Τι θα συνέβαινε αν ο Πέιν έπαιζε περισσότερο

Σε μια εξιδανικευμένη κατάσταση, ο Ρικ Πιτίνο θα χρησιμοποιούσε τον Πέιν για 20+ λεπτά και ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ θα νικούσε τη Μακάμπι. Επίσης ιδανικά, ο Ντέιβιντ Μπλατ θα έβρισκε νωρίτερα την 5άδα που θα ανταγωνιζόταν τη Φενέρμπαχτσε.

EUROLEAGUE / ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο χρόνος (στο μπάσκετ) είναι μια έννοια σχετική. Πολύς ή λίγος, εξαρτάται άρρηκτα από το παραγόμενο αποτέλεσμα.

Την Πέμπτη Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ και Ολυμπιακός ηττήθηκαν στις έδρες της Μακάμπι και της Φενέρμπαχτσε αντίστοιχα. Ούτε για τον έναν ούτε για τον άλλον ο χρόνος αποδείχθηκε σύμμαχος, με -αρνητική- συνέπεια το ελληνικό 0/2 για την 20η αγωνιστική στη Euroleague.

Η ανάγνωση βέβαια του κάθε αποτελέσματος διαφέρει, αφού οι συνθήκες που προέκυψαν στη διάρκεια των αγώνων ήταν άλλες. Θα μας επιτρέψετε να πάμε ανάποδα, αρχίζοντας από το παιχνίδι που τέλειωσε αργότερα.

Ο... πόνος αργεί να περάσει

Το 84-75 της Μακάμπι είχε ονοματεπώνυμο. Εκτός απ' αυτό του Γιάννη Σφαιρόπουλου που κατέστρωσε το πλάνο, έχοντας βελτιώσει σταδιακά μια ομάδα που έπασχε σε δομή, δίπλα στο σκορ θα συναντήσεις αυτό του Αμερικανο-ιταλού Άντζελο Καλογιάρο με νταμπλ-νταμπλ. Του Καλογιάρο των 20 πόντων και των 11 ριμπάουντ. Όπως επίσης τον 20χρονο Γιοβέλ Ζούσμαν. Που ήταν άποντος μεν, αλλά μ' αυτόν στο παρκέ για 23'22'' η Μακάμπι μέτρησε +15 (58-43)!

Τι θα συνέβαινε αν ο Πέιν έπαιζε περισσότερο

(δείτε εδώ την εικόνα σε μεγαλύτερο μέγεθος)

Κόντρα πάντως στους πρωταγωνιστές που ανέδειξε ο Έλληνας κόουτς της ισραηλινής ομάδας, η τύχη του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ ίσως ήταν διαφορετική στο Τελ Αβίβ, σε περίπτωση που Ρικ Πιτίνο μπορούσε (ή ήθελε) να δώσει περισσότερο χρόνο συμμετοχής στον Άντριαν Πέιν. Την ώρα που ο Στεφάν Λάσμε 'ξόδευε' τις ώρες του στην Αθήνα, ο Αμερικάνος ψηλός έμπαινε στην εξίσωση του ροτέισον για πρώτη φορά.

Χρόνος συμμετοχής; 11 λεπτά και 28 δευτερόλεπτα σε επτά διαφορετικά σχήματα του 'τριφυλλιού' (από τα μόλις 22 του Πιτίνο που είχε αρχίσει από τα 31), σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που παρέχει η Newstats.eu στο Contra.gr.

Συνολικά ο Πέιν έδωσε 4 πόντους (1/3 δίποντα, 2/4 βολές) και 5 ριμπάουντ. Για το διάστημα που έπαιξε όχι κι άσχημα. Συνυπολογίζοντας μάλιστα το γεγονός πως ενόσω ήταν στο παρκέ η ελληνική ομάδα πήρε επτά περισσότερους πόντους από τη Μακάμπι (20-13), είναι ορατή η συνεισφορά του. Το δικό του +7 ήταν μάλιστα μακράν το καλύτερο, όταν μόνο ο Λεκαβίτσιους είχε θετικό συντελεστή στα 6'19'', εν αντιθέσει με το -12 του Καλάθη και το -11 του Γκιστ.

Τι θα συνέβαινε αν ο Πέιν έπαιζε περισσότερο

(δείτε εδώ την εικόνα σε μεγαλύτερο μέγεθος)

Ο ψηλός που, στην προκειμένη ο Πέιν, -μάλλον- καθυστέρησε να επιστρέψει στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ. Το κενό στην πίσω ζώνη δεν καλύφθηκε εγκαίρως, οι μάχες που έπρεπε να κατακτηθούν χάθηκαν, ενώ όταν πάτησε το πόδι του στην Αθήνα πέρασαν αναπόφευκτα 10 ημέρες πριν παίξει λιγότερα από 12 λεπτά στο ντεμπούτο του. Γιατί, προφανώς, τόσα άντεξε.

Ούτε μία 5άδα περισσότερα από 5 λεπτά

Ο Πιτίνο είχε αυτόν το χρονικό περιορισμό ν' αντιπαρέλθει. Ο Ντέιβιντ Μπλατ αντιθέτως 'έφαγε' πολύ χρόνο ωσότου καταλήξει σ' ένα αποδοτικό σχήμα. Χρειαζόταν ακόμη λίγο μήπως και ο Ολυμπιακός πλησιάσει περισσότερο από το 72-63 στο 33'20'', πριν από το χωρίς διέξοδο 90-75, τη στιγμή που επτά λεπτά πριν έχανε 61-39 (με τρίποντο του Σλούκα στο 26'45'').

Ο Αμερικάνος κόουτς χρησιμοποίησε συνολικά 26 διαφορετικές 5άδες, όπως αλιεύσαμε από την πλατφόρμα, καταλήγοντας πως το ψηλό σχήμα, με Τουπάν και Παπανικολάου στα 'φτερά' ήταν το πιο αποδοτικό. Καμία εξ αυτών πάντως δεν έμεινε στο παρκέ περισσότερα από 5 λεπτά, δείγμα της ανεπάρκειας που διέκρινε κάθε ξεχωριστή φορά ο προπονητής του Ολυμπιακού σε συγκεκριμένα κομμάτια του παιχνιδιού, κυρίως όσα αφορούσαν την αμυντική προσαρμογή στα συστήματα της πολύ καλά προετοιμασμένης και κοντρολαρισμένης Φενέρμπαχτσε. Που δεν χρειάστηκαν τον Βέσελι (αποβλήθηκε με φάουλ σε 18 λεπτά).

Τι θα συνέβαινε αν ο Πέιν έπαιζε περισσότερο

(δείτε εδώ την εικόνα σε μεγαλύτερο μέγεθος)

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Πρίντεζης έπαιξε λιγότερα από 20 λεπτά (19'40''), αλλά ενόσω ήταν μέσα οι Πειραιώτες δέχονταν 1 πόντο παραπάνω ανά λεπτό (35-54)! Ακόμη και με τον αρχισκόρερ Τίμα των 14 πόντων (4/7 τρίποντα) παρόντα, η ελληνική ομάδα υστέρησε αμυντικά (49-54).

Τι θα συνέβαινε αν ο Πέιν έπαιζε περισσότερο

(δείτε εδώ την εικόνα σε μεγαλύτερο μέγεθος)

Μοιραία ο κύκλος κλείνει και φτάνουμε ξανά στο χρόνο. Που δεν γυρίζει πίσω. Ο Ολυμπιακός είναι σε σαφώς καλύτερη μοίρα και νικώντας την Μπαρτσελόνα την επόμενη εβδομάδα στο ΣΕΦ (31/1, 21:00) γίνεται αυτομάτως το φαβορί για την 5η θέση τουλάχιστον. Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ από την άλλη υποδέχεται (1/2, 21:30) την Εφές και ο δρόμος του είναι χωρίς επιστροφή.

Κεντρική φωτογραφία: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK