Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ - Ζαλγκίρις: Ο Σάρας αποφάσισε με ποιο δηλητήριο θα τον 'σκοτώσει'

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ είναι η χειρότερη ομάδα των 16 της Euroleague από το τρίποντο και πάνω εκεί 'έχτισε' ο Γιασικεβίτσιους το διπλό της Ζαλγκίρις στο ΟΑΚΑ. Ασχέτως αν χρειάστηκε παράταση για το 87-83.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ / EUROLEAGUE (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ / EUROLEAGUE (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Το flash interview του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους μετά το θρίαμβο της Ζαλγκίρις στο 'κάστρο' του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ άρχισε με μια παραδοχή. "Το πλάνο μας ήταν απλό. Ρισκάραμε τα σουτ. Είχαμε πει πως αν χάσουμε απ' αυτό, ας χάσουμε".

Η Ζαλγκίρις δεν έχασε. Αντιθέτως επικράτησε 87-83 και ο Σάρας αυτοπροσδιορίστηκε ως "τρελά ικανοποιημένος" με την απόδοση των παικτών του στη διάρκεια του αγώνα. Ενός αγώνα που ναι μεν οδηγήθηκε στην παράταση (76-76 με τον Καλάθη να χάνει ελεύθερο τρίποντο στην εκπνοή), αλλά στην κανονική διάρκειά του και από το 6-4 του 2' έως το 36' η ομάδα από το Κάουνας είχε σταθερά αυξανόμενο προβάδισμα, ξεφεύγοντας ακόμη και 17 πόντους (37-20).

Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ - Ζαλγκίρις: Ο Σάρας αποφάσισε με ποιο δηλητήριο θα τον 'σκοτώσει'

Ήταν το διάστημα στο οποίο η πίσω ζώνη της άμυνας του Παναθηναϊκού αδυνατούσε ν' ανταποκριθεί σε απλά πράγματα: μία βοήθεια χαμηλά, μία αλληλοκάλυψη, μια άρνηση της πάσας.

Θα μπορούσαν οι πρωταθλητές Ελλάδας αυτήν την αδυναμία να την καλύψουν μέσα από την επίθεσή τους. Απέτυχαν ξανά. Άνευ κίνησης, εγκλωβίστηκαν σε αυτό ακριβώς που τους οδήγησε ο Γιασικεβίτσιους. Να 'αναλώνονται' σε ντρίμπλες στην κορυφή, να 'τρώνε' το χρόνο και να καταλήγουν σε μακρινά σουτ. Ελεύθερα πολλά εξ αυτών, αλλά άστοχα. Το ένα έφερε το επόμενο σαν ένα ντόμινο που καταρρέει πλακίδιο - πλακίδιο. Οι παίκτες του Πασκουάλ άρχισαν με 2/12 εντός πεδιάς και 5/10 από τη γραμμή των βολών. Χάλια μαύρα

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ είναι, τουλάχιστον ως εδώ, η ομάδα με το χαμηλότερο ποσοστό σε σουτ τριών πόντων στη διοργάνωση. Είχε 14/52 πίσω από τα 6μ75 στα πρώτα τρία παιχνίδια. Κατέληξε στα 23/81 μετά το τέταρτο - τα λιγότερα εύστοχα. Ποσοστό που με τα βίας υπερβαίνει το 28% - μόνο η Νταρουσάφακα έχει επίσης κάτω από 30%. Την ίδια στιγμή η καλύτερη Εφές έχει 50.60% στις ίδιες προσπάθειες (42/83). Φαντάζει εξωπραγματικό, δεν είναι - η διαφορά χαώδης. Όλα αυτά τη στιγμή που στο ΝΒΑ συντελείται μπασκετική επανάσταση.

Έλειπε ο λαβωμένος Λοτζέσκι προφανώς. Πού ήταν όμως οι άλλοι;

Η Ζαλγκίρις είναι συγκεκριμένων δυνατοτήτων σύνολο. Καλοδουλεμένο πάντως. Που ξέρει τι θέλει, τι παίζει και πώς θα το εκτελέσει. Έδωσε ελάχιστες διεισδύσεις στον Καλάθη και στον Παππά, δεν άφησε -πέρα από εξαιρέσεις- το παιχνίδι πάνω από τη στεφάνη, δεν επέτρεψε στον Παπαπέτρου να πάει σε δυναμικά ντράιβ. Ήταν προγραμματισμένη να προσφέρει απλόχερα το σουτ και αυτό έκανε. Προσαρμόστηκε στον αντίπαλο σαν βδέλλα που κολλάει στο κορμί και ρούφηξε το αίμα του Παναθηναϊκού. Είχε περισσότερους πόντους από τρανζίσιον και επιθετικά ριμπάουντ.

Οι 'πράσινοι' του Πασκουάλ είχαν 3/4 τρίποντα στα τελευταία τέσσερα λεπτά της κανονικής διάρκειας. Ήταν ο μόνος τρόπος για να φτάσουν στην ανατροπή, πηγαίνοντας ακόμη και στο 74-70 (38'23''). Ούτε όμως εκεί διαχειρίστηκαν τα δεδομένα. Μέχρι που στην τελευταία επίθεση της Ζαλγκίρις άφησαν να τους ξεφύγουν τρία επιθετικά ριμπάουντ, με συνέπεια το 76-76 από το φόλοου Ντέιβις.

Η ευκαιρία είχε χαθεί. Με περιορισμένο ροτέισον από το 27', είχαν 'ξεζουμιστεί' αυτοί που είχαν ηγηθεί της αντεπίθεσης. Στο έξτρα πεντάλεπτο ο Παναθηναϊκός είχε 1/5 τρίποντα. Μόνο ο Καλάθης βρήκε στόχο από το πλάι. Στο επόμενο, αυτό για την ισοφάριση όχι. Είχε μόλις ολοκληρώσει την 38λεπτη συμμετοχή του.

Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ - Ζαλγκίρις: Ο Σάρας αποφάσισε με ποιο δηλητήριο θα τον 'σκοτώσει'

Ο Γιασικεβίτσιους πέτυχε ό,τι δεν είχε καταφέρει πέρυσι χάνοντας 94-93 στο έξτρα πεντάλεπτο. Τότε είχε μιλήσει για κλοπή. Τότε είχε βρει στόχο ο Καλάθης. Τότε ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ είχε 10 εύστοχα τρίποντα (10/28), εφέτος 9 (στα 29). Του έλειπε αυτό το ένα. "Θα το κάνουν κι άλλοι αυτό που κάναμε εμείς", προειδοποίησε από τ' αποδυτήρια ο Σάρας τον Παναθηναϊκό. Μήπως και φτάσει το μήνυμα στον παραλήπτη του.

Κnock - Κnock. Is anybody there?

News 24/7

24MEDIA NETWORK