Ο old school Πιτίνο δεν κοιτάει το ρολόι για να κάνει αλλαγές

Στα 9 παιχνίδια της καριέρας του στην Euroleague ο Ρικ Πιτίνο έχει χρησιμοποιήσει συνολικά 162 πεντάδες και 104 διαφορετικές. Στη νίκη επί της Χίμκι λίγο έλειψε να τελειώσει το παιχνίδι με τους ίδιους 5! Κόντρα στη σύγχρονη μέθοδο των αλλαγών με βάση το χρόνο.

EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΧΙΜΚΙ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΧΙΜΚΙ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο τρελο-αγώνας με τη Χίμκι είχε αίσια έκβαση για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ. Που γύρισε πέντε μήνες πίσω. Ας είναι καλά οι 65 πόντοι ως τα μισά της διαδρομής και η ανταπόκριση στην αντεπίθεση των φιλοξενούμενων κατά την τρίτη περίοδο της αναμέτρησης, όταν από το -17 (40-23, 12'10'') πλησίασαν στο -4 (67-63) με 2-13 σε λιγότερα από 5 λεπτά.

Οι 'πράσινοι' ξεπέρασαν για τέταρτη φορά εφέτος τους 90 πόντους - όλες στο ΟΑΚΑ. Μόνο που για την επίτευξη μιας σχετικά άνετης, αλλά αναγκαίας, επικράτησης ο Ρικ Πιτίνο χρειάστηκε να πάρει πολλά πράγματα σε πολύ χρόνο από λίγους. Άσχετα από το αν χρησιμοποιήθηκαν και οι 12 που είχε στην αποστολή.

Ας δούμε πως:

➡ ο Ντεσόν Τόμας έδωσε 25 πόντους με 10/14 δίποντα, 1/3 τρίποντα και 6 ριμπάουντ σε 28'14''.

➡ ο Ιωάννης Παπαπέτρου προσέφερε 12 πόντους με 4/5 δίποντα, 3 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 2 μπλοκ και 5 κερδισμένα φάουλ σε 35'34''.

➡ ο Νικ Καλάθης για να μοιράσει 11 ασίστ και να σκοράρει 13 πόντους (με 2/2 τρίποντα) έμεινε στο παρκέ 31'18''.

➡ ο Σον Κιλπάτρικ πέτυχε 17 πόντους σε σχεδόν 25 λεπτά παρουσίας (24'44'').

➡ ο Τζέιμς Γκιστ στα 24'05'' βοήθησε πολύ στο συνολικό +15 (50-43) του 'τριφυλλιού' ενόσω ήταν εντός.

Ο μοναδικός που αγωνίστηκε κάτω από 16 λεπτά δίνοντας διψήφιο αριθμό πόντων ήταν ο Κιθ Λάνγκφορντ των 10 πόντων. Σε μικρό διάστημα πάντως πρόλαβε να πάρει 10 προσπάθειες (4/10 σουτ), βοηθώντας πολύ στην άμυνα (4 ριμπάουντ, 4 κλεψίματα).

Συνολικά πάντως και όπως προκύπτει με πηγή την υπηρεσία της Newstats.eu, το ροτέισον του Αμερικάνου προπονητή του 'τριφυλλιού' ήταν πολύ 'κλειστό' και τρομερά περιορισμένο. Αμφιβάλλουμε αν, εφέτος τουλάχιστον, άλλος κόουτς σε ομάδα της διοργάνωσης έχει δοκιμάσει να παίξει με μόλις 10 διαφορετικές 5άδες σ' έναν αγώνα, αφήνοντας για 14 λεπτά την ίδια (Καλάθης, Κιλπάτρικ, Παπαπέτρου, Τόμας, Γκιστ) στο παρκέ. Ακόμη και ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο οποίος έχει συγκεκριμένες νόρμες, κάτι τέτοιο δεν έχει εφαρμόσει ακόμα.

Σε αυτήν την περίπτωση ισχύει πως...

...είτε το σχήμα απέδιδε τόσο καλά που δεν ήθελε να βάλει χέρι και να διακόψει το ρυθμό του

...είτε δεν έχει την ίδια εμπιστοσύνη σ' όλους τους παίκτες του, τη στιγμή που άλλοι είναι τραυματίες.

Ενδεχομένως να είναι ένα μείγμα. Το βέβαιο είναι πως όσο τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και ο κλοιός σφίγγει τόσο ο Ρικ Πιτίνο θα πηγαίνει μ' εκείνους που τον βολεύουν εξυπηρετώντας το σχέδιό του.

Δεν είναι πλέον τέλη Δεκέμβρη, όταν μάθαινε τη νέα ομάδα του και πειραματιζόταν. Ούτε καν μέσα Γενάρη όταν έχανε στο Κάουνας με 25 διαφορετικά σχήματα. Από τότε και μετά η μείωση είναι αισθητή. Όπως η πτώση της θερμοκρασίας που έφερε στη χώρα η 'Ωκεανίδα'.

Ας δούμε τη διακύμανση των διαφορετικών 5άδων ανά αγώνα φτάνοντας από τις 27 με την ΤΣΣΚΑ στις 10 απέναντι στη Χίμκι! Μάλλον προετοιμάζει την ομάδα για τον 'πόλεμο των επτά ημερών', το διάστημα που μεσολαβεί από το εκτός έδρας ματς στα Κανάρια Νησιά σε αυτό στην Κωνσταντινούπολη.

Ο old school Πιτίνο δεν κοιτάει το ρολόι για να κάνει αλλαγές

εδώ την εικόνα σε μεγαλύτερο μέγεθος

Τελική σημείωση: οι συνολικές 5άδες του Αμερικανού είναι 162, αλλά μόνο 104 διαφορετικές.

News 24/7

24MEDIA NETWORK