Ο καλύτερος Λοτζέσκι του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ

Ήταν ο MVP των περυσινών τελικών. Ήταν και αυτός που 'υπέγραψε' τη νικηφόρα πρεμιέρα του Παναθηναϊκού στην Euroleague. Ο Ματ Λοτζέσκι άρχισε με το χέρι στη σκανδάλη, κάνοντας ρεκόρ πόντων απ' όταν φόρεσε τα πράσινα.

Ο καλύτερος Λοτζέσκι του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ
Ματ Λοτζέσκι EUROKINISSI

Ματ. Στη σκακιστική ορολογία υποδεικνύει την αδυναμία αντίδρασης από τον έναν παίκτη στην απειλή του αντιπάλου του. Στην 'παναθηναϊκή' είναι μια έννοια αντιστρόφως ανάλογη και αφορά τον τρόπο απειλής στην άμυνα της Μακάμπι Τελ Αβίβ από τη στιγμή που συνοδεύεται από τη λέξη 'Λοτζέσκι'.

Πέρυσι οι 'πράσινοι' άργησαν πολύ ν' αντιμετωπίσουν την ισραηλινή ομάδα. Την είχαν βρει μπόσικη πριν από τα Χριστούγεννα και είχαν επικρατήσει καθαρά (89-76). Η νέα έκδοσή της Μακάμπι είναι ένα ολοκληρωμένο σύνολο. Ή τουλάχιστον διαθέτει πιο ποιοτικούς παίκτες, παίκτες που μπορούν να εκτελέσουν σωστότερα το πλάνο του Νέβεν Σπάχια. Καλός ο Κόουλ, αλλά δεν είναι Γουιλμπέκιν (MVP του Eurocup), ούτε ο Μπόλντεν είναι... Ταρίκ Μπλακ (7.2 πόντους με Λέικερς στην καλύτερη σεζόν του στο ΝΒΑ).

Εξ ου και ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ συνάντησε εμπόδια ως το 89-84 στην απαιτητική πρεμιέρα της Euroleague. Κάνοντας μάλιστα το 4/4 εντός έδρας επί της 'ομάδας του λαού' από την τελευταία φορά που έχασε στο ΟΑΚΑ (65-88 το 2013). Ο Καλάθης είχε 14 ασίστ (παρά τα 3/13 σουτ και 5 λάθη) και ο Αντετοκούνμπο με τον Μήτογλου προσέφεραν ενέργεια σε σημεία που η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ την είχε ανάγκη.

Δίχως όμως το... χέρι και το σκορ (και τα 5 ριμπάουντ) που προσέφερε ο Ματ Λοτζέσκι, η δουλειά θα ήταν ημιτελής.

Ο 33χρονος Αμερικανός μπήκε στο ματς αφού παίχθηκαν τα πρώτα 8 λεπτά. Άρχισε με εύστοχο σουτ απ' έξω προτού συμπληρώσει 1 λεπτό στο παρκέ κι έκτοτε ήταν η σταθερά του 'τριφυλλιού' στην επίθεση, με διαρκή κίνηση χωρίς την μπάλα. Στο 16'14'' είχε ήδη 9 πόντους. Όσους μέχρι το 27'35'' της τρίτης περιόδου που πέρασε εκ νέου στον αγώνα, αφού ο Πασκουάλ είχε επιλέξει διαφορετικούς σχηματισμούς.

Σκόραρε ξανά σε μόλις 9'', όταν η Μακάμπι ήταν στο +4 και από τότε κάθισε στον πάγκο μόνο για 10 δευτερόλεπτα, όταν όλα είχαν κριθεί. Αρχικά ξόδεψε ένα σουτ, ουδόλως τον απασχόλησε όμως. Ήταν γεμάτος αυτοπεποίθηση. Οι δικές του προσπάθειες έκαναν το 72-67, το 81-71 στο 35' και κυρίως το 85-77. Προτού φτάσει τους 20 προσωπικούς με μια βολή. Τους περισσότερους πόντους που είχε πετύχει ποτέ σε αγώνα με τα πράσινα επί συνόλου 52 αγώνων.

Η προηγούμενη αποδοτικότερη εμφάνισή του; Οι 17 πόντοι απέναντι στη Βαλένθια, πάλι στην Euroleague. Στο πρωτάθλημα δεν είχε σημειώσει ποτέ πάνω από 16.

News 24/7

24MEDIA NETWORK