Η Ρεάλ φορούσε κίτρινα: 10 σημειώσεις από την 23η αγωνιστική

Στην ολοκληρωτική επικράτηση επί της ΑΕΚ αποτυπώθηκε η αδημονία του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ για τις μάχες με τους Μαδριλένους. Ο εκτός εαυτού Ολυμπιακός, το πρώτο τριπλ νταμπλ μετά από 18 χρόνια και η κατάρρευση του Κολοσσού κόντρα στη μεγάλη επιτυχία του Χολαργού.

Η Ρεάλ φορούσε κίτρινα: 10 σημειώσεις από την 23η αγωνιστική
EUROKINISSI

Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ και Ολυμπιακός σε δρόμους αντίθετους, τρεις αγωνιστικές πριν από το φινάλε της κανονικής περιόδου στη Basket League. Πιστή αναπαράσταση των όσων συνέβησαν το τελευταίο δίμηνο στην Ευρωλίγκα.

Στο ΟΑΚΑ συναντήθηκαν τα γειτονόπουλα. Μόνο που ο ένας έμοιαζε με ρωμαλέο έφηβο και η άλλη με παιδάκι που εξερευνά τον κόσμο και ψάχνει τον τρόπο να σταθεί στα πόδια του. Το αποτέλεσμα του -τρόπον τινά- ντέρμπι δεν συντάραξε τα πλήθη, γιατί η ΑΕΚ, αν και πληγωμένη, βρίσκεται σε χαώδη απόσταση από τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που περισσότερο με τεχνητή ένταση από τον Ρικ Πιτίνο έμοιαζε η έντονη αντιπαράθεση που είχε με τον Κιθ Λάνγκφορντ στον πάγκο του 'τριφυλλιού', πριν από τα ματς της χρονιάς απέναντι στη Ρεάλ, παρά με παράπονο για το ποτό που δεν τον κέρασε.

Ο Ολυμπιακός, καταρρακωμένος, έβγαζε την υποχρέωση στο Περιστέρι. Κόντρα σ' ένα ψυχωμένο σύνολο που δεν ξοδεύει τέτοιες ευκαιρίες. Τους κέρδισε όλους στην έδρα του, του μένει μονάχα ο ΠΑΟΚ. Ένας ΠΑΟΚ που βρήκε ξανά τους Χάτσερ και Γκος. Σε αντίθεση με τον Άρη που έχασε τη γη στην Αθήνα και επέτρεψε στον Χολαργό να σφραγίσει την παρουσία του στην πρώτη 8άδα. Για πρώτη φορά - όπως φυσικά και ο Ήφαιστος.

Στην ουρά το Ρέθυμνο κυνηγάει το θαύμα, αλλά θα πρέπει να προσπεράσει είτε την Κύμη είτε το Λαύριο. Το ευνοεί μονάχα το γεγονός πως παίζουν μεταξύ τους.

Έχουμε πολλά να δούμε ακόμα. Προς το παρόν, αυτά είναι όλα όσα μάς άφησαν τα παιχνίδια της 23ης αγωνιστικής.

10.

Ο κύκλος του Κολοσσού στην κορυφαία κατηγορία του ελληνικού μπάσκετ έκλεισε με συντριβή στο Ρέθυμνο. Σαν το επιβλητικό άγαλμα, ένα από τα θαύματα του αρχαίου κόσμου, που κατέρρευσε 60 χρόνια μετά την ανέγερσή του. Από το 2007-08 η ομάδα της Ρόδου δεν είχε λείψει ποτέ από την ελίτ των 14ων, φτάνοντας ως την τρίτη θέση της κανονικής περιόδου τη σεζόν 2011-12. Στα πλέι οφ απέκλεισε την Καβάλα με 2-0, αλλά στη συνέχεια αποκλείστηκε από τον Παναθηναϊκό και έχασε στους μικρούς τελικούς από τον Πανιώνιο. Χρόνο με το χρόνο ωστόσο έφθινε, με συνέπεια τα εφετινά αποτελέσματα και το τελευταίο 'αντίο', αφού το πρόγραμμα είναι καταδικαστικό.

9.

Με 63 πόντους από 15/45 δίποντα το Λαύριο τύχη στην Πάτρα δεν είχε. Θα έπρεπε ο Προμηθέας να είναι πολύ χειρότερος από κακός, κάτι που δεν συνέβη. Τα άσχημα μαντάτα ήταν πως το Ρέθυμνο και η Κύμη έφτασαν πλέον σε απόσταση αναπνοής. Η ομάδα του Καστρίτη έχει το αβαντάζ με τους Κρητικούς, αλλά πηγαίνει στη Χαλκίδα σε 10 ημέρες. Αν δεν έχει, ενδιάμεσα, νικήσει τον Χολαργό, θα παίζει όλη τη χρονιά σ' ένα ματς.

8.

BASKET LEAGUE / ÐÅÑÉÓÔÅÑÉ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ÐÅÑÉÓÔÅÑÉ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Ολυμπιακός της Τζον Κένεντι έμοιαζε παραδομένος. Άνευ διάθεσης, κινήτρου, ενέργειας και ιδεών στο παρκέ άφησε το Περιστέρι να έχει το κουμάντο του αγώνα και στο φινάλε να τον αφήνει παραπονούμενο για τη διαιτησία της τριάδας των 'γκρι', με συνέπεια ο Ντέιβιντ Μπλατ να μην μιλήσει στο flash interview. Δικαιολογημένη η γκρίνια θα συμφωνήσουμε, αφού τα φάλτσα σφυρίγματα 'δούλεψαν' για τους γηπεδούχους. Ωστόσο με 12 ασίστ και ισάριθμα λάθη, οι 'ερυθρόλευκοι' επέλεξαν το δηλητήριό τους.

7.

Οι φωνές του Λούκα Μπάνκι σε κάθε τάιμ άουτ πρόδιδαν έναν προπονητή πλήρως απογοητευμένο. Το ίδιο και οι δηλώσεις του αμέσως μετά το -32 στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ. Σε κάθε περίπτωση το 104-72, με τον κόσμο παρόντα, είναι αιτία σκληρής κριτικής και αμφισβήτησης, ακόμη κι αν η ΑΕΚ εμφανίστηκε με 10 παίκτες, γεγονός που εξασθένισε τις αντιστάσεις της. Όλο αυτό θα έχει αξία, μόνο αν τα σχεδόν 23 λεπτά που πήρε από τον Ιταλό κόουτς ο Δημήτρης Μωραΐτης, σε συνδυασμό με τους 7 πόντους και τις 5 ασίστ που είχε, αποτελέσουν μια αφετηρία μόνιμης παρουσίας του στο ροτέισον. Ειδάλλως η Ένωση ισοπεδώθηκε χωρίς αντίκτυπο. Η ενίσχυση είναι αναγκαία και θα έρθει.

6.

Ο Νίκος Γκίκας έχει ανάγκη εμφανίσεις όπως αυτή απέναντι στο Λαύριο. Οι 14 πόντοι, με τα 4/6 τρίποντα, και οι 5 ασίστ έφεραν στο νου τον πόιντ γκαρντ που όχι μόνο χτύπησε την πόρτα της Εθνικής, αλλά δικαιολογημένα μπήκε μέσα. Η περυσινή σταθερότητα τού έχει λείψει εφέτος, αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως οι υποχρεώσεις και οι απαιτήσεις του Προμηθέα ήταν... διπλάσιες.

5.

Ο Σαγκς πέτυχε 24 πόντους και ο Καρινιάουσκας 18 μ' ένα μεγάλο σουτ για το 77-70. Δίχως όμως τον Σταύρο Τουντζιαράκη, η Κύμη δεν θα 'χε φτάσει ποτέ στο πολύτιμο 90-83 επί του Ηφαίστου, την ίδια στιγμή που νικούσε το Ρέθυμνο. 14 πόντοι, 11 ριμπάουντ και 7 κερδισμένα φάουλ επιβεβαίωσαν πως οι Έλληνες 'γίγαντες' θα είναι πάντα χρήσιμοι. Ήταν η τέταρτη φορά στη σεζόν που ο 31χρονος σέντερ τελειώνει ματς με διψήφιο αριθμό πόντων συνεχίζοντας με 60% στα σουτ δύο πόντων (45/75) στις 20 συμμετοχές του.

4.

BASKET LEAGUE / ΧΟΛΑΡΓΟΣ - ΑΡΗΣ  (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΟΥΚΑΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΧΟΛΑΡΓΟΣ - ΑΡΗΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΟΥΚΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Την άνοιξη του 2012 ο Χολαργός πανηγύριζε μια ιστορική στιγμή: την άνοδό του στη Β' Εθνική για πρώτη φορά από την ίδρυσή του. Το 2016-17 (μετά την απορρόφηση της Λιβαδειάς) θα έπαιζε στην Α2 και 2.5 χρόνια αργότερα θα σφράγιζε τη συμμετοχή του στα πλέι οφ της Basket League. Η σχεδίαση, η ωρίμανση των καταστάσεων και η αφοσίωση στο πλάνο είχαν αποδώσει με το παραπάνω. Πορεία αντιστρόφως ανάλογη μ' εκείνη του Άρη, ο οποίος πριν από 7 χρόνια ήταν η 6η ομάδα της κατάταξης και έχανε οριακά τη συμμετοχή του στα ημιτελικά. Το 2015, το 2016 και το 2017 τερμάτισε τέταρτος, αλλά μετά...

3.

Η καριέρα του Άντονι Χίκι δεν ήταν ως τώρα ακόλουθη των αριθμών που είχε είτε στο λύκειο (Κρίστιαν Κάουντρι) είτε στα κολέγια που φοίτησε (Λουιζιάνα, Οκλαχόμα Στέιτ). 'Ζιζάνιο', χάρη στο ύψος του, ήταν ένας πόιντ γκαρντ που μόνο εκτός ΗΠΑ θα είχε την ευκαιρία να σταθεί, παρά τις εξαιρετικές επιδόσεις του σε ασίστ και κυρίως κλεψίματα. Το Ρέθυμνο τον πρωτοσύστησε στο ελληνικό κοινό, μετά τη θητεία σε Πολωνία-Κύπρο, και τον επανέφερε μέσα Γενάρη για να συμπληρώσει τον Μπαρτ στη μάχη της παραμονής. Την Τετάρτη στο 93-67 επί του Κολοσσού (που έπεσε) κατέγραψε το πρώτο τριπλ-νταμπλ (14 πόντοι, 16 ασίστ, 10 ριμπάουντ) παίκτη που αγωνίζεται στο πρωτάθλημα μετά από 18 χρόνια επαναλαμβάνοντας το επίτευγμα του Τόρεϊ Μπραγκς του Άρη. Το σημαντικότερο; Με 11.7 πόντους και 4.9 ασίστ κάνει σε 9 ματς αυτό ακριβώς που ήθελε ο Ζιάγκος.

2.

Όταν επικράτησε της ΑΕΚ ήταν πρεμιέρα. Όταν πέρασε νικηφόρα από την Πάτρα και το Παλέ ήταν κακός ο αντίπαλος. Όταν επιβλήθηκε του Παναθηναϊκού ήταν η συγκυρία τέτοια. Τώρα που το Περιστέρι έβγαλε νοκ άουτ (81-76) και τον Ολυμπιακό, ήταν... Τετάρτη. Μπορεί ο Αργύρης Πεδουλάκης να μην έχει τα εχέγγυα να φτιάξει ένα σύνολο όπως του 2000-01, παρόλα αυτά οι 15 νίκες σε 23 παιχνίδια μέχρι εδώ δικαιολογούν το παράσημο για τη δουλειά και την προσήλωσης στο στόχο. Χωρίς μάλιστα να παίζει ο Ράιαν Χάροου.

1.

Αν ήταν εφικτό, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ θα ήθελε να ταξιδέψει απόψε για τη Μαδρίτη και να παίξει με τη Ρεάλ... αύριο βράδυ. Είναι τέτοια η ενέργεια των 'πρασίνων' που κάθε μέρα που φεύγει, μέχρι την άλλη Τετάρτη, μοιάζει με χαμένη. Πόσο μάλλον όταν τα παιχνίδια που δίνουν στην Ελλάδα δεν τούς προσφέρουν αυτό που χρειάζονται, όσο ένταση κι αν βάλουν οι ίδιοι στους εαυτούς τους. Το 104-72 επί της ΑΕΚ είχε 38/52 δίποντα, 38 deflections, 28 ασίστ, 12 επιθετικά ριμπάουντ νταμπλ-νταμπλ από τον Παπαγιάννη και... έναν καβγά του Ρικ Πιτίνο με τον Κιθ Λάνγκφορντ. Γιατί δεν τον κέρασε ποτό όταν συναντήθηκαν σ' εστιατόριο. Δεν τα συγχωρεί αυτά ο Αμερικάνος κόουτς.

photo credits: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK