Ολυμπιακός - ΤΣΣΚΑ: Χωρίς κλέψιμο, δεν πάλεψε για τη ζωή του

Ο Λεντέι είχε 21 πόντους, ο Σπανούλης γύρισε για να παίξει το 300ο ευρω-παιχνίδι του και ο Μάντζαρης σκόραρε μετά τις 20/12. Όχι ιδανικές συνθήκες για να νικήσει ο Ολυμπιακός την πληρέστερη ΤΣΣΚΑ στο ΣΕΦ.

EUROLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο αγώνας με την ΤΣΣΚΑ έχει ολοκληρωθεί ήδη 15 λεπτά, αλλά στο πέταλο αριστερά (βλέποντας από τα επίσημα) της φυσούνας του ΣΕΦ περίπου 150 οπαδοί του Ολυμπιακού δεν έχουν μετακινηθεί από τη θέση τους. Όρθιοι όλοι τους τραγουδούν τον 'ερυθρόλευκο' ύμνο και δεν αποχωρούν ωσότου ολοκληρωθεί η ιεροτελεστία. Εκείνη τη στιγμή ο φωτεινός πίνακας του ΣΕΦ δείχνει 97-81. Υπέρ της μοσχοβίτικης ομάδας του Δημήτρη Ιτούδη.

Κάμποσοι από τους 9.500 θεατές, όσους έδωσε η διοργανώτρια αρχή, είχαν ήδη αποχωρήσει από νωρίς, απογοητευμένοι από την εικόνα του αγώνα μετά το 63-63 (26'33''). Εκείνοι, οι λίγοι, όχι. Θέλησαν να στείλουν μήνυμα πίστης και ελπίδας, πριν από τα τελευταία 6 παιχνίδια στην Euroleague. Φώναζαν τόσο που ο ήχος διαπερνούσε τους τοίχους και έφτανε στ' αποδυτήρια. Εκεί που είχαν κλειστεί οι παίκτες του Ολυμπιακού.

Οι 'ερυθρόλευκοι' έχουν χάσει τα τελευταία 5 ματς, όσα δεν είχαν χάσει ποτέ από τη σεζόν 2008-09 (σε κανονική περίοδο, top16), και 12 συνολικά στο δρόμο για τα πλέι οφ με αποτέλεσμα το ταξίδι που ακολουθεί στην Ποντγκόριτσα, την επόμενη Παρασκευή, να είναι άνευ επιστροφής. Ειδάλλως θα πέσουν σε... ξέρα!

" Θα παλέψουμε για τη ζωή μας", ανέφερε ο Κεστούτις Κεμζούρα μετά από άλλο ένα 'μαύρο' βράδυ στο Φάληρο. Ένστικτο επιβίωσης που δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα παρά το αφρενάριστο κύλισμα στην κατηφόρα. Ακόμη κι αν οι 'ερυθρόλευκοι' κατόρθωσαν να σκοράρουν 50 πόντους στο πρώτο μισό του αγώνα, απόρροια της... παράδοσης του Σπανούλη απέναντι στους Μοσχοβίτες στο 300ο παιχνίδι από τις 31 Οκτωβρίου του 2005, είχαν δεχθεί 51 με buzzer beater του Κόρι Χίγκινς στην εκπνοή! Αφήνοντας την ΤΣΣΚΑ να κυκλοφορεί άνετα την μπάλα στην περιφέρεια, χωρίς να έχει λάθη επί της ουσίας (δύο τρία δεύτερα, ένα επιθετικό φάουλ).

Αφού η άμυνα της ελληνικής ομάδας δεν προσαρμόστηκε, το έπραξε η ΤΣΣΚΑ. " Η νίκη ήρθε με κόπο και κυρίως αλλαγή σκέψης των αθλητών μας στην προσέγγιση στο ένας μ' έναν. Δεν μας πλήγωναν οι περιστροφές, όσο οι ατομικές καταστάσεις. Εκεί αλλάξαμε", ανέφερε ο Δημήτρης Ιτούδης μεταφέροντας μέρος των οδηγιών που έδωσε κατά την ανάπαυλα.

Ο Ολυμπιακός δεν είχε τη διαύγεια να κυνηγήσει την ΤΣΣΚΑ όταν 'έχτισε' διψήφια διαφορά (74-64, 30'18''). " Δεν καταλάβαμε τι συνέβη, σαν να μας παρέσυρε μια χιονοστιβάδα", ήταν η παρομοίωση που επέλεξε ο Μπριάντε Γουέμπερ, ο οποίος με 4 φάουλ - όσα και ο Σπανούλης από την τρίτη περίοδο - έβλεπε τα... τρένα να περνούν. Κυρίως τον Ντε Κολό των 16 πόντων, που είχε έρθει από τον πάγκο. Μέχρι τότε τη δουλειά την έκανε ο Ροντρίγκεθ έχοντας 'φτιάξει' τους πρώτους 17 πόντους της ΤΣΣΚΑ! Οι δυο τους είχαν χαμηλής δυσκολίας έργο, απέναντι σε μια ομάδα που δεν είχε κλέψιμο σε 40 λεπτά! " Τους αφήσαμε πολλή ελευθερία", ήταν μια άλλη διαπίστωση του Κεμζούρα. Αργά όμως.

Όλ' αυτά συνδυασμένα με το γεγονός πως ο Γουίλιαμς-Γκος πέτυχε το πρώτο καλάθι του στο 32', μένοντας κάτω από τους 10 για 5ο ματς στα τελευταία 6, και ο Μιλουτίνοφ, επηρεασμένος εμφανώς, έπαιξε λιγότερο από ποτέ, έχοντας το χειρότερο βράδυ του στη διοργάνωση (5 πόντοι, 2 ριμπάουντ). Τη στιγμή μάλιστα που ο Χάινς των 5/7 δίποντα είχε 10 πόντους, 8 ριμπάουντ και 3 κοψίματα!

Ο Ντέιβιντ Μπλατ είχε επιρρίψει στους δημοσιογράφους τη φημολογία περί απόκτησης νέου 'κοντού', μετά τον τραυματισμό του Στρέλνιεκς, αλλά η περιφέρεια ήταν λειψή. Ακόμη κι αν ο Μάντζαρης έπαιξε 8'45'' και σκόραρε ξανά μετά το εντός έδρας ματς με την Γκραν Κανάρια στις 20 Δεκεμβρίου!

Ο κόουτς του Ολυμπιακού άφησε τις κατηγόριες γι' άλλη στιγμή, κοιτάχθηκε στον καθρέπτη και μίλησε στον εαυτό του. " Είναι κάποιες σκληρές και δύσκολες στιγμές που πρέπει με τον εαυτό σου και σαν ομάδα να βγεις απ' αυτές".

Ο ίδιος ο Μπλατ ανέλαβε εξ ολοκλήρου την ευθύνη για την απόδοση σε συνδυασμό με το αποτέλεσμα. Οι πρακτικές λύσεις λείπουν για την ώρα και δεν σίγουρα δεν βρίσκονται μεταξύ τυρού και αχλαδίου στο Μικρολίμανο!

Κεντρική φωτογραφία: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK