Είναι ένας άλλος ο Παπαγιάννης, χωρίς να ζει σε παράνοια

Ο διαφορετικός Γιώργος Παπαγιάννης στα τελευταία τρία παιχνίδια του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ. Πότε, πόσο και τι κερδίζει ο Ρικ Πιτίνο από την αναδιαμόρφωση του ροτέισον των 'πρασίνων' παρόντος του Έλληνα σέντερ.

EUROLEAGUE / ΝΤΑΡΟΥΣΑΦΑΚΑ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΝΤΑΡΟΥΣΑΦΑΚΑ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINNISI

Αν τρεις λέξεις περικλείουν και συνοψίζουν ό,τι έχουμε δει από τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ μετά τη διακοπή της Euroleague και ενδιάμεσα την κατάκτηση του Κυπέλλου είναι Παπ (-πέτρου ή -γιάννης) και κάτω (ο αντίπαλος).

Το δίχως άλλο η κατάρτιση του προγράμματος σ' αυτό το χρονικό κομμάτι της περιόδου ευνόησε το σχέδιο των πρωταθλητών, οι οποίοι αντιμετωπίζοντας τρεις ομάδες της χαμηλής βαθμίδας και άνευ στόχων μετά το πέρας των πρώτων 20 αγώνων 'εκτόξευσαν' την παραγωγικότητά τους από τους 66 πόντους απέναντι στη Φενέρμπαχτσε στους 94 επί της Χίμκι, στους 99 με την Γκραν Κανάρια και στους 91 κόντρα στην Νταρουσάφακα.

Ο Ρικ Πιτίνο δεν άλλαξε τόσο όσο φαίνεται, εξακολουθώντας σταθερά να επιλέγει λιγότερες από 20 διαφορετικές 5άδες ανά αγώνα. Εκείνο που διαφοροποιήθηκε ήταν η προσέγγιση και η χρήση των προσώπων. Του εξής ενός: του Παπαγιάννη. Διότι όσο ο Πέιν μένει πάγκο τόσο αυξάνεται ο χρόνος του θηριώδους Έλληνα σέντερ.

Με τον Αμερικάνο κόουτς στα ηνία από τα τέλη Δεκεμβρίου ο 'μικρός' δεν είχε χρησιμοποιηθεί, σε ευρωπαϊκά παιχνίδια, περισσότερα από 9'50''. Άρχισε από τα 2'38'' με την ΤΣΣΚΑ και κατέληξε να πάρει 5'43'' στην αναμέτρηση με τη Φενέρμπαχτσε.

Έκτοτε μετράει διαδοχικά συμμετοχές με 9'08'', 14'47'' και 22'12''. Μάλιστα στο παιχνίδι της περασμένης Πέμπτης με την Νταρουσάφακα, επανέλαβε το αντίστοιχο επίτευγμα των Καναρίων Νήσων σκοράροντας 14 πόντους, ταυτόχρονα όμως είχε 12 ριμπάουντ (8 αμυντικά, 4 επιθετικά) και 3 κοψίματα. Όλοι τους αριθμοί καριέρας στη διοργάνωση. Κάτι φυσικά που δεν είναι σύμπτωση πια.

Την Πέμπτη ο Παπαγιάννης ήταν σε 5 διαφορετικά σχήματα του Πιτίνο, τα 2 εκ των οποίων ήταν τα πιο αποδοτικά. Το ένα, δίπλα σε Λεκαβίτσιους - Κιλπάτρικ, Παπαπέτρου - Γκιστ, έδωσε +13 και το δεύτερο, παρέα με Καλάθη - Κιλπάτρικ, Παπαπέτρου και Τόμας, προσέφερε +9.

Αν τον απομονώσουμε μάλιστα, θα δούμε πως είχε ένα ολοστρόγγυλο +25, μια και ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ όσο ο ίδιος ήταν εντός αγώνα πέτυχε ένα 59-34 με 15 έναντι 6 ασίστ, 26 έναντι 18 ριμπάουντ, 6 κλεψίματα έναντι 2 και μόλις 3 λάθη έναντι 7!

Είναι ένας άλλος ο Παπαγιάννης, χωρίς να ζει σε παράνοια

εδώ την εικόνα σε μεγαλύτερο μέγεθος

Όσο έλειπε στον πάγκο οι 'πράσινοι' είχε ισχνότερη παραγωγικότητα και έχαναν μ' ένα πόντο (33-32), χαμηλότερα ποσοστά εντός πεδιάς (43% έναντι 59.5%) και χειρότερη άμυνα.

Είναι ένας άλλος ο Παπαγιάννης, χωρίς να ζει σε παράνοια

εδώ την εικόνα σε μεγαλύτερο μέγεθος

Με ταυτόχρονη αναγωγή στις 100 κατοχές, την πλέον αποδεκτή μέθοδο μέτρησης και απεικόνισης των στατιστικών, τότε η διαφορά του συνόλου με και του συνόλου χωρίς τον Παπαγιάννη είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Το σχέδιο του Πιτίνο

Ο Πιτίνο έχει αποφασίσει πότε και για πόσο διάστημα θα ενεργοποιεί τον Παπαγιάννη.

Ο 'χάρτης' που η Newstats.eu προσφέρει στο Contra.gr είναι άκρως κατατοπιστικός, καθώς ο Έλληνας σέντερ έχει αγωνιστεί 46 λεπτά στα προηγούμενα τρία παιχνίδια και εξ αυτών τα περισσότερα αφορούν τα πρώτα δύο πεντάλεπτα κάθε μισού.

Από το 0-5 έχει παραμείνει στο παρκέ για 12.8 λεπτά και από το 20-25 έχει βρεθεί 10.05.

Σ' αυτά τα διαστήματα μάλιστα παίρνει τις περισσότερες δικές του μπάλες. 3 στο πρώτο 5λεπτο μετά το τζάμπολ και 6 (!) - τις περισσότερες μετά τον Καλάθη των 8, αφότου οι δυο ομάδες γυρίσουν από τ' αποδυτήρια.

Και φυσικά τις τελειώνει.

Είναι ένας άλλος ο Παπαγιάννης, χωρίς να ζει σε παράνοια

εδώ την εικόνα σε μεγαλύτερο μέγεθος

Για την ώρα όλο αυτό το πλάνο του Πιτίνο λειτουργεί. Είτε γιατί ο Παπαγιάννης βρήκε χώρο και αυτοπεποίθηση είτε γιατί οι αντίπαλοι ήταν περιορισμένης δυναμικής, το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο.

Ιδίως στα τελευταία δύο, που αγωνίστηκε περισσότερο, ο Παπαγιάννης ολοκλήρωσε προσπάθειες με εξαιρετικά ποσοστά, τουλάχιστον 50% και ανώτερο το απόλυτο (100%). Το 67% στο δεύτερο 5λεπτο της πρώτης περιόδου είναι εξίσου εντυπωσιακό, αλλά ο αριθμός αφορά ελάχιστα λεπτά συμμετοχής και λίγες εκτελέσεις.

Είναι ένας άλλος ο Παπαγιάννης, χωρίς να ζει σε παράνοια

εδώ την εικόνα σε μεγαλύτερο μέγεθος

Το πόσο ωφέλιμη για το 'τριφύλλι' έχει εξελιχθεί η παρουσία του Παπαγιάννη αποτυπώνεται πρόδηλα στο offensive rating, δεδομένου ότι στο πρώτο πεντάλεπτο έχει αντίστοιχους αριθμούς τόσο με τον ηγετικό Καλάθη όσο και με τον έτερο Παπ της παρέας. Τον Ιωάννη.

Είναι ένας άλλος ο Παπαγιάννης, χωρίς να ζει σε παράνοια

εδώ την εικόνα σε μεγαλύτερο μέγεθος

Όλα τα παραπάνω στατιστικά 'πολλαπλασιάζονται', αν αφαιρέσουμε την αναμέτρηση με τη Χίμκι - το πρώτο δείγμα πως η προσέγγιση είναι διαφορετική.

Έχω ξεχωριστή σχέση μαζί του. Του είπα ότι μπορεί να είναι μεταξύ των κορυφαίων στην EuroLeague.

Είπε ο Ρικ Πιτίνο για την παράνοια στην οποία αρχίζει να μην ζει πλέον ο Γιάννης Παπαγιάννης, αφού παίζει (καλά) ολοένα και περισσότερο. Οι αριθμοί δεν λένε, σε κάθε περίπτωση, ψέματα.

Βέβαια στη Μόσχα θα δοκιμαστούν οι πραγματικές αντοχές του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ. Αν και τα ματς που τον ενδιαφέρουν είναι τα τελευταία τέσσερα του προγράμματος. Με Μπασκόνια (εντός), Μιλάνο (εκτός), Ρεάλ Μαδρίτης (εντός) και Μπουντούτσνοστ (εντός). Η ευκαιρία που ο Παπαγιάννης δεν πρέπει να ξοδέψει.

Κεντρική φωτογραφία: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK