Ο Μπλατ είχε απόλυτο δίκιο για τον Παπανικολάου

Όσα έκανε κόντρα στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ και κάνει συνέχεια ο Κώστας Παπανικολάου, αλλά θέλουν μεγεθυντικό φακό για να φανούν. Ποια η 'άλλη όψη' του Ματ Λοτζέσκι στο ματς του ΣΕΦ.

EUROLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Κώστας Παπανικολάου δήλωσε αμέσως μετά τη νικηφόρα μάχη του ΣΕΦ ότι " σε τέτοια παιχνίδια δεν χρειάζεται ένας". Τι συμβαίνει όμως όταν ο αυτός ο 'ένας' είναι ίσος με δύο ή τρεις; Οι ισορροπίες στο παρκέ διαφοροποιούνται αυτομάτως και ο εις δεν είναι κανείς. Είναι το όλον, σχεδόν.

Μολονότι το μεγάλο ντέρμπι της Παρασκευής τελείωσε ουσιαστικά στην τρίτη επίθεση που εκδήλωσαν οι 'ερυθρόλευκοι' και ο Νίκολα Μιλουτίνοφ ολοκλήρωσε τη βραδιά των ρεκόρ με 18 πόντους - 18 ριμπάουντ και 41 στο σύστημα index, το διττό ρόλο του (απο)σταθεροποιητή κατείχε ο Κώστας Παπανικολάου.

Δεν ήταν καν ο δεύτερος σκόρερ του Ολυμπιακού - τρίτος ήταν (με 12). Είχε επίσης τα περισσότερα λάθη από κάθε άλλον συμπαίκτη του, 4 στο σύνολο - όσα μόνο ο Καλάθης σ' όλο το παιχνίδι. Χρησιμοποιήθηκε όμως περισσότερο από τον καθένα, έστω κι αν ήταν η διαφορά από τον δεύτερο Πρίντεζη ήταν στα 28 δευτερόλεπτα (30'40'' έναντι 30'12''), ήταν ο δεύτερος αμυντικός ριμπάουντερ με 4 (13 ο Μιλουτίνοφ) και ο τρίτος πασέρ με 3 ασίστ (5 ο Γκος, 4 ο Πρίντεζης).

Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες που παρέχουν οι πλατφόρμες της Newstats.eu στο Contra.gr, τον Κώστα Παπανικολάου θα τον βρεις στα πιο αποδοτικά σχήματα που χρησιμοποίησε ο Ντέιβιντ Μπλατ. Σ' όλα ήταν στο '3', τη θέση που του ταιριάζει. Προφανώς και η ευελιξία του στα ψηλά σχήματα να κατεβαίνει στο '2' και στα κοντά ν' ανεβαίνει στο '4' αποτελούν για τον τον Αμερικάνο κόουτς μια έξτρα επιλογή. Παρόλα αυτά ο διεθνής φόργουορντ λειτουργεί πάντα καλύτερα όσο υπηρετεί (κατά 50%) το σταθερό ρόλο του και μένει σ' αυτόν χωρίς παρεκκλίσεις.

Ο Μπλατ είχε απόλυτο δίκιο για τον Παπανικολάου

Παρέα με τον Στρέλνιεκς, ο Παπανικολάου είχαν τον υψηλότερο συντελεστή '+/-' ενόσω βρίσκονταν στο παρκέ. Από +19 κατέγραψε η στατιστική. Με μια ειδοποιό διαφορά. Το χρόνο συμμετοχής, ο οποίος θα ήταν εύκολο να λειτουργήσει ανάποδα, ευνοώντας τον Λετονό. Δεν συνέβη.

Με τον Παπανικολάου παρόντα στο παρκέ για σχεδόν 31 λεπτά, ο Ολυμπιακός σκόραρε τους περισσότερους πόντους του (65), οι μόλις 12 εκ των οποίων ήταν δικοί του - ποσοστό μικρότερο του 20%!

Ο Μπλατ είχε απόλυτο δίκιο για τον Παπανικολάου

Κι αν ένα τέτοιο παιχνίδι, απέναντι στο μεγάλο αντίπαλο, ενισχύει -σε εκρηκτικούς και συναισθηματικούς χαρακτήρες- ένστικτα που βρίσκονται σε κατάσταση stand by στα υπόλοιπα της κανονικής περιόδου, ο Παπανικολάου έχει καταφέρει να ισοσταθμίζει την απόδοσή του από παιχνίδι σε παιχνίδι αποτελώντας τον παράγοντα Χ του Ολυμπιακού.

Τα στοιχεία της Newstats.eu που αφορούν αποκλειστικά τους Πειραιώτες είναι κατατοπιστικά για όσα γίνονται ενόσω ο 28χρονος φόργουορντ είναι στο παρκέ σε σύγκριση με όσα (δεν) καταφέρνει ο Ολυμπιακός όταν λείπει, ανεξαρτήτως αποτελέσματος ή εντός ή εκτός αγώνων.

Στο διάστημα που αγωνίζεται ο Παπανικολάου, ο Ολυμπιακός έχει περισσότερες κατοχές και ο αντίπαλος λιγότερες. Επίσης είναι πιο παραγωγικός επιθετικά (με 105.8 πόντους ανά 100 επιθέσεις έναντι των 101.4ων), σουτάροντας πολύ καλύτερο τρίποντο (42.5% έναντι 34%), ενώ παίζει καλύτερη άμυνα με τη συνολική διαφορά (πάντα ανά 100 κατοχές) να είναι στους 5.1 πόντους (97.7 έναντι 102.8) - καθόλου αμελητέα.

Οι 'μουτζούρες' στον ατομικό πίνακά του ελάχιστες.

Ο Μπλατ είχε απόλυτο δίκιο για τον Παπανικολάου
Ο Μπλατ είχε απόλυτο δίκιο για τον Παπανικολάου
Ο Μπλατ είχε απόλυτο δίκιο για τον Παπανικολάου

" Είναι βαρόμετρο για εμάς", ομολόγησε ο Μπλατ στη συνέντευξη Τύπου επιβεβαιώνοντας τους αριθμούς (που βλέπει και ο ίδιος με τους συνεργάτες του). Είχε δίκιο.

Ο ίδιος εξήγησε από την πλευρά του:

Στην αρχή της σεζόν έδωσα λίγο χρόνο στον εαυτό μου γιατί πέρσι ζορίστηκα στο τέλος της σεζόν και είχα θέματα με τα γόνατα. Εφέτος πήγαμε πιο σιγά προκειμένου το κορμί να είναι έτοιμο όταν πρέπει.

Συμπερασματικά ο Παπανικολάου προκαλεί φθορά στην ομάδα που έχει ν' αντιμετωπίσει κάθε φορά ο Ολυμπιακός στη διοργάνωση, ανεξαρτήτως δυναμικής, τόσο ως αμυντικός όσο και ως επιθετικός συντελεστής.

Ματ-ιασμένος

Τούτο συνέβη απέναντι στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ. Για τον οποίο ο πιο αρνητικός υπήρξε ο Ματ Λοτζέσκι. Στο 93-80 του πρώτου αγώνα ο Αμερικάνος σουτέρ ήταν ο κρυφός MVP της νίκης του 'τριφυλλιού'.

Γράφαμε τότε πως " με τα 4/5 δίποντα και τη συνολική παρουσία του στα 25'38'' που αγωνίστηκε βελτίωνε όλους τους υπόλοιπους", φτιάχνοντας αποδοτικά σχήματα (δυάδες, τρίδυμα) με όλους ανεξαιρέτως.

Δύο μήνες μετά ο Λοτζέσκι δεν ήταν ούτε καν η σκιά του. Το 'μηδέν' στους πόντους με 0/3 σουτ σε 15'32'' δεν αντικατοπτρίζει την πλήρη αλήθεια, διότι με τα 3 ριμπάουντ, τη 1 ασίστ και τα 3 κερδισμένα φάουλ έφτασε να έχει θετικό πρόσημο στο index (1). Την ίδια στιγμή όμως που βρισκόταν στο παρκέ ο Παναθηναϊκός δεχόταν 15 περισσότερους πόντους (35-20) - πολύ μακριά απ' όλους τους υπόλοιπους. Η διαίρεση σ' αυτήν την περίπτωση είναι πολύ απλή πράξη. Η άμυνα των 'πρασίνων' έτρωγε 1 πόντο ανά λεπτό δικής του συμμετοχής.

Ο Μπλατ είχε απόλυτο δίκιο για τον Παπανικολάου

Είναι προτιμότερο δηλαδή για τον Ρικ Πιτίνο σε τέτοιες περιπτώσεις, στα κακά βράδια του Λουτζέσκι δηλαδή, να επιλέγει τον Λεκαβίτσιους στο '2'.

Ήταν πάντως τόσο κακή η απόδοση των φιλοξενούμενων, αφού τα ξεσπάσματα δεν είχαν διάρκεια, με συνέπεια ουδείς να έχει θετικό συντελεστή. Ο καλύτερος ήταν ο Γιώργος Παπαγιάννης των 7 λεπτών, ο οποίος ήταν 0 (18-18). Οι υπόλοιποι 10 που έπεσαν στη μάχη υπό... Όπως αναπόφευκτα και ο Ιωάννης Παπαπέτρου στην επιστροφή του στο ΣΕΦ.

Κεντρική φωτογραφία: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK