Ο Ρικ Πιτίνο έφτιαξε δυο άξονες για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ

Τι έχει αλλάξει στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ, ποιες προτεραιότητες έχει θέσει ο Ρικ Πιτίνο και η άνεση των παικτών στους ρόλους τους.

Ο Ρικ Πιτίνο έφτιαξε δυο άξονες για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ

O στόχος του κειμένου που ακολουθεί ήταν να βρούμε τι άλλαξε ο Ρικ Πιτίνο στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ. Πού οφείλονται δηλαδή, οι πέντε σερί νίκες στην Ευρωλίγκα και κυρίως το γεγονός ότι οι ίδιοι παίκτες παίζουν άλλο μπάσκετ. Το οποίο μπάσκετ δείχνει να 'χει ταβάνι, αλλά ουδείς μπορεί να προσδιορίσει το πού φτάνει. Ας δούμε τι έχει γίνει.

Ο Πιτίνο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον πάγκο του Παναθηναϊκού OΠΑΠ, σε αγώνα Ευρωλίγκας την 28η του Δεκέμβρη. Στο ΟΑΚΑ. Εναντίον της ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Long story short, oι 'πράσινοι' σκούπισαν φέτος, τους Ρώσους. Κάτι που δεν είχε γίνει πέρυσι (τουναντίον, τότε η 'ομάδα του στρατού' είχε 'σκουπίσει' τον ΠΑΟ), με τη σεζόν 2016-17 να αφορά νίκη στο ΟΑΚΑ, ήττα στη Μόσχα και κάπου εκεί να τελειώνει η ιστορία των 30 αγωνιστικών της κανονικής περιόδου. Βασικά τότε άρχισε.

Μια όμως, που τα συζητάμε, ας δούμε ποια ήταν η τελευταία φορά που ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ έκανε το 2/2 επί της ΤΣΣΚΑ.

> Τη σεζόν 2015-16 οι ομάδες δεν είχαν συναντηθεί σε regular season, TOP16 ή playoffs.

> Την περίοδο 2014-15 τα είπαν στα playoffs. Η ΤΣΣΚΑ ήταν αυτή που πήγε στο Final Four (3-1 νίκες).

> Το 2013-14 είχαν επίσης διεκδικήσει μια θέση στο Final Four. Την πήραν οι Ρώσοι, με 3-2 νίκες.

> Τη σεζόν 2012-13 η ΤΣΣΚΑ 'πήρε' και τα δυο ματς στο ΤΟΡ16.

> Την περίοδο 2011-12 η "ομάδα του στρατού" είχε 'σκουπίσει' τους "πράσινους" στη regular season.

Κάπως έτσι φτάσαμε στο προηγούμενο sweep της ΤΣΣΚΑ από τον ΠΑΟ: ήταν για την κανονική περίοδο της σεζόν 2010-11, όταν η ομάδα φόρεσε και το ευρωπαϊκό στέμμα για τελευταία φορά.

Ακολούθησε το 72-70 επί της Μπασκόνια και το σερί των επιτυχιών έφτασε στο 5-0. Εμπειρία που 'χουν ξαναζήσει στις δυο χρονιές των 30 αγωνιστικών κανονικής περιόδου. Δυο πέρυσι (στην αρχή και το τελείωμα) και μια πρόπερυσι (στο τελείωμα). Όλες είχαν -όπως και φέτος- από δυο εκτός έδρας επιτυχίες.

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι στο παιχνίδι με την Αρμάνι, στο Καντού (Παρασκευή 22/3), οι 'πράσινοι' έχουν τη δυνατότητα να κάνουν και ρεκόρ (περισσότερων διαδοχικών νικών, στη σύγχρονη εποχή της Ευρωλίγκας), κάτι που σίγουρα δεν τους ενδιαφέρει ως θέμα.

Έχουν επικεντρώσει στη ζωτική ανάγκη της νίκης, για να προχωρήσει στα playoffs. Ο βασικός στόχος είναι να μην υπάρχουν οι -διοργανωτές του προσεχούς Final Four- Βάσκοι σε πιθανή ισοβαθμία, μαζί τους -διότι δεν κάλυψαν τη διαφορά, άρα θα είναι οι χαμένοι της υπόθεσης.

Τα σενάρια είναι πολλά και μάλλον αυτή δεν είναι η κατάλληλη ώρα να διαβάσεις χιλιάδες λέξεων για πράγματα που μπορεί να γίνουν ή να μη γίνουν. Έχε πάντα πρόχειρο αυτό -που είναι από τα λίγα απλά και κατανοητά.

Ο ίδιος άνθρωπος είχε επισημάνει το περασμένο Σάββατο (16/3) ότι με τα τελευταία αποτελέσματα, ο ΠΑΟ αύξησε τις πιθανότητες πρόκρισης στην επόμενη φάση από 11% σε 51%. Ξέρεις πια ήταν η ομάδα με τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση ποσοστού;

Η Αρμάνι (το 33% έγινε 68%). Ας δούμε τώρα, τι έχει αλλάξει πια στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού, δεδομένου ότι οι ίδιοι άνθρωποι μπήκαν στη σεζόν, αλλά ήταν άλλοι παίκτες.

Στη σχετική ερώτηση που τέθηκε στον Χρήστο Μαρμαρινό, εκ των πρώτων στην Ελλάδα που μελέτησαν την εξέλιξη του μπάσκετ σε επιστήμη (με τα advanced statistics να κρίνουν πια καριέρες και να διαμορφώνουν ρόστερ), κόουτς από τα 19 του μέχρι σήμερα που είναι 42 (τα 14 ήταν ασίσταντ στον Ολυμπιακό) και συνεργάτη του Newstats.eu, είπε κατ' αρχάς ότι " άλλαξε το rotation. Παίζουν πλέον, περισσότερο οι Παπαγιάννης και Βουγιούκας στο '5', με τον Γκιστ να μην χρησιμοποιείται πια σε αυτήν τη θέση -μόνο στον '4'".

Για να δει τι έχει στα χέρια του και πώς θα προχωρήσει, ο Πιτίνο είχε φτάσει στο σημείο να χρησιμοποιήσει 31 διαφορετικές πεντάδες, στην πρεμιέρα του με την ΤΣΣΚΑ, τις οποίες σταδιακά μείωνε μέχρι τις 15 που 'ταίριαξε' με την Μπασκόνια. Πίσω στο μεγαλύτερο χρόνο των Παπαγιάννη και Βουγιούκα, ας δούμε τι δείχνει ο σχετικός πίνακας των 'μετρήσεων'.

Στα νούμερα που βλέπεις και ανήκουν στo Newstats.eu φαίνεται πως η ομάδα τους είναι καλύτερη, σε άμυνα και επίθεση, όταν αυτοί οι δύο είναι στο παρκέ. Επίσης, φαίνεται και το ποσοστό των ριμπάουντ που κατακτά η παρέα τους -και είναι μεγαλύτερο όταν υπάρχουν αυτοί εντός των τεσσάρων γραμμών. "Γενικά, έβαλε τους παίκτες σε πιο σωστές θέσεις" σημείωσε ο Μαρμαρινός.

Ένα δεύτερο πολύ σημαντικό πράγμα που έκανε ο Πιτίνο ήταν ότι μείωσε την εξάρτηση του παιχνιδιού του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ από το τρίποντο.

Στον πρώτο γύρο της Ευρωλίγκας, το ρεκόρ προσπαθειών τριών πόντων σε ένα ματς ήταν τα 28 που 'χαν επιχειρήσει εναντίον του Ολυμπιακού. Κατά μέσο όρο είχαν τουλάχιστον 20 προσπάθειες (εξαιρουμένου του πρώτου ματς με την Αρμάνι που αρκέστηκαν στα 12 -γιατί δεν έβρισκαν χώρους και ευκαιρίες), που έγιναν 18.5 στο ματς με την ΤΣΣΚΑ (το πρώτο του Πιτίνο). Από τότε σημειώθηκε μια σταθερή πτώση από αγώνα σε αγώνα.

Όπως πιθανόν να γνωρίζεις, πρώτα φεύγει το χούι και μετά η ψυχή και κάπως έτσι εξηγούνται τα 21 που επιχειρήθηκαν εναντίον της Μπασκόνια (με το 6/21 να είναι ποσοστό από τα παλιά).

Η μεγαλύτερη αλλαγή φαίνεται στα pull up (ντρίμπλα, ντράιβ, φρένο, jump shot), όπου σύμφωνα με τον Μαρμαρινό στο Synergy (γνωστό ως 'βίβλος των προπονητών') o Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ εμφανίζεται στο Νο2 της Ευρωλίγκας. " Οι περισσότεροι παίζουν με ψηλό μέσα στην άμυνα, στο πικ εντ ρολ. Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ έχει ψηλούς που είναι καλοί σκρίνερ και δίνουν ευκαιρίες για σουτ στους Κιλπάτρικ, Λεκαβίτσιους και Λάνγκφορντ".

Ο Κιλπάτρικ είναι στο Νο1 των pull up, πανευρωπαϊκά.

Ο Καλάθης συνεργάζεται πια με ψηλούς που 'χουν καλό ποσοστό (70% ο Βουγιούκας, 75% ο Παπαγιάννης) και δεν χρειάζεται να σπαταλιέται δεξιά και αριστερά, έχοντας και περιφερειακούς με καλό σουτ δίπλα του.

Το παιχνίδι του Πιτίνο στηρίζεται σε δυο άξονες: ο ένας αφορά τον Καλάθη με τους ψηλούς που 'χουν καλό τελείωμα -και ο Καλάθης εξαιρετική πάσα- και ο δεύτερος τα σκριν των ψηλών προς βοήθεια των υπόλοιπων περιφερειακών, οι οποίοι έχουν καλά ποσοστά στα σουτ έπειτα από ντρίμπλα.

Κάπως έτσι όλοι δείχνουν να περνούν καλύτερα, όπως είναι και πιο αποτελεσματική. Σε ό,τι αφορά την άμυνα, ο Αμερικανός Hall of Famer δεν ζητά πολλά. " Αλλάζει συνέχεια τις άμυνες και δεν προσπαθεί να τους 'κρύψει'. Ζητά λίγα από όλους και απαιτεί να τα κάνουν. Τους έχει δώσει 2-3 επιλογές και βασίζεται πολύ στα χέρια. Οι Παπαπέτρου, Τόμας, Θανάσης, Κιλπάτρικ και Γκιστ κλείνουν μεγάλους χώρους με τα χέρια -και ο Γκιστ αποδίδει πολύ καλύτερα αμυντικά ως '4αρι'. Έτσι έχουν αυξηθεί και τα deflections", που είναι 'παιδιά' του Πιτίνο.

Photo: Eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK