Όταν ο Γκιστ δεν μάρκαρε τον Σπανούλη

Πώς ο Βασίλης Σπανούλης "πλήγωσε" τον Παναθηναϊκό απ' όταν βγήκε από το γήπεδο ο Τζέιμς Γκιστ.

Όταν ο Γκιστ δεν μάρκαρε τον Σπανούλη

Ο δεύτερος, επικός, τελικός κρίθηκε από το απίθανο τρίποντο του Βασίλη Σπανούλη στη λήξη! Ή μήπως όχι; Μήπως η τύχη του σπουδαίου αγώνα ορίστηκε στο 36'07''; Ήταν τότε που, με το σκορ στην απόλυτη ισορροπία (58-58) από τρίποντο του Παππά, ο αρχηγός του Ολυμπιακού πήρε το πέμπτο φάουλ του Τζέιμς Γκιστ και τον έστειλε στον πάγκο για 3'57'', ίσως και περισσότερα αν (με τόσο λεπτές τις ισορροπίες) ακολουθούσε παράταση.

Ο ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΓΚΙΣΤ

Ο Αμερικάνος πάουερ φόργουορντ του Παναθηναϊκού αποβλήθηκε με δύο μαζεμένα φάουλ σε 20 δευτερόλεπτα. Είχε προηγηθεί στην αμέσως προηγούμενη φάση ένα αχρείαστο στον Ματ Λοτζέσκι μετά από αμυντικό ριμπάουντ στο άστοχο τρίποντο του Διαμαντίδη, με αποτέλεσμα οι "πράσινοι" ν' αναγκαστούν να συνεχίσουν στο παρκέ χωρίς τον παίκτη που λειτουργούσε σαν λίμπερο στην άμυνα βγαίνοντας σε όλες τις αλλαγές μετά το πρώτο σκριν ψηλά.

Beast κανονικό, παρόλο που η συνεισφορά του δεν αποτυπώνεται πάντα στο χαρτί της στατιστικής. Μέχρι την αποβολή του ο Γκιστ είχε παίξει 23'18'', κυρίως ως το 5άρι, δίπλα στον αειθαλή Φώτση των 36'45'' (ούτε ο Πρίντεζης δεν έμεινε τόσο στο ματς) και καθυστερούσε επιτυχώς την εκδήλωση των "ερυθρόλευκων" επιθέσεων που άρχιζαν κατά βάση από τα χέρια του Σπανούλη.

Όταν ο Γκιστ δεν μάρκαρε τον Σπανούλη

Ως εκεί ο ηγέτης των Πειραιωτών είχε 3 πόντους σε 22'54'' με 0/2 δίποντα και 1/5 τρίποντα, εγκλωβισμένος για ακόμη μία φορά από την άμυνα που είχε στήσει αποκλειστικά γι' αυτόν ο Αργύρης Πεδουλάκης. Πρώτο εμπόδιο ο ακούραστος Καλάθης (ή ο Φελντέιν και ο Παππάς) και κατόπιν ο ψηλός που κάλυπτε τα νώτα του κοντού για να μην του δοθεί οτιδήποτε άκοπο. Σταθερή η προσέγγιση του Έλληνα κόουτς από την πρώτη θητεία του στο "τριφύλλι". Αυτό που διέφερε σε σχέση με προηγούμενα παιχνίδια απέναντι σε άμυνες του Πεδουλάκη ήταν πως οι επιλογές του Σπανούλη ήταν σχετικά μετρημένες και όχι τόσο εκβιαστικές.

Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΔΕΣΜΑ

Αναγκαστικά όμως η αμυντική τακτική του Παναθηναϊκού μεταβλήθηκε από την αρνητική τροπή που για τον "Άρτζι" πήρε το παιχνίδι σε λίγα μόνο δευτερόλεπτα. Αφ' ότου ο Λαρισαίος γκαρντ απαλλάχθηκε από το βραχνά του Γκιστ κατάφερε να σκοράρει 8 πόντους σε διάστημα μόλις 3'32'' (μένοντας στον πάγκο μόνο 25'' λόγω επιλογής του Σφαιρόπουλου να μην τον έχει στην άμυνα) με 1/1 δίποντο, το οποίο συνδυάστηκε με γκολ-φάουλ, 3/3 βολές και 1/2 τρίποντα!

Αδιαμφισβήτητα πια ήταν ο άνθρωπος του αγώνα έχοντας πάρει τη σκυτάλη από τον Γιώργο Πρίντεζη (πήρε μονάχα μία επίθεση από το 35'27'' και τον 20ο πόντο του).

Ο ΧΑΝΤΕΡ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΓΚΙΣΤ

Η βάση για το επιθετικό κρεσέντο του Σπανούλη ήταν οι βολές που εκτέλεσε όταν κέρδισε το πέμπτο φάουλ του Γκιστ. Μέσα και οι δύο για το "ερυθρόλευκο" 60-58. Ο Διαμαντίδης δεν ισοφάρισε έχοντας 1/2 από τη γραμμή στα 37'05'' και στην επόμενη επίθεση ο αρχηγός του Ολυμπιακού βγήκε μόνος του με τον Βινς Χάντερ στο ύψος του τριπόντου, αφού ο Φώτσης έμεινε στον Πρίντεζη.

Η εξέλιξη έως και προβλέψιμη.

Ο νεαρός Αμερικανός σέντερ είναι αθλητικός, έχει γρήγορα πόδια και μακριά άκρα, ιδανικός να τον ακολουθήσει, γι' αυτό και επελέγη αντί του αργοκίνητου και ευάλωτου Ραντούλιτσα. Του λείπει όμως η εμπειρία, ούτε ξέρει καλά ποιον έχει απέναντί του. Ο Σπανούλης πρώτα τον "μέτρησε" και τσέκαρε την ισορροπία του σώματός του. Αφού ντρίμπλαρε αρκετά, πήρε εύκολα τον δεξιό διάδρομο και σε συνδυασμό με το φάουλ του Χάντερ χαμηλά με το πόδι σκόραρε με το χαρακτηριστικό μακρινό λέι απ.

Ευστοχώντας δε στη βολή διαμόρφωσε το 63-59 για τον Ολυμπιακό στα 3'35'' πριν από το φινάλε.

Ο Παναθηναϊκός μείωσε με βολές του Παππά και το ματς κινήθηκε οριακά. Ο Σπανούλης σημάδεψε σίδερο από το τρίποντο στα 39'15'' (η μόνη άστοχη προσπάθειά του) και μετά τις 2/4 βολές των Μάντζαρη-Λοτζέσκι και τους 5 προσωπικούς του Διαμαντίδη, μεταξύ των οποίων το μεγάλο τρίποντο, σε δύο σερί επιθέσεις, ο Ολυμπιακός είχε την τελευταία επίθεση των 8'' έχοντας βρεθεί στο -1 (66-65).

ΤΟ ΞΕΣΠΑΣΜΑ

Όταν ο Γκιστ δεν μάρκαρε τον Σπανούλη

Μετά το τάιμ άουτ του Σφαιρόπουλου, ο Μάντζαρης έκανε το άουτ από το πλάι και ο Σπανούλης βγήκε χωρίς σκριν στη γωνία για να υποδεχθεί την μπάλα. Την έδωσε πίσω στον συμπαίκτη του και στα πέντε δεύτερα την είχε ξανά στα χέρια του. Προφανώς αυτό ήταν το σχέδιο.

Ο Χάντερ προτίμησε να βγει στον Μάντζαρη (μετά την αλλαγή με τον Διαμαντίδη που κατέβηκε χαμηλά με τον Πρίντεζη), όχι να δώσει βοήθεια και πάνω του έμεινε μονάχα ο Καλάθης μπροστά του. Με παράβαση ή όχι στο τελευταίο βήμα ο Σπανούλης άφησε λίγο πίσω τον ομογενή γκαρντ που προσπάθησε να τον κυνηγήσει χωρίς επιτυχία, βρήκε πεδίο δράσης και εκτέλεσε για τρεις λίγο πριν κοκκινίσει το χρονόμετρο στην μπασκέτα του Παναθηναϊκού και ακουστεί η κόρνα λήξης.

Boom!

Ήταν ο όγδοος πόντος του "Kill Bill" από τους συνολικά έντεκα δικούς του στο ματς, ο όγδοος από τους τελευταίους δέκα των "ερυθρόλευκων". Ο Τζέιμς Γκιστ δεν ήταν στο παρκέ και ο ίδιος είχε ξορκίσει το κακό!

Ουδείς γνωρίζει ποιο θα ήταν στο τέλος σε κάθε άλλη περίπτωση. Η ιστορία πάντως έγραψε ένα από τα πιο συναρπαστικά φινάλε σε τελική σειρά ελληνικού πρωταθλήματος. Με τον Σπανούλη στο παρκέ και τον Γκιστ στον πάγκο.

Photo Credits: Actionimages.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

ΑΝΑΤΡΙΧΙΛΑ: Το buzzer beater του Σπανούλη από την κάμερα του Contra.gr
H άποψη του κορυφαίου: Ήταν ή δεν ήταν βήματα του Σπανούλη;

News 24/7

24MEDIA NETWORK