύλακα του κόσμου και καλύτερο τερματοφύλακα του Μουντιάλ, τον Πιερλουίτζι Μπουφόν, τα λόγια είναι περιττά. Ολες οι ομάδες, πλην της Τσέλσι (ελέω Πετρ Τσεχ) «γλυκοκοιτάζουν» τα γαλανά μάτια του Ιταλού και είναι έτοιμες να επιδοθούν στο κυνήγι του, δαπανώντας δεκάδες εκατομμύρια ευρώ (54 εκατομμύρια είχε δώσει η Γιουβέντους για να τον αποκτήσει από την Πάρμα το 2001).

Η εκπροσώπηση της Γιουβέντους στο Μουντιάλ έγινε από ακόμα τέσσερις ποδοσφαιριστές. Ο Ρόμπερτς Κόβατς στην Κροατία, ο Εμερσον στη Βραζιλία, ο Πάβελ Νέντβεντ στην Τσεχία και ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς στη Σουηδία, προσπάθησαν, αλλά δεν κατάφεραν να οδηγήσουν την ομάδα τους μακριά.

Η πλευρά των «τρικολόρ» της Γιουβέντους διαθέτει επίσης «τρανταχτά» ονόματα του ποδοσφαίρου. Η καλοκαιρινή μεταγραφή των «μπιανκονέρι», ο Πατρίκ Βιεϊρά, στα 30 χρόνια, προφανώς δεν θα δυσκολευτεί να βρει επόμενο σταθμό στην καριέρα του. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Λιλιάν Τουράμ, εάν συνεχίσει το ποδόσφαιρο, αφού στις πρώτες του δηλώσεις μετά τον τελικό, δεν φάνηκε σίγουρος ότι θα παραμείνει στην ενεργό δράση.

Ο Νταβίντ Τρεζεγκέ, από την πλευρά του, παρά τα μόλις έξι χρόνια στην ομάδα, έχει καταφέρει να μπει στο τοπ-10 των σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου. Η εκτελεστική του δεινότητα θα του βρει πολύ εύκολα ομάδα για να συνεχίσει την καριέρα του.

Πυρά ή αμνηστία

Παρακολουθώντας την Ιταλία να προχωρά στο θεσμό, οι πολιτικοί της Ιταλίας δεν έχασαν την ευκαιρία και έκαναν τις πρώτες τους τοποθετήσεις σχετικά με τις τιμωρίες που θα πρέπει να επιβληθούν στις ομάδες που εμπλέκονται άμεσα στο σκάνδαλο. Ο όρος «αμνηστία» έγινε σύνθημα για μερικούς εξ αυτών, αφού ως… γνήσιοι Ιταλοί, δεν θα μπορούσαν να αφήσουν μία τόσο λαοφιλή ομάδα να πέσει τα «τάρταρα» του ποδοσφαίρου.

Οι εκτιμήσεις του ιταλικού Τύπου, πάντως, αναφέρουν ότι πολύ δύσκολα η… πρωταθλήτρια κόσμου θα γλιτώσει τον υποβιβασμό. Το δικαστήριο δεν πρόκειται να επηρεαστεί από αυτήν την εξέλιξη, αφού σκοπός του είναι να τιμωρήσει τον σύλλογο και όχι τους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι πανηγύρισαν το μεγαλύτερο τρόπαιο της καριέρας τους στις 9 Ιουλίου.

Την ημερομηνία αυτή, η Γιουβέντους βρέθηκε με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο στην κορυφή του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Λίγες ώρες αργότερα, η περίπου ίδια ομάδα, θα ακούσει την δικαστική απόφαση που θα την οδηγεί από την κορυφή του κόσμου, στην δεύτερη ή την τρίτη τη τάξει κατηγορία του ιταλικού πρωταθλήματος…

News 24/7

24MEDIA NETWORK