Μπασκόνια - Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ: Τα τρία κακά (δεκάλεπτα) της μοίρας του

Ο Κιθ Λάνγκφορντ σκόραρε τρεις λιγότερους από το ρεκόρ καριέρας του στην Euroleague, ο Παναθηναϊκός όμως έχασε στη Βιτόρια γιατί ξέχασε να παίξει άμυνα για τρεις περιόδους.

ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ / EUROLEAGUE BASKETBALL (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ / EUROLEAGUE BASKETBALL (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Σε 4 διαδοχικά παιχνίδια ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ δεν είχε δεχθεί περισσότερους από 80 πόντους. Ακόμη και στη μοναδική ήττα του σ' αυτά δεν άφησε την Εφές να ξεπεράσει τους 78, ρίχνοντας την επιθετική συγκομιδή των αντιπάλων του στους 79.1 (από τους 84.5 των πρώτων τεσσάρων αγώνων).

Στη Βιτόρια είχε δεχθεί σχεδόν τόσους στις πρώτες τρεις περιόδους. 73 εν προκειμένω, τη στιγμή που ο ίδιος είχε 55. Οι 29 εκ των οποίων στην τρίτη περίοδο, διάστημα στο οποίο οι γηπεδούχοι είχαν 5/5 (αβίαστα) σουτ πίσω από τα 6μ75. Το -18 του 30' έμοιαζε με τον Όλυμπο (2.198 μέτρα) και οι 'πράσινοι' στους πρόποδες, οπότε μέχρι να πατήσουν κορυφή ήρθε το 86-77 να επικυρώσει την τρίτη ήττα των πρωταθλητών στις εξορμήσεις τους - τέταρτη συνολικά εφέτος.

Θα υποστηρίξει κανείς πως η ανατροπή ήταν ένα τρίποντο μακριά. Του ηρωικού Κιθ Λάνγκφορντ από τις 45 μοίρες. Αυτό που στο 37'38'' θα έφερνε το 81-78, αυτό με το οποίο θα ισοφάριζε το career high του στην Euroleague μετά από 25 μήνες. Λανθασμένη εκτίμηση, χωρίς βάση. Μέχρι τότε ο Αμερικάνος σκόρερ δεν είχε κάνει... εκπτώσεις στην εμφάνισή του ανήμερα της Black Friday. Μπήκε στην τέταρτη περίοδο με 18 πόντους (μόλις 7 στο πρώτο μισό) και έφτασε σε 6'14'' τους 33! Γερο-Λάνγκφορντ μόνο στα χαρτιά. Εξουθενώθηκε πάντως, κουράστηκε να έχει συνεχώς την μπάλα στα χέρια και φάνηκε από τη χαμένη βολή, όταν ήταν ήρεμος, όχι τόσο στο άστοχο σουτ υπό πίεση.

"Είναι τέτοιο το σύστημα του κόουτς Πασκουάλ που είτε παίζεις 30 λεπτά είτε 20 είτε καθόλου, πρέπει να είσαι έτοιμος", ανέφερε ο πολυτιμότερος του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ, χωρίς ν' αγνοήσει βεβαίως ότι "εμείς βάλαμε τον εαυτό μας στην μαύρη τρύπα".

Θα πεις ποιος άλλος θα έπρεπε ν' αναλάβει την ευθύνη του κρίσιμου σουτ όταν ό,τι κι αν είχε δοκιμάσει ο Πασκουάλ είχε αποτύχει. Ενδεχομένως ο Παππάς, θ' απαντήσω, που είχε ήδη σκοράρει 14 πόντους (10 από το πρώτο ημίχρονο) και μετά το 33'40'', όταν επανήλθε στο ματς λόγω 4 φάουλ, δεν πήρε άλλη προσπάθεια, παρά μόνο δυο βολές όταν είχε κριθεί το αποτέλεσμα.

Όχι σίγουρα ο Καλάθης πάντως, καθώς τέλειωσε με 2/8 σουτ, μόλις 2 ασίστ και 4 λάθη και -4 στο index σε 26 λεπτά. Ήταν η πρώτη φορά που συνέβη αυτό εφέτος στη διοργάνωση (αρνητικό κλάσμα), με αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός να μην έχει το κουμάντο χάνοντας σταθερά με διψήφιες διαφορές, είτε έπαιζε με κοντό σχήμα είτε με ψηλότερο. Ούτε ο Λεκαβίτσιους κατάφερε να μπει στο πνεύμα του αγώνα, μήπως και καλύψει τον συμπαίκτη του, μετρώντας 3 λάθη σε 8'12''. Κενό στη δημιουργία που οι 'πράσινοι' πλήρωσαν πανάκριβα (μόλις 9 τελικές), τη στιγμή που από τη μία ο Γκρέιντζερ και από την άλλη ο Βιλντόσα επικρατούσαν κατά κράτος με 21 πόντους μαζί.

Λύσεις δεν έδωσαν μηδέ οι φόργουορντ (Παπαπέτρου, Αντετοκούνμπο, Μήτογλου στο... 0 και Τόμας μόλις 3), τη στιγμή που ο Λάσμε επέμενε να σουτάρει από μακριά, αφήνοντας αμυντικά ριμπάουντ να χάνονται (10 έναντι 3). "Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να έχουμε λιγότερα κενά διαστήματα. Δεν επιτρέπεται, ιδίως πνευματικά", υποστήριξε ο συνεργάτης Γιώργος Βόβορας προσπαθώντας να εξηγήσει πως ο Παναθηναϊκός έφτασε να κυνηγάει μια επική ανατροπή.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που συνέβη και σύμπτωση πλέον δεν είναι. Στο Μόναχο ήταν οριακή η κατάσταση, στην Πόλη και στη Βιτόρια η διαφορά παραπάνω από εμφανής. Ο Λάνγκφορντ, αν και 'πρωτάρης', καταλαβαίνει. "Δεν είναι καινούργιο. Απ' όταν ήμουν σε άλλες ομάδες το σκεφτόμουν ότι ο Παναθηναϊκός δυσκολεύεται εκτός έδρας", επεσήμανε συστήνοντας πάντως υπομονή. "Δεν πρέπει να πανικοβληθούμε, έχουμε πολλούς καλούς παίκτες και πιστεύω σε αυτή την ομάδα. Οι λεπτομέρειες είναι η λύση, εγώ είμαι εδώ για να είμαι κομμάτι της λύσης".

Λύση που θα πρέπει να βρεθεί σε μια εβδομάδα. Διότι το ταξίδι στη Μόσχα για το παιχνίδι με τη Χίμκι (που έκανε διπλό στο Κάουνας) είναι άλλη μια επικίνδυνη αποστολή για τους 'πράσινους'.

Κεντρική φωτογραφία: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK