Ρεάλ Μαδρίτης - Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ: Το 'μπλακ άουτ' του Νικ Καλάθη έγινε γενικό

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ ανέτρεψε διαφορά 14 πόντων και προηγήθηκε με 6 σε 14 λεπτά. Κράτησε τον Ράντολφ στους 3 πόντους και είχε 45% από το τρίποντο. Έως ότου ο Καλάθης δέχθηκε την μπάλα στο πρόσωπο, χάθηκε ο προσανατολισμός και η Ρεάλ άδραξε την ευκαιρία να 'κλέψει' την πρώτη νίκη στη σειρά.

EUROLEAGUE / ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Καλάθης δεν είχε 50 πόντους, 25 ασίστ και 25 ριμπάουντ. Σ' αυτήν την περίπτωση η Ρεάλ Μαδρίτης όντως θα έχανε από τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ στη Μαδρίτη, όπως είχε προβλέψει ο Πάμπλο Λάσο. Θα είχε ηττηθεί βέβαια ακόμη και με 17 πόντους, 4 ασίστ και 3 ριμπάουντ από τον Νικ, όσα τα νούμερά του το πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους πρωταθλητές Ελλάδας. Αρκεί, βέβαια, μετά το υπέρ τους 72-66 να μην πελάγωναν, ξοδεύοντας διαδοχικές επιθέσεις.

Οι Μαδριλένοι βρίσκονταν στα σχοινιά, σχεδόν έτοιμοι να παραδοθούν απέναντι στην πιο αποτελεσματική ομάδα του τελευταίου διμήνου. Ο Ράντολφ από τους 12.8 πόντους ανά ματς είχε πέσει στους 3, ο Αγιόν είχε εξουδετερωθεί από τον Βουγιούκα, ο Πρέπελιτς δεν ήταν Γιουλ σε αρχοντιά. Αυτοί δεν θα εκμεταλλεύονταν το αβαντάζ έδρας, μολονότι Τέιλορ - Κοζέρ είχαν γίνει αστάθμητοι παράγοντες, όχι οι 'πράσινοι' για να αισθάνονται πίεση. Οι προϋποθέσεις για το μπρέικ είχαν προκύψει. Τις δημιούργησαν οι παίκτες του Ρικ Πιτίνο χάρη στο μυαλωμένο μπάσκετ και τις λελογισμένες επιλογές τους, ιδίωςστα διαστήματα που ο Καλάθης ήταν στον πάγκο, απενεργοποιημένος από την άμυνα του Καμπάτσο και του Τέιλορ.

Το 49-35 (στο 21'46''), στο σημείο μαρασμού του 'τριφυλλιού' με μόλις 3 ασίστ, είχε ανατραπεί ως το 36'08'', με επιμέρους 37-17 και η ελληνική ομάδα όδευε με μπασκετική ακρίβεια προς το μπρέικ που θα έφερνε τούμπα τη σειρά, παρά την απώλεια του θετικού Λεκαβίτσιους (τρία ράμματα). Ο Καλάθης, αφού ο Ρούντι πήρε ένα μεγάλο σουτ από την κορυφή μειώνοντας, έπεσε στην παγίδα που στην τέταρτη περίοδο είχε αποφύγει τεχνηέντως. Ως τότε είχε αφήσει τα μακρινά σουτ που δεν του έβγαιναν και είχε ψάξει ενδιάμεσα λέι απ ή δημιουργίες από το ζωγραφιστό, βελτιώνοντας τα νούμερα του. Από τους 7 με 2/13 σουτ είχε πάει στους 17!

Αντί να συνεχίσει, επέλεξε να πάρει ό,τι του προσέφερε σε προκλητική τιμή η αντίπαλη άμυνα: ελεύθερα τρίποντα. Το πρώτο το έχασε, το δεύτερο επίσης. Την τρίτη και... φαρμακερή πήρε τη baseline. Τον περίμεναν. Δέχθηκε την μπάλα στο πρόσωπο (από προσπάθεια του Ταβέρες για κλέψιμο) και ο ίδιος την έβγαλε εκτός γραμμής. Οι Μαδριλένοι πήγαν στις επαφές και πήραν από τους διαιτητές τα σφυρίγματα που διεκδίκησαν. Ο Λάνγκφορντ αδίκως όχι παρά την άμυνα πέρα από τα όρια του φάουλ, αφού " είναι μέσα στο παιχνίδι αυτά και οι δικαιολογίες είναι σημάδι αδυναμίες", όπως υποστήριξε ο Ρικ Πιτίνο μετά το τέλος του αγώνα, με συνέπεια οι 6/6 εκτελέσεις από τη γραμμή να φέρουν τους 'μερένγκες' σε θέση ισχύος πριν από την τελευταία φάση.

Μόλις ένα σουτ απείχε εν τέλει η παράταση και η πιθανότητα για διπλό, δεδομένου ότι ο Τόμας βρήκε ελεύθερο τρίποντο. Αστόχησε ολομόναχος και η έσχατη ελπίδα χάθηκε. " Αν ελέγξουμε τα ριμπάουντ, τον αιφνιδιασμό και πάμε στο σετ παιχνίδι, έχουμε πιθανότητες στο δεύτερο ματς. Υπάρχει πίστη και θέληση ότι μπορούμε να πάμε στο Final Four", ανέφερε ο Γιώργος Βόβορας στο φινάλε. Ούτε αυτός απείχε από την αλήθεια, ύστερα απ' όσα συνέβησαν στο Game1 της σειράς.

Κεντρική φωτογραφία: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK