Ο συνδετικός κρίκος του Ολυμπιακού και ο αδύναμος του Παναθηναϊκού

Ο ωραίος του ΣΕΦ ήταν ο Ζακ ΛεΝτέι των 42 βαθμών στο σύστημα αξιολόγησης και ο μοιραίος της Μόσχας ο Νικ Καλάθης των 1/9 σουτ. Η αλήθεια των αριθμών πάντως είναι μάλλον διαφορετική.

BASKET LEAGUE / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ούτε η άνετη επικράτηση του Ολυμπιακού επί της Μπουντούτσνοστ μάς αιφνιδίασε, ούτε φυσικά η ήττα του -έχω συνηθίσει να χάνω εκτός έδρας- Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ από τη Χίμκι που δεν είχα καν τον Αλεξέι Σβεντ.

Επειδή όμως η κουβέντα περιστράφηκε γύρω αφενός από τον Ζακ ΛεΝτέι, που είχε την πιο παραγωγική βραδιά της βραχύβιας καριέρας του στην Euroleague, αφετέρου από τον Νικ Καλάθη, που είχε για δεύτερο σερί παιχνίδι αρνητική απόδοση, οφείλουμε ν' αποκαταστήσουμε την τάξη. Ν' αποδώσουμε τα του ΛεΝτέι τω... Στρέλνιεκς και τα του Καλάθη τω... Λάσμε.

Στην... απονομή δικαιοσύνης μας βοήθησε πάρα πολύ η πλατφόρμα που από την αρχή της διοργάνωσης και τα στοιχεία που παρέχει στο Contra.gr ο Euroleague Data Guy.

Δεν θ' ανατρέψουμε την εικόνα. Αυτή που έδειξε πως ο Αμερικάνος ψηλός των 'ερυθρόλευκων' ήταν απολαυστικός και ο ομογενής πόιντ γκαρντ απέτυχε να ηγηθεί σ' ένα εκτός έδρας παιχνίδι που οι 'πράσινοι' είχαν ανάγκη τη νίκη, περισσότερο για λόγους αυτοπεποίθησης. Παρόλα αυτά υπάρχει μία 'κρυμμένη αλήθεια' πίσω το κάδρο. Μια αλήθεια που υπαγορεύει ως MVP του Ολυμπιακού τον Γιάνις Στρέλνιεκς των μόλις 7 πόντων και ως 'μαύρη τρύπα' του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ τον Στεφάν Λάσμε, παρά το +5 στο σύστημα αξιολόγησης.

Πασπαρτού που ταιριάζει με όλους

Ας αρχίσουμε από τον Λετονό γκαρντ. Ο οποίος ως μονάδα είχε +19 σε 22 λεπτά συμμετοχής! Δηλαδή ενόσω ήταν στο παρκέ, η ομάδα του Ντέιβιντ Μπλατ πέτυχε επιμέρους 52-33! Ήταν μία από τις καλύτερες επιδόσεις της 10ης αγωνιστικής, υστερώντας μονάχα τον Ντίξον (+25), Χάκετ (+24), Χάντερ (+23), Γουιλμπέκιν (+21) και Κάλινιτς (+20).

Ο συνδετικός κρίκος του Ολυμπιακού και ο αδύναμος του Παναθηναϊκού

Την ίδια ακριβώς απόδοση είχε και ο Γιώργος Πρίντεζης με τη διαφορά πως ο Στρέλνιεκς ήταν στα 4/6 πιο αποδοτικά δίδυμα του Ολυμπιακού. Ακόμη και με τον Βαγγέλη Μάντζαρη δίπλα του (35-23 σε 15 λεπτά), στοιχείο που τον κάνει αυτομάτως ωφέλιμο για όλο το σύνολο.

Ο συνδετικός κρίκος του Ολυμπιακού και ο αδύναμος του Παναθηναϊκού

Οι δυο τους μάλιστα (Στρέλνιεκς-Μάντζαρης) ήταν στην πιο αποδοτική 5άδα των Πειραιωτών, παρόλο που ο Αμερικάνος κόουτς την άφησε ελάχιστα στο παρκέ (+9 σε 2 λεπτά). Μια πεντάδα που δεν είχε ούτε Σπανούλη ούτε Γκος, αλλά Τίμα, Πρίντεζη και Λεντέι.

Επηρεάζει και τους άλλους

Πάμε τώρα στον Γκαμπονέζο ψηλό. Ο οποίος τελείωσε το παιχνίδι με -10 σε 24 λεπτά. Κοινώς ο Παναθηναϊκός στο διάστημα που ήταν αυτός στο παρκέ έχασε 42-32! Απείχε πολύ από το εκκωφαντικό -24 του Ταβάρες της Ρεάλ ή το -22 του Ερτέλ της Μπαρτσελόνα, δεν παύει παρόλα αυτά ν' αποτυπώνει μια πραγματικότητα: πως ήταν ανασταλτικός παράγοντας όσο αγωνίστηκε.

Ο συνδετικός κρίκος του Ολυμπιακού και ο αδύναμος του Παναθηναϊκού

Ο Λοτζέσκι δεν πήγε πίσω (-9 σε 29 λεπτά, τη στιγμή που ο Καλάθης είχε -7), αλλά όπως και στην περίπτωση του Στρέλνιεκς, ο Λάσμε ήταν αυτός που συνέθεσε τα χειρότερα δίδυμα. Κακό δίδυμο με τον Αμερικανο-βέλγο, κακό με τον Γκιστ και Λάνγκφορντ, κακό και με τον Καλάθη.

Ο συνδετικός κρίκος του Ολυμπιακού και ο αδύναμος του Παναθηναϊκού

Οι δύο τελευταίοι δεν 'κούμπωσαν' επίσης σε αυτό το παιχνίδι (-6 σε 29 λεπτά), αλλά πόσο εύκολο είναι για τον Τσάβι Πασκουάλ να παίζει χωρίς αυτούς σ' ένα σημείο που η μπάλα έπρεπε να πάει στα χέρια των καλύτερων. Καθόλου...

Γενικά του Καταλανού προπονητή δεν του 'βγήκαν' τα κοντά σχήματα που χρησιμοποίησε, απόντος του Ιωάννη Παπαπέτρου και του 'DNP' των Αντετοκούνμπο - Μήτογλου που έμειναν στον πάγκο - είτε ταλαιπωρημένοι είτε από επιλογή. Ιδίως αυτό που είχε ταυτόχρονα Καλάθη, Λάνγκφορντ και Παππά, με τον Τόμας στο '4' και Βουγιούκα στο '5' αποδείχθηκε φιάσκο (-5). Το κατάλαβε βέβαια και γρήγορα το απέσυρε και το μετάβαλε. Πότε, βέβαια, θα μεταβάλλει προς το καλύτερο την εικόνα του ασθενικού Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ εκτός Ελλάδας είναι το επόμενο ερώτημα.

Ο συνδετικός κρίκος του Ολυμπιακού και ο αδύναμος του Παναθηναϊκού

Οι απαντήσεις την παραπάνω εβδομάδα. Διότι ακολουθεί η μάχη με τη Φενέρμπαχτσε στο ΟΑΚΑ. Ο Ολυμπιακός από την πλευρά του δοκιμάζεται στο Κάουνας, εκεί που πέρυσι παρέδωσε το πνεύμα του πριν από το Final-4.

News 24/7

24MEDIA NETWORK