Πίσω από τις (τρεις) λέξεις κρύβεται ο Αλέξης (Βεζένκοφ)

Στο 66ο παιχνίδι του στην Euroleague ο Αλέξανδρος Βεζένκοφ ήταν σαν ν' άρχιζε από την αρχή. Με την προσμονή, τον ενθουσιασμό και τη σπίθα του πρωτάρη. Όλα αυτά συνδυάστηκαν με το μεγάλο διπλό του Ολυμπιακού στη Μόσχα.

EUROLEAGUE / ×ÉÌÊÉ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ×ÉÌÊÉ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI) EUROKINISSI

TNT Elite Hoops. Το πρώτο συνθετικό παραπέμπει σε εκρηκτική ύλη. Το δεύτερο σε κάποια διαλεχτή ομάδα. Το τρίτο στο ίδιο το μπάσκετ. Από το μείγμα αυτό που 'μαγειρεύτηκε' στην μαρμίτα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αναδύθηκε το νέο σουλούπι του Αλέξανδρου Βεζένκοφ.

Του παίκτη που είχε 13 πόντους (σε 17'07'') με 5/7 σουτ, 4 ριμπάουντ και 2 ασίστ στο επιβλητικό 87-66 του Ολυμπιακού στην έδρα της Χίμκι. Εκεί που η ομάδα του Πειραιά (επί Σφαιρόπουλου και όχι Μπλατ) είχε ζήσει δύο εφιαλτικές βραδιές χάνοντας 82-54 πέρυσι και 98-66 το 2016.

Πίσω από την εν λόγω επωνυμία κρύβεται το προπονητικό κέντρο ατομικής βελτίωσης στο οποίο δούλεψε ο 23χρονος φόργουορντ στο Ορλάντο. Η Φλόριντα έχει υπέροχες παραλίες και 'ελληνικό' καιρό όλη την περίοδο του χρόνου, αλλά ο Βεζένκοφ επέλεξε διαφορετικό τρόπο (ξε)κούρασης. Φροντίζοντας -πάνω απ' όλα- το κορμί του και δουλεύοντας στα τρωτά σημεία του παιχνιδιού του και ρετουσάροντας τρανταχτές αδυναμίες. Επέστρεψε ένας άλλος, διαπίστωση που έγινε από την πρώτη ημέρα της προετοιμασίας των 'ερυθρόλευκων'. Face off!

Ο Βεζένκοφ είναι ούτως ή άλλως μια ιδιαίτερη περίπτωση. Γεννημένος στη Λευκωσία με βουλγάρικη καταγωγή και μεγαλωμένος μπασκετικά στην Ελλάδα, βρέθηκε απότομα στο ζενίθ (μεταγραφή από τον Άρη στην Μπαρτσελόνα του Τσάβι Πασκουάλ) και αντίστοιχα γρήγορα 'γκρεμίστηκε', καθώς πέρυσι ήταν σαν να μην υπήρχε στους 'μπλαουγκράνα'. Τόσο με τον Σίτο Αλόνσο όσο και με τον Πέσιτς ένιωθε παρείσακτος σ' ένα ρόστερ με προβλήματα δομής, ρόλων και ιεραρχίας.

Ο καθαρός αέρας στην Barceloneta τον βοήθησε να στοιχίσει τις σκέψεις του και να ορίσει το μέλλον του. Η πρόταση στον μάνατζέρ του από τους Αγγελόπουλους, αφού πρώτα το σίριαλ με τον Ιωάννη Παπαπέτρου είχε αρνητική έκβαση για τον Ολυμπιακό, ήταν ό,τι καλύτερο θα έβρισκε σε μια κλειστή αγορά με λίγες επιλογές. Αν ήθελε να μείνει σε αντίστοιχα υψηλό επίπεδο, αυτός ήταν ο δρόμος του.

Πεισμωμένος να πετύχει, δεν άφησε το χρόνο να τρέξει. Άδραξε κάθε μέρα, δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να είναι, σωματικά, έτοιμος από την πρώτη ημέρα και παρουσιάστηκε με ζήλο να καταφέρει ό,τι άφησε στη μέση φεύγοντας από τη Θεσσαλονίκη πριν από τρία καλοκαίρια. Τότε ήταν ο Σάσα του Άρη. Ένα παλικαράκι 20 ετών που ναι μεν είχε αναδειχθεί πρώτος σκόρερ στο ελληνικό πρωτάθλημα και ονειρευόταν τα υψηλά νούμερα του draft, αλλά ζούσε σ' ένα οικείο σύστημα που τον προστάτευε. Πλέον ήταν ο ώριμος Βεζένκοφ που μεγάλωσε σ' ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Λύγισε, αλλά άντεξε, σκλήρυνε και βγήκε πιο ανθεκτικός. Πνευματικά και σωματικά.

"Όντως δούλεψα πάρα πολύ, αλλά ταυτόχρονα καθάρισα το κεφάλι και νιώθω πάρα πολύ καλά στην ομάδα", δήλωσε, προσγειωμένος, μετά το τέλος του αγώνα στη Μόσχα. Σ' έναν αγώνα στον οποίο μετά το 'θολό' ξεκίνημα που έφερε το 10-2 των γηπεδούχων στο 3'18'', απόρροια των καπνών στο κλειστό, και του εσπευσμένου τάιμ άουτ από τον Ντέιβιντ Μπλατ που διέκοψε το ρυθμό της Χίμκι, ο Ολυμπιακός έκανε κουμάντο. Έχοντας 19 περισσότερα ριμπάουντ (37-18) και 12 παραπάνω ασίστ (15-13)! Ολοκληρωτική εμφάνιση.

Σ' όλα αυτό το διάστημα ο Βεζένκοφ ήταν εκρηκτικός (ΤΝΤ), ξεχωριστός (elite), καθ' όλα μπασκετικός (hoops). Κι ας μην έκανε ρεκόρ καριέρας (18 πόντοι). Κι ας έβαλε ο Αλεξέι Σβεντ 34 πόντους.

Photo credits: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK