Συνέντευξη Αγγελου Κορωνιού στο contra.gr (videos)

Ο Αγγελος Κορωνιός μιλά στο contra.gr για την αγωνία του εν αναμονή της απόφασης του ΑΣΕΑΔ για την ΑΕΚ, για τα φετινά προβλήματα της Ενωσης, για τη γενικότερη μπασκετική φιλοσοφία του αλλά και για τον "πολύ μεγάλο παίκτη" Δημήτρη Διαμαντίδη (vids).

Συνέντευξη Αγγελου Κορωνιού στο contra.gr (videos)
-Eν αναμονή της απόφασης από το ΑΣΕΑΔ τι συμβαίνει στην ΑΕΚ;

Eίμαστε “εν ανομονή” όπως το είπες και εσύ. Δεν ξέρει κανείς τίποτα, περιμένουμε να δούμε την απόφαση και τι θα γίνει. Μετά την απόφαση θα κριθούν τα πάντα και θα παρθούν αποφάσεις. Αυτό το βάρος έχει πέσει στον πρόεδρο, κ. Καραμανλή, που αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Όλοι περιμένουμε την απόφαση για να δούμε πως θα είναι του χρόνου η ΑΕΚ. Πρόκειται για μία κατάσταση stand by.

-Το σημείο που σας κάνει να ελπίζετε για την παραμονή της ομάδας στην Α1 ποιο είναι;

Αν και δεν είναι δική μου δουλειά, από αυτά που γνωρίζω στην ομάδα θεωρούν ότι υπάρχει μία παράβαση, ότι απαγορεύεται δηλαδή ένας μάνατζερ να είναι μέτοχος σε μια ομάδα .Δεν ξέρω όμως που ακριβώς νομικά στηρίζεται η ΑΕΚ, εφόσον αποβληθεί ο Ηλυσιακός για να παραμείνει αυτή. Θα πω όμως, όταν υπάρχουν παραβάσεις θα πρέπει να εφαρμόζονται οι νόμοι. Από εκεί και πέρα, όλοι θέλουν την ΑΕΚ δυνατή, ώστε να υπάρχει ανταγωνισμός στην Α1. Αλλά σε άλλες συνθήκες και σε υγιείς καταστάσεις.

-Η σχέση του κυρίου Δεληπαλταδάκη με τον Ηλυσιακό δεν είναι κάτι καινούργιο για μια μεγάλη μερίδα του κόσμου. Γιατί ανασύρθηκε τώρα;

Αυτό βγήκε στην επιφάνεια τώρα γιατί υπήρξαν οι εξελίξεις που σχετίζονται με την ΑΕΚ. Ο κ. Καραμανλής βρήκε αυτό που συνέβαινε εδώ και χρόνια. Την ίδια ερώτηση πάντως έχω κι εγώ, γιατί βγήκε τώρα.

-Δεν είναι παράξενο αυτό;

Όντως είναι παράξενο, πολλά είναι τα παράξενα. To είπα και πριν. Οι νόμοι πρέπει να τηρούνται. Είτε η ομάδα λέγεται ΑΕΚ ή όποια και αν είναι. Γιατί τώρα υπάρχει ο Ηλυσιακός με την ΑΕΚ, αλλά έχουμε δει και στο παρελθόν παραπτώματα που δεν έχουν τιμωρηθεί έτσι όπως θα έπρεπε. Νομίζω ότι ο δικαστής του ΕΣΑΚΕ ορθώς πήρε την απόφαση όπως την πήρε.

- Eίθισται στην Ελλάδα να επικαλούμαστε το όνομα μιας ομάδας και τον κόσμο της για να αποφύγουμε τις όποιες κυρώσεις με συλλαλητήρια και άλλα… Πιστεύεις ότι όταν η χώρα αντιμετωπίζει τόσο σοβαρά προβλήματα, μπορεί να απασχολήσει το μέσο Έλληνα το μέλλον μιας ομάδας;

Συμφωνώ, στην εποχή μας όπως είπες και συ δεν ενδιαφέρει και κανέναν και δεν μιλάμε μόνο για το μπάσκετ, εδώ διαλύεται το σύμπαν, μοιραία επηρεάζεται και ο αθλητισμός.

-Συμμερίζεσαι την άποψη πως η ΑΕΚ θα φτάσει στην πλήρη εξυγίανση αν τελικά υποβιβαστεί στη Β' Εθνική;

Ναι, εννοείς πως αν πέσει η ΑΕΚ στην Β' Εθνική, θα μηδενιστούν και τα χρέη και θα μπορέσει η ομάδα να ξεκινήσει από την αρχή. Αν όντως γίνει έτσι, θα πρέπει να υπάρχει ένα πλάνο, ώστε η ομάδα να ξεκινήσει με καινούργιες βάσεις και να μη φτάσει να αντιμετωπίζει ξανά τα προβλήματα αυτά μετά από λίγα χρόνια. Γιατί αυτό το έχω ζήσει ξανά με τον ΠΑΟΚ σαν αθλητής, που προχώρησε σε πτώχευση, μηδένισε τα χρέη αλλά αυτή τη στιγμή χρωστάει πάλι.

-Εσύ θα ακολουθούσες την ομάδα σε ένα τέτοιο σενάριο; Θα εξακολουθούσε να αποτελεί πρόκληση για σένα η ΑΕΚ σε χαμηλότερη κατηγορία;

Δεν το βλέπω αρνητικά, πάλι θα είναι μία πρόκληση η ΑΕΚ για μένα. Είναι μία μεγάλη ομάδα και αν πέσει κατηγορία, το πλάνο θα είναι να βρεθεί πάλι σε δύο χρόνια στην Α1. Η ομάδα αυτή τη στιγμή είναι χρεωμένη, καταλαβαίνετε ότι είναι πολύ δύσκολο για κάποιον να αναλάβει ουσιαστικά χρέη. Ενώ, αν μια ομάδα είναι στο μηδέν αλλά υγιής θα είναι πιο εύκολο για κάποιον να επενδύσει. Με τον πρόεδρο είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος. Θεωρώ ότι πρέπει να μπούμε σε ένα πλάνο πενταετίας που θα βασιστεί πάνω σε νέα παιδιά και τις προσθήκες κάποιων έμπειρων παικτών.

Στις υποδομές της ΑΕΚ υπάρχουν παιδιά που μπορούν να στηρίξουν αυτό το πλάνο;

Υπάρχουν δύο παιδιά από το εφηβικό στην ομάδα, δεν μπορούμε όμως να ευελπιστούμε ότι η ομάδα θα χτιστεί από το υπάρχον φυτώριο της ΑΕΚ. Από το εφηβικό μπορούμε να έχουμε δύο τρία παιδιά, για τα υπόλοιπα πρέπει να ψάξουμε μέσα από την ελληνική αγορά, να είναι ταλέντα στα οποία θα δώσεις χρόνο να δουλέψουν. Βέβαια θα είναι πάντα πλαισιωμένοι από τους έμπειρους οι οποίοι θα κάνουν τη διαφορά.


Ο Άγγελος Κορωνιός στο Contra.gr (3) by contratv


- Τα χρήματα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα στην Α1 αποτελούν το κυρίως δέλεαρ για αυτούς που μένουν στο χώρο. Επαρκούν η είναι το τυράκι στην φάκα;

Τα τηλεοπτικά δικαιώματα, κατά τη γνώμη μου, είναι ένα κομμάτι που θα πρέπει να ρυθμίζει τις παλαιές, κυρίως, oφειλές. Δεν επαρκεί. Καλώς η κακώς στην ΑΕΚ όλο το βάρος έχει πέσει στον πρόεδρο, μπορεί να έχει κάνει κι αυτός κάποια λάθη αλλά αυτό που μετράει για μένα είναι ότι είναι ο μοναδικός που παρέμεινε μετά από όσα έγιναν και πάλεψε. Ο πρόεδρος έχει αναλάβει το μεγαλύτερο βάρος ώστε να μπορεί να βρει χρήματα, γιατί το τηλεοπτικό είναι μόνο ένα κομμάτι. Πρέπει να ρυθμιστούν κάποιες οφειλές. Για μένα θα πρέπει κάποιοι άνθρωποι να πλαισιώσουν ένα διοικητικό σχήμα, κάποιοι χορηγοί να βάλουν χρήματα για να μπορέσει η ομάδα να ξεκινήσει από την αρχή. Αλλιώς η ομάδα δεν έχει τη δυνατότητα να ξεκινήσει να λειτουργεί.

-Σαν προπονητής πως βίωσες το οικονομικό πρόβλημα .Τι αντιμετώπισες;

Oταν πας στο γήπεδο να κάνεις προπόνηση και έρχεται ο παίκτης και σου λέει ότι δεν μπορεί να γυμναστεί γιατί δεν έχει πληρωθεί είναι πρόβλημα. Και δεν είναι ότι τα παιδιά δεν είχαν πληρωθεί για ένα και δύο μήνες. Τους είχαν πάρα πολλούς μήνες μέσα. Επίσης, υπήρχαν κάποιοι παίκτες οι οποίοι έπαιρναν κάποια χρήματα από την εκχώρηση των τηλεοπτικών και από την άλλη κάποιοι ξένοι δεν έπαιρναν. Αυτό δημιουργούσε επιπλέον προβλήματα. Ακόμη και οι άνθρωποι που δούλευαν στην ομάδα ήταν απλήρωτοι.

-Πως ξεπερνιέται αυτό;

Αυτό που προσπαθούσα να τους μεταφέρω είναι ότι στην παρούσα φάση δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Με το να σταματήσεις, κάνεις κακό στο όνομα σου. Γιατί δε σε δικαιώνει κανένας. Απλώς αν σταματήσεις μπορεί να μην έχεις ομάδα ούτε την επόμενη σεζόν, επειδή δε θα σε βλέπει κανείς. Θα πρέπει αναγκαστικά να τελειώσει η χρονιά και τότε να διεκδικήσει με τον τρόπο που θεωρεί ο καθένας, με κάποιο διακανονισμό ή νομικά τα χρήματά του. Δεν είναι εύκολο για ένα προπονητή. Bέβαια όλα αυτά δεν συμβαίνουν μόνο στην ΑΕΚ αλλά και σε άλλες ομάδες.

-Από την άλλη τα παιδιά που συμφωνούν με μία τέτοια ομάδα είναι λίγο υποψιασμένα, ξέρουν λίγο πολύ τι γίνεται, οπότε πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο. Ετσι δεν είναι;

Αν εξαιρέσεις τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναικό, όλες οι άλλες ομάδες βράζουν στον ίδιο καζάνι. Να μην αναφέρουμε ονόματα. Οι παίκτες λίγο πολύ ήξεραν, αλλά τι να έκαναν; Προσπαθούσε ο κάθε παίκτης να εξασφαλίσει τα δικαιώματά του όπως μπορούσε. Στην πορεία όμως τα πράγματα άλλαζαν και δεν μπορούσαν να πληρωθούν.

-Κόουτς, εσύ έχεις ζήσει και άλλες, καλύτερες εποχές. Σήμερα τι κίνητρο μπορεί να έχει ένας παιδί για να ασχοληθεί με το μπάσκετ;

Το κύριο κίνητρο είναι η αγάπη για το άθλημα και είναι διαχρονικό. Αν ρωτάς εμένα γιατί θέλω να συνεχίσω να ασχολούμαι, θα σου πω ότι είναι ο χώρος που μεγάλωσα, τον γνωρίζω και με κάνει να θέλω να ασχοληθώ. Αν το δεις σε γενικές γραμμές δεν θα πρέπει να ασχοληθεί κανείς, γιατί είναι μία αρρωστημένη κατάσταση, μια κατάσταση για τη οποία θεωρώ ότι και ο Παναθηναικός και ο Ολυμπιακός έχουν μερίδιο ευθύνης. Κανένας δεν κάνει τίποτα, από κάθε πλευρά, προπονητών, αθλητών, διοργανωτών, όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης για αυτή την κατάσταση. Βασικότερο μερίδιο έχουν όμως αυτοί που οργανώνουν και διοικούν το πρωτάθλημα. Από αυτούς ξεκινάει το κακό.

- Τι πλάνο θα μπορούσε να έχει για παράδειγμα ο ΕΣΑΚΕ;

Δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες για το τι θα μπορούσε να κάνει ο ΕΣΑΚΕ. Θα πρέπει σίγουρα να βρει ένα τρόπο ώστε να εξασφαλίζει το άρτιο της διοργάνωσης και τα χρήματα των παικτών, μέσω κάποιας εγγυητικής για παράδειγμα.

-Τα πράγματα πάντως χειροτερεύουν. Ακόμα και ο ΟΠΑΠ τείνει να αποκρατικοποιηθεί σιγά σιγά.

Ναι, θεωρητικά θα γίνουν όλο και χειρότερα. Αλλά είμαι της άποψης ότι όπου υπάρχει το πάνω υπάρχει και το κάτω και το αντίστροφο, να θυμηθούμε ότι υπήρξαν χρυσές εποχές στο μπάσκετ. Δεν περίμενε κανείς ότι σήμερα θα μιλούσαμε για αυτές τις καταστάσεις. Αν μετά από κάποια χρόνια θα αλλάξει αυτή η κατάσταση προς το καλύτερο, θα λέμε πως ήταν δυνατό να ήταν έτσι τα πράγματα.

-Τι διαφοροποιήθηκε στη σχέση σου με τον κ. Δρόσο στην πρώτη σου θητεία ως προπονητής στην ΑΕΚ και έφυγες;

Θεωρώ ότι στην ΑΕΚ άλλαξε λίγο η φιλοσοφία του Δρόσου, ήθελε να έχει συμμετοχή σε κάποια πράγματα. Εγώ θεωρώ ότι σε κάθε ομάδα, θα πρέπει ο καθένας να έχει το ρόλο του. Ο προπονητής πρέπει να ασχολείται με την ομάδα, ο πρόεδρος με τη διοίκηση, ο φροντιστής με τα ρούχα κτλ.


Ο Άγγελος Κορωνιός στο Contra.gr (4) by contratv


-Στο Σπόρτιγκ δεν το έκανε;

Και με το Σπόρτιγκ έτσι ήταν αλλά δεν φαινόταν τόσο. Στην ΑΕΚ το έκανε πολύ περισσότερο και αυτό με ενοχλούσε. Δεν το έκανε κακοπροαίρετα. Δεν μπορούσα όμως να είμαι σε μία ομάδα στην οποία να μη λειτουργώ βάσει αυτών που θέλω να κάνω εγώ. Γιατί εγώ θα κριθώ στο τέλος της χρονιάς κι εγώ ήθελα να κριθώ βάσει των δικών μου επιλογών. Απλά όπως και εγώ, βρέθηκε και εκείνος σε μια ομάδα όπως στην ΑΕΚ, οι ευθύνες ήταν μεγαλύτερες, τον πλησίασαν κάποιοι άνθρωποι περισσότερο και ίσως παρασύρθηκε και εκείνος λίγο παραπάνω.

-Οι σχέσεις σας είναι καλές σήμερα;

Οι σχέσεις μας είναι άριστες. Δεν έχω κανένα πρόβλημα μαζί του. Άλλωστε αυτά που λέω τώρα τα έχω πει και στον ίδιο.

-Έκανες τρία χρόνια να επανέλθεις στους πάγκους. Γιατί;

Γιατί δεν ήθελα να κάνω τον προπονητή του μήνα. Υπήρχαν κάποιες προτάσεις, αλλά να πάω σε μια ομάδα που ήξερα ότι σε ένα μήνα θα φύγω δεν το ήθελα. Θέλω να δουλεύω με υγιείς συνθήκες και να μην πηγαίνω στο γήπεδο και να στενοχωριέμαι. Βέβαια θα μου πεις ότι αυτό που λέω δεν στέκει, εφόσον πήγα και ανέλαβα την ΑΕΚ. Η ΑΕΚ για μένα ήταν ένα άλλο κομμάτι, ένιωθα μία ηθική υποχρέωση απέναντι της γιατί έχω παίξει σ' αυτήν. Το είδα σαν πρόκληση σε μια δύσκολη κατάσταση και με την προοπτική να εφαρμοστεί ένα πενταετές πλάνο.

-Στο Περιστέρι θα πήγαινες να βοηθήσεις; Ο πιο πολύς κόσμος σε έχει συνυφασμένο με το Περιστέρι γιατί έπαιξες πολλά χρόνια στην ομάδα...

Δεν ξέρω αν θα πήγαινα. Δεν μου ζητήθηκε ποτέ να πάω στο Περιστέρι. Δεν με πλησίασε ποτέ κανένας. Αν είχε γίνει κάποια πρόταση δεν θα είχα πρόβλημα, γιατί να είχα άλλωστε. Αυτό που ζητάω είναι σαν προπονητής να βρω συνθήκες όχι των πέντε και δέκα εκατομμυρίων, ξέρω ποια είναι η πραγματικότητα, απλά αυτό που έχω στο μυαλό μου να μπορώ να το εξασφαλίσω.

-Τι δυσκολίες αντιμετώπισε ένας play maker με τη δική σου φιλοσοφία ώστε να γίνει προπονητής;

Καλώς ή κακώς, αθλητής δεν μπορούσα να είμαι για πάντα. Μακάρι να μπορούσα να παίζω μέχρι να φύγω από αυτή τη ζωή, αλλά δυστυχώς δε γίνεται. Εγώ πήρα την απόφαση να ασχοληθώ με την προπονητική γιατί ειδικά σαν play maker μου ταίριαζε πιο πολύ εγκεφαλικά. Μου αρέσει να αυτοσχεδιάζω, να βρίσκω λύσεις, να προσπαθώ να δημιουργήσω μια ομάδα έτσι όπως την πιστεύω.

-Στο χαρακτήρα σου τι άλλαξε;

Ο χαρακτήρας άλλαξε ως προς το ότι έπρεπε να γίνω πιο σκληρός. Όχι αυταρχικός, αυτό που λέω αυτό να είναι. Είμαι αυτός που πρέπει να αποφασίσω για άλλους δεκαπέντε, είκοσι, ενώ σαν αθλητής αποφάσιζα μόνο για τον εαυτό μου.

-Εχεις επηρεαστεί από κάποιον προπονητή που θαυμάζεις;

Για μένα δεν υπάρχει μόνο ένα μοντέλο προπονητή που θέλω να ακολουθήσω. Ότι δηλαδή θα κάνω αυτό επειδή το κάνει ένας συγκεκριμένος προπονητής. Έχω συνεργαστεί με προπονητές όπως ο Σάκοτα, ο Ιβκοβιτς, ο Ιωαννίδης. Αυτούς τους ανθρώπους τους σέβομαι και τους θεωρώ πάρα πολύ μεγάλους προπονητές.

-Τρεις τελείως διαφορετικοί άνθρωποι...

Εδώ μιλάμε για προπονητική φιλοσοφία και όχι για χαρακτήρες. Αυτό που κοιτάζω σαν προπονητής είναι να πάρω τι μου ταιριάζει από τον καθένα και να το βάλω στη φιλοσοφία μου. Δεν προσπαθώ να αλλάξω τι φιλοσοφία μου και να γίνω για παράδειγμα Ιωαννίδης.

-Τι έχεις πάρει από τον καθένα;

Ένα πράγμα που βλέπουμε σε όλες τις ομάδες,είναι ότι καμία δεν χτίζεται χωρίς να παίζει άμυνα. Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι η άμυνα, η χημεία της ομάδας και οι επιλογές που θα κάνεις. Νομίζω ότι και οι τρεις αυτό το κομμάτι το έχουν. Ο Ιωαννίδης το έχει σε μεγαλύτερο βαθμό, ο Ιβκοβιτς σε ένα βαθμό. Αντίθετα, στη δική μου φιλοσοφία δεν είναι ο αργός ρυθμός, όπως για παράδειγμα του Ιωαννίδη, θέλω να παίξω ένα πιο γρήγορο μπασκετ, αναλόγως τι δίνει ο αντίπαλος και να χτυπήσω στα αδύνατα σημεία του. Αλλά στην ερώτησή σου θα πω ότι από τον κάθε προπονητή θα πάρω αυτό που μου ταιριάζει και θα το βάλω στη δική μου φιλοσοφία.

-Η φιλοσοφία σου σαν προπονητής είναι αντίθετη με αυτή που είχες σαν παίκτης. Τότε δεν σου άρεσε πολύ η άμυνα και ήθελες να βαζεις είκοσι με τριάντα πόντους σε κάθε παιχνίδι...

Δεν ήθελα να βάλω 20 ή 30 πόντους. Οτι ήμουν πρώτος στις ασιστ,δείχνει ότι δεν ήμουν ατομιστής, αν αυτό εννοείς. Δεν ήμουν από τη φύση μου ένας αμυντικός παίκτης. Όχι ότι δεν μπορούσα να παίξω άμυνα, αλλά δεν ήταν στις προτεραιότητες μου. Κατάλαβα ως προπονητής ότι η άμυνα είναι κάτι με το οποίο πρέπει να ξεκινήσεις. Από την άμυνα ξεκινάς για να γίνει καλή και η επίθεσή σου και εκεί χτίζονται οι ομάδες. Το ένστικτο μου δεν έχει αλλάξει. Το εμπιστεύομαι γιατί ποτέ δεν με έχει πουλήσει. Αντιθέτως, πολλές φορές με έχει βοηθήσει.

-Θα δούλευες στο εξωτερικό;

Ναι, φυσικά. Δεν εχω μάνατζερ πάντως. Θεωρώ ότι ο κάθε προπονητής θα πρέπει να ενημερώνεται, να πηγαίνει στα σεμινάρια, κ.λ.π. Δε σημαίνει ότι αν έχεις παίξει, τα ξέρεις κιόλας.

- Ο προπονητής Κορωνιός θα ήθελε τον παίκτη Κορωνιό;

Εγώ που ξέρω τον Κορωνιό, θα τον ήθελα με κλειστά μάτια. Έστω και χωρίς την καλή άμυνα. Γιατί εγώ δεν είχα την τύχη να είμαι με πολύ μεγάλους προπονητές από μικρή ηλικία. Στα τριάντα μου είπα ότι ακόμα μαθαίνω, στην ΑΕΚ με Ιβκοβιτς και Σάκοτα. Αν λοιπόν ήμουν από μικρός στις κατευθύνσεις αυτές, πιστεύω ότι θα ήμουν και πολύ καλύτερος. Καταρχήν με ενδιέφερε η ομάδα, βοηθούσα την ομάδα και τους συμπαίκτες μου και ήμουν μπροστά σε όλα.

- Όταν βλέπεις τον Διαμαντίδη στο παρκέ κάνεις συγκρίσεις στο μυαλό σου; Υπάρχει κάτι που έχει ο Διαμαντίδης και το «ζηλεύεις», με την καλή έννοια πάντα;

Αξιολογώ ότι είναι ένας πολύ μεγάλος παίκτης. Έχει δείξει την αξία του και πόσο καλός αθλητής είναι, έχει διάρκεια, η διάρκεια είναι το δύσκολο. Είναι ηγέτης σε μία ομάδα σαν τον Παναθηναικό. Τώρα πραγματικά δεν ζηλεύω σε κάτι. Αλλωστε όταν έπαιζα εγώ ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Πολλοί λένε ότι ο Γκάλης δεν θα μπορούσε να παίζει τώρα. Πιστεύω ότι ο Γκάλης 50 έβαζε τότε, το ίδιο θα έκανε και τώρα, μπορεί να έβαζε και 60. Σε κάποιους αθλητές υψηλού επιπέδου δεν ισχύουν αυτά. Οι παίκτες πριν δέκα χρόνια ήταν πολύ καλύτεροι αν το δούμε συγκριτικά. Δεν είναι το ίδιο επίπεδο, άρα είναι και διαφορετική εποχή. Προφανώς ο Διαμαντίδης αν έπαιζε σε εκείνη την εποχή, θα έπαιζε εξίσου καλά. Χαίρομαι να τον βλέπω, είναι έξυπνος, εγκεφαλικός και είναι ένα εργαλείο που θα το ήθελε οποιοσδήποτε προπονητής.

News 24/7

24MEDIA NETWORK