Ο Γκέιμπ Γιορκ ήρθε στην ΑΕΚ για να εκτελεί. Τους άλλους

Η ΑΕΚ είχε ανάγκη από σκόρερ. Ευνοήθηκε από τη συγκυρία που προέκυψε κι έφερε τον Γκέιμπ Γιορκ που δηλώνει τέτοιος. Την ίδια την είχε φιλοδωρήσει με 40 πόντους, πέρυσι.

ΑΕΚ - ΜΠΑΙΡΟΙΤ / CHAMPIONS LEAGUE BASKETBALL (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI)
ΑΕΚ - ΜΠΑΙΡΟΙΤ / CHAMPIONS LEAGUE BASKETBALL (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Αν ο χρόνος μπορούσε με κάποιον μαγικό τρόπο να γυρίσει πίσω, ο Λούκα Μπάνκι θα ήθελε πολύ να έχει εξ αρχής τον Γκέιμπ Γιορκ στη δική του ΑΕΚ. Κάλλιο αργά; Ενδεχομένως. Από την Παρασκευή πάντως και 9 μήνες μετά ο 25χρονος Καλιφορνέζος ανήκει στο δυναμικό της Ένωσης υπογράφοντας για το υπόλοιπο τη σεζόν.

Ο Ιταλός κόουτς, δουλεύοντας στην Μπάμπεργκ από τον Μάρτιο του 2018 και έχοντας δίπλα του τον -ξέρω καλά τη γερμανική αγορά- Ηλία Καντζούρη, είχε σκανάρει και σχηματίσει ξεκάθαρη άποψη για τον μικροκαμωμένο (1.91) σκόρινγκ γκαρντ της Μπαϊρόιτ. Έναν γκαρντ που ήταν πέρυσι ο πέμπτος σκόρερ του Champions League με 16.9 πόντους ανά 30.5λεπτά συμμετοχής σε 18 παιχνίδια, ελάχιστα πίσω από τον τότε 'κιτρινόμαυρο' Μάνι Χάρις.

Ο Γκέιμπ Γιορκ ήρθε στην ΑΕΚ για να εκτελεί. Τους άλλους

Τότε οι προτεραιότητες του Γκέιμπ Γιορκ ήταν άλλες. Προτιμούσε να περιμένει διεκδικώντας ένα συμβόλαιο σε ομάδα του ΝΒΑ και υποχρεωτικά ο Μπάνκι στράφηκε σε εναλλακτικές επιλογές περιφερειακών, ελπίζοντας πως ο Ρατάν-Μέις και ο Γκρίφιν θα συνθέσουν ένα αξιόλογο δίδυμο. Ο πρώτος έφυγε νωρίς, αφού δεν ανταποκρίθηκε στον ηγετικό ρόλο, και ο δεύτερος 'θυσιάστηκε', μια και πριν από το φίνις της χρονιάς στη Basket League θα έπρεπε να βρεθεί αντίδοτο για το πρόβλημα στο σουτ, απόρροια του σοβαρού τραυματισμού του Ματσιούλις και των θεμάτων που βγάζει ο Θίοντορ.

Όλη αυτήν την περίοδο ο Γιορκ ήταν στην ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών. Κατά το ήμισυ είχε πετύχει το στόχο του. Βέβαια το συμβόλαιο που είχε βρει στους Ορλάντο Μάτζικ ήταν Exhibit 10. Μια συμφωνία που του θα του επέτρεπε να παίξει στο ΝΒΑ, εφόσον τον καλούσε ο κόουτς Στιβ Κλίφορντ, και ταυτόχρονα του εξασφάλιζε 50.000 δολάρια παραπάνω από τη στιγμή που θα έπαιζε στη θυγατρική τους.

Όπως και συνέβη, καθώς ο Γιορκ συνέχισε στους Λέικλαντ Μάτζικ. Με τους οποίους μάλιστα έφτασε ως τα ημιτελικά της G-League, με την πρόκριση να χάνεται στο σταύρωμα με τους Λονγκ Άιλαντς Νετς από buzzer beater (108-106)! Ο ίδιος είχε 24 πόντους και 5 ριμπάουντ, δίχως ν' αποσωβήσει το μοιραίο. Μια συνθήκη που, εκ των υστέρων, ευνόησε την Ένωση, αφού ο παίκτης ήταν πια ελεύθερος.

Ο Γιορκ είχε συνολικά 16.4 πόντους, όντας ο δεύτερος σκόρερ των Μάτζικ στη θυγατρική λίγκα. Ήταν όμως εκείνος που εκτελούσε τα περισσότερα σουτ ανά αγώνα, με 13.6 κατά μέσο μέσο όρο - τα 8.1 εκ των οποίων πίσω από τη γραμμή του τριπόντου. Τα λες και πολλά. Τα 3 εξ αυτών κατέληγαν εν τέλει στο αντίπαλο καλάθι (37%).

Αντίστοιχα συνέβαινε πέρυσι με την Μπαϊρόιτ, άρα είναι ένα χούι που δεν φεύγει. Ήταν εκείνος ο παίκτης που στο Champions League μέτρησε τα περισσότερα εκτελεσμένα σουτ τριών πόντων (131), έχοντας βρει στόχο στα 57 εξ αυτών, χωρίς άλλος να έχει τόσα στη διοργάνωση. Οκτώ από αυτά είχαν επιτευχθεί στα δύο παιχνίδια με την ΑΕΚ, στη φάση των ομίλων, στα οποία ο Γιορκ σημείωσε συνολικά 40 πόντους (22 στη Γερμανία για το 80-73 και άλλους 18 στην Αθήνα 81-83) με 13/34 προσπάθειες εντός πεδιάς! Λίγα δεν τα λες!

Στο γερμανικό πρωτάθλημα, δε, τέλειωσε ματς με 32 πόντους (απέναντι στην Μπραουνσβάιγκ) και άλλο ένα με 15 εκτελεσμένα τρίποντα (απέναντι στην Ουλμ)! Ελεύθερος σκοπευτής.

Του Γιορκ του άρεσε πάντα ν' αναλαμβάνει ευθύνες. Στα εφηβικά χρόνια του ήταν από κορυφαίους παίκτες του πρωταθλήματος των λυκείων, ως μαθητής του Όραντζ Λούθεραν, ενώ κατόπιν φοίτησε για 4 χρόνια σ' ένα από τα παραδοσιακά πανεπιστήμια της χώρας, το Αριζόνα. Δίπλα στον Άαρον Γκόρντον (Μάτζικ, δις νικητή του διαγωνισμού καρφωμάτων) για μια σεζόν, αλλά κυρίως στον Αλόνζο Τρίερ (Νικς) και στον Κάλεμπ Ταρζέφσκι (Μιλάνο).

Εύκολα παιδικά χρόνια δεν συνάντησε. Μεγάλωνε με τη μητέρα και τον αδερφό του, επί της ουσίας όμως με την γιαγιά και τον παππού, αφού " η μάνα μου δούλευε σε 2 και 3 δουλειές για να μας μεγαλώσει". Του έλειπε η παρουσία της, την έβλεπε ελάχιστα μέσα στη μέρα, σκληραγωγήθηκε ωστόσο. Ατσαλώθηκε πνευματικά, ωρίμασε πιο σύντομα απ' όσο πρόσταζε η ηλικία του και έμαθε να υπερβαίνει εμπόδια που συναντούσε στο δρόμο του.

Ακόμη κι αν χρειάζεται να κλάψει. Όπως όταν το κολέγιό του αποκλείστηκε στον α' γύρο της 'March Madness' από το Γουιτσίτα Στέιτ με 65-55, ένα απρόσμενο αποτέλεσμα, και ο ίδιος ήταν αρχηγός, πραγματοποιώντας μια εμφάνιση μακριά από τα στάνταρ του (10 πόντοι με 3/9 σουτ).

Arizona guard Gabe York hides his emotions as a teammate rests his hand on his head in the closing minute against Wichita State during the first round of the NCAA college men's basketball tournament in Providence, R.I., Thursday, March 17, 2016. Wichita State defeated Arizona 65-55. (AP Photo/Charles Krupa)
Arizona guard Gabe York hides his emotions as a teammate rests his hand on his head in the closing minute against Wichita State during the first round of the NCAA college men's basketball tournament in Providence, R.I., Thursday, March 17, 2016. Wichita State defeated Arizona 65-55. (AP Photo/Charles Krupa) AP PHOTO/CHARLES KRUPA

AP Photo/Charles Krupa

Πιστεύει ότι " ο Θεός έχει ένα σχέδιο για όλους μας" και για τον ίδιο είχε προβλέψει πως εξελιχθεί σ' έναν σπουδαίο σκόρερ. Η ΑΕΚ αυτόν τον Γιορκ υπέγραψε.

Κεντρική φωτογραφία: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK