Euroleague: Πώς ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ παραμένει φαβορί για την 8άδα

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ, η Μπασκόνια και ο Ολυμπιακός είναι τα φαβορί στη 'μάχη' πέντε ομάδων, για τις 3 εναπομείνασες θέσεις στα playoffs της Ευρωλίγκας. Έχουμε τους αριθμούς, με τις (απλές και λιτές) πιθανότητες.

Euroleague: Πώς ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ παραμένει φαβορί για την 8άδα

Ο τρόπος που ολοκληρώθηκε το παιχνίδι του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ με τη Ρεάλ Μαδρίτης, το βράδυ της Πέμπτης (28/3) συζητείται ακόμα -ώρες μετά το σουτ απελπισίας που δεν ήταν και τόσο 'αδούλευτο', καθώς οι 'μερένχες' έχουν τη λογική να δουλεύουν όλα τα παρανοϊκά σενάρια στις προπονήσεις τους, με τους Γιουλ και Φερνάντεθ να δοκιμάζουν τα πιο τρελά σουτ. Προφανώς και για να γίνει αυτό που έγινε, χρειαζόταν και -τεράστια- τύχη.

Εν πάση περιπτώσει, ας δούμε πώς άλλαξαν οι πιθανότητες πρόκρισης των ομάδων που διεκδικούν τις εναπομείνασες θέσεις για τα playoffs, μετά τα χθεσινά αποτελέσματα και σε σύγκριση με το τι ίσχυε πριν τα τζάμπολ της Πέμπτης, που αφορούσαν και την αδυναμία της Αρμάνι να νικήσει την 'πληγωμένη' (με απουσίες) Φενέρμπαχτσε.

Από τις πέντε ομάδες που διεκδικούν τις 3 θέσεις που δεν έχουν κάτοχο στην postseason, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας παραχώρησε και πάλι το NewStats (και ο συνεργάτης τους, Άντριου Μάστιν) φαβορί είναι οι Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ, Μπασκόνια και Ολυμπιακός: έχουν από 75% πιθανότητες πρόκρισης, πριν την εκκίνηση των διαδικασιών που θα ολοκληρώσουν την 29η αγωνιστική.

Η Μακάμπι είναι αυτή που θα πανηγυρίσει μαζί με την Μπασκόνια και τον Ολυμπιακό, σε περίπτωση νικών των δυο τελευταίων, γιατί έτσι θα βρεθεί σε ισοβαθμία που θα αφορά και τη Ζάλγκιρις, με τους Ισραηλινούς να 'χουν το πάνω χέρι. Με νίκη οι Βάσκοι θα φτάσουν τις 16 νικες, δηλαδή το 'μαγικό' αριθμό πρόκρισης και δεν θα 'χουν το παραμικρό άγχος με το τι θα κάνουν οι άλλοι. Κάτι που χρωστούν στον Ρούντι Φερνάντεθ.

Ας τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά.

> Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ παραμένει στην καλύτερη κατάσταση από όλους. Αυτό έχει να κάνει με τον αντίπαλο του, στην τελευταία αγωνιστική που είναι η Μπουντούτσονστ. Αν 'πάρει' αυτό το παιχνίδι, θα μπει στα playoffs.

> Η Μπασκόνια χρειάζεται μια νίκη σε δυο ματς, για να μπει στους 'οκτώ'. Σε άλλα νέα, μετά το εντός έδρας παιχνίδι με την Αναντολού Εφές, έχει το εκτός με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Διαφορετικά, ιδανικά θα θέλει ισοβαθμία με τη Ζάλγκιρις -και όχι με τον Ολυμπιακό.Σε περίπτωση ήττας της Μπασκόνια, από την Αναντολού Εφές (21.30), οι Βάσκοι θα δουν το ποσοστσό τους να 'πέφτει' στο 67.9%.

> Ο Ολυμπιακός θα δει τις πιθανότητες πρόκρισης να φτάνουν στο 95.1%, με νίκη επί της Ζάλγκιρις. Με ήττα το ποσοστό θα γίνει 39.9%. Σε περίπτωση που οι Πειραιώτες επικρατήσουν απόψε και επιβληθεί η Εφές της Μπασκόνια, η ομάδα του Ντέιβιντ Μπλατ θα 'χει πατήσει στα playoffs (κατά 97.9%).

> Η Αρμάνι έχασε μοναδική ευκαιρία να 'κλειδώσει' την πρόκριση. Η ήττα από τη Φενέρμπαχτσε τη ρίχνει στην ανάγκη άλλων. Δηλαδή, της Νταρουσάφακα (να νικήσει την Μπάγερν) και της Ζάλγκιρις (να νικήσει τον Ολυμπιακό). Οι Ιταλοί εύχονται ισοβαθμία με τους Πειραιώτες, που για την 30η αγωνιστική θα αντιμετωπίσουν την Νταρουσάφακα.

> Η Ζάλγκιρις έχει λίγες πιθανότητες πρόκρισης. Αν χάσει από τον Ολυμπιακό, θα αποχαιρετήσει τη σεζόν στο τέλος της κανονικής περιόδου, ό,τι άλλο και αν γίνει. Αν οι Λιθουανοί νικήσουν, θα χρειαστούν καραμπόλα αποτελεσμάτων για να δουν προκοπή. Για αρχή, θέλουν νίκη της Μπασκόνια, για να μη τη βρουν σε πιθανή ισοβαθμία.

> Η Μακάμπι επίσης, θέλει να φύγει η Μπασκόνια από κοντά της, καθώς έχασε και τα δυο ματς με τους Βάσκους. Οι πιθανότητες πρόκρισης της 'ομάδας του λαού' σε περίπτωση νίκη της Εφές απόψε στη χώρα των Βάσκων, θα γίνουν 14.5%.

> Η Μπάγερν έχει πιθανότητες πρόκρισης, αν κάνει το 2/2 και ο Ολυμπιακός (από τον οποίον έχει χάσει δυο φορές, με 30 πόντους στο σύνολο) το 0/2.

Photo: Eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK