Συνέντευξη στο Contra.gr: "Η ομάδα χάντμπολ ήταν το... κερασάκι που έλειπε απ' την οικογένεια του Ολυμπιακού"

Η πρώτη... σελίδα της νεοσύστατης ομάδας χάντμπολ του Ολυμπιακού γράφτηκε με χρυσά γράμματα. Πως έγινε το deal του Ερασιτέχνη με τον Όμιλο Ξυνή για να προκύψει η συγχώνευση; Ποιος ο ρόλος του Βαγγέλη Μαρινάκη;Ο πρόεδρος Σοφοκλής Ξυνής, αποκαλύπτει στο Contra.gr όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε.

Συνέντευξη στο Contra.gr: "Η ομάδα χάντμπολ ήταν το... κερασάκι που έλειπε απ' την οικογένεια του Ολυμπιακού"

Τι σημαίνει επιτυχία; Τι είναι, τελικά, αυτό που χρειάζεται για να φτάσεις στον προορισμό που έχεις ορίσει; Επικρατεί από πολλούς η άποψη πως: η "τέχνη" να είσαι κάποιες φορές πολύ τολμηρός και κάποιες φορές πολύ προσεκτικός, είναι η... τέχνη της επιτυχίας. Δεν έχουν άδικο. Διαβάζοντας, όμως την παραπάνω φράση, θαρρείς πως λείπουν δύο ακόμη "Τ" για να αποκτήσει η έννοια αυτή μια πιο ολοκληρωμένη διάσταση. Το ταλέντο και η τύχη.

Ο πρόεδρος του Εκπαιδευτικού Ομίλου Ξυνή, κ. Σοφοκλής Ξυνής, είναι από τους ανθρώπους που ανήκουν στην κατηγορία των επιτυχημένων ανθρώπων. Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο Contra.gr, παρουσία του Διευθυντή Αθλητικού Τομέα του Ομίλου και επί 30 χρόνια φίλου και συνεργάτη του, κ. Αντώνη Γλύκα, ξετυλίξαμε το κουβάρι και βγάλαμε... χρυσό. Ποιος είναι ο άνθρωπος που λέγεται ότι άλλαξε το ρου του ελληνικού χάντμπολ, και πως από το αβέβαιο... χθες φτάσαμε στην σιγουριά του "ερυθρόλευκου" σήμερα;

Σας κάνουμε, λοιπόν, πάσα την μόλις 60 εκατοστών περίμετρο μπάλα, και σας καλούμε να παίξετε μαζί μας έναν διαφορετικό... αγώνα χάντμπολ!

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ

Η πρώτη του θητεία ως παράγοντας του χάντμπολ, αφορούσε το διάστημα 1985 έως και το 2003, με την ομάδα του Αθλητικού Συλλόγου Σχολών Ξυνή. Έπειτα από ένα διάλειμμα 11 ετών, ο Σοφοκλής Ξυνής έκανε την επανεμφάνισή του στο άθλημα μέσω του σωματείου ΔΙΚΕΑΣ (Δικέφαλος Αστέρας Νέας Ιωνίας) που μόλις είχε κερδίσει την άνοδο στην Handball Premier, και μεταγενέστερα ονομάστηκε σε ΙΕΚ ΞΥΝΗ ΔΙΚΕΑΣ.

-Αν κάνατε μια αναδρομή στο παρελθόν, πως θα χαρακτηρίζατε την σχέση σας με τον αθλητισμό;

Ως πιτσιρικάς, έπαιζα μπάσκετ στα γήπεδα του Δήμου Αθηναίων στον Κολωνό. Αγωνιζόμουν μέχρι και τα 18 μου χρόνια στην ομάδα του Αττικού, ώσπου που πήγα στο Πανεπιστήμιο και τα παράτησα. Ύστερα, βέβαια, ασχολήθηκα ερασιτεχνικά με την χειροσφαίριση.

- Πως πήρατε την απόφαση να ιδρύσετε την ομάδα χάντμπολ;

Ήρθε ένας φίλος μου που είχε σχέση με το άθλημα και με ρώτησε αν ενδιαφερόμουν να φτιάξω μια ομάδα χάντμπολ. "Τι είναι αυτό του λέω;". Τα τελευταία χρόνια έγινε πιο διαδεδομένο στο κοινό, σκέψου τότε... Δεν θυμάμαι ποιον αγώνα παρακολούθησα, αλλά μαγεύτηκα.

Στο πρώτο ματς που δώσαμε φάγαμε 60 γκολ! Παίξαμε δίχως προπονητή και χωρίς καμιά προπόνηση. Ο χώρος που κάναμε την προετοιμασία μας ήταν μια χωμάτινη σχολική αυλή. Τσαντιστήκαμε τόσο πολύ από την 60αρα, που κάναμε 32 νίκες σερί και ανεβήκαμε τις κατηγορίες για την Α1 σε χρόνο ρεκόρ.

- Ποιο ήταν αυτό το χαρακτηριστικό που σας κέντρισε το ενδιαφέρον;

Είναι ένα πολυσύνθετο άθλημα που συνδυάζει πολλές κινήσεις. Από βόλεϊ μέχρι ράγκμπι. Είναι πανδύσκολο σπορ. Θέλει ευστροφία, σωματική δύναμη και αντίληψη. Το πιο σημαντικό απ’ όλα, όμως, είναι ότι από την φύση του δεν έχει πολλούς τραυματισμούς. Βοηθάει πολύ τους αθλητές το γεγονός ότι η σωματική επαφή είναι ελεγχόμενη. Το χάντμπολ εξιτάρει τον θεατή, διότι βλέπει συγκρούσεις και μονομαχίες μεταξύ των παικτών.

ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ο Σοφοκλής Ξυνής, είναι υπέρμαχος της άποψης πως ο αθλητισμός, η εκπαίδευση και ο πολιτισμός αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος που βαδίζει στα πρότυπα του dual career (διπλή καριέρα), με στόχο οι νέοι που αγαπούν τον αθλητισμό και ξεκινούν από μικρή ηλικία αθλητική καριέρα, να έχουν ως γνώμονα ότι προέχει η εστίαση στις σπουδές τους σε όλα τα επίπεδα.

" Οι αθλητές πρέπει να σπουδάζουν, έτσι ώστε όταν ολοκληρώσουν την καριέρα τους να έχουν τα απαραίτητα εφόδια για να μπουν στην αγορά εργασίας. Στο ποδόσφαιρο, μόνο το 0,3% των αθλητών, λύνουν το οικονομικό πρόβλημα της ζωής τους με τα συμβόλαια τους".

- Πιστεύετε ότι το ελληνικό κοινό υστερεί σε θέματα αθλητικής παιδείας;

Σαν οπαδοί είμαστε άριστοι. Σαν φίλαθλοι δεν πάμε και τόσο καλά. Άλλο οπαδός, και άλλο φίλαθλος. Υπάρχει μεγάλη διαφορά. Βλέπουμε πολλούς Έλληνες αθλητές να διαπρέπουν, αλλά ως επί το πλείστον οι σύλλογοι είναι εκείνοι που λίγο-πολύ καταστρέφουν τον αθλητισμό, και το βλέπουμε περίτρανα τώρα στο ποδόσφαιρο με αυτά που γίνονται...

-Αναφέρεστε στα περιστατικά της Τούμπας;

Της Τούμπας και όλα τα συναφή. Ο αθλητισμός έχει εκτραπεί στο ποδόσφαιρο. Στο χάντμπολ, στο μπάσκετ, στο βόλεϊ και στο πόλο δεν συναντάς αυτά τα φαινόμενα. Η παιδεία του φιλάθλου, ωστόσο, δεν υπάρχει. Εμείς είχαμε πλάνα, αλλά δυστυχώς δεν τα αγκάλιασαν αυτοί που έπρεπε.

-Ποιοι δεν τα αγκάλιασαν;

Η πολιτεία με την ευρεία έννοια, οι παράγοντες με την πιο στενή έννοια. Δηλαδή, θέλαμε να κάνουμε σεμινάρια διαμόρφωσης φίλαθλης ιδιότητας, για να βγάλουμε σωστούς φιλάθλους. Φίλαθλη παιδεία με πιο απλά λόγια, αν υπάρχει αυτός ο όρος. Να μπαίνουν δηλαδή στο γήπεδο και να αντιμετωπίζουν τα πράγματα με πολιτισμένο τρόπο, υποστηρίζοντας την ομάδα τους. Με αυτά που γίνονται καταστρέφεται ο αθλητισμός.

-Οι παραπάνω λόγοι, έπαιξαν ρόλο στην απόφασή σας να επιστρέψετε στο άθλημα και να επενδύσετε πάλι σε αυτό;

Φυσικά και έπαιξε ρόλο! Εμείς, αποχωρίσαμε από το χάντμπολ τη χρονιά του 2001 γιατί βρεθήκαμε χωρίς γήπεδο για προπονήσεις και αγώνες. Κανένα κλειστό γυμναστήριο δεν μας δέχονταν, ούτε του Γαλατσίου, ούτε του Μετς. Για καιρό μας φιλοξενούσε το κλειστό του Μενιδίου αλλά κάποια στιγμή ξεκίνησαν εργασίες ανακατασκευής του και αναγκαστήκαμε να αποχωρήσουμε.

Γυρίσαμε γιατί αγαπάμε το χάντμπολ και θέλουμε να βοηθήσουμε στην μεγαλύτερη προβολή και διάδοση του στην Ελλάδα. Όλοι όσοι ασχολούμαστε με το άθλημα έχουμε ευθύνη που το χάντμπολ δεν είναι τόσο γνωστό στην χώρα μας. Σε πολλά κράτη της Ευρώπης, είναι πιο διαδεδομένο όσον αφορά τη δημοφιλία του σε σχέση με το μπάσκετ και σε κάποια ακόμα και από το ποδόσφαιρο! Εμείς, τότε, πήραμε τον σύλλογο για να πρωταγωνιστήσει, αλλιώς δεν μας ενδιέφερε να ασχοληθούμε.

"ΠΡΟΕΔΡΕ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΑΝΤΜΠΟΛ"

Το 2017 η ομάδα χάντμπολ του ΙΕΚ ΞΥΝΗ συγχωνεύτηκε με τον Ερασιτέχνη Ολυμπιακό και... εγένετο ο Ολυμπιακός Όμιλος Ξυνή. Μάλιστα, το νεοσύστατο τμήμα χειροσφαίρισης έγραψε την πρώτη χρυσή σελίδα στο... βιβλίο της ιστορίας του, έπειτα από την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος στο Final 4, νικώντας στον μεγάλο τελικό τον Α.Σ.Ε Δούκα με σκορ 26-22.

- Την εφετινή σεζόν, κατακτήσατε το Κύπελλο Ελλάδος απέναντι στον Δούκα και τερματίσατε πρώτοι στην κανονική περίοδο. Το περιμένατε;

Εννοείται! Ο Ολυμπιακός έχει το μέταλλο του πρωταθλητή και πιστεύω ότι είναι μια πολύ καλή ευκαιρία το ελληνικό χάντμπολ να αρχίσει να πρωταγωνιστεί και στην Ευρώπη.

-Πότε έπεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι η ιδέα της συγχώνευσης;

Πάνε τρία χρόνια τουλάχιστον, ίσως και περισσότερα. Το είχαμε κουβεντιάσει 3-4 φορές με τον πρόεδρο, κ. Βαγγέλη Μαρινάκη. Σε μια εκδήλωση που είχαμε παρευρεθεί, του είπα: "Πρόεδρε, ο Ολυμπιακός δεν έχει τμήμα χάντμπολ". Του ακούστηκε πολύ ωραία η ιδέα. Το είχε στα υπόψιν από τότε. Παρότι δεν ήταν υποστηρικτής του χάντμπολ, θυμόταν ότι είχα ασχοληθεί και μου ζήτησε να το αναλάβω.

-Υπήρχαν προϋποθέσεις για να προχωρήσει το deal;

Ο Ολυμπιακός δεν μπήκε ευκαιριακά στον χώρο του χάντμπολ. Ότι είδε, δηλαδή, έναν πρωταθλητή και πάει και τον παίρνει. Δεν έγινε έτσι. Ο Ολυμπιακός με το όνομα που έχει δεν θα μπορούσε να συνεργαστεί με μια όποια κι όποια ομάδα. Είχα υποσχεθεί στον Βαγγέλη Μαρινάκη ότι πρώτα θα την κάνουμε πρωταθλήτρια και τότε θα συνεργαστούμε μαζί. Ως πρωταθλητές, θα έπρεπε να συνεργαστούν με μια πρωταθλήτρια ομάδα.

-Η ομάδα χάντμπολ του Ολυμπιακού, ήταν το κερασάκι που έλλειπε για να ολοκληρωθεί η "ερυθρόλευκη" οικογένεια;

Όχι κερασάκι. Ολόκληρη τούρτα! Ναι, έδεσε! Έλλειπε ένα μεγάλο κομμάτι του αθλητισμού, με τη λογική ότι το άθλημα κατά μέσον όρο είναι δεύτερο σε δημοτικότητα στην Ευρώπη.

-Ποιο ήταν το μυστικό της επιτυχίας;

Το μυστικό της επιτυχίας ήταν ότι δεν υπήρχε παραγοντισμός. Δηλαδή, δεν υπήρχαν 10 φωνές, ο ένας να τρώει τον άλλον. Μεγάλη υπόθεση. Γι’ αυτό πάει ο Ερασιτέχνης "ρολόι". Την οικογένεια ανθρώπων που διοικούν τον Ερασιτέχνη, δεν την βρίσκεις σε άλλες μεγάλες ομάδες, ούτε και σε δημοφιλής συλλόγους στο εξωτερικό.

Ο Ερασιτέχνης Ολυμπιακός, έχει αναδείξει περγαμηνές και σημαντικές επιδόσεις στον αθλητισμό, που συγκριτικά με την Ευρώπη είναι από τις πρώτες και στην Ελλάδα πρώτη με μεγάλη διαφορά. Σε δεκάδες αθλήματα. Φέτος, βέβαια, το έχει... παρακάνει με τα τρόπαια. Η λέξη "κλειδί" για εμένα είναι ο παραγοντισμός. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και όλο το επιτελείο δουλεύουν πάρα πολύ. Η οργάνωση στον Ολυμπιακό είναι αξιοζήλευτη και το έργο που παράγεται είναι εκπληκτικό.

-Τι είναι αυτό το... κάτι παραπάνω που προσδίδει ο Ολυμπιακός στο πρωτάθλημα;

Πλέον, με την είσοδο του Ολυμπιακού, το πρωτάθλημα έχει γίνει πιο ανταγωνιστικό. Υπήρχαν ήδη η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ, μπαίνει ο Ολυμπιακός με τη άριστη οργάνωση στο Ερασιτεχνικό κομμάτι και με αυτή τη διάθεση που έχει όλος ο κόσμος του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού, και αυτομάτως το χάντμπολ ανεβαίνει εκ των πραγμάτων. Και στο διοικητικό κομμάτι και στο αγωνιστικό.

Το όνομα του Ολυμπιακού συγκινεί, ανατριχιάζει. Μόνον ότι το όνομά του συνδέθηκε με το χάντμπολ, είναι μεγάλη υπόθεση για το άθλημα. Ήταν το στοιχείο που χρειαζόταν για να αναβαθμιστεί. Τώρα ο κόσμος, το βλέπει διαφορετικά το χάντμπολ. Όταν παίζει ο Ολυμπιακός, τα πάντα είναι διαφορετικά. Καταρχήν η μισή Ελλάδα και παραπάνω που είναι Ολυμπιακοί, ασχολούνται με το χάντμπολ. Παλιά καμία σχέση. Μόνο και μόνο το όνομα του Ολυμπιακού αρκεί.

-Πως αφουγκραστήκατε τον παλμό του κόσμου του Ολυμπιακού στη είδηση της συγχώνευσης;

Το αγκάλιασαν θερμότατα. Μάθανε τι σημαίνει χάντμπολ. Όποιος πάτησε και είδε ζωντανό αγώνα, έγινε ένθερμος οπαδός. Η γενικότερη προσέλευση του κόσμου έχει ανέβει αφού έρχονται οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού που αρχίζουν σιγά σιγά να κατανοούν το άθλημα. Έχει μεγάλο λαό με αθλητική συνείδηση που μπαίνει και στο χάντμπολ με τη λογική και τη γνώση που διαθέτει.

-Λέτε ανοιχτά ποια ομάδα υποστηρίζετε;

Είμαι Ολυμπιακός, αλλά δεν έχει σημασία. Άλλο τι υποστηρίζεις, άλλο με ποιους συνεργάζεσαι. Στην Θεσσαλονίκη συνεργαζόμουν με την ΚΑΕ ΠΑΟΚ. Η εκπαίδευση ενώνει. Δεν υπάρχει οπαδισμός σε αυτό.

-Θα θέλατε να είστε πρόεδρος-καπετάνιος σε ένα μεγαλύτερο "καράβι";

Δεν με ενδιαφέρει αυτή η δουλειά. Το θέμα είναι να προάγουμε τον αθλητισμό. Ο παραγοντισμός δεν είναι θέμα. Όχι. Εμείς το όχημα της εκπαίδευσης το οδηγούμε με την μορφή του καπετάνιου ώστε να προσεγγίσουμε τον αθλητισμό και συγκεκριμένα τον Ολυμπιακό.

-Να περιμένει ο κόσμος του Ολυμπιακού μια αντίστοιχη ομάδα γυναικών στο χάντμπολ;

Ναι!

-Για πότε το προσδιορίζετε;

Το έχουμε στο πρόγραμμα. Δεν το έχουμε σκεφτεί ακόμα αλλά αν δεν γίνει του χρόνου οπωσδήποτε σε δύο χρόνια μπορεί να το έχουμε.

-Να ελπίζει ο κόσμος του Ολυμπιακού σε μεταγραφικές εκπλήξεις που θα φέρουν πιο κοντά το όνειρο της ευρωπαϊκής κούπας;

Θα γίνει σταδιακά. Αν κάνει απότομα το άλμα ο Ολυμπιακός, θα έχουμε ένα πρωτάθλημα ανούσιο. Θα θυμίζει Μπουντεσλίγκα που η Μπάγερν είναι 20 βαθμούς μπροστά. Θέλουμε ανταγωνιστικό πρωτάθλημα και θα το πάμε σταδιακά.

-Ποιο είναι το όνειρό σας για την ομάδα χάντμπολ του Ολυμπιακού;

Είδα τον δεύτερο τελικό της ομάδας βόλεϊ ανδρών του Ολυμπιακού με την Ραβένα στο γεμάτο από κόσμο ΣΕΦ, και το όνειρό μου είναι να συμβεί το ίδιο με την ομάδα χάντμπολ. Να διεκδικήσουμε και εμείς το ευρωπαϊκό τρόπαιο του χάντμπολ στο ΣΕΦ μπροστά σε 15.000 κόσμο και επί τη ευκαιρία θα ήθελα να δώσω πολλά συγχαρητήρια και στα κορίτσια του βόλεϊ και στην Διοίκηση κατέκτησαν το ευρωπαϊκό και σήκωσαν μέσα σε αυτές τις εποχές που ζούμε, την Ελληνική σημαία μέσα στην Τουρκία και ακούστηκε ο Εθνικός μας Ύμνος.

News 24/7

24MEDIA NETWORK