Ολυμπιακός-Μακάμπι: Ο Μπλατ ήταν ο 'Δούρειος Ίππος'

Η πρώτη νίκη του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ άργησε 6 ημέρες. Στο 88-80 επί της επικίνδυνης Μακάμπι Τελ Αβίβ ο πολυμήχανος Ντέιβιντ Μπλατ ήταν στο... σωστό πάγκο.

EUROLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Μακριά δεν θα πας για να βρεις το προηγούμενο διπλό της Μακάμπι στο ΣΕΦ. Νοέμβρης του '16 ήταν το 80-73, πριν από το περυσινό 94-64 του επιβλητικού Ολυμπιακού. Αντίστοιχα είχε συμβεί το 2013, όταν η ισραηλινή ομάδα είχε επικρατήσει 73-67. Τότε στον πάγκο της ήταν ακόμα ο Ντέιβιντ Μπλατ.

Ο Αμερικάνος κόουτς είναι πλέον στον 'ερυθρόλευκο' πάγκο. Το κατάλληλο φάρμακο για να εξουδετερωθεί μια ομάδα στην οποία έχει σταθεί 9 χρόνια της προπονητικής διαδρομής του και γνωρίζει τη ζημιά που είναι ικανή να προκαλέσει, όταν παίξει όπως είναι προγραμματισμένη. "Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας", είχε πει ως άλλος Λαοκόων στην Αινειάδα του Βιργίλιου παραμονές του αγώνα δίχως να σταθεί στην ταυτόχρονη απουσία των δύο κινητήριων μοχλών (Πάργκο, Γουίλμπεκιν). Ήταν ο ίδιος που λειτούργησε ως πολυμήχανος Οδυσσέας.

Το 88-80, για την πρώτη εντός έδρας νίκη στην Euroleague, τον ανακούφισε, γιατί ένα 0/2 στο Φάληρο θα έσβηνε μονοκοντυλιά το 2/2 σε Μόσχα και Βιτόρια. Ακόμη κι αν δυσανασχέτησε αρκετές φορές στη διάρκεια του αγώνα για την προσωπική άμυνα των παικτών του και κάποια αβίαστα λάθη στην επίθεση, μετά το τέλος τη λήξη δήλωσε "περήφανος για τα παιδιά μου". Εξαιρώντας τα πρώτα πέντε λεπτά. Δεν ήταν ψεύτης, το εννοούσε. Τους είχε κρατήσει σε εγρήγορση, είχε αναλύσει το πλάνο και στο τέλος έριξε το κάστρο.

Αν αφαιρέσουμε από την εξίσωση το δευτεριάτικο παιχνίδι με τον Ήφαιστο, ο Ολυμπιακός είχε 6 ημέρες να προετοιμάσει την αντίδρασή του μετά το σοκ του 99-75 από τη Μιλάνο. Το γεγονός πως η Μακάμπι είναι μια ομάδα παρόμοιων χαρακτηριστικών τον βοήθησε στο σκάουτινγκ. Αναμφίβολα ευνόησε το γεγονός πως έλειπε ο Γουίλμπεκιν. Γιατί η 'ερυθρόλευκη' άμυνα είχε ν' ασχοληθεί μ' έναν (πολύ καλό) παίκτη λιγότερο. Τον ηγέτη των Ισραηλινών που είχε σε τρία ματς 20.7 πόντους και 6 ασίστ κατά μέσο όρο.

Ο ΝτεΑντρέ Κέιν, στον οποίο δόθηκε ξεκάθαρα το σουτ, βγήκε μπροστά από τον Σπάχια και σκόραρε με ρυθμούς... Χάρι Κέιν (αυτόν της ποδοσφαιρικής Τότεναμ) όταν ήταν ελεύθερος. Αλλά το δικό του προσωπικό ρεκόρ στην Euroleague (22 πόντοι με 9/12 εντός πεδιάς) δεν θ' αποτελούσε αχίλλειο πτέρνα για τον Ολυμπιακό όσο οι δικοί του περιφερειακοί ήταν αριθμητικά περισσότεροι και υπερίσχυαν. Στρατός ολόκληρος.

Ο Γουίλιαμς-Γκος ήταν ακούραστος βγάζοντας χωρίς λάθος 31 λεπτά (!), ο Σπανούλης βρήκε ρυθμό μετά τις πρώτες χαμένες μπάλες, o Μάντζαρης έδωσε άμυνες στη δεύτερη περίοδο, ενώ ο Τουπάν, που ήρθε από τον πάγκο, έκανε τη διαφορά χωρίς να παίξει περισσότερα από 14 λεπτά, μια και έδωσε 15 πόντους με το σχεδόν αψεγάδιαστο 80% από το τρίποντο (4/5). Τα τελευταία δύο μάλιστα ήταν αυτά που μηδένισαν τις τελευταίες ελπίδες των φιλοξενούμενων. Ο Μπλατ τούς άλλαζε και έπαιρνε από τον καθέναν όσα ήθελε.

Οι 'ερυθρόλευκοι' είχαν 'τρέξει' το καλύτερο σερί τους (11-0) από το 10'47'' έως το 12'43'' και έκτοτε δεν βρέθηκαν ποτέ στο κυνήγι της Μακάμπι παρά το προσωρινό 32-32. Το 54-39 του 22' ήταν η μεγαλύτερη διαφορά που απέκτησαν. Απόρροια "της έντασης και της ενέργειας", όπως εξήγησε ο Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος, καθώς συγκριτικά με το ματς της προηγούμενης Παρασκευής ο Ολυμπιακός είχε βρει 11 περισσότερους πόντους από αιφνιδιασμούς και 4 περισσότερους από λάθη αντιπάλων.

"Δεν είχαμε κάνει καλή δουλειά και έπρεπε να αντιδράσουμε", συμπλήρωσε ο Βασίλης Σπανούλης, κάνοντας την... αυτοκριτική του με 13 περισσότερους πόντους, μοιρασμένους στα δύο μισά του αγώνα.

Σ' έναν αγώνα που φρεσκάδα ήταν το μυστικό του ίδιου και των συμπαικτών του. Σ' έναν αγώνα που ο Ντέιβιντ Μπλατ χρησιμοποίησε 11 παίκτες (οι 10 με τουλάχιστον 13'30''), παίρνοντας περισσότερα από τον ΛεΝτέι απ' όσα από τον Μιλουτίνοφ, και δεν δίστασε να δοκιμάσει αρκετά συστήματα, το πιο πειραματικό εκ των οποίων με τρεις χειριστές (Γκος, Μάντζαρης, Σπανούλης) και δύο φόργουορντ (Βεζένκοφ, Πρίντεζης). Μ' αυτό μάλιστα ήρθε το 77-65 στο 35', όταν όλοι είχαν καταλάβει πως είχε έρθει το τέλος.

News 24/7

24MEDIA NETWORK