Ο Αλεξέι Σβεντ είναι ο Τζέιμς Χάρντεν της Ευρώπης

Τι ενώνει τον ηγέτη των Ρόκετς με αυτόν της Χίμκι, ποιος κάνει κουμάντο στα περισσότερα συστήματα της ρωσικής ομάδας όταν λείπει ο διεθνής Ρώσος, ποια είναι η πρώτη επιλογή της Μπουντούτσνοστ και ποια τα 'πρώτα βιολιά' των Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ και Ολυμπιακού.

Ο Αλεξέι Σβεντ είναι ο Τζέιμς Χάρντεν της Ευρώπης

Πολύ πρόσφατα, μιλήσαμε για την αύξηση του ρυθμού στην Εuroleague και -εύλογα- του αριθμού των κατοχών κάθε ομάδας, εξαιρουμένης μίας που θυμίζει τους Mέμφις Γκρίζιλς από το ΝΒΑ, σε λογική -και τακτική. Σήμερα, θα ασχοληθούμε με τους παίκτες που κρίνουν το μεγαλύτερο αριθμό των plays που κάνει η ομάδα τους. Θα εστιάσουμε στο usage rate, κατηγορία των advanced statistics.

Συνηθέστερα, ο όρος αναφέρεται ως 'usage percentage'. Μεταφράζεται (αυτολεξεί) ως 'ποσοστό χρήσης' και επί της ουσίας, είναι το εκτιμώμενο ποσοστό συστημάτων μιας ομάδας που ολοκληρώνονται από τα χέρια συγκεκριμένου παίκτη.

Το Basketball Reference χρησιμοποίησε το εξής παράδειγμα. " Ο Ράσελ Ουέστμπρουκ τελείωσε σεζόν με usage rate στο 38.4%. Αυτό σημαίνει πως το 38.4% των συστημάτων της ομάδας του, τελείωσαν με τον Ράσελ Ουέστμπρουκ είτε να σουτάρει, είτε να κάνει λάθος, είτε να πηγαίνει στις βολές. Είναι μονάδα μέτρησης του ποσοστού των επιθετικών συστημάτων, που αφορούν έναν παίκτη".

Προέκυψε στις ΗΠΑ, από την ανάγκη των οπαδών του fantasy basketball να κάνουν καλύτερες εκτιμήσεις -τη δεκαετία του '70. " Όσες περισσότερες ευκαιρίες έχει ένας παίκτης, για να σκοράρει, γίνονται καλύτερες οι πιθανότητες που 'χει να βάλει πόντους" αναφέρει το σχετικό άρθρο.

Στο ΝΒΑ έχουμε ανατροπή

Στις αρχές του μήνα γράψαμε πως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ήταν ο NBAer που εμπλεκόταν περισσότερο στα plays της ομάδας του -επί του συνόλου των παικτών και των οργανισμών. Αυτό άλλαξε από τότε. Ο πρώτος στη σχετική κατηγορία του ΝΒΑ είναι πια ο Τζέιμς Χάρντεν, ο οποίος κρίνει το 36.6% των συστημάτων των Rockets. Ακολουθεί ο Ζακ ΛαΒιν του Σικάγο (32.6), με τον Κέβιν Ντουράντ να έχει φτάσει στην τρίτη θέση. Βλέπεις, τώρα που λείπει ο Στεφ Κάρι είναι αυτός που 'κλείνει' το 32% των συστημάτων των Ουόριορς.

Στη Euroleague πρώτος είναι αυτός που περιμένεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το RealGm.com, δυο είναι οι παίκτες που 'χουν εμπλοκή σε ποσοστό τουλάχιστον 30% των plays των ομάδων τους. Τον πρώτο τον φαντάζεσαι. Είναι ο Αλεξέι Σβεντ και το usage rate είναι το 37.3%. Αντιλαμβάνεσαι τι σημαίνει αυτό για το παιχνίδι της Χίμκι, εναντίον του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ, την Παρασκευή 30/11 (19.00).

ΤΟΥΡΝΟΥΑ "ΠΑΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ" / ΠΑΟ - ΧΙΜΚΙ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
ΤΟΥΡΝΟΥΑ "ΠΑΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ" / ΠΑΟ - ΧΙΜΚΙ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Είναι ωστόσο, επίσης χρήσιμο να γνωρίζεις πως ο Τζόρνταν Μίκι, φόργουορντ που χρησιμοποιεί ο Γιώργος Μπαρτζώκας για 22.37'' σε κάθε ματς (και τον βλέπει να δίνει 12.2 πόντους και να αρπάζει 4.9 ριμπ.) 'τελειώνει' το 27.9% των plays. Άρα ξέρεις τον πρώτο κίνδυνο των "πρασίνων" για αυτό το ματς.

Ο δεύτερος στο συνολικό usage rate της φετινής Euroleague, είναι ο Μάικλ Έρικ της Νταρουσάφακα. Ενδεχομένως τον θυμάσαι ως τον τύπο που έπαιξε ένα ματς στον Πανελευσινιακό, το Δεκέμβρη του 2014 και την επομένη υπέγραψε στην ιταλική Μπρίντιζι. Ή από τη συμφωνία του με την ΑΕΚ τον Απρίλιο του 2015, η οποία διήρκεσε ενάμιση μήνα ή αν προτιμάς, για οκτώ ματς. Το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου πήγε στην Ισπανία, για την Μπιλμπάο και το επόμενο στην Νταρουσάφακα, όπου είναι ακόμα. Το 30.7% των συστημάτων της τουρκικής ομάδας, ολοκληρώνονται από τα χέρια του Νιγηριανού πάουερ φόργουορντ.

EUROLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Την πρώτη τριάδα συμπληρώνει ο Μάικ Τζέιμς, ο οποίος διαχειρίζεται το 29.9% των plays της Μιλάνο. O πρώτος εκπρόσωπος ελληνικής ομάδας είναι στο Νο8, είναι ο Βασίλης Σπανούλης και το ποσοστό των επιθέσεων του Ολυμπιακού που τελειώνει ο αρχηγός, είναι το 27.8%.

Σε ό,τι αφορά τον προσεχή αντίπαλο των "ερυθρόλευκων" (Παρασκευή 30/11, 21.30), ο παίκτης που κρίνει το 27.9% των επιθέσεων της Μπουντούτσνοστ, είναι ο ύψους 2.08 πάουερ φόργουορντ, Ερλ Κλαρκ. Ορθώς θυμάσαι ότι αυτή η ομάδα αγαπά τα τρίποντα. Είναι στο Νο3 της λίστας με τα ποσοστά από τα 6.25 με 43.37% (πρώτη είναι η Εφές με 45.26% και δεύτερη η Φενέρμπαχτσε με 43.82%).

Ο δεύτερος εκπρόσωπος ελληνικής ομάδας στο usage rate της ελίτ των διασυλλογικών διοργανώσεων της Ευρώπης, είναι ο Νικ Καλάθης. Βρίσκεται στο Νο14 και έχει για ποσοστό που κρίνει τα συστήματα του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ το 25.9%. Ο τρίτος είναι στο Νο21 και είναι ο Κιθ Λάνγκφορντ (25.1%)

Ο Αλεξέι Σβεντ είναι ο Τζέιμς Χάρντεν της Ευρώπης

Photos: Eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK