Ο Γιασικεβίτσιους και η λογική του παραλόγου της Ζάλγκιρις

Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους έχει καταφέρει να φτιάξει φέτος κάτι, το οποίο έχει τη δική του λογική. Στατιστικώς ερμηνευόμενο έχει τη λογική του παραλόγου. Σημασία έχει να γίνεται δουλειά. Πού κερδίζει και πού χάνει η Ζάλγκιρις.

Ο Γιασικεβίτσιους και η λογική του παραλόγου της Ζάλγκιρις

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει τη Ζάλγκιρις (Πέμπτη 6/12, 20.00) για πρώτη φορά, μετά τον αποκλεισμό της περασμένης αγωνιστικής περιόδου στα playoffs, όπου οι Λιθουανοί εμφανίστηκαν με μειονέκτημα έδρας. Νωρίτερα σου είπαμε για τον παίκτη που δίνει 'φτερά' στην επίθεση των "ερυθρόλευκων" και είναι ο Γιάνις Στρέλνιεκς -όπως και τι κερδίζει ή χάνει το σύνολο, όταν βασικοί παίκτες είναι στον πάγκο.

Tη Ζάλγκιρις θα τη βρεις στο Νο9 της βαθμολογίας, μετά τη 10η αγωνιστική της Euroleague. Αν πας εκεί, θα δεις ότι κατά μ.ο. 80.2 πόντους ανά αγώνα. Δέχεται 79.8. Τη βλέπεις τη λεπτή ισορροπία, σωστά;

Για να μη το ξεχάσω, την καλύτερη άμυνα έως αυτό το σημείο της σεζόν την έχει η Φενέρμπαχτσε, ομάδα που επιτρέπει 76.3 πόντους ανά αγώνα. Aς γυρίσουμε, όμως στη Ζάλγκιρις.

Οι Λιθουανοί έχουν καλύτερη επιθετική επίδοση μακριά από το Κάουνας. Στα τέσσερα εκτός έδρας παιχνίδια που 'χουν δώσει μέχρι σήμερα, σκόραραν κατά 87.25 πόντους ανά αγώνα. Δέχονται 80.25

Πέρυσι, χρονιά που επέστρεψαν στα Final Four έπειτα από 19 χρόνια, όταν είχαν σηκώσει την κούπα, έως τη 10η αγωνιστική είχαν παίξει έξι ματς μακριά από το 'σπίτι' τους. Σε αυτά σκόραραν 78.6 πόντους κατά μ.ο. και δέχονταν 85. Τώρα πιστεύω τη βλέπεις τη βελτίωση. Θα δεις και μια 'ανωμαλία'.

Στη Zalgirio Arena, σε δείγμα έξι αγώνων, σκοράρουν 80.6 πόντους και 'τρώνε' 84.8. Την περασμένη αγωνιστική περίοδο, σε τέσσερα εντός έδρας ματς, έβαζαν 78 πόντους σε κάθε αγώνα και επέτρεπαν 85.75 -ναι, το δίχως άλλο είχαν μια συνέπεια εντός και εκτός, που ευτυχώς για εκείνους άλλαξε στην πορεία.

Το βέβαιο ωστόσο, είναι πως η δύναμη τους είναι μακριά από τη χώρα τους, με τον τρόπο που αγωνίζονται υπό τις οδηγίες του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους να παρουσιάζει μια προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Τι σημαίνει αυτό;

H Ζάλγκιρις είναι στο Νο2 της λίστας με τις ομάδες που αύξησαν τις κατοχές, σε σύγκριση με πέρυσι (μετά τη Ρεάλ). Από τις 70.5 πέρυσι, έφτασαν τις 72.1 που σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι μπορούν να φτάσουν τους 112.1 πόντους, ανά 100 κατοχές.

Η ιδιαιτερότητα (έως και το παράλογο) είναι πως αύξησαν το ρυθμό, χωρίς να αυξήσουν τα τρίποντα. Αντιθέτως, τα μείωσαν από 19.8 που επιχειρούσαν πέρυσι σε 13.9

Οι πρωταθλητές Λιθουανίας είναι αυτοί που δοκιμάζουν τα λιγότερα σουτ τριών πόντων, φέτος στην Euroleague (η Νταρουσάφακα που είναι από πάνω να εκτελεί περί τα +6, δηλαδή 19.2 σε κάθε ματς). Το ποσοστό τους είναι αξιοπρεπέστατο (38.85%, 8ο καλύτερο επί του συνόλου), αλλά ξεκάθαρα δεν στηρίζονται στη συγκεκριμένη γραμμή.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ / EUROLEAGUE (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ / EUROLEAGUE (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Έχουν μια λογική με δομή και συγκεκριμένες αρχές, που αφορούν τις συνεργασίες (είναι η τρίτη ομάδα σε ασίστ, φέτος) και τη χρήση του χρονομέτρου, μέχρι να 'βγει' το καταλληλότερο σουτ. Αυτό είναι από το low post -κατά το όσο πιο κοντά, τόσο πιο σίγουρα. Από τα 587 σουτ που 'χουν επιχειρήσει έως αυτό το σημείο, τα 304 είναι κάτω από το καλάθι.

Ο Ντέιβις προσδιορίζει την επίθεση...

Δηλαδή, περισσότερα από τα μισά σουτ (51.7%) επί του συνόλου και το 68.3% των δίποντων, γίνονται εξ επαφής. Ως προς αυτό βοηθά το γεγονός ότι όλοι οι περισσότεροι από τους παίκτες του Σάρας κατέχουν την τέχνη του ποσταρίσματος.

Ο Μπράντον Ντέιβις έχει παίξει μεγάλο ρόλο ως προς αυτήν την εξέλιξη. Και είναι τόσο σημαντικός για το παιχνίδι της ομάδας του, όσο φαίνεται από το γεγονός ότι όταν είναι στο παρκέ η Ζάλγκιρις φτάνει τους 106.9 πόντους ανά 100 κατοχές και όταν λείπει αρκείται στους 98.1. Αμυντικά, παρουσία του η παρέα του 'τρώει' 108.8 πόντους και απουσία του 102.2.

. ..και ο Καβαλιάουσκας την άμυνα

Μολονότι ο Ντέιβις έχει τη μεγαλύτερη αξιολόγηση από όλους τους παίκτες της αποψινής αντιπάλου του Ολυμπιακού, ο Καβαλιάουσκας είναι αυτός που προσδιορίζει την άμυνα της, περισσότερο από όλους. Όταν παίζει η Ζάλγκιρις δέχεται 95.5 πόντους, ανά 100 κατοχές. Όταν βγαίνει 'τρώει" 107.8 και δεν θα βρεις κάτι καλύτερο από αυτό.

Οκτώ έχουν καλύτερο ποσοστό από 50% στα δίποντα. Έξι έχουν ποσοστό καλύτερο του 40% στα τρίποντα. Ένας είναι και στις δυο λίστες: αυτός που θα λείπει απόψε, δηλαδή ο Παούλιους Γιανκούνας.

Σύμφωνα με το NewStat, όταν δεν παίζει ο 34χρονος φόργουορντ, η ομάδα του είναι χειρότερη στην επίθεση. Μαζί του η Ζάλγκιρις φτάνει τους 118.1 πόντους, ανά 100 κατοχές. Χώρια του, έχει 98.1 πόντους και οκτώ λιγότερες ασίστ. Αυτά για να ξέρεις τι να περιμένεις.

Photos: Eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK