Ρεάλ Μαδρίτης - Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ: Με Καλάθη Νοεμβρίου δεν έχει τύχη τον Απρίλη

Η προσαρμογή της Ρεάλ στον Νικ Καλάθη (του ενός πόντου) έφερε το 2-0 στη Μαδρίτη και ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ κυνηγάει πλέον μια ανατροπή που δεν έχει συμβεί ποτέ στην ιστορία της διοργάνωσης (0/22).

EUROLEAGUE / ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI

Την Πρωταπριλιά η Euroleague είχε ενημερώσει για την ανάδειξη του Νικ Καλάθη ως MVP του μηνός Μαρτίου. Δεν ήταν ένα ψέμα λόγω της ημέρας, παρόλο που το βραβείο προηγήθηκε του triple double απέναντι στην Μπουντούτσνοστ. Σε 5 αγώνες του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ είχε κατά μέσο όρο 14.6 πόντους, 10.2 ασίστ (με 4/5 double-double) και 6 ριμπάουντ - ό,τι ανώτερο και πιο επιδραστικό εκείνη την περίοδο στη διοργάνωση.

Τρεις εβδομάδες αργότερα ο ομογενής γκαρντ τελείωνε το 78-63 από τη Ρεάλ στη Μαδρίτη, για το (σχεδόν καταδικαστικό) 2-0 της σειράς, με 1 πόντο από 1/2 βολές. Κυρίως όμως με 0/11 σουτ εντός πεδιάς. Ποτέ άλλοτε την τελευταία 2ετία, ύστερα από τις 9 Φεβρουαρίου του 2017 δεν υπήρξε παιχνίδι στο οποίο να μην είχε εύστοχη προσπάθεια. Ούτε καν στη χειρότερη εφετινή απόδοσή του, στη Μόσχα με τη Χίμκι (30 Νοεμβρίου), ήταν τόσο, μα τόσο άστοχος (1/9).

Τότε, βέβαια, οι 'πράσινοι' έπαιζαν με την Μπάμπεργκ στο ΟΑΚΑ και παρά τα 0/5 του Καλάθη επιβλήθηκαν 81-72. Την Παρασκευή οι απαιτήσεις ήταν πολλαπλάσιες, διογκωμένες σε οριακό βαθμό. Είτε η ελληνική ομάδα θ' ανταποκρινόταν σε μια νέα σκληρή μάχη ύστερα από 48 ώρες, ακόμη κι αν είχε ν' αντιμετωπίσει εχθρική διαιτησία (που εν τέλει δεν είχε), είτε θα χαντακωνόταν.

Ο Νικ Καλάθης ήταν ο θερμοστάτης της πίεσης αυτής. Έσκασε, " δεν μπορούσε ν' ανταπεξέλθει", όπως ανέφερε ο Ρικ Πιτίνο. Στο 9-4 είχε ήδη 2 λάθη και στο 27-17 άλλες 0/4 προσπάθειες. Σαδιστικά ήρθαν τα 6/8 τρίποντα των 'μερένγκες', από τα φτερά κυρίως, με συνέπεια η απόσταση μεταξύ των δύο ομάδων να δομείται σταθερά, χωρίς να γεφυρώνεται παρά τις αμυντικές προσπάθειες, τον ενθουσιασμό του Θανάση Αντετοκούνμπο και τον 10ο πόντο του Σον Κιλπάτρικ (38-31). Άλλον από 'κει και πέρα δεν πέτυχε ο Αμερικανός.

" Αμυντικά ήμασταν πολύ σωστοί", υποστήριξε ο Πάμπλο Λάσο. Όχι πως ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ δεν ήταν. Επιθετικά δεινοπαθούσε κάθε φορά που όφειλε να εκτελεστεί σε σετ παιχνίδι και όχι στο τρανζίσιον. Έφτασε να σουτάρει τρίποντο ο Βουγιούκας από την κορυφή μήπως και λυθεί ο γόρδιος δεσμός απέναντι σε μια ομάδα που είχε προσαρμοστεί άρτια σχεδόν στο παιχνίδι στον Νικ Καλάθη και του παρείχε το σουτ δίχως να του επιτρέπει τη δημιουργία στο ανοικτό γήπεδο.

" Είχαμε πει πως πρέπει να σκοράρουμε 80 πόντους. Όμως δεν είχαμε τη λογική και τις καλές επιλογές, ενώ χάσαμε και κάποια ελεύθερα σουτ", ομολόγησε ο Διαμαντής Παναγιωτόπουλος, ψάχνοντας μια ψύχραιμη εξήγηση για την εικόνα του 'τριφυλλιού' κάθε φορά που είχε την μπάλα.

Ο Πρέπελιτς έμοιαζε με τον συμπατριώτη του Ντόντσιτς (που ήταν ξανά στις πολυθρόνες) ανά διαστήματα, επιστρατεύοντας πέρα από τα τρίποντα, ακόμη και επιμελώς μελετημένες βουτιές για να 'κόψει' το ρυθμό του Καλάθη, την ίδια στιγμή που ο Καμπάτσο αποδείκνυε πως εκτός από ένα αμυντικό ζιζάνιο που σου ρουφά το αίμα είναι δυνατόν να εξελιχθεί σ' ένα επιθετικό μαμούνι. Έδωσε 9 ασίστ, πέτυχε 3/5 τρίποντα, πήρε 7 ριμπάουντ. " Ό Φακού κάνει σπουδαία δουλειά όλη τη χρονιά. Χωρίς τον Σέρχιο ξέραμε ότι θα ήταν δύσκολο, αλλά δεν είμαστε ομάδα που θα βγει ένας μπροστά", ανέλυσε ο Λάσο. Μάλλον καλύτερα, θα αντικρούσουμε εμείς.

Οι 'πράσινοι' πλησίασαν το μέσο όρων των ασίστ τους, τελειώνοντας με 15, αλλά βελτιώθηκαν μόνο όταν η Ρεάλ είχε κάνει τη δουλειά της (59-38 στο 29'). Ούτως ή άλλως το 36% στα δίποντα (15/41) από το 54.3% ακύρωνε οποιαδήποτε άλλη οργανωμένη προσπάθειά τους στο παρκέ. Ιδίως όταν τα λάθη ήταν 17 και η διαφορά στους πόντους από εύστοχα τρίποντα ήταν συνολικά 18 (7 έναντι 13).

Η μεταφορά της σειράς στην Αθήνα μοιάζει λυτρωτική, απόρροια των δύο ηττών στη Μαδρίτη. Τι έχει ανάγκη ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ για να εξαντλήσει τις πιθανότητες επίτευξης ενός κατορθώματος που ούτε ο ίδιος ούτε άλλη ομάδα έχει καταφέρει σε 22 απόπειρες; Ο Ρικ Πιτίνο, αφού δεν διαθέτει τη δυνατότητα να πάρει έναν σουτέρ από τους Γουόριορς, ζήτησε " να παίξουμε καλή άμυνα και ν' αλλάξουμε την προσωπικότητά μας".

Καθ' ημάς έχει ανάγκη το λιγότερο έναν Καλάθη που θα πλησιάσει τα στάνταρ του Μαρτίου. " Έχει το ταλέντο και τον χαρακτήρα για να δείξει ποιος είναι", κατέληξε ο Παναγιωτόπουλος. Αρκεί να τον βοηθήσουν όλοι. Ειδάλλως...

Κεντρική φωτογραφία: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK